Acidi folik - Çfarë bën vitamina

Çfarë është acidi folik?

Acidi folik (vitamina B9) i përket vitaminave B dhe gjendet pothuajse në të gjitha ushqimet shtazore dhe bimore. Trupi i njeriut nuk mund të prodhojë vetë acid folik. Por disa baktere në traktin tretës të njeriut janë në gjendje ta bëjnë këtë.

Të rriturit konsumojnë rreth 400 mikrogramë acid folik në ditë. Kërkesa rritet tek gratë që marrin pilula kontraceptive ose janë shtatzëna. Trupi gjithashtu mund të ruajë vitaminën, e mjaftueshme për të mbuluar kërkesën për tre deri në katër muaj.

Për çfarë është i mirë acidi folik?

Acidi folik është i rëndësishëm për prodhimin e materialit gjenetik. Kështu, është e nevojshme për rritjen dhe riprodhimin e qelizave, veçanërisht për formimin e qelizave të kuqe (eritrociteve) dhe qelizave të bardha të gjakut (leukociteve).

Kur përcaktohet acidi folik?

Mjeku përcakton përqendrimin e acidit folik në gjakun e pacientit në rastet e mëposhtme, ndër të tjera:

  • terapi afatgjatë me barna antiepileptike (barna kundër epilepsisë)
  • dializa e zgjatur
  • Mungesa e dyshuar e acidit folik (p.sh. në shtatzëni të shumëfishta, alkoolizëm, psoriasis)
  • Anemi

Vlerat e referencës së acidit folik

Acidi folik me vlerë laboratorike

Gjetjet

<2.0 ng / ml

Mungesa e acidit folik

2.0 – 2.5 ng/ml

vlerë e denjë për vëzhgim

> 2.5 ng / ml

Gama normale e acidit folik

Kur niveli i acidit folik është shumë i ulët?

Një përqendrim shumë i ulët i vitaminës B9 mund të shkaktohet nga sa vijon:

  • marrja e pamjaftueshme, p.sh. në rastin e një diete të pabalancuar (p.sh. te alkoolistët)
  • Marrja e dëmtuar (përthithja), për shembull në sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve ose sëmundjen celiac
  • duke marrë medikamente të caktuara (të tilla si ilaçe antiepileptike)
  • nevoja e shtuar ose humbja e acidit folik, për shembull gjatë shtatzënisë, fazave të rritjes, kancerit, psoriazës ose disa formave të anemisë

Mungesa e acidit folik

Fëmijët e palindur që marrin shumë pak acid folik nga nënat e tyre rrezikojnë të kenë një çrregullim të zhvillimit të sistemit nervor – mund të zhvillohet një “shpinë e hapur” (spina bifida). Në këtë rast, një pjesë e shtyllës kurrizore kockore (me palcën kurrizore që kalon nëpër të) mbetet e hapur. Fëmijët e prekur janë të dëmtuar rëndë fizikisht.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin Mungesa e acidit folik.

Kur niveli i acidit folik është shumë i lartë?

Shumë acid folik ekskretohet nga veshkat. Prandaj, një mbidozë nuk është e mundur.

Nëse matja e acidit folik megjithatë tregon (në mënyrë të rreme) vlera të larta, kjo mund të jetë për shkak se gjaku nuk është marrë me stomakun bosh. Prandaj, pacientët duhet të kenë kujdes që të mos hanë 12 orët e fundit para marrjes së mostrës së gjakut.

Çfarë duhet të bëni në rast të uljes së përqendrimit të acidit folik?