Lindja me kurth me gishta: të mirat dhe të këqijat

Sëmundja e gjumit: Përshkrimi

Sëmundja e gjumit (tripanosomiaza) shkaktohet nga paraziti njëqelizor Trypanosoma brucei. Ekzistojnë dy forma të sëmundjes - variantet e Afrikës Perëndimore dhe ato të Afrikës Lindore:

  • Forma e Afrikës Lindore përbën vetëm rreth dy përqind të të gjitha rasteve të sëmundjes së gjumit. Përparon shumë shpejt. Kjo do të thotë se ka shumë pak kohë për diagnostikim dhe trajtim. Megjithatë, kjo formë e sëmundjes së gjumit prek kryesisht kafshët dhe rrallë njerëzit.
  • Forma afrikano-perëndimore e sëmundjes së gjumit është më e zakonshme, përparon më ngadalë dhe ndonjëherë nuk diagnostikohet deri në vite pas infektimit.

Kufijtë gjeografikë të dy formave të sëmundjes janë gjithnjë e më të paqarta. Për shembull, në Ugandë, një vend i Afrikës Lindore, të dyja format shfaqen tashmë në zona të ndryshme. Megjithëse të dhënat janë të vështira për t'u siguruar, Republika Demokratike e Kongos dhe Republika e Afrikës Qendrore janë veçanërisht të prekura nga sëmundja tropikale. Megjithatë, duke qenë se të dhënat vijnë nga sisteme të ndryshme shëndetësore, mund të supozohet se sëmundja e gjumit është e pranishme edhe në vende të tjera të këtij rajoni.

Tripanosomet i përkasin familjes së protozoarëve, si për shembull, agjenti shkaktar i malaries. Ashtu si malaria, sëmundja e gjumit nuk mund të transmetohet nga personi në person. Përkundrazi, patogjenët e sëmundjes transmetohen te njerëzit nga miza gjakpirëse tsetse kur kafshon.

Varianti i Afrikës Perëndimore dhe Qendrore i sëmundjes së gjumit shkaktohet nga nëngrupi Trypanosoma brucei gambiense, ndërsa varianti i Afrikës Lindore shkaktohet nga Trypanosoma brucei rhodesiense.

Sëmundja e gjumit: simptoma

Pas kafshimit nga një mizë tsetse dhe transmetimit të tripanosomeve, një skuqje e dhimbshme dhe e përflakur mund të zhvillohet në vendin e pickimit brenda një deri në tre javë (nënspecie rhodensiense) ose javë në muaj (nënspecie gambiense). Mjekët i referohen kësaj si një shankër i ashtuquajtur trypanosome. Vendi i injektimit është shpesh në zonën e fytyrës ose qafës.

Së fundi, tripanozomet sulmojnë sistemin nervor qendror (faza meningoencefalitike). Si rezultat, ndodhin shqetësime të njëjta të ritmit gjumë-zgjim. Për më tepër, mund të shfaqen paraliza, konvulsione ose simptoma të ngjashme me Parkinsonin (ngurtësi = ngurtësi e muskujve, dridhje = dridhje, ataksi = koordinim i dëmtuar i lëvizjes). Shfaqen edhe shqetësime të sjelljes dhe nervozizëm. Më në fund, pacienti bie në koma dhe vdes.

Kjo rrjedhë e përgjithshme e sëmundjes shihet në të dyja format e sëmundjes së gjumit. Megjithatë, ka disa dallime në detaje:

Sëmundja e gjumit e Afrikës Perëndimore

Sëmundja e gjumit në Afrikën Lindore

Sëmundja e gjumit e Afrikës Lindore (agjenti shkaktar: Trypanosoma brucei rhodesiense) është në thelb një variant i shpejtë dhe më serioz i formës më të zakonshme të Afrikës Perëndimore. Ethet dhe të dridhurat, si dhe një vend i dhimbshëm dhe i përflakur i shpimit, mund të bëhen të dukshme ditë deri në javë pasi janë kafshuar nga miza e cekut. Parazitët infektojnë shpejt sistemin limfatik dhe të gjakut dhe përhapen në të gjithë trupin. Ënjtja e nyjeve limfatike, mëlçisë dhe shpretkës mund të jetë e prekshme pas vetëm disa javësh. Irritimi, shqetësimet e gjumit dhe paraliza mund të ndodhin pas javësh deri në muaj. Pas disa muajsh, pacienti bie në koma dhe vdes nga dështimi i shumëfishtë i organeve.

Sëmundja e gjumit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Sëmundja e gjumit shkaktohet nga paraziti (protozoari) Trypanosoma brucei, dhe ka dy nënspecie: T. b. rhodesiense dhe T. b. gambiense. Ato transmetohen nga kafshimet e mizës cese që thith gjak nga kafshët e infektuara (nëngrupi rhodesiense) ose nga njerëzit e infektuar (nënspeci gambiense) te njerëzit e shëndetshëm.

Meqenëse tripanozomet ndryshojnë rregullisht sipërfaqen e tyre, ato nuk njihen mjaft shpejt nga sistemi imunitar. Ky i ashtuquajtur ndryshim antigjenik shpjegon pse sistemi imunitar i njeriut është kaq i pafuqishëm përballë sëmundjes së gjumit.

Sëmundja e gjumit: ekzaminimet dhe diagnoza

Pacientët në Gjermani dyshohet se kanë sëmundje të gjumit kur vijnë te mjeku me simptoma të tilla si ethe, dhimbje koke, dhimbje në gjymtyrë dhe ënjtje të nyjeve limfatike dhe tregojnë për një qëndrim të gjatë në Afrikë (pushuesit e shkurtër nuk janë pacientët tipikë).

Diagnoza mund të konfirmohet duke zbuluar tripanozomet në trupin e pacientit. Për këtë qëllim, mjeku mund të marrë material mostër nga vendi i injektimit, një mostër gjaku ose një mostër të lëngut cerebrospinal (CSF) dhe ta dërgojë atë në laborator për analizë.

Një mjek i specializuar (specialist i mjekësisë tropikale) duhet të diagnostikojë dhe trajtojë sëmundjen e gjumit.

Sëmundja e gjumit: trajtimi

Sëmundja e gjumit: terapi para infektimit të trurit

Nëse tripanozomet nuk e kanë sulmuar ende sistemin nervor qendror, përdoren ilaçet pentamidina dhe suramin. Ata luftojnë protozoarët, por kanë disa efekte anësore për shkak të toksicitetit të tyre. Të dy ilaçet u zhvilluan përkatësisht para dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Sëmundja e gjumit: Terapia për infektimin e sistemit nervor

Nëse truri është prekur tashmë nga sëmundja e gjumit, nevojiten medikamente të mëtejshme. Kjo është për shkak se pentamidina dhe suramina nuk mund të kalojnë barrierën gjak-tru dhe për këtë arsye nuk veprojnë në tru. Disa nga këto barna janë agjentë kimioterapeutikë që përdoren gjithashtu në terapinë e kancerit dhe HIV. Fatkeqësisht, këto barna mund të shkaktojnë efekte anësore të rënda:

  • Melarsoprol: përbërje arseniku. Vret tripanozomet, por ka efekte anësore të rrezikshme si dëmtimi i trurit, i cili është fatal në rreth tre deri në dhjetë për qind të rasteve. Ilaçi aktualisht nuk është i aprovuar në BE dhe Zvicër.

Sëmundja e gjumit: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Nëse nuk trajtohet, sëmundja e gjumit është zakonisht fatale. Megjithatë, nëse sëmundja zbulohet herët dhe trajtohet vazhdimisht, mjekët shpesh mund të kurojnë pacientët. Megjithatë, ky është një proces që shpesh zgjat nga muaj deri në vite. Marrja e rregullt e gjakut, si dhe punksionet e palcës kurrizore, janë pjesë e monitorimit për të siguruar suksesin e trajtimit.

Për një kohë të gjatë, shumë nga ilaçet për sëmundjen e gjumit nuk ishin në dispozicion. Që nga viti 2001, ka pasur një bashkëpunim midis Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe disa kompanive farmaceutike private në mënyrë që barnat më të rëndësishme kundër sëmundjes së gjumit të mund të furnizohen pa pagesë në vendet e prekura. Médecins Sans Frontières (MSF) është përgjegjës për logjistikën e këtij bashkëpunimi. Në këtë mënyrë është ulur ndjeshëm numri i rasteve të sëmundjes së gjumit.

Sëmundja e gjumit: parandalimi

Meqenëse nuk ka vaksinim kundër sëmundjes së gjumit, njeriu duhet të mbrohet në mënyrë efektive nga pickimi i insekteve kur udhëton në zona me rrezik. Kjo përfshin veshjen e pantallonave të gjata dhe mëngë të gjata dhe përdorimin e ilaçeve kundër insekteve.