Inkontinenca fekale: Shkaqet, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet: Përkeqësimi i muskujve të sfinkterit dhe dyshemesë së legenit, i shkaktuar, ndër të tjera, nga rritja e moshës, sëmundjet (p.sh. goditje në tru) ose dëmtimi (p.sh. çarje perineale pas lindjes).
 • Trajtimi: Mjeku trajton inkontinencën fekale në varësi të shkakut. Mjetet juridike përfshijnë mjekim, biofeedback dhe fizioterapi, një ndryshim në dietë ose tampone anale. Në raste të rënda, kirurgjia është e nevojshme.
 • Përshkrimi: Në inkontinencën fekale, individët e prekur humbin aftësinë për të mbajtur përmbajtjen e tyre të zorrëve si dhe gazrat e zorrëve.
 • Diagnoza: diskutim me mjekun (p.sh. për sjelljen e zorrëve), ekzaminime fizike të muskul unazor dhe rektumit (p.sh., kolonoskopia, ekzaminimi me ultratinguj, manometria e sfinkterit anal, defekografia).
 • Kursi: Prognoza ndryshon shumë dhe varet nga shkaku, si dhe nga mosha e individit të prekur. Në shumë raste, cilësia e jetës mund të përmirësohet ndjeshëm me terapi të përshtatshme.

Cilat janë shkaqet e inkontinencës fekale?

Evakuimi i zorrëve është një proces kompleks që përfshin disa zona të zorrëve. I ashtuquajturi organ i kontinencës "anorektum" (sfinkteri) mbyll anusin. Bën të mundur mbajtjen ose nxjerrjen e jashtëqitjes dhe gazrave të zorrëve në mënyrë të kontrolluar (kontinencë). Organi i kontinencës përbëhet nga rektumi (= seksioni i fundit i zorrëve), si një rezervuar për jashtëqitjen, dhe aparati i sfinkterit (= sfinkteri), i cili rrethon kanalin anal.

Nëse një ose të dy komponentët dëmtohen gjatë jetës për shkak të sëmundjeve, keqformimeve ose lëndimeve, mund të ndodhë mosmbajtje fekale. Rrallëherë, inkontinenca e zorrëve është e lindur, për shembull për shkak të keqformimeve.

Shkaqet më të rëndësishme të mosmbajtjes fekale me një shikim:

Muskujt e dobët të sfinkterit dhe dyshemesë së legenit në pleqëri.

Prishje perineale pas lindjes

Gratë shpesh preken nga mosmbajtja e feçeve pas lindjes vaginale. Në këtë rast, muskuli i sfinkterit (çarja perineale) çahet, shpesh pa u vënë re, gjatë kontraktimeve shtytëse, gjë që më vonë çon në siklet. Inkontinenca e zorrëve mund të ndodhë edhe si rezultat i operacionit anal në të cilin lëndohet muskuli sfinkter.

Prolapsi i rektumit

Prolapsi rektal (prolapsi rektal) gjithashtu shkakton mosmbajtje fekale në rrethana të caktuara. Kjo është kur rektumi zhvendoset nga pozicioni i tij origjinal dhe del nga anusi (shpesh gjatë lëvizjeve të ngurta të zorrëve). Më shpesh, hemorroidet e avancuara (shkalla 3 deri në 4) shkaktojnë prolapsin rektal.

Sëmundjet neurologjike

Një tjetër shkaktar i mundshëm është shqetësimi në shtyllën kurrizore ose kur nervat e legenit dëmtohen pas lindjes vaginale. Po kështu, shtatzënia në disa raste bën që muskujt e legenit të dobësohen. Sidomos në periudhën pak para lindjes, disa gra përjetojnë më pas një rrjedhje të padëshiruar të fryrjes ose jashtëqitjes.

Diarre

Në sëmundjet diarreike, jashtëqitjet e holla, madje edhe te njerëzit ndryshe të shëndetshëm, mund të mbitakojnë muskulin e muskul unazor dhe të bëjnë që individët e prekur të mos jenë në gjendje të mbajnë jashtëqitje. Shkaktarët e diarresë janë shpesh infeksionet, helmimi nga ushqimi, intoleranca ushqimore (p.sh. intoleranca ndaj laktozës) dhe më rrallë sëmundjet kronike të zorrëve (p.sh. sëmundja e Crohn ose koliti ulceroz).

Kapsllëk

Jashtëqitja e ujshme zakonisht është e vështirë për t'u kontrolluar dhe si rrjedhojë del me pika. Përveç kësaj, njerëzit me kapsllëk shpesh shtyjnë shumë për të zbrazur zorrën. Kjo mund të çojë në shtrirjen ose lëndimin e tepërt të muskujve të sfinkterit, gjë që nxit më tej mosmbajtjen e feces.

Shtrëngimi i zorrëve për shkak të tumorit ose operacionit

Nëse zorra është ngushtuar nga një tumor ose nëse rektumi është zvogëluar në përmasa kirurgjikale (p.sh., pas heqjes së një tumori ose fistulave anale), mund të ndodhë më pas mosmbajtje fekale.

Trashje

Mbipesha e rëndë (obeziteti) nxit muskujt e dobët të dyshemesë së legenit dhe kështu, ndër të tjera, edhe mosmbajtjen e feçeve.

Mjekim

Në disa raste, medikamente të caktuara çojnë në mosmbajtje fekale. Këto përfshijnë laksativë (p.sh. vajguri), antidepresivë dhe ilaçe për sëmundjen e Parkinsonit.

Disordersrregullime mendore

Çfarë mund të bëhet me inkontinencën fekale?

Mjeku trajton mosmbajtjen fekale në varësi të shkakut. Fillimisht, ai zakonisht mbështetet në terapi jokirurgjikale (konservative). Këto përfshijnë mjekimin, stërvitjen e muskujve të dyshemesë së legenit, biofeedback ose një ndryshim në dietë. Në shumicën e rasteve, këto masa tashmë sjellin rezultate të mira.

Nëse sëmundjet themelore, të tilla si një sëmundje kronike inflamatore e zorrëve, janë shkaku i simptomave, mjeku fillimisht i trajton ato për të riparuar më pas dëmtimin e muskujve të muskulit unazor.

Në rastet e rënda të inkontinencës fekale ose nëse masat jokirurgjikale nuk sjellin suksesin e dëshiruar, kirurgjia është e nevojshme.

Trajnimi i dyshemesë së legenit

Ushtrime për mosmbajtjen e feçeve

Për të forcuar muskujt e legenit dhe muskujt e sfinkterit, ushtrimet specifike ndihmojnë. Në këtë mënyrë, ju mund të përmirësoni kontrollin e erës dhe jashtëqitjes dhe të parandaloni mosmbajtjen e feçeve.

Ushtroni në pozicionin shtrirë

 • Shtrihuni me shpinë në një sipërfaqe të drejtë.
 • Zgjatni këmbët paralelisht dhe tendosni të pasmet së bashku me sfinkterin tuaj (shtrydheni!).
 • Mbajeni tensionin për tre sekonda ndërsa nxjerrni frymën dhe më pas relaksoni muskujt ndërsa thithni.
 • Përsëriteni ushtrimin një herë me këmbët tuaja të shtrira dhe të kryqëzuara, dhe një herë me këmbët lart (gjunjët e përthyer, fundi i këmbëve në dysheme).

Ushtroni ndërsa jeni ulur

 • Uluni në një karrige.
 • Përkuleni pjesën e sipërme të trupit tuaj pak përpara.
 • Vendosini të dyja këmbët pranë njëra-tjetrës dhe kryeni ushtrimin e parë (ushtrimin në shpinë) duke qëndruar ulur.
 • Tani shtypni të dyja thembrat kundër njëra-tjetrës dhe në të njëjtën kohë shtyni gjunjët larg.

Ushtroni në pozicionin e shtrirë

 • Shtrihuni në një sipërfaqe të drejtë në pozicionin e shtrirë.
 • Shtypni thembrat së bashku dhe në të njëjtën kohë shtyni gjunjët larg.
 • Shtrëngoni muskujt tuaj gluteal ndërsa e bëni këtë.

Ushtroni duke qëndruar në këmbë

 • Qëndroni drejt.
 • Tendosni muskujt tuaj të sfinkterit së bashku me muskujt tuaj gluteal.
 • Mbajeni tensionin për tre sekonda ndërsa nxjerrni frymën dhe më pas relaksoni muskujt ndërsa thithni.
 • Përsëriteni ushtrimin ndërsa ecni.

Ushtroni në jetën e përditshme

 • Në jetën e përditshme (p.sh. duke pritur në dritë të kuqe, larja e dhëmbëve në mëngjes, ngarje, në zyrë) përpiquni të tendosni të pasmet dhe muskul unazor për disa sekonda. Mbajeni tensionin sa më gjatë që të jetë e mundur.

Është mirë që këto ushtrime të bëhen rregullisht (rreth dhjetë përsëritje për ushtrim dy herë në ditë).

Dietë

Ushqimet e fryrë, si psiliumi i njomur në ujë, gjithashtu rrisin vëllimin e jashtëqitjes, gjë që normalizon konsistencën e jashtëqitjes. Orizi, një mollë e grirë ose bananet e grira gjithashtu ndihmojnë zorrët të rregullojnë lëvizjet e zorrëve.

Nga ana tjetër, personat me inkontinencë fekale duhet të shmangin ushqimet që irritojnë zorrën, si kafeja, alkooli dhe ushqimet me fryrje (p.sh. fasulet, lakra, pijet e gazuara).

Një ditar i jashtëqitjes mund t'ju ndihmojë të zhvilloni një ndjenjë më të mirë se cilat ushqime dhe zakone nxisin kontinencën tuaj ose përkeqësojnë simptomat.

Zakonet e duhura të zorrëve

Kur shkoni në tualet, është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje zakoneve të duhura të zorrëve. Mbani parasysh sa vijon:

 • Shkoni në tualet vetëm kur keni nevojë për të kryer jashtëqitje.
 • Mos shtyni shumë gjatë lëvizjeve të zorrëve.
 • Mos u ulni në tualet për një kohë të gjatë (jo më shumë se tre minuta, mos lexoni gazetën).

SIDA

Biofeedback

Për të perceptuar më mirë dyshemenë e legenit dhe vetë tensionin e sfinkterit, përdorimi i biofeedback-ut mund të ndihmojë si një shtesë. Për ta bërë këtë, mjeku vendos një tullumbace të vogël në kanalin anal nëpërmjet një sondë, të cilën pacienti duhet ta shtrydhë me muskujt e sfinkterit.

Një pajisje tregon nëpërmjet sinjaleve vizuale ose akustike kur pacienti shtrydh topin. Gjithashtu tregon se sa e fortë është tkurrja e muskujve anal. Trajnimi biofeedback ndjek një plan ushtrimesh të përcaktuar individualisht, i cili përpunohet nga mjeku. Zakonisht, nevojiten vetëm disa seanca (rreth gjashtë deri në dhjetë) për të riaktivizuar dyshemenë e legenit dhe të sëmurët vazhdojnë të ushtrohen (pa pajisje) në shtëpi më pas.

Elektrostimulimi

Në rastin e inflamacionit të rektumit, përdorimi i biofeedback-ut dhe elektrostimulimit nuk rekomandohet, pasi kjo irriton më tej muret e zorrëve.

Mjekim

Medikamente të ndryshme mund të përdoren për trajtimin e mosmbajtjes fekale. Në varësi të efektit të dëshiruar, mjeku mund të përshkruajë ose laksativë (laksativë) ose barna që pengojnë aktivitetin e zorrëve (frenuesit e lëvizshmërisë).

Për të parandaluar një rrjedhje të papritur të jashtëqitjes, ai përshkruan laksativë që stimulojnë zorrën e trashë për të nxjerrë jashtëqitje. Përveç kësaj, supozitorët e butë laksativë ose klizmat (klisterat) mund të përdoren për të zbrazur në mënyrë specifike zorrën në kohën e dëshiruar.

Frenuesit e lëvizshmërisë, siç është përbërësi aktiv loperamidi, bëjnë që transporti i ushqimit përmes zorrëve të ngadalësohet. Jashtëqitja trashet dhe pacienti duhet të shkojë më rrallë në tualet.

Kirurgji

Operacioni në zonën e dyshemesë së legenit në mënyrë ideale duhet të kryhet nga një mjek i specializuar (proktolog) në një qendër kirurgjikale të specializuar në këtë fushë.

Kirurgji në muskulin sfinkter

Metoda më e zakonshme që përdoret për mosmbajtjen e feçeve është kirurgjia, në të cilën mjeku rikthen sa më shumë që të jetë e mundur muskulin sfinkter. Për ta bërë këtë, mjeku qep përsëri muskulin e sfinkterit pas lëndimeve ose lotëve. Operacionin e kryen përmes anusit, pra pa prerje barku dhe për këtë arsye nuk është shumë stresues për pacientin.

Nëse muskuli unazor është dëmtuar rëndë, mjeku shpesh e zëvendëson atë me një implant që rrjedh nga trupi (zakonisht një muskul nga kofsha), i quajtur gjithashtu gracilisplasty. Në disa raste, mjeku përdor një sfinkter artificial jo-trupor ose një shirit anal plastik.

Pacemaker i zorrëve (stimulimi i nervit sakrale)

Metoda është veçanërisht e përshtatshme për njerëzit, mosmbajtja fekale e të cilëve është shkaktuar nga një çrregullim neurologjik. Procedura nën anestezi zgjat rreth 40 minuta dhe zakonisht kërkon një qëndrim të shkurtër në spital.

Kirurgjia e prolapsit

Në rastin e prolapsit të rektumit, mjeku rregullon rektumin në sakrum në legenin e vogël me ndihmën e një rrjete plastike. Mjeku zakonisht e kryen këtë operacion gjatë një laparoskopie përmes murit të barkut duke përdorur një endoskop. Kjo është gjithashtu një procedurë e vogël që nuk kërkon një prerje të madhe të barkut.

Procedura zakonisht pasohet nga një qëndrim në spital prej katër deri në pesë ditë.

Injeksione me “agjentë përforcues

Megjithatë, efekti i agjentëve përforcues shpesh zgjat vetëm një kohë të shkurtër dhe duhet të përsëritet. Meqenëse reaksionet alergjike ndaj substancave janë gjithashtu të mundshme, kjo terapi kryhet vetëm në raste të jashtëzakonshme të mosmbajtjes fekale.

Dalje e zorrëve artificiale

Nëse të gjitha opsionet e trajtimit dështojnë, në raste të rralla mjeku krijon një dalje artificiale të zorrëve (stomë), të cilën ai ose ajo mund ta operojë përsëri. Në këtë rast, mjeku lidh një pjesë të zorrës së trashë me murin e barkut. Kjo krijon një hapje në të cilën është ngjitur një qese për jashtëqitjen. Sidoqoftë, kjo procedurë duhet të kryhet vetëm pas shqyrtimit të kujdesshëm.

Për trajtim afatgjatë, masat jokirurgjikale zakonisht janë të nevojshme për mbështetje pas operacionit.

Çfarë është inkontinenca fekale?

Mospërmbajtja fekale nuk është një sëmundje më vete, por shfaqet si simptomë e sëmundjeve të ndryshme. Në varësi të ashpërsisë së tij, mund të ndahet në tre shkallë të ashpërsisë:

Klasa 1: Të brendshmet shpesh ndoten dhe gazrat e zorrëve dalin në mënyrë të pakontrolluar.

Klasa 2: Të brendshmet shpesh ndoten, gazrat e zorrëve ikin në mënyrë të pakontrolluar dhe personi i prekur humbet jashtëqitje të lëngshme.

Shkalla 3: Personi i prekur nuk ka më kontroll se kur dhe ku ai ose ajo nxjerr jashtëqitje të lëngshme dhe të ngurta dhe lejon që gazrat e zorrëve të ikin.

Kush është veçanërisht i prekur?

Në përgjithësi, mospërmbajtja fekale mund të prekë njerëzit e çdo grupmoshe. Rreth një deri në tre për qind e popullsisë në mbarë botën vuajnë nga mospërmbajtja fekale. Në Gjermani janë prekur rreth 800,000 mijë persona. Numri i të moshuarve të prekur është shumë më i lartë se ai i të rinjve.

Stresi psikologjik me mosmbajtje fekale

Njerëzit me inkontinencë fekale zakonisht kanë një nivel shumë të lartë vuajtjeje sepse koha e humbjes së fekaleve është e paparashikueshme. Kjo shpesh shoqërohet me turp dhe stres të madh psikologjik për të prekurit. Për shkak të frikës së tyre për t'u futur në një situatë të pakëndshme në publik, njerëzit me mosmbajtje fekale shpesh tërhiqen.

Preferojnë të qëndrojnë në shtëpi, t'i refuzojnë ftesat, të mos shkojnë në evente apo restorante dhe të mos ndajnë përvojat e tyre me ata që i rrethojnë (p.sh. familjen, miqtë) nga turpi. Ata zakonisht vuajnë rëndë nga izolimi social.

Njerëzit me inkontinencë fekale shpesh nuk guxojnë të diskutojnë problemin e tyre me mjekun e tyre. Megjithatë, ndihma e mjekut dhe një sërë terapish, si dhe ndihma të shumta sigurisht që janë në dispozicion. Në shumë raste, inkontinenca fekale është lehtësisht e trajtueshme, gjë që zakonisht i lejon të sëmurët të bëjnë një jetë normale të përditshme pavarësisht mosmbajtjes së zorrëve.

Si e bën mjeku diagnozën?

Në vështirësitë e para të zgjatura me kontrollin e jashtëqitjes (p.sh., kur fryrjet ikën në mënyrë të pavullnetshme), është e rëndësishme të vizitoni një mjek herët.

Cili mjek duhet të konsultohet për diagnozën ndryshon në varësi të shkakut. Ky mund të jetë ose mjeku i familjes, gjinekologu, urologu ose specialisti i rektumit (proktologu). Vlen si më poshtë: sa më shpejt të kontaktoni një mjek, aq më shpejt ai ose ajo mund t'ju ndihmojë dhe, në rastin më të mirë, të korrigjojë simptomat.

Flisni me mjekun

Para së gjithash, mjeku do të zhvillojë një bisedë të detajuar me pacientin dhe do të marrë një histori mjekësore. Ndër të tjera, ai bën pyetje rreth simptomave dhe jashtëqitjes.

Mjekët rekomandojnë mbajtjen e një ditari të zakoneve të tualetit rreth dy javë para takimit me mjekun:

 • Sa herë në ditë keni jashtëqitje?
 • @ Sa shpesh duhet të nxitoni për të shkuar në tualet në kohë?
 • Sa shpesh del jashtëqitja në mënyrë të pakontrolluar pa e ndjerë atë?
 • A mbani jastëk/pelena?
 • A janë të ndotura të brendshmet apo jaskat tuaja?
 • A ju pengon mospërmbajtja fekale nga kryerja e aktiviteteve normale të përditshme, të tilla si të dilni nga shtëpia ose të bëni pazar?
 • Cila është konsistenca e jashtëqitjes suaj? Kryesisht i fortë, i butë, i lëngshëm?

Një diskutim i sinqertë me mjekun tuaj është hapi i parë për të gjetur shkakun e simptomave tuaja dhe shkon shumë drejt gjetjes së trajtimit të duhur.

Rruga drejt sqarimit shpesh merr shumë kohë. Shumë të sëmurë refuzojnë të flasin për këtë temë nga turpi dhe frika. Por mos kini frikë t'i besoni mjekut tuaj. Ai është aty për t'ju ndihmuar dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës tuaj me trajtimin e duhur.

Ekzaminim fizik

Për të vlerësuar sfinkterin dhe rektumin, mjeku i palpon butësisht ato. Ndër të tjera, ai përcakton shkallën e tensionit të muskulit sfinkter në qetësi dhe kur tkurret me vetëdije. Nëse është e nevojshme, mjeku përdor palpimin për të përcaktuar nëse polipet ose tumoret janë të pranishme.

Ekzaminime të mëtejshme

Më pas mjeku kryen rektoskopinë (ekzaminimin e rektumit) dhe kolonoskopinë (ekzaminimin e zorrës së trashë). Kjo i lejon atij të përjashtojë tumoret si një shkak (i ​​rrallë) i mosmbajtjes fekale.

Kjo pasohet nga ekzaminime të mëtejshme për të vlerësuar funksionin e muskulit sfinkter. Me të ashtuquajturën manometri të sfinkterit (manometria anorektale), mjeku mat vlerat e presionit në kanalin anal duke përdorur një sondë të vogël (kateter matës). Ekzaminimi anal me ultratinguj (endosonografi) gjithashtu i jep mjekut informacion nëse ka dëmtime në muskulin muskul unazor, siç janë ato që ndodhin pas lindjes ose operacionit.

Nëse është e nevojshme, mjeku do të përdorë teknika imazherike të tilla si tomografia e kompjuterizuar (CT) ose imazhi i rezonancës magnetike (MRI) për të prodhuar imazhe tërthore të sfinkterit dhe dyshemesë së legenit.

A është e shërueshme mosmbajtja fekale?

Prognoza për inkontinencën fekale ndryshon nga personi në person. Si shkaku ashtu edhe mosha e personit të prekur ndikojnë në rrjedhën. Megjithatë, terapitë e përshtatshme shpesh lehtësojnë simptomat dhe përmirësojnë ndjeshëm cilësinë e jetës. Megjithatë, nuk është gjithmonë e mundur të rivendoset plotësisht kontrolli i zorrëve.

Si mund të parandalohet inkontinenca fekale?

Nuk është e mundur të parandalohet në mënyrë specifike mosmbajtja e feces në të gjitha rastet. Megjithatë, ka disa masa që mund të merrni për të reduktuar ndjeshëm rrezikun tuaj:

 • Ushtrohu rregullisht.
 • Forconi muskujt tuaj të legenit (p.sh. përmes stërvitjes së dyshemesë së legenit ose ushtrimeve specifike).
 • Shmangni teprimin
 • Përmbahuni nga ngrënia e ushqimeve me fryrje (p.sh. fasule, lakra, pije të gazuara).
 • Pini mjaftueshëm (të paktën dy litra lëngje në ditë).
 • Sigurohuni që të keni lëvizje të rregullta të zorrëve.