Floaters në sy: Shkaqet, Trajtimi

Opaciteti i qelqit: Përshkrimi

Shumë njerëz vuajnë nga errësirat e qelqit në sy dhe nga "mouches volantes" shoqëruese. Shkaku është një proces natyror i plakjes. Rreth dy të tretat e moshave 65-85-vjeçare ankohen për ankesat përkatëse. Por edhe të rinjtë mund të preken, veçanërisht nëse janë me miopi të rëndë.

Çfarë është trupi qelqor?

Trupi qelqor xhelatinoz mbush pjesën më të madhe të pjesës së brendshme të zverkut të syrit. Përpara saj shtrihet thjerrëza, e cila thyen optikisht rrezet e dritës që hyjnë në sy. Këto pastaj kalojnë përmes trupit qelqor në retinë. Ai shtrihet pas trupit qelqor dhe, si një shtresë e qelizave nervore të ndjeshme ndaj dritës, është përgjegjëse për shndërrimin e imazheve optike në impulse elektrike. Kjo lejon që informacioni të transmetohet në tru nëpërmjet nervave optikë.

Opaciteti i qelqit: simptoma

"Mushkonjat fluturuese" nuk kufizojnë mprehtësinë vizuale dhe zakonisht janë të padëmshme. Megjithatë, shumë pacientë ankohen se ndjesia subjektive vizuale përkeqësohet. Si rezultat, mjegulla e qelqit perceptohet si një shqetësim. Nga njëra anë, paqartësitë dhe hijet ndryshojnë në intensitetin dhe vendndodhjen e tyre. Nga ana tjetër, drita e humbur mund të shkaktojë shkëlqim të rëndë te pacientët.

Mouches volantes mund të jenë më të dukshme kur pacientët shikojnë një mur të ndritshëm ose në dritë të ndritshme ose janë të verbuar nga bora.

Opacifikimi i qelqit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Humori qelqor, i cili mbush pjesën e brendshme të syrit, përbëhet kryesisht nga uji dhe në një masë më të vogël nga fibrat e kolagjenit dhe acidi hialuronik. Në fëmijëri, fijet janë rregulluar rregullisht në mënyrë që të mos vihen re - ato vështirë se ndikojnë në rrezet e dritës në rrugën e tyre drejt retinës.

Me kalimin e muajve, fibrat bëhen gjithnjë e më të largëta nga retina. Më pas ato perceptohen më të paqarta dhe më të dobëta, derisa në një moment ata nuk janë më të perceptueshëm fare.

Mosha konsiderohet faktori më i rëndësishëm i rrezikut për zhvillimin e mjegullës së qelqit, pasi zakonisht është një proces i lidhur me moshën. Shpesh njerëzit miopë i vërejnë "mushkonjat fluturuese" pak më herët se njerëzit normalë ose largpamës.

Opaciteti i qelqit: ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse kjo është hera e parë që shihni diçka që nuk ekziston jashtë syrit tuaj, kontaktoni mjekun tuaj të syrit. Mund të jetë një turbullim i padëmshëm i qelqit, por mund të jetë gjithashtu një gjendje tjetër. Për ta zbuluar, mjeku juaj okular fillimisht do t'ju pyesë në detaje për historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mundshme janë:

 • Çfarë shihni kur shikoni një mur të bardhë, për shembull?
 • Kur u bëtë i vetëdijshëm për herë të parë se po shihnit "mushkonja fluturuese" (pika të zeza)?
 • Simptomat u shfaqën papritur apo u rritën papritur?
 • A i perceptoni ndezjet e dritës?
 • Jeni miop?
 • A keni pasur ndonjë lëndim, inflamacion ose operacion (operacion katarakt, trajtim me lazer të retinës) në sytë tuaj?
 • A keni pasur një shkëputje të retinës në syrin tjetër në të kaluarën?

Provimet

Për të parë më mirë syrin tuaj, mjeku juaj fillimisht do t'ju japë pika syri që zgjerojnë bebëzën. Më pas vjen një ekzaminim me llambë të çarë: duke përdorur një llambë të ndezur të quajtur llambë me çarje, mjeku juaj ndriçon një dritë në syrin tuaj nga ana dhe shikon komponentët individualë përmes një xham zmadhues. Nëse ka mjegull qelqore, ai ose ajo do të shohë hije të errëta. Ekzaminimi me llambë të çarë është pa dhimbje dhe pa komplikime.

Për shkak të pikave të syrit që zgjerojnë bebëzën, shikimi juaj mund të dëmtohet për disa orë. Prandaj, duhet të përmbaheni nga drejtimi derisa efekti të jetë zhdukur.

Diagnoza diferenciale

Nëse ekzaminimi me llambë të çarë nuk diagnostikon qartë opacifikimin e qelqit ose nëse historia mjekësore nuk është plotësisht përfundimtare, ekzaminimet e mëtejshme duhet të sqarojnë nëse shkaqe të tjera mund të jenë përgjegjëse për simptomat (diagnoza diferenciale):

Rrezet X, tomografia e kompjuterizuar (CT) ose imazhi i rezonancës magnetike (MRI) mund të përdoren për të përcaktuar nëse një trup i huaj në syrin e prekur mund të shkaktojë simptoma të turbullimit të qelqit.

Diagnoza të tjera të mundshme diferenciale të opacifikimit të qelqit përfshijnë inflamacionin e lëkurës së syrit të mesëm (uveitis) dhe hemorragjinë e qelqit.

Opacifikimi i qelqit: Trajtim

Si rregull, asnjë terapi nuk është e nevojshme për mjegullën e qelqit. Megjithëse "mouches volantes" perceptohen si shqetësuese nga shumë persona të prekur, ato janë të padëmshme dhe shpesh zhduken vetë. Deri atëherë, simptomat mund të zbuten me disa këshilla (shih më poshtë).

Terapitë me lazer gjithashtu nuk rekomandohen për trajtimin e mouches volantes.

Këto këshilla mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave

Mjekët këshillojnë pacientët me mjegull të qelqit që të injorojnë simptomat sa më shumë që të jetë e mundur. Përveç kësaj, ka gjëra që mund të bëni vetë për të ndihmuar në zbutjen e simptomave.

 • Vishni syze dielli me mbrojtje të lartë ndaj dritës (85 përqind) në ditët me diell ose në dëborë.
 • Shmangni muret e bardha ose shumë të ndritshme në shtëpinë tuaj. Letër-muri me teksturë ose ngjyrat e murit të heshtur janë më shpërqendruese për syrin.
 • Shumë elementë dekorativë në shtëpi si lulet, raftet e librave apo fotografitë janë të dobishme.
 • Nëse kaloni shumë kohë në kompjuter, zvogëloni ndriçimin e tij dhe zgjidhni kontrastin që ju përshtatet.
 • Lentet vetëngjyrëzuese janë veçanërisht të dobishme nëse keni miopi të rëndë. Këto errësohen brenda sekondave kur ekspozohen ndaj dritës së fortë.

Opaciteti i qelqit: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Megjithatë, nëse përjetoni mouches volantes për herë të parë, duhet të shihni një okulist. Oftalmologu mund të përcaktojë nëse është në të vërtetë një errësirë ​​e padëmshme e qelqit ose nëse ka një shkak më serioz pas simptomave.

Gjithashtu, nëse "mushkonjat fluturuese" shfaqen papritur në tufa ose shihni shi të dendur me blozë, duhet të shkoni urgjentisht te një okulist. Këto simptoma si dhe ndezjet e dritës mund të flasin për një shkëputje të afërt të retinës dhe kundër një mjegullimi të thjeshtë të qelqit.