Ndihma e parë për goditje nga nxehtësia dhe kolapsi i nxehtësisë

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet të bëni në rast të goditjes nga nxehtësia dhe lodhjes nga nxehtësia? Hiqeni personin e prekur nga nxehtësia/dielli, shtrihuni (me këmbë të ngritura), ftohni (p.sh. me lecka të lagura), jepni lëngje nëse personi i prekur nuk vjell; vendoseni në pozicionin e rikuperimit nëse është pa ndjenja; ringjallni nëse frymëmarrja ndalet
 • Goditja nga nxehtësia dhe rraskapitja nga nxehtësia – rreziqe: duke përfshirë përgjumjen, të përzierat, të vjellat, kolapsin e qarkullimit të gjakut me pavetëdije
 • Kur të shihni një mjek? Meqenëse gjendja mund të përkeqësohet shpejt me goditje të nxehtësisë, gjithmonë telefononi një mjek të urgjencës. Në rastin e lodhjes nga nxehtësia, kërkohet një mjek nëse simptomat përkeqësohen dhe/ose personi në fjalë bëhet pa ndjenja.

Kujdes!

 • Asnjëherë mos i lini vetëm njerëzit me goditje (të dyshuar) të nxehtësisë ose lodhje nga nxehtësia. Veçanërisht në rastin e goditjes nga nxehtësia, gjendja e personit të prekur mund të përkeqësohet papritur!
 • Asnjëherë mos aplikoni pako ftohëse/akulli për të ulur temperaturën e trupit direkt në lëkurën e personit të prekur, por gjithmonë me një leckë në mes (rrezik nga ngrirja!).
 • Mos u jepni personave të prekur alkool për të pirë.

Goditja nga nxehtësia dhe lodhja nga nxehtësia: çfarë të bëni?

Duhet të reagoni shpejt në të dyja rastet. Megjithatë, ndihma e parë është veçanërisht e rëndësishme në rastin e goditjes nga nxehtësia, pasi gjendja e personit të prekur mund të bëhet shpejt kërcënuese për jetën.

Goditja e nxehtësisë: çfarë të bëni?

 • goditje klasike e nxehtësisë: Kjo shkaktohet nga nxehtësia ekstreme dhe prek kryesisht njerëzit e moshuar.
 • Goditja e nxehtësisë gjatë përpjekjeve: Mund të ndodhë gjatë aktivitetit fizik intensiv në nxehtësi të lartë (p.sh. sporte intensive në një ditë të nxehtë vere ose punë të rënda në furrat e zjarrit), te njerëzit e të gjitha moshave.

Në të dyja rastet e goditjes nga nxehtësia, ndihma e parë është si më poshtë:

 1. Hyni në hije: Largoni personin e prekur nga dielli dhe futeni në të ftohtë, nëse është e mundur, në mënyrë që trupi të ftohet.
 2. Pozicioni i goditjes me vetëdije të plotë: Vendoseni një person të vetëdijshëm në pozicionin e shokut - pra në shpinë me këmbët e ngritura. Kjo përmirëson qarkullimin e gjakut në tru (kjo mund të reduktohet në rast të goditjes nga nxehtësia për shkak të presionit të ulët të gjakut).
 3. Pozicioni i qëndrueshëm anësor nëse është pa ndjenja: Nëse pacienti me goditje nga nxehtësia humbet vetëdijen, kontrolloni frymëmarrjen dhe pulsin. Nëse të dyja janë të pranishme, vendosini në pozicionin e rikuperimit.
 4. Lironi veshjet: Hapni çdo veshje të ngushtë (p.sh. jakë këmishë, kravatë, rrip, etj.).
 5. Pije të vakëta: Nëse personi i prekur është i vetëdijshëm, nuk ndjen të përzier dhe nuk vjell, duhet t'i jepni gllënjka me lëng të vakët (jo të ftohtë!) (p.sh. ujë, spërkatës me lëng të butë, çaj). Kjo duhet të kompensojë humbjen e lëngjeve për shkak të djersitjes tipike të goditjes nga nxehtësia. Megjithatë, mos jepni lëngje në rast të nauzesë dhe të vjellave – ekziston rreziku që personi i prekur të mbytet (aspirimi).
 6. Reanimimi: Nëse viktima ndalon frymëmarrjen, filloni menjëherë ringjalljen. Vazhdoni këtë derisa të vijë mjeku i urgjencës ose viktima të marrë frymë vetë përsëri.

Lodhja e nxehtësisë: çfarë të bëni?

Lodhja nga nxehtësia shkaktohet nga djersitja e madhe në temperatura të larta. Nëse pihet shumë pak në të njëjtën kohë, trupi humbet shumë lëngje dhe kripëra (elektrolite). Kjo vendos një tendosje të madhe në sistemin e qarkullimit të gjakut - pasojat e mundshme janë kolapsi i qarkullimit të gjakut dhe humbja e vetëdijes. Aktiviteti fizik në mot të nxehtë rrit rrezikun e lodhjes nga nxehtësia.

Ndihma e parë është si më poshtë:

 • Dilni nga vapa: Largoni personin e prekur nga vapa.
 • Pozicioni i goditjes: Shtroni personin e prekur në shpinë dhe vendosini këmbët më lart se zemra.
 • Pije që përmbajnë elektrolit: Jepini personit të prekur shumë lëngje me minerale për të pirë (me kusht që të mos vjella). Kjo duhet të kompensojë humbjen e lëngjeve dhe elektroliteve. Për shembull, uji, uji mineral ose çaji me pak kripë (afërsisht 1 lugë çaji kripë ushqimi për litër) ose lëng mishi (buijon) është i përshtatshëm.

Fëmijët me goditje nga nxehtësia ose lodhje nga nxehtësia

Masat e ndihmës së parë për fëmijët me goditje të nxehtë ose lodhje nga nxehtësia janë në thelb të njëjta si për të rriturit. Është e rëndësishme të dini se fëmijët janë veçanërisht të rrezikuar nga goditja nga nxehtësia dhe lodhja nga nxehtësia (veçanërisht foshnjat). Kjo është për shkak se trupat e tyre nuk janë ende në gjendje të rregullojnë temperaturën e tyre në mënyrë efektive sa të rriturit. Përveç kësaj, shumë fëmijë nuk mendojnë për mbrojtjen nga dielli dhe pirjen e mjaftueshme kur luajnë dhe sillen përreth.

Prandaj, sigurohuni që fëmijët tuaj të bëjnë pushime të rregullta për të pirë dhe relaksuar në hije ose në ambiente të mbyllura. Nëse ndodh goditje e nxehtësisë ose lodhje nga nxehtësia, telefononi një ambulancë (veçanërisht nëse dyshohet për goditje nga nxehtësia) dhe kryeni masat e ndihmës së parë të përmendura më sipër (lëvizni fëmijën në një vend me hije dhe të freskët, ulni temperaturën e trupit me kompresa të lagura, etj.) .

Goditja nga nxehtësia dhe lodhja nga nxehtësia: simptoma dhe rreziqe

Simptomat e goditjes nga nxehtësia varen nga ashpërsia:

 • Temperatura e trupit mbi 40 gradë Celsius
 • marramendje
 • dhimbje koke
 • Përzier, të vjella
 • çorientim
 • Presion të ulët të gjakut
 • rrahje të përshpejtuara të zemrës
 • frymëmarrje e përshpejtuar
 • ngërçet e muskujve
 • ndërgjegje e dëmtuar si përgjumje apo edhe pavetëdije

Si rezultat i goditjes nga nxehtësia, truri mund të fryhet për shkak të mbajtjes së ujit - zhvillohet një edemë cerebrale kërcënuese për jetën. Prandaj, nëse simptomat e goditjes nga nxehtësia nuk njihen dhe trajtohen në kohë, personi i prekur mund të vdesë brenda një kohe të shkurtër!

Ngjashëm me goditjen nga nxehtësia, lodhja nga nxehtësia shkakton simptoma të tilla si dhimbje koke, marramendje, vjellje, puls të përshpejtuar dhe presion të ulët të gjakut. Megjithatë, lëkura e personit të prekur nuk është e thatë, por e lagësht - personi i prekur djersitet shumë.

Humbja e madhe e lëngjeve për shkak të djersitjes zvogëlon vëllimin e gjakut. Enët e gjakut më pas ngushtohen në mënyrë që ato organe që kanë nevojë për shumë oksigjen (p.sh. truri, veshkat) vazhdojnë të furnizohen. Si rezultat, duart dhe këmbët furnizohen më pak me gjak: ato duken të ftohta, të zbehta dhe të djersitura.

Simptomat te fëmijët

Goditja nga nxehtësia dhe lodhja nga nxehtësia: kur duhet të shkoni te mjeku?

Në rast të lodhjes nga nxehtësia, duhet të telefononi një mjek (urgjent) nëse simptomat e personit përkeqësohen ose humbin vetëdijen.

Në rast të goditjes së nxehtësisë (ose goditjes së dyshuar të nxehtësisë), gjithmonë duhet të telefononi menjëherë një mjek të urgjencës. Mund të bëhet shpejt kërcënuese për jetën për personin e prekur! Prandaj ata duhet të trajtohen dhe monitorohen në spital.

Goditja nga nxehtësia dhe lodhja nga nxehtësia: ekzaminime nga një mjek

Një mjek zakonisht mund të njohë mjaft shpejt si lodhjen nga nxehtësia ashtu edhe goditjen nga nxehtësia - bazuar në simptomat dhe informacionin nga konsultimi fillestar (historia mjekësore). Gjatë kësaj konsulte, mjeku do të pyesë pacientin ose personat shoqërues për situatën e mëparshme. Për shembull, a ushtrua pacienti në nxehtësi ekstreme ose në diell flakërues pak para se të shfaqeshin simptomat? A vishte ai apo ajo veshje të ngrohta që nxisin ngritjen e nxehtësisë? Pyetjet për ndonjë sëmundje themelore janë gjithashtu pjesë e intervistës së historisë mjekësore.

Intervista pasohet nga një ekzaminim fizik. Temperatura e trupit, presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës janë veçanërisht të rëndësishme. Ato ndihmojnë mjekun të vlerësojë më tej gjendjen e pacientit dhe ashpërsinë e sëmundjes së nxehtësisë.

Mjeku mund të kontrollojë funksionin e trurit të pacientit me teste të thjeshta neurologjike. Kjo është veçanërisht e nevojshme në rastin e goditjes së nxehtësisë (të dyshuar). Për shembull, mjeku përdor pyetje të thjeshta për të kontrolluar nëse pacienti mund të orientohet për sa i përket kohës dhe vendit. Ai gjithashtu teston reflekset e trungut të trurit, për shembull refleksin pupillar.

Ekzaminime të mëtejshme janë përgjithësisht të nevojshme, veçanërisht në rastin e goditjes nga nxehtësia:

Analizat e gjakut tregojnë nëse ka mungesë apo tepricë të disa kripërave (elektroliteve) në gjak për shkak të goditjes së nxehtësisë. Trajtimi varet drejtpërdrejt nga këto rezultate - një ndryshim i rëndë në ekuilibrin e elektrolitit duhet të trajtohet menjëherë. Disa vlera të gjakut mund të tregojnë gjithashtu dëmtim të organeve të rëndësishme (mëlçisë, veshkave, zemrës) si pasojë e goditjes së nxehtësisë.

Për të përjashtuar shkaqe të tjera të kolapsit të qarkullimit të gjakut, mjeku mund të bëjë një elektrokardiogramë (EKG). Kjo gjithashtu mund të zbulojë çdo aritmi kardiake që mund të shkaktohet nga mungesa e rëndë e kripës dhe lëngjeve gjatë goditjes së nxehtësisë.

Nëse mjeku dyshon për edemë cerebrale si pasojë e goditjes nga nxehtësia, procedurat imazherike janë të nevojshme për sqarim. Këto përfshijnë imazhe me rezonancë magnetike (MRI) dhe tomografi kompjuterike (CT).

Në rast të rraskapitjes nga nxehtësia, mungesa e lëngjeve dhe elektroliteve që rezulton duhet të korrigjohet sa më shpejt që të jetë e mundur. Pirja e shumë lëngjeve do të ndihmojë. Nëse është e nevojshme, mjeku mund t'i japë pacientit edhe një infuzion. Zëvendësimi i shpejtë i lëngjeve dhe kripërave stabilizon qarkullimin. Pas disa ditësh pushim dhe qetësi, shumica e njerëzve ndihen përsëri plotësisht mirë.

Trajtimi i goditjes nga nxehtësia duhet të kryhet gjithmonë në spital, në raste të rënda edhe në repartin e terapisë intensive. Hapi i parë është stabilizimi i qarkullimit të gjakut të pacientit duke dhënë infuzione. Përveç kësaj, temperatura e trupit në masë të madhe ulet nga masat ftohëse. Për shembull, pacienti mund të zhytet në ujë të ftohtë, me kusht që funksionet e tij jetësore (si frymëmarrja dhe qarkullimi) të jenë të qëndrueshme.

Në varësi të ashpërsisë, goditja nga nxehtësia mund të kërkojë trajtim të mëtejshëm, për shembull administrimin e ilaçeve kundër konvulsioneve.

Sa zgjat një goditje e nxehtësisë varet nga ashpërsia e saj. Me trajtimin e hershëm, simptomat mund të zhduken dhe të zhduken pas disa orësh. Megjithatë, të prekurit mund të ndihen ende të dobët për disa kohë më pas. Prandaj është e këshillueshme që ta merrni me lehtësi për disa ditë, gjithashtu për të shmangur një rikthim.

Shumica e të prekurve i mbijetojnë goditjes nga nxehtësia dhe lodhjes nga nxehtësia pa dëmtime të përhershme.

Nëse dëshironi të parandaloni goditjen nga nxehtësia dhe lodhjen nga nxehtësia, së pari duhet të dini se kush është veçanërisht i ndjeshëm ndaj sëmundjeve të tilla të nxehtësisë. Së pari dhe më kryesorja, këta janë njerëz, rregullimi i temperaturës së trupit të të cilëve nuk është ende ose nuk është më plotësisht efektiv. Këtu përfshihen foshnjat, fëmijët (të vegjël) dhe të moshuarit. Njerëzit që kalojnë periudha të gjata kohore në dhoma të mbyllura dhe të ajrosura dobët ose që punojnë atje janë gjithashtu në rrezik. Kjo vlen, për shembull, për grupe të caktuara profesionale (punëtorë në miniera ose në industrinë e përpunimit të metaleve, mjeshtra sauna, etj.).

Përveç kësaj, aktiviteti fizik në diellin flakërues rrit mundësinë e goditjes nga nxehtësia dhe lodhjes nga nxehtësia. Kjo prek punëtorët e ndërtimit të rrugëve, për shembull. Në rrezik janë edhe atletët që stërviten ose garojnë nën rrezet e forta të diellit ose në ajër të nxehtë dhe të lagësht.

Prandaj, këshillat më të rëndësishme për parandalimin e goditjes nga nxehtësia dhe lodhjes nga nxehtësia janë:

 • Shmangni ekspozimin e zgjatur ndaj temperaturave të larta. Gjeni një vend të freskët dhe me hije, veçanërisht në kohën e drekës.
 • Mundohuni të shmangni rrezet e diellit direkte për periudha të gjata kohore. Vishni një kapelë në diell.
 • Si atlet, nuk duhet të stërviteni në vapën e mesditës, por mundësisht në orët e mëngjesit ose të mbrëmjes.
 • Vishni veshje të lirshme, që marrin frymë në mot të nxehtë.
 • Shmangni alkoolin dhe vaktet e rënda në temperatura të larta.
 • Mos i lini fëmijët vetëm në një makinë të parkuar në diell për periudha të gjata kohore.
 • Sigurohuni që fëmija juaj të bëjë pushime të rregullta për të pirë dhe pushuar në hije në mot të nxehtë.

Vëzhgoni paralajmërimet rajonale të nxehtësisë të lëshuara nga Shërbimi Gjerman i Motit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse jeni të ndjeshëm ndaj goditjes nga nxehtësia dhe lodhjes nga nxehtësia ose keni fëmijë.