Hernia femorale: Simptomat, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Shpesh asimptomatike; ënjtje në zonën e ijeve, dhimbje jospecifike në zonën e ijeve që rrezaton në kofshë, mundësisht mbajtje urinare ose urinë me gjak, pengim i zorrëve me simptoma përkatëse të mundshme - atëherë ekziston rrezik për jetën
  • Trajtimi: Kirurgji e mbyllur ose minimalisht invazive në varësi të ashpërsisë
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Indi lidhor i dobët, operacioni i mëparshëm i hernies inguinale, faktorët e rrezikut: shtatzënitë e shumëfishta, obeziteti, çrregullimi metabolik i indit lidhor; Shkaktësi akut: kollitje e rëndë, sforcim ose ngritje e rëndë
  • Diagnoza: Historia mjekësore, palpimi, mundësisht ekzaminimi me ultratinguj
  • Prognoza: E trajtueshme mirë me kirurgji, përsëritja është e rrallë; e patrajtuar, është e mundur një situatë kërcënuese për jetën për shkak të obstruksionit të zorrëve
  • Parandalimi: Nuk ka parandalim specifik; disa teknika të mbajtjes kur ngrihen ngarkesa të rënda shmangin herniet në përgjithësi

Çfarë është një hernie femorale?

Rreth pesë për qind e të gjitha hernieve janë hernie femorale. Herniet femorale ndodhin tre herë më shpesh tek gratë sesa tek burrat dhe veçanërisht prekin gratë e moshuara. Në rreth 40 për qind të hernieve femorale, qesja herniale tashmë është e mbyllur në kohën e diagnozës. Nëntë për qind e grave dhe 50 për qind e burrave vuajnë nga një hernie inguinale në të njëjtën kohë.

Cilat janë simptomat?

Herniet femorale zakonisht nuk shkaktojnë asnjë simptomë në fillim. Nëse shfaqet dhimbja, ajo shpesh nuk është karakteristike dhe gjendet në rajonin e ijeve. Dhimbja rrezaton në kofshë, veçanërisht gjatë sforcimit fizik, dhe ënjtja zhvillohet në ijë.

Ndonjëherë ënjtja ngatërrohet me një nyje limfatike të vendosur atje. Nëse qesja e hernies bllokohet, dhimbja shpesh rrezaton në ijë, bark dhe në brendësi të kofshës.

Nëse pjesë të fshikëzës janë të bllokuara në qeskën e hernies, në disa raste mund të ndodhë mbajtja e urinës ose urina me gjak. Nëse pjesë të zorrëve bllokohen, ka skuqje dhe ënjtje në zonën e qeskës së hernies dhe shfaqen simptoma të obstruksionit të zorrëve (ileus).

Tek femrat, është e mundur që pjesë të vezoreve të bllokohen në një hernie femorale, e cila manifestohet si dhimbje jo specifike.

Si mund të trajtohet hernia femorale?

Mjekët operojnë gjithmonë një hernie femorale pasi ajo nuk zhduket vetë. Për shkak të grykës së vogël herniale, pjesët e zorrëve mund të bllokohen lehtësisht. Më pas, operacioni mund të jetë i nevojshëm si urgjencë.

Në varësi të faktit nëse një hernie femorale shfaqet vetëm ose së bashku me një hernie inguinale, përdoren teknika të ndryshme kirurgjikale. Përveç kirurgjisë tradicionale të hapur, mjekët operojnë edhe duke përdorur teknikën e vrimës së çelësit (minimisht invazive). Kirurgu bën vetëm prerje shumë të vogla të barkut përmes të cilave fut instrumentet e tij.

Kirurgji e hapur

Në operacionin e hapur të hernies femorale, kirurgu hap qeskën e hernies ose nga zona e ijeve ose nga zona e kofshës. Mjeku më pas heq qeskën e hernies, shtyn përmbajtjen dhe mbyll hernien.

Hernie e izoluar femorale

Në rastin e një hernie të izoluar femorale, kirurgu operon pa hapur kanalin inguinal. Prerja bëhet diagonalisht poshtë ligamentit inguinal. Pasi hernia është shtyrë prapa, ai qep grykën herniale.

Operacion i mbyllur

komplikimet

Si me çdo operacion, infeksionet e plagëve ose gjakderdhja janë të mundshme. Në raste të rralla mund të ndodhin emboli (okluzion vaskular).

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Hernia femorale shkaktohet nga një pikë e dobët në indin e murit të barkut. Ai përbëhet nga muskujt e barkut dhe strukturat e indit lidhës si aponeurozat dhe fasciet, të cilat sigurojnë stabilitet optimal. Megjithatë, ka "boshllëqe" në rajonin e ijeve që nuk mbështeten nga aponeuroza ose muskujt dhe për këtë arsye përfaqësojnë një pikë të dobët natyrore.

Në një hernie femorale, kjo "pikë e paracaktuar e thyerjes" ndodhet prapa të ashtuquajturit ligament inguinal, ku rrjedhin enët e kofshës. Presioni i tepërt në bark dhe indi lidhor i dobët mund të çojë në një hernie femorale.

Nuk është ende e qartë pse disa njerëz zhvillojnë një hernie femorale. Megjithatë, ka disa shkaqe që favorizojnë një hernie femorale.

Këto përfshijnë, në veçanti, shtatzënitë e përsëritura, obezitetin dhe dobësinë e kolagjenit që rritet me moshën. Në disa fotografi klinike, si sindroma Marfan ose sindroma Ehlers-Danlos, ekziston një çrregullim kongjenital i metabolizmit të kolagjenit.

Ndër të tjera, ndikimi i hormonit seksual femëror në indin lidhor çon në një përqindje më të lartë të grave të prekura nga hernia femorale, zakonisht në moshë më të madhe.

Kollitja, sforcimi ose ngritja e rëndë rrit presionin në bark, gjë që mund të shkaktojë rrjedhjen e indeve në pikat e dobëta.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse shfaqet një hernie femorale, duhet të konsultoheni me një specialist në kirurgji dhe kirurgji viscerale. Mjeku fillimisht do të marrë historinë tuaj mjekësore dhe më pas do t'ju ekzaminojë nga afër. Pyetjet e mundshme që mund të bëjë mjeku janë

  • Sa kohë keni simptomat?
  • A keni bërë tashmë një operacion?
  • A rrezaton dhimbja?
  • Keni një sëmundje shoqëruese që lidhet me një çrregullim të metabolizmit të kolagjenit?

Mjeku do të ekzaminojë hernien e femurit ndërsa jeni shtrirë dhe në këmbë. Ai do t'ju kërkojë të shtypni fort një herë. Nëse një qese hernie mund të ndihet poshtë ligamentit inguinal, diagnoza është e lehtë për t'u bërë - në pacientët me mbipeshë, palpimi është shpesh i vështirë.

Mjeku përdor një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) për të diferencuar një hernie femorale nga një hernie inguinale në rastin e hernieve më të mëdha. Çdo nyje limfatike e fryrë gjithashtu mund të përjashtohet në këtë mënyrë.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Një hernie femorale zakonisht mund të trajtohet mirë. Përsëritja e hernies nuk është shumë e zakonshme dhe është midis një dhe dhjetë përqind.

Në rast të një obstruksioni akut të zorrëve, operacioni urgjent është i nevojshëm pasi ekziston rreziku për jetën.

Parandalim