Fexofenadine: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon fexofenadina

Fexofenadina vepron si një frenues selektiv i vendeve lidhëse të substancës transmetuese të trupit, histaminës - të ashtuquajturit receptorë histamine H1. Në këtë mënyrë, përbërësi aktiv parandalon reaksionet alergjike.

Substanca e dërguar histamine ka një sërë funksionesh në trup. Për shembull, ai shërben si një lajmëtar midis qelizave nervore në tru (neurotransmetues) dhe si një rregullator i prodhimit të acidit gastrik, ndjenjës së urisë dhe etjes, temperaturës së trupit dhe presionit të gjakut. Përveç kësaj, histamina ka një efekt ndërmjetësues të alergjisë:

Në rastin e një alergjie, sistemi imunitar reagon tepër ndaj ndikimeve të jashtme që janë në të vërtetë të padëmshme, të tilla si poleni i bimëve, qimet e kafshëve ose ushqime të caktuara. Pas kontaktit me alergjenin përkatës (p.sh. poleni i thuprës, qimet e maces, kikirikët), disa qeliza mbrojtëse - qelizat mast - çlirojnë histaminën.

Kjo menjëherë shkakton një reaksion inflamator. Indi i prekur furnizohet me më shumë gjak, skuqet, fryhet dhe kruhet, hunda rrjedh dhe sytë lotojnë.

Antihistaminet përdoren për të lehtësuar simptoma të tilla alergjike. Ata zënë receptorët e substancës transmetuese të histaminës në mënyrë që ajo të mos mund të lidhet më. Prandaj, histamina e çliruar nga mastocitet në kontakt me alergjenin nuk mund të shkaktojë një reaksion inflamator.

Meqenëse fexofenadina nuk kalon pengesën gjaku-truri, ajo shkakton lodhje dhe përgjumje si efekte anësore shumë më rrallë se antihistaminet e vjetra.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes së saj, fexofenadina absorbohet me shpejtësi në zorrë dhe arrin nivelet më të larta në gjak pas rreth një deri në tre orë. Vështirë se shpërbëhet ose metabolizohet. Pas 11 deri në 15 orë, rreth gjysma e barit antialergjik ekskretohet kryesisht në jashtëqitje përmes biliare.

Kur përdoret fexofenadina?

Fexofenadina përdoret për të trajtuar:

  • ethet e barit (rinitit alergjik)
  • urtikari (urtikarie)

Kohëzgjatja e përdorimit dhe doza varet nga lloji dhe ashpërsia e gjendjes. Për simptomat sezonale si ethet e barit, fexofenadina merret për kohëzgjatjen e sezonit të polenit.

Si përdoret fexofenadina

Përbërësi aktiv merret në formë tabletash, zakonisht një herë në ditë para vaktit me një gotë ujë.

Për trajtimin e urtikarisë, shpesh përshkruhen 180 miligramë fexofenadinë një herë në ditë. Për lehtësimin e simptomave të etheve të barit, adoleshentëve mbi dymbëdhjetë vjeç dhe të rriturve u jepet 120 miligramë fexofenadine në ditë.

Ilaçet me dozë më të ulët janë në dispozicion për fëmijët e moshës gjashtë vjeç e lart.

Kohëzgjatja e përdorimit përcaktohet në konsultim me mjekun.

Cilat janë efektet anësore të fexofenadinës?

Efektet anësore zakonisht ndodhin gjatë trajtimit me fexofenadine në formën e dhimbjes së kokës, përgjumjes, marramendjes, të përzierave dhe gojës së thatë.

Një në njëqind deri në një mijë njerëz të trajtuar ankohen gjithashtu për simptoma të tilla si lodhje, pagjumësi ose shqetësime të gjumit, nervozizëm dhe ankthe.

Çfarë duhet të kujdesem gjatë marrjes së feksofenadinës?

ndërveprime të drogës

Agjentët kundër urthit që lidhin acidin e tepërt drejtpërdrejt në stomak (si hidroksidi i aluminit dhe magnezit) duhet të merren të paktën dy orë larg nga feksofenadina, pasi ato mund të ndërhyjnë në përthithjen e antialergjikut në zorrë.

Fexofenadina duhet të ndërpritet të paktën tre ditë përpara një testi alergjik të planifikuar për të shmangur ngatërrimin e rezultateve.

Drejtimi dhe përdorimi i makinerive

Në fillim të trajtimit me fexofenadine, nuk duhet të përdoren makineri të rënda dhe nuk duhet të drejtohen automjete për shkak të rrezikut të përgjumjes dhe problemeve të përqendrimit. Së pari, pacientët duhet të monitorojnë reagimin e tyre individual ndaj ilaçeve kundër alergjive.

Kufizimi i moshës

Fexofenadina është kundërindikuar tek fëmijët nën gjashtë vjeç, sepse ilaçi nuk është studiuar në këtë grupmoshë.

Shtatzënia dhe laktacioni

Për shkak të mungesës së të dhënave, fexofenadina nuk duhet të merret gjatë shtatzënisë. Megjithatë, të dhënat nga studimet e deritanishme me recetë nuk tregojnë asnjë provë të efekteve anësore.

Si të merrni ilaçe me fexofenadinë

Ndryshe nga vendet e tjera evropiane si Austria dhe Zvicra, si dhe Holanda, fexofenadina disponohet në Gjermani vetëm me recetë nga farmacitë.

Sa kohë është njohur fexofenadina?

Pararendësi i terfenadinës, i cili u zhvillua në fillim të viteve 1970 dhe u tregtua në vitin 1982, u shpërfill rëndë nga viti 1993 e tutje: u zbulua se mund të shkaktojë aritmi të rënda kardiake. Si rezultat, terfenadina nuk miratohet më në shumë vende.

Hulumtimet më në fund treguan se fexofenadina – një produkt degradimi i terfenadinës – ka efekte të krahasueshme me përbërësin aktiv origjinal, por nuk shkakton asnjë efekt anësor në zemër. Kjo përfundimisht u konfirmua në provat klinike. Prandaj, në vitin 1997, fexofenadina u miratua për trajtimin e alergjive.