Ndjesia e trupit të huaj në sy: çfarë të bëni?

Ndjesia e trupit të huaj në sy: përshkrim

Kornea është pjesa e kokës së syrit e vendosur përpara bebëzës. Nuk ka enë gjaku, por është i pajisur me sensorë të shumtë të ndjeshëm ndaj dhimbjes dhe mbulohet vetëm nga një shtresë e hollë loti. Kjo e bën kornenë një nga strukturat më të ndjeshme në trup. Edhe ndryshimet më të vogla bëhen shpejt të dukshme si ndjesi e trupit të huaj në sy.

Ndonjëherë kjo është për shkak të një grimce të vogël (siç është një grimcë pluhuri) që është futur nën qepallë. Më pas, së bashku me ndjesinë e papritur të trupit të huaj në sy, ndodh një shtypje, djegie, kruajtje dhe lot, si dhe skuqje e syrit. Kjo është gjithmonë e pakëndshme dhe, në varësi të formës dhe madhësisë së trupit të huaj, mund të shoqërohet edhe me dhimbje të forta.

Ndjesia e trupit të huaj në sy: shkaqet dhe sëmundjet e mundshme.

Ndjesia e trupit të huaj në sy shkaktohet ose nga stimujt e jashtëm ose nga sëmundjet e syrit.

Stimujt e jashtëm

Stimujt e jashtëm që mund të shkaktojnë ndjesi të trupit të huaj në sy janë:

 • Trup i huaj në sy (p.sh., mushkonjë e vogël, kokërr rërë, pluhur, qerpik, copa druri, qelqi, metali)
 • draft
 • pi duhan
 • punë me kompjuter
 • ndriçim i dobët
 • rrezet e diellit verbuese

Sëmundjet e syrit

Ndonjëherë një ndjesi e trupit të huaj në sy është gjithashtu për shkak të një sëmundjeje të syrit:

 • konjuktivit (inflamacion i konjuktivës)
 • Inflamacion i buzës së qepallës (blefarit)
 • Rënia e qepallave
 • Inflamacioni i kornesë (keratiti)
 • Dermatiti vaskular (uveitis)
 • Inflamacion i sklerës (sklerit)
 • Misër elbi (Hordeolum)
 • chalazion (chalazion)
 • sytë e thatë / çrregullimi i lagështimit (shumë pak lëng loti)

Ndjesia e trupit të huaj në sy: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Trupat e huaj që nuk mund të hiqen me shpëlarje (veçanërisht copat e metalit, drurit ose qelqit), si dhe objektet e tjera me majë të ngecur në kokërdhok të syrit, janë një urgjencë oftalmologjike! Qëndroni të qetë, mbuloni syrin sa më mirë (pa lëvizur fragmentin e mbërthyer) dhe shkoni në urgjencën e oftalmologjisë.

Një ndjesi e vazhdueshme e trupit të huaj në sy, pa prova të një trupi të huaj dhe e shoqëruar me skuqje të forta dhe djegie të syve, duhet gjithashtu të merret seriozisht. Pyesni okulistin tuaj të sqarojë nëse bëhet fjalë për një inflamacion lokal apo një sëmundje tjetër të syrit. Nëse nuk trajtohet, shikimi juaj mund të jetë në rrezik.

Ndjesia e trupit të huaj në sy: Çfarë bën mjeku?

Në formën e pomadave dhe pikave, substancat aktive mund të administrohen gjithashtu për të shëruar plagët, për të lehtësuar dhimbjen ose për të relaksuar muskujt e syrit. Nëse inflamacioni është i pranishëm, antibiotikët shpesh janë të dobishëm.

Nëse një objekt është mbërthyer në zverkun e syrit, ai mund të duhet të hiqet kirurgjik. Pranimi në një klinikë të syve është atëherë i pashmangshëm.

Ndjesia e trupit të huaj në sy: Çfarë mund të bëni vetë

Në shumicën e rasteve, ndjesia e trupit të huaj në sy shkaktohet nga një trup i huaj. Shumë shpesh, është një grimcë e vogël (si një qerpik, një grimcë pluhuri ose një insekt i vogël) që ka hyrë në sy dhe nën qepallë. Grimca të tilla zakonisht mund të hiqen lehtësisht. Nëpërmjet një fluksi të shtuar lotësh, vetë syri përpiqet të nxjerrë jashtë trupin e huaj. Nëse ky reagim fizik nuk është i mjaftueshëm, mund të:

 • shpëlajeni syrin me ujë
 • tërhiqni qepallën e sipërme mbi qepallën e poshtme ndërsa shikoni lart me sy.

Nëse diçka bie në sy, zakonisht fillojmë ta fërkojmë në mënyrë refleksive. Por kjo nuk është një ide e mirë, sepse irriton edhe kornenë. Prandaj: Mos e fërko! Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse objekte të mprehta (të tilla si copëza qelqi, druri ose metali) kanë hyrë në sy. Më pas është e nevojshme urgjentisht vizita në shërbimin e urgjencës oftalmologjike.

Edhe nëse një trup i huaj ka ngecur në zverkun e syrit, duhet të shkoni menjëherë në spital: mos e nxirrni kurrë vetë!

Kujdes në rast të sëmundjeve të syrit

Nëse trupi i huaj nuk është i dukshëm, një inflamacion fillestar i syrit ose një sëmundje serioze e syrit është zakonisht arsyeja për ndjesinë e trupit të huaj në sy. Nëse lotët artificialë ose kremi i syve pa recetë nuk kanë çuar në përmirësim pas një ose dy ditësh, duhet të konsultoheni me një okulist. Përndryshe, mund të zhvillohet shpejt një situatë që kërcënon vizionin tuaj.

Parandalimi ndihmon!