Ethet tek fëmijët

Fëmijët e shëndetshëm kanë një temperaturë trupore midis 36.5 dhe 37.5 gradë Celsius (°C). Në vlerat ndërmjet 37.6 dhe 38.5°C, temperatura është e ngritur. Mjekët më pas flasin për temperaturë tek fëmijët nga 38.5°C. Nga një temperaturë prej 39°C, fëmija ka temperaturë të lartë. Në temperaturat mbi 41.5°C, bëhet kërcënuese për jetën, sepse proteinat e trupit shkatërrohen.

Megjithatë, ethet nuk janë një sëmundje, por një reagim mbrojtës. Me rritjen e temperaturës, trupi mobilizon mbrojtjen e tij për të luftuar patogjenët e padëshiruar. Kjo ndodh sepse bakteret dhe viruset nuk i pëlqejnë temperaturat e larta të trupit, gjë që e bën më të vështirë shumimin e tyre.

Ethet tek fëmijët mund të dallohen nga fakti se fytyra është e skuqur dhe e nxehtë, por lëkura është e zbehtë dhe e ftohtë. Disa fëmijë duken të pamend dhe të përgjumur, ndërsa të tjerë ankohen ose nuk duan të hanë.

Si e matni temperaturën?

Kur dhe pse duhet trajtuar ethet?

Duke qenë se ethet janë një mekanizëm natyror mbrojtës i trupit, nuk duhet ta trajtoni menjëherë me masa për uljen e temperaturës.

Nëse është e mundur, ethet tek fëmijët duhet të trajtohen me antipiretikë vetëm kur temperatura i kalon 39°C (e matur në vithe) dhe në raste të jashtëzakonshme (p.sh. kur fëmija vuan shumë nga ethet dhe duket gjithnjë e më i rraskapitur).

Foshnjat me temperaturë të lartë zakonisht janë të lodhur, të lodhur dhe shfaqin një ndjenjë të përgjithshme sëmundjeje. Zakonisht ndihen shumë më mirë pas masave për uljen e temperaturës. Përveç kësaj, foshnjat janë në rrezik të konvulsioneve febrile, prandaj rekomandohet reduktimi i hershëm i temperaturës, veçanërisht për fëmijët në rrezik. Si rregull i përgjithshëm, prindërit e fëmijëve nën tre muajsh duhet të konsultohen me mjekun sapo temperatura të arrijë 38°C dhe të diskutojnë me të masat për uljen e temperaturës.

Si mund të ulet ethet?

Ka dy mënyra për të ulur temperaturën: me masa jo medikamente dhe me ilaçe për uljen e temperaturës.

Masat jo droge:

Për këmbët e ngrohta, mbështjelljet e viçit mund të ofrojnë gjithashtu ftohje: Zhytini leckat e pambukut në ujë të vakët (rreth 20 gradë, që është disa gradë më e ftohtë se temperatura e trupit të fëmijës), shtrëngojini ato butësisht dhe më pas mbështillini rreth viçave të fëmijës. Pastaj vendosni një leckë tjetër të thatë rreth çdo viçi dhe mbi të një leckë leshi. Avullimi i ujit do të sigurojë ftohje dhe rritje të lëshimit të nxehtësisë. Lërini mbështjelljet e viçit derisa të ndihen të ngrohtë në trup (kjo zgjat rreth 15 deri në 20 minuta), më pas hiqni ato. Pasi viçat janë ngrohur përsëri, mund të bëni një mbështjellje tjetër.

Fëmija duhet të pijë shumë (çaj, lëng, ujë), mundësisht diçka çdo gjysmë ore.

Jepini atij ushqim lehtësisht të tretshëm si fruta të ziera. Megjithatë, nëse nuk i pëlqen të hajë, mos e detyroni ta bëjë këtë.

Sigurohuni që fëmija të pushojë (pushimi në shtrat), edhe nëse ethet janë ulur dhe pacienti i vogël dëshiron të luajë. Sigurohuni që fëmija të marrë një pushim herë pas here.

Kontrolloni rregullisht temperaturën, veçanërisht nëse fëmija është ende i vogël ose ka temperaturë të lartë. Megjithatë, nuk duhet ta zgjoni për ta bërë këtë.

Antipiretikët për fëmijët janë në dispozicion në formën e lëngjeve, supozitorëve, pikave dhe tabletave. Zakonisht kanë edhe efekte analgjezike dhe anti-inflamatore (p.sh. ibuprofen). Jepni fëmijës suaj medikamente për uljen e temperaturës sipas udhëzimeve të mjekut.

Kujdes: Asnjëherë mos jepni acid acetilsalicilik (ASA) fëmijëve të vegjël! Ky qetësues dhe reduktues i temperaturës mund të shkaktojë një sëmundje të rrallë të mëlçisë-trurit, sindromën Reye, e cila mund të jetë fatale.