Flupirtin: Efekti, zonat e aplikimit, efektet anësore

Si funksionon flupirtina

Flupirtine ka një mekanizëm veprimi të trefishtë:

1) Efekti analgjezik vjen nga veprimi i tij në ndërfaqet (sinapset) e qelizave nervore që përcjellin stimulin e dhimbjes nga trupi në tru. Sinjalet elektrike transportohen nëpërmjet këtyre rrugëve dhe arrijnë në sinapset, ku ato transmetohen në qelizën nervore tjetër me ndihmën e neurotransmetuesve.

2) Efekti relaksues i muskujve të flupirtinës bazohet në një mekanizëm të ngjashëm. Impulset nervore nga truri në muskul transmetohen vetëm në një formë të dobësuar. Për shkak se përbërësi aktiv vepron kryesisht në muskujt e përdorur shumë, tensioni i muskujve lehtësohet në mënyrë specifike, por nuk ka relaksim të përgjithshëm të muskujve (relaksim muskulor).

Qelizat nervore bëhen gjithnjë e më të ndjeshme ndaj stimujve të vazhdueshëm të dhimbjes, pra ulet pragu i tyre i dhimbjes. Edhe një prekje e lehtë mund të ndihet si dhimbje. Flupirtine e kundërvepron këtë mekanizëm duke rritur pragun për transmetimin e stimulit dhe duke e rikthyer atë në normalitet.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pjesa më e madhe e përbërësit aktiv ekskretohet në urinë nëpërmjet veshkave, dhe një pjesë më e vogël gjithashtu ekskretohet në jashtëqitje nëpërmjet tëmthit. Rreth shtatë deri në dhjetë orë pas gëlltitjes, niveli i gjakut i flupirtinës ka rënë përsëri përgjysmë.

Kur është përdorur flupirtina?

Si u përdor flupirtina

Kur merrni kapsula të forta Flupirtine, doza është 100 miligramë të përbërësit aktiv tre deri në katër herë në ditë. Në rastet e dhimbjeve të forta, doza e vetme mund të rritet deri në 200 miligramë (doza totale maksimale ditore 600 miligramë).

Tabletat me lëshim të ngadaltë që përmbajnë 400 miligramë flupirtinë, të cilat çlirojnë përbërësin e tyre aktiv ngadalë gjatë gjithë ditës, merren vetëm një herë në ditë.

Cilat janë efektet anësore të flupirtinës?

Në më shumë se dhjetë për qind të pacientëve, flupirtina shkakton një rritje të niveleve të caktuara të enzimave në gjak (transaminazave) dhe lodhje, veçanërisht në fillim të trajtimit.

Një në dhjetë deri në njëqind njerëz të trajtuar zhvillon marramendje, urth, nauze, të vjella, shqetësim në stomak, kapsllëk, diarre, fryrje, djersitje të shtuar, shqetësime të gjumit, humbje të oreksit, depresion, dridhje, dhimbje koke, dhimbje barku, tharje të gojës dhe nervozizëm. .

Në raste individuale, një ngjyrim i padëmshëm i gjelbër i urinës është i mundur.

Meqenëse flupirtina mund të shkaktojë dëmtime të rënda të mëlçisë, të gjitha preparatet e miratuara u tërhoqën nga tregu në vitin 2018.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni flupirtinë?

contraindications

Flupirtine nuk duhet të merret nga:

  • Dëmtime të njohura të mëlçisë ose mosfunksionim të mëlçisë.
  • Myasthenia gravis (sëmundje e trashëguar e muskujve)
  • Abuzimi me alkool
  • @ Historia ose prania e tringëllimë në veshët

ndërveprime të drogës

Flupirtina transportohet në gjak nëpërmjet proteinave transportuese (albumina), të cilat transportojnë edhe barna të tjera. Kur merret në të njëjtën kohë, flupirtina mund të zhvendosë substancat e tjera nga gjaku, duke i bërë ato më të fuqishme.

Studimet sugjerojnë se ky është rasti me qetësuesit dhe pilulat e gjumit nga klasa e benzodiazepinave (si diazepam, lorazepam, lormetazepam) dhe antikoagulantët e tipit kumarin (si warfarin, fenprokumon).

Kufizimi i moshës

Flupirtine nuk u miratua tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç. Pacientët e moshuar dhe pacientët me dëmtim të veshkave ose hepatike lejoheshin të merrnin vetëm një dozë të reduktuar të flupirtinës.

Shtatzënia dhe laktacioni

Meqenëse të dhëna të kufizuara mbi tolerueshmërinë dhe sigurinë janë të disponueshme për përdorim gjatë shtatzënisë dhe laktacionit, Flupirtine nuk duhet të merret gjatë kësaj periudhe.

Si të merrni ilaçe me flupirtinë

Grupi Koordinues për Procedurat e Njohjes Reciproke dhe Procedurat e Decentralizuara (CMDh) e konfirmoi këtë rekomandim. Si rezultat, barnat përkatëse u tërhoqën nga tregu dhe që atëherë nuk janë në dispozicion.

Që kur është njohur flupirtina?