Acidi folik: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon acidi folik

Acidi folik, i quajtur më parë edhe vitamina B9, është një vitaminë jetike. Në mënyrë të rreptë, duhet bërë një dallim midis folatit në përgjithësi dhe acidit folik si një substancë individuale. Të gjitha substancat që mund të përdoren nga trupi si vitaminë, pra që mund të shndërrohen në vitaminë B9, quhen folate.

Si një vitaminë e tretshme në ujë, folati luan një rol të rëndësishëm në të gjitha proceset e rritjes që ndodhin në trupin e njeriut, veçanërisht në ndarjen qelizore dhe dyfishimin e materialit gjenetik - ai është i përfshirë në formimin e blloqeve të reja ndërtuese për substancën gjenetike acidi deoksiribonukleik. (ADN). Përveç kësaj, vitamina është e nevojshme për metabolizmin e aminoacideve (aminoacidet = blloqet ndërtuese të proteinave).

Kur përdoret acidi folik?

Acidi folik përdoret për:

  • Trajtimi i mungesës së acidit folik (p.sh. në kontekstin e anemisë = anemi)
  • Parandalimi i defekteve të tubit nervor tek fëmija i palindur (si "shpina e hapur")
  • Reduktimi i efekteve anësore të terapisë me metotreksat (terapia MTX, p.sh. në kancer)
  • parandalimi i mungesës së acidit folik

Sipas studimeve aktuale, mungesa e acidit folik ka ndikim edhe në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare. I ashtuquajturi niveli i homocisteinës në gjak mund të ulet me ndihmën e një kombinimi të vitaminës B12-acid folik, i cili ka një efekt pozitiv në parandalimin e arteriosklerozës.

Kjo është shumë e rëndësishme sepse mungesa e acidit folik gjatë shtatzënisë mund të çojë në të ashtuquajturin defekt të tubit nervor tek fëmija i palindur. Ky term mbulon keqformimet embrionale të sistemit nervor qendror si "shpina e hapur" (spina bifida) dhe anencefalinë (pazhvillimi/moszhvillimi i trurit).

Si përdoret acidi folik

Shoqata Gjermane e Ushqyerjes rekomandon marrjen ditore prej 300 mikrogramësh ekuivalent të acidit folik (= 1 µg acid folik dietik ose 0.5 µg folat sintetik me stomakun bosh) për adoleshentët dhe të rriturit. Sasi deri në rreth 1,000 mikrogramë folate sintetike janë të padëmshme, pasi sasitë e tepërta të vitaminës së tretshme në ujë mund të ekskretohen nga veshkat.

Njerëzit që konsumojnë sasi të mëdha alkooli kanë nevojë të shtuar për acid folik.

Acidi folik dhe shtatzënia

Për gratë në moshë riprodhuese, gratë shtatzëna dhe nënat me gji, marrja e rekomanduar është më e lartë. Gratë shtatzëna konsumojnë në mënyrë ideale 550 mikrogramë ekuivalente të acidit folik çdo ditë, dhe nënat që ushqehen me gji 450 µg.

Marrja e preparateve të duhura të vitaminave duhet të fillojë katër javë para shtatzënisë dhe të vazhdohet gjatë gjithë tremujorit të parë. Duke qenë se fillimi i shtatzënisë vështirë se mund të parashikohet, rekomandimi vlen në parim për të gjitha gratë që dëshirojnë të kenë fëmijë.

Cilat janë efektet anësore të acidit folik?

Nëse acidi folik mbidozohet për një periudhë të gjatë kohore, mund të rezultojnë depresion, makthe dhe kriza epileptike.

Çfarë duhet të keni parasysh kur merrni acid folik

ndërveprime të drogës

Disa ilaçe nuk duhet të përdoren së bashku me tabletat e acidit folik. Këto përfshijnë barna të caktuara për infeksione ose malarie (të tilla si trimethoprim, proguanil dhe pirimethaminë) dhe disa ilaçe kundër kancerit si metotreksati dhe fluorouracil.

Mjeku ose farmacisti juaj mund t'ju japë informacion më specifik në lidhje me ndërveprimet e mundshme midis një suplementi vitaminash dhe medikamenteve të tjera.

Çfarë duhet të dini edhe për acidin folik

Marrja e duhur dietike e vitaminës është e rëndësishme në çdo moshë. Ekspertët rekomandojnë ushqime të tilla si lakra (p.sh. brokoli, lakrat e Brukselit, lulelakra), spinaqi, shpargu dhe sallatat verore si burime të shkëlqyera natyrore të acidit folik.

Acidi folik është i ndjeshëm ndaj nxehtësisë. Prandaj, ushqimet që përmbajnë acid folik duhet të gatuhen ose të zbardhen shkurtimisht.

Pavarësisht informacioneve, një përqindje e madhe e gjermanëve nuk konsumojnë mjaftueshëm vitaminë në dietën e tyre të përditshme, duke rezultuar në mungesë. Megjithatë, ekspertët në Gjermani janë në mosmarrëveshje për shtimin e detyrueshëm të acidit folik në ushqime (si jodidi në kripën e tryezës).

Megjithatë, Gjermania krahasohet dobët me vendet e tjera kur bëhet fjalë për frekuencën e defekteve të frikshme të tubit nervor. Për këtë arsye, pediatër dhe politikanë të shëndetësisë vazhdojnë të kërkojnë shtimin e detyrueshëm të acidit folik në ushqim.