Ndihma e parë për helmim

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është helmimi? Efekti i dëmshëm i një lënde të huaj ose toksike në trup.
 • Si mund të njihet helmimi? Varësisht nga lloji i helmimit, p.sh. nauze, të vjella, diarre, dridhje, marramendje, kriza, pavetëdije, dështim kardiovaskular, ndalim respirator.
 • Çfarë duhet bërë në rast helmimi? Në rast të helmimit (të dyshuar), duhet të kontaktoni gjithmonë një mjek ose një mjek të urgjencës!

Kujdes!

 • Disa helmime janë vetëm pak të rrezikshme, ndërsa të tjerat mund të jenë edhe fatale. Laikistët vështirë se mund ta vlerësojnë këtë, prandaj duhet thirrur gjithmonë një mjek nëse dyshohet për helmim!
 • Qëndroni larg mjeteve juridike shtëpiake në rast helmimi! Për shembull, mos i jepni kurrë qumësht personit të prekur, pasi kjo mund të lejojë që helmi të hyjë edhe më shpejt në qarkullimin e gjakut.
 • Në ditët e sotme, mjekët rrallë shkaktojnë të vjella në rast helmimi – sepse mund të largojë vetëm një sasi të vogël helmi nga trupi dhe gjithashtu mbart rreziqe (p.sh. të vjellat mund të futen në grykë ose një substancë gërryese mund të kalojë në ezofag për herë të dytë). Personat laikë nuk duhet të shkaktojnë kurrë të vjella tek personat e prekur!

Helmimi: çfarë është?

Helmimi (dehja mjekësore) është dëmtimi i trupit i shkaktuar nga kontakti me një substancë toksike. Kontakti mund të ndodhë në mënyra të ndryshme:

 • gëlltitje
 • Kontakti me lëkurën dhe/ose mukozën (p.sh. sytë ose hundën)

Disa substanca që shkaktojnë helmim janë toksike edhe në sasi të vogla. Të tjerat, megjithatë, janë normalisht jo toksike (p.sh. shkuma e rruajtjes, pasta e dhëmbëve, shkumësi i dërrasës së zezë, preparate vitaminash) dhe bëhen të rrezikshme vetëm në sasi më të mëdha.

Pothuajse të gjitha substancat mund të jenë toksike në doza të përshtatshme - "doza e bën helmin" (Paracelsus).

Helmimi i paqëllimshëm dhe i qëllimshëm

Helmimi i paqëllimshëm mund të ndodhë, për shembull, nëse fëmija juaj pi nga ajo që ju mendoni se është një shishe gazi në të cilën ruani produkte pastrimi shtëpiake ose lustrim mobiljesh. Përzierja e ilaçeve ose përdorimi i kimikateve toksike mund të jetë gjithashtu shkaku i helmimit të paqëllimshëm.

Helmimi i qëllimshëm shpesh synon të vrasë ose të paktën të dëmtojë veten ose dikë tjetër. Kjo mund të bëhet duke gëlltitur një helm ose një mbidozë ilaçesh. Ndonjëherë njerëzit helmohen qëllimisht për t'i bërë të pambrojtur (p.sh. për përdhunim ose grabitje).

Llojet e helmimeve

Llojet kryesore të helmimit janë:

Helmimet nga ushqimi: Ato vijnë nga konsumimi i ushqimit të prishur. Shkaku i saktë i simptomave janë, për shembull, toksinat, bakteret ose parazitët në ushqim.

Helmimi nga alkooli: Nëse dikush konsumon sasi të mëdha alkooli në një periudhë të shkurtër kohore, kjo rezulton në helmim nga alkooli. Pasojat varen nga shkalla e dehjes. Një nivel i alkoolit në gjak prej pesë promilje ose më shumë është përgjithësisht fatal. Rastësisht, alkooli nuk gjendet vetëm në verë, birrë, etj., por edhe në disa produkte kozmetike, dezinfektues dhe agjentë pastrimi, për shembull.

Helmimet e bimëve: Këto ndodhin shpesh tek fëmijët (të vegjël) të cilët pa kujdes vendosin kokrra ose gjethe shumëngjyrëshe në gojë. Përbërës të tillë si vajrat esencialë ose toksinat janë më pas përgjegjës për simptomat e helmimit. Të rriturit gjithashtu mund të preken nga helmimi nga bimët, për shembull nëse rastësisht mbledhin dhe hanë gjethet e zambakut të luginës me pamje të ngjashme ndërsa kërkojnë hudhër të egër.

Helmimi me ilaçe: Kjo shkaktohet nga një mbidozë e një medikamenti. Kjo mund të ndodhë rastësisht, për shembull te njerëzit e moshuar. Megjithatë, helmimi me ilaçe shpesh është i qëllimshëm - si një tentativë vetëvrasjeje.

Helmimi me gazra: Thithja e një shumëllojshmërie të gjerë të gazrave (p.sh. monoksidi i karbonit) mund të shkaktojë gjithashtu simptoma të helmimit. Një shembull është helmimi nga thithja e tymit (dehja e shkaktuar nga thithja e tymit ose gazeve të zjarrit).

Helmimi nga metalet e rënda: Ky është zakonisht një intoksikim gradual – ata që preken në mënyrë të pandërgjegjshme gëlltisin sasi të vogla të një metali të rëndë toksik (si hekuri, plumbi, zhiva, bakri) për një periudhë më të gjatë kohore, e cila grumbullohet në trup. Kjo mund të ndodhë, për shembull, nëpërmjet ushqimit të kontaminuar (p.sh. peshkut me ndotje me merkur) ose nëpërmjet ujit të pijshëm nga gypat e plumbit.

Helmimi: Si ta njohim atë?

Simptomat e helmimit varen, ndër të tjera, nga lloji dhe doza e substancës toksike. Përveç kësaj, njerëzit mund të reagojnë ndryshe ndaj të njëjtës substancë toksike. Simptomat e përgjithshme të helmimit janë, për shembull

 • Nauze, të vjella, diarre
 • dhimbje barku
 • Dhimbje koke, marrje mendsh
 • Gjendje agjitacioni, halucinacione, konfuzion
 • Pulsi i përshpejtuar ose i ngadalësuar
 • Zbehje, skuqje e lëkurës, ndjenjë e nxehtësisë
 • goditje
 • Probleme me frymëmarrjen deri në ndalim të frymëmarrjes
 • Dështimi kardiovaskular

Në varësi të efektit të helmit, mund të shfaqen edhe simptoma të tjera, si kriza, pështymë dhe lakrimim, paralizë dhe djersitje. Nëse helmi bie në kontakt me lëkurën, ai mund të reagojë me skuqje dhe flluska - dhe me kontakt kronik me inflamacion (dermatit). Kontakti i syve me helmet shkakton dhimbje dhe skuqje të syve. Përveç kësaj, pacienti nuk mund të shohë më mirë ose fare në syrin e prekur.

Helmimi: masat e ndihmës së parë

Çfarë duhet të bëni nëse doni të ndihmoni dikë që është helmuar varet gjithmonë nga ajo me çfarë është helmuar, çfarë simptomash shfaq dhe sa i rëndë është helmimi.

Në rast helmimi nga trakti tretës (p.sh. me alkool, medikamente, ushqime helmuese ose të prishura, bimë helmuese, kimikate), duhet të merrni masat e mëposhtme të ndihmës së parë:

Qetësojeni personin e prekur, veçanërisht nëse është një fëmijë dhe ruani vetë qetësinë.

Telefononi shërbimet e urgjencës (112). Pastaj thirrni qendrën e kontrollit të helmit në rajonin tuaj. Stafi atje do t'ju tregojë se çfarë mund ose duhet të bëni.

Nëse personi reagon, hapni gojën dhe përpiquni të fshini me gisht çdo mbetje të substancës së gëlltitur.

Mbani të gjitha mbetjet që mund të jenë shkaku i helmimit (p.sh. mbetjet e ushqimit, mbetjet e kërpudhave, tabletat, pjesët e bimëve). Merrni këto – dhe/ose çdo të vjella – me vete te mjeku ose spitali në mënyrë që mjeku të përcaktojë se çfarë helmimi është.

Nëse personi i prekur vjell vetë, ju mund ta ndihmoni duke i mbështetur kokën ose duke i ledhatuar shpinën për ta qetësuar.

Ndihma e parë për helmim me gaz

Në rast helmimi me gaz, fillimisht duhet ta largoni personin e prekur nga zona e rrezikut (me kusht që të mos rrezikoni veten!) dhe ta çoni në ajër të pastër. Përndryshe, ju mund të ajrosni dhomën mirë në mënyrë që gazrat të shpërndahen.

Kushtojini vëmendje sigurisë suaj: Nëse gazrat dalin në dhoma të mbyllura, ato nuk janë vetëm toksike, por shpesh edhe shumë të ndezshme. Zjarri i hapur ose shkëndijat fluturuese mund të ndezin gazin.

Vetëm kur personi i prekur është shpëtuar nga situata e rrezikshme, këshillohen masa të mëtejshme të ndihmës së parë – d.m.th qetësimi i pacientit, vendosja e tij në pozicionin e rikuperimit nëse është pa ndjenja dhe ringjallja e tij nëse është e nevojshme.

Ndihma e parë për helmim me kimikate

Nëse dikush ka marrë kimikate (p.sh. acid) në sytë ose në lëkurën e tij, shpëlajeni zonën tërësisht me ujë të ftohtë dhe të pastër për të paktën dhjetë minuta. Nëse sytë janë të prekur, mbajeni qepallën sa më shumë të jetë e mundur dhe shpëlajeni gjithmonë nga hunda në tempull.

Mos i hiqni asnjë veshje të njomur me kimikat nga personi i prekur – ndoshta mund ta grisni lëkurën poshtë!

Helmimi: Kur të shkoni te mjeku?

Helmimi: ekzaminimet nga mjeku

Për të filluar trajtimin e duhur, mjeku duhet të mësojë më shumë për shkakun e mundshëm dhe ashpërsinë e helmimit.

Për ta bërë këtë, ai së pari do të marrë informacione të rëndësishme bazë në një intervistë (anamnezë): Nëse është e mundur, ai do të pyesë pacientin me çfarë substancash ka rënë në kontakt (nga gëlltitja, thithja, prekja, etj.). Ata gjithashtu do të pyesin se sa nga një vakt i dyshuar është ngrënë ose sa nga një kimikat është gëlltitur, për shembull. Është gjithashtu e rëndësishme të dini se kur ndodhi kjo dhe sa shpejt u zhvilluan simptomat. Nëse pacienti nuk reagon ose është shumë i ri, ju si ndihmës i parë mund të jeni në gjendje të jepni këtë informacion të nevojshëm.

Është gjithashtu e dobishme për mjekun nëse ju si ndihmës i parë keni rikuperuar vaktin helmues, mjekimin, kimikatin dhe/ose të vjellat e pacientit. Kjo e bën më të lehtë përcaktimin e shkakut të saktë të helmimit.

Një ekzaminim fizik (përfshirë matjen e presionit të gjakut, etj.) do t'i japë mjekut informacion për gjendjen e përgjithshme të pacientit. Mund të japë gjithashtu të dhëna për llojin e helmimit. Për shembull, disa toksina ndryshojnë aromën e frymëmarrjes në një mënyrë karakteristike. Dhe çdo vend i injektimit mund të tregojë se pacienti ka injektuar drogë.

 • Analiza e gjakut: Shkaku i helmimit (droga, monoksidi i karbonit, etj.) shpesh mund të zbulohet në gjak. Përveç kësaj, vlerat e gjakut shpesh japin indikacione për mosfunksionim të mundshëm të organeve (të tilla si mëlçia ose veshkat) si rezultat i helmimit.
 • Testi i urinës: Ky test mund të përdoret për të zbuluar barnat, për shembull.
 • Ekzaminimi i jashtëqitjes: Mjeku do të analizojë një mostër jashtëqitjeje nëse dyshon për helmim nga salmonela, për shembull.
 • Ekzaminimi me rreze X: Ndonjëherë shkaku i helmimit mund të identifikohet në imazhet me rreze X, për shembull metale të tilla si plumbi, paketat e gëlltitura të drogës (në rastin e korrierëve të drogës), bateritë e gëlltitura ose mbetjet e kafshëve nga një sulm nga një kafshë helmuese. (p.sh. dhëmbë helmues).

Helmimi: trajtimi nga mjeku

Helmimi nuk kërkon gjithmonë trajtim mjekësor. Nëse ndodh, shtrimi në spital mund të jetë i nevojshëm në rrethana të caktuara. Trajtimi përfshin monitorimin ose stabilizimin e gjendjes shëndetësore të pacientit dhe ndihmën e trupit për të nxjerrë më shpejt helmin e gëlltitur (zakonisht nëpërmjet urinës) ose për ta çaktivizuar atë (zakonisht përmes mëlçisë).

Sigurimi i funksionit trupor

Në rast të dështimit të veshkave, pacienti mund të marrë larje gjaku (dializë). Në raste shumë të rënda, kur mëlçia dhe/ose veshkat janë bërë përgjithmonë jofunksionale si rezultat i helmimit, mund të jetë i nevojshëm transplantimi i organeve.

Parandaloni thithjen dhe përhapjen e helmit

Mjeku mund të administrojë qymyr aktiv nëse personi i prekur ka gëlltitur helm. Ai lidh substancën helmuese në traktin tretës, në mënyrë që të mos hyjë më në qarkullimin e gjakut. Megjithatë, qymyri i aktivizuar nuk është efektiv kundër të gjitha helmeve; është i paefektshëm kundër shumë kimikateve shtëpiake ose alkoolit. Gjithashtu nuk ka asnjë efekt në toksinat që tashmë kanë hyrë në qarkullimin e gjakut.

Nëse helmi gëlltitet nga goja, mund të ketë gjithashtu kuptim të pomponi stomakun e personit të prekur. Mjeku do ta bëjë këtë nëse helmi është shumë i rrezikshëm ose gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit është e dobët.

Administrimi i një antidoti

Ka antidote të veçanta për disa helme (p.sh. paracetamoli, heroina, disa helme gjarpërinjsh). Administrimi i tyre mund të jetë i dobishëm në rastet e helmimeve të rënda. Megjithatë, personi i prekur shpesh shërohet vetë.

Masat e mëtejshme

Në varësi të llojit dhe shkallës së helmimit, masat e mëtejshme mund të jenë të dobishme. Për shembull, nëse substancat helmuese kanë hyrë në sy ose në lëkurën e personit të prekur, mjeku do t'i shpëlajë pjesët përkatëse të trupit me shumë ujë (kripur).

Parandalimi i helmimit

Masat e ndryshme parandaluese zvogëlojnë rrezikun e helmimit aksidental. Ato janë veçanërisht të këshillueshme në familjet me fëmijë:

 • Mbani barnat në një vend të paarritshëm për fëmijët. Një kabinet ilaçesh që mbyllet është më i përshtatshmi për këtë qëllim.
 • Mbyllni barnat larg pas çdo përdorimi, edhe nëse ato nevojiten disa herë në ditë (nga ju ose dikush tjetër në familjen tuaj).
 • Asnjëherë mos i lini ilaçet të shtrira përreth. Pilulat me ngjyrë në veçanti janë shumë të ngjashme me karamele, duke i bërë ato të lehta për t'i kapur nga fëmijët e vegjël.
 • Mbajini gjithmonë kimikatet shtëpiake si agjentët e pastrimit, lëngjet larëse dhe detergjentët jashtë mundësive të fëmijëve, mundësisht në një dollap që mbyllet.
 • Asnjëherë mos transferoni kimikate në paketimin e ushqimit, p.sh. në një shishe me lëng. Nëse po, etiketoni enën të madhe dhe qartë!
 • Në përgjithësi, gjithmonë etiketoni qartë kontejnerët me kimikate ose helme të tjera dhe sigurohuni që ato të kenë mbyllje për fëmijët.
 • Mos u hutoni nëse sapo keni hapur kimikate shtëpiake. Mbyllni përsëri shishen ose enën kur të ktheni vëmendjen te fëmijët e tjerë, t'i përgjigjeni një telefonate ose kur bie zilja e derës.
 • Mbani pijet alkoolike jashtë mundësive të fëmijëve. Edhe sasitë e vogla të alkoolit janë shumë të rrezikshme për fëmijët e vegjël. Është mirë që pijet alkoolike të mbahen të mbyllura në mënyrë që fëmijët më të mëdhenj të mos tundohen t'i provojnë ato.
 • Mësojini fëmijët tuaj për rreziqet e ilaçeve, kimikateve shtëpiake, bimëve helmuese, kërpudhave, cigareve dhe alkoolit që në moshë të re, por në mënyrë të përshtatshme për moshën.
 • Diskutoni dhe rishikoni masat për të parandaluar helmimin në familje të tjera ku fëmija juaj kalon shpesh kohë, p.sh. me gjyshërit ose kujdestarin e fëmijëve.