Fenugreek: Efektet dhe Aplikimet

Çfarë efekti ka fenugreek?

Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) mund të përdoret brenda për humbjen e përkohshme të oreksit dhe për trajtimin mbështetës të diabetit mellitus dhe niveleve pak të ngritura të kolesterolit.

Nga jashtë, fenugreek është i përshtatshëm për trajtimin e inflamacionit të lehtë të lëkurës, çibaneve (inflamacion të gjëndrave të flokëve), ulcerave dhe ekzemës.

Këto aplikime të brendshme dhe të jashtme njihen mjekësisht.

Përbërësit në fenugreek

Përbërësit aktivë të dobishëm të fenugreek gjenden në fara. Këto përmbajnë 30 për qind mucilage, si dhe proteina, vajra yndyrore dhe esenciale, hekur, saponina dhe substanca të hidhura. Ata kanë efekt astringent, analgjezik dhe metabolik.

Si përdoret fenugreek?

Çaj dhe llapë me fenugreek

Për përdorim të brendshëm në formë çaji, 0.5 gram fara fenugree pluhur lihen të qëndrojnë me rreth 150 mililitra ujë të ftohtë për dy orë. Ju pastaj filtroni këtë infuzion përmes një filtri letre. Ju mund të pini një filxhan të tillë çaj fenugreek tre deri në katër herë në ditë. Për të nxitur oreksin, rekomandohet pirja e çajit gjysmë ore para çdo vakti. Doza ditore është gjashtë gramë bar medicinal.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Preparate të gatshme për përdorim me fenugreek

Ekzistojnë edhe preparate të gatshme për përdorim për përdorim të brendshëm, për shembull kapsulat e fenugreek (kapsula fara fenugreek). Ju lutemi referojuni fletës së paketimit për udhëzime mbi përdorimin.

Marrë nga brenda, përgatitjet e farave të fenugreek mund të shkaktojnë shqetësime të lehta gastrointestinale. Me përdorim të jashtëm të përsëritur, janë të mundshme reaksione të padëshiruara të lëkurës.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni fenugreek

Meqenëse ende nuk ka studime të konfirmuara për sigurinë, gratë shtatzëna, nënat me gji, si dhe fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç duhet të përmbahen nga përdorimi i fenugreek.

Në vitin 2011, ka pasur raste të një infeksioni bakterial me pasoja pjesërisht fatale (EHEC) në Gjermani dhe Francë. Shkak ndoshta ishin farat e fenugrekut të importuara nga Egjipti, të cilat ishin të kontaminuara me bakteret që shkaktojnë sëmundje (Escherichia coli).

Si të merrni fenugreek dhe produktet e tij

Fakte interesante për fenugreek

Me një rrënjë të fortë, bari vjetor me erë të fortë është i ankoruar në tokë. Nga kjo një lastar rritet lart dhe shpesh më tej kërcen shtrirë në tokë. Ata mbajnë gjethe me tre dhëmbë (tërfili). Lulet e fluturës me ngjyrë vjollce të lehtë (në bazë) deri në të verdhë të zbehtë (në majë) mbijnë nga sqetullat e gjetheve nga prilli deri në korrik. Forma e tyre tipike trekëndore çoi në emrin e gjinisë "Trigonella" (latinisht: trigonus = trekëndësh, trekëndësh).