Fraktura e fibulës dhe fraktura e tibisë

Fraktura e fibulës dhe fraktura e tibisë: përshkrim

Një frakturë e tibisë ndodh më shpesh pranë kyçit të këmbës, sepse kocka ka diametrin më të vogël atje.

Klasifikimi AO

Thyerjet e tibisë dhe fibulës klasifikohen në lloje të ndryshme frakturash sipas klasifikimit AO (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) në varësi të llojit dhe vendndodhjes së frakturës:

  • Lloji A: vetëm një linjë thyerjeje kockore, dy pjesë të thyerjes së kockave
  • Lloji B: linja e thyerjes së kockave në formë pyke, tre pjesë të thyerjes së kockave
  • Lloji C: frakturë e grimcuar me tre ose më shumë fragmente kockore

Fraktura e fibulës dhe thyerja e tibisë: simptoma

Një frakturë e tibisë ose fibulës mund të jetë e hapur ose e mbyllur. Në një frakturë të hapur, lëkura dhe indet e buta lëndohen në mënyrë që skajet e thyerjes të jenë të dukshme. Një frakturë e hapur e tibisë ndodh veçanërisht shpesh sepse buza e përparme e tibisë është e rrethuar vetëm nga një sasi e vogël e indeve të buta. Ekziston gjithmonë një rrezik i lartë i infektimit të plagës, sepse bakteret mund të depërtojnë lehtësisht përmes plagës së hapur.

Simptomat janë të rralla në një frakturë të izoluar të fibulës. Thyerja shpesh mund të anashkalohet sepse tibia është kocka që mban peshë dhe pacientët shpesh mund të ecin normalisht pavarësisht fibulës së thyer.

Në një frakturë Maisonneuve, ku fibula është thyer lart dhe malleoli medial është thyer, simptomat zakonisht shfaqen vetëm në kyçin e këmbës.

Fraktura e fibulës dhe fraktura e tibisë: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Trauma e drejtpërdrejtë zakonisht kërkon forcë më të madhe. Një thyerje e tillë ndodh në aksidente trafiku, për shembull, kur një këmbësor goditet nga një makinë, ose në sport, për shembull, kur një futbollist godet këmbën e një shoku të skuadrës. Kjo shpesh rezulton në dëmtime shtesë të indeve të buta.

Një frakturë e izoluar e fibulës ndodh kur një forcë e drejtpërdrejtë aplikohet në anën e jashtme të këmbës së poshtme ose si një traumë përdredhëse.

Fraktura e fibulës dhe fraktura e tibisë: ekzaminime dhe diagnoza.

Mjeku i ortopedisë dhe kirurgjisë së traumës është personi i duhur kontaktues për diagnostikimin dhe trajtimin e frakturave të tibisë dhe fibulës. Ai ose ajo fillimisht do t'ju pyesë se si ndodhi saktësisht aksidenti dhe për historinë tuaj mjekësore (historinë mjekësore). Pyetjet që mund të bëjë mjeku përfshijnë:

  • A mund të përshkruani saktësisht se si ndodhi aksidenti?
  • Ke dhimbje?
  • A mund të vendosni peshë në këmbë?
  • A mund të lëvizni këmbën ose të përkulni gjurin?

Mjeku më pas do të ekzaminojë këmbën tuaj nga afër, duke kërkuar për ndonjë lëndim shoqërues. Kur ekzaminoni pjesën e poshtme të këmbës, një kërcitje e dëgjueshme dhe e prekshme (krepitacion) mund të jetë një tregues i sigurt i një frakture të këmbës së poshtme. Për më tepër, mjeku do të kontrollojë pulset periferike, ndjeshmërinë në këmbë dhe funksionin motorik të muskujve të këmbës.

Fraktura e fibulës dhe fraktura e tibisë: imazherie

Nëse pulsi nuk mund të ndihet më ose nëse ka një çrregullim të dukshëm të qarkullimit të gjakut, bëhet menjëherë një ekzaminim special me ultratinguj (sonografia Doppler). Nëse ekzaminimi nuk zbulon ndonjë gjetje të qartë, një radiografi vaskulare (angiografi) mund të jetë një ndihmë e mëtejshme.

Fraktura e fibulës dhe fraktura e tibisë: trajtimi

Në varësi të llojit të frakturës, fraktura e fibulës dhe thyerja e tibisë trajtohen në mënyrë konservative ose kirurgjikale.

Thyerja e tibisë dhe fibulës: Trajtim konservativ

Derisa ënjtja të jetë ulur, këmba është e palëvizshme në një gips të ndarë. Pas kësaj, gipsi mund të qarkullohet (mbyllet). Duhet të vishet për rreth dy deri në katër javë. Pas kësaj, pacientit i jepet një gips për ecje për katër javë ose një gips Sarmiento, i cili mund të përdoret gjithashtu për të përkulur gjurin.

Thyerja e tibisë dhe fibulës: kirurgji

Kirurgjia kryhet gjithmonë kur ka një frakturë të hapur, frakturë të zhvendosur, frakturë të grimcuar, frakturë me dëmtim vaskular dhe nervor, ose sindromë të afërt ose ekzistuese të ndarjes.

Në frakturat e grimcuara ose me defekte me dëmtime të konsiderueshme të indeve të buta, këmba e poshtme stabilizohet fillimisht nga jashtë me një fiksues të jashtëm. Kjo bëhet shpesh në pacientët e shumëfishuar (politraumatizuar) derisa të jetë i mundur trajtimi përfundimtar kirurgjik.

Materiali i implantuar (si pjatat, thonjtë intramedularë) më vonë hiqet përsëri kirurgjik - më e hershme pas dymbëdhjetë muajsh.

Fraktura e fibulës dhe fraktura e tibisë: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Kohëzgjatja dhe rrjedha e procesit të shërimit ndryshojnë dhe varen kryesisht nga dëmtimet shoqëruese të indeve të buta. Nëse indet e buta janë të paprekura, procesi i shërimit është dukshëm më i mirë. Në të kundërt, frakturat me lëndime të indeve të buta dhe frakturat me defekt shpesh shoqërohen me komplikime.

Një sërë komplikimesh mund të ndodhin me një frakturë të fibulës dhe tibisë. Për shembull, enët dhe nervat gjithashtu mund të dëmtohen. Nëse kocka shërohet me vonesë, mund të zhvillohet pseudoartroza. Nëse një frakturë nuk shërohet në pozicionin e duhur, kjo mund të çojë në një defekt të rrotullimit boshtor. Komplikime të tjera të mundshme të një frakture të fibulës dhe tibisë përfshijnë infeksionin dhe problemet e shërimit të plagëve.