Objekt i huaj në vesh – Ndihma e parë

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet të bëni në rast të një trupi të huaj në vesh? Në rast të tapës së yndyrës, shpëlajeni veshin me ujë të vakët. Hiqni ujin në vesh duke kërcyer ose duke e tharë me tharje. Për të gjitha trupat e tjerë të huaj, drejtohuni tek mjeku.
 • Trup i huaj në vesh – rreziqe: duke përfshirë kruajtje, kollë, dhimbje, rrjedhje, mundësisht gjakderdhje, marramendje, dëmtim të përkohshëm të dëgjimit ose humbje dëgjimi.
 • Kur të shihni një mjek? Sa herë që trupi i huaj në vesh nuk është as prizë sarri e as ujë. Nëse ndihma e parë nuk mund të heqë një prizë salle ose ujë në vesh. Nëse ka shenja infeksioni ose dëmtimi në vesh.

Kujdes.

 • Në asnjë rrethanë mos u përpiqni të nxirrni trupin e huaj në vesh nga kanali i veshit duke përdorur shkopinj veshi, piskatore ose të ngjashme. Mund ta shtyni më tej në vesh dhe të dëmtoni kanalin e veshit dhe/ose daullen e veshit.
 • Nëse keni një insekt ose mbetje ushqimore (si thërrimet e bukës) në veshin tuaj, mos prisni të shihni nëse mund të dalë vetë. Kjo rrit rrezikun e infeksionit, i cili mund të ketë pasoja të rënda (deri në meningjit)!

Trup i huaj në vesh: çfarë të bëni?

Vetëm në raste të caktuara duhet të përpiqeni në mënyrë të pavarur të hiqni një trup të huaj në vesh - domethënë në rastin e një tape dhjamore ose uji në vesh:

 • Mbyllja nga dylli i veshit: Ndonjëherë mund të shpëlahet me ujë të vakët. Në farmaci ka edhe pika që zbutin dyllin e veshit.

Trupat e huaj në vesh: rreziqe

Nëse dikush ka diçka në vesh, kjo mund të ketë pasoja të ndryshme ose të shfaqet në simptoma të ndryshme:

 • kruarja
 • ndoshta kollitje (sepse trupi përpiqet të çlirohet në mënyrë "shpërthyese" nga trupi i huaj në vesh)
 • dhimbje
 • Rrjedhja e gjakut nga veshi (nëse trupi i huaj ka dëmtuar kanalin e veshit ose daullen e veshit)
 • Humbja e dëgjimit ose kufizimi i dëgjimit (zakonisht vetëm i përkohshëm derisa të hiqet trupi i huaj)
 • rrjedhje ndoshta me erë të keqe
 • Infeksioni i kanalit të veshit (inflamacion i kanalit të veshit), nëse trupi i huaj ka futur mikrobe ose ka mbetur pa u vënë re në vesh për një kohë të gjatë. Ndërsa inflamacioni përparon, qelbi mund të kapsulojë (abscesi). Përveç kësaj, inflamacioni mund të përhapet në veshin e mesëm (infeksioni i veshit të mesëm).
 • Vertigo e rëndë ose infeksion i veshit të mesëm nëse daullja e veshit dëmtohet gjatë heqjes jo të duhur të trupit të huaj.
 • Rrallë: Truri ose meningjiti (encefaliti ose meningjiti, përkatësisht) si një ndërlikim serioz i një infeksioni në vesh

Trup i huaj në vesh: Kur të shkoni te mjeku?

Nëse një prizë e vogël sallo ose uji në vesh nuk mund të hiqet nga masat e ndihmës së parë të përshkruara më sipër, duhet të shihni një specialist të veshit, hundës dhe fytit.

Ju gjithashtu duhet të shihni gjithmonë një mjek ORL nëse keni dhimbje në kanalin e veshit – edhe nëse ndodh pasi trupi i huaj është hequr. Për shembull, nëse keni dhimbje veshi menjëherë pasi keni ujë në vesh, shkaku mund të jetë një infeksion i shkaktuar nga mikrobet në ujë.

Nëse keni simptoma të tilla si gjaku ose sekrecione me erë të keqe që dalin nga veshi, marramendje të rënda ose probleme me dëgjimin, duhet gjithashtu të shkoni menjëherë te mjeku.

Trup i huaj në vesh: ekzaminime nga mjeku

Së pari, mjeku pyet pacientin ose personat shoqërues (p.sh. prindërit) se çfarë mund të jetë ngecur në kanalin e veshit, si ka të ngjarë të ketë arritur atje dhe çfarë simptomash shfaqen.

Pas kësaj bisede (anamneze), mjeku hedh një vështrim më të afërt në pjesën e brendshme të veshit të prekur. Për këtë qëllim, ai zakonisht përdor një mikroskop veshi dhe/ose një gyp veshi së bashku me një burim drite (otoskop). Për një pamje më të mirë, ai mund ta tërheqë veshin pak prapa. Ekzaminimi tregon saktësisht se ku ndodhet trupi i huaj. Lëndimet si dhe infeksioni si pasojë e trupit të huaj të depërtuar mund të zbulohen edhe me mikroskopinë e veshit dhe otoskopinë.

Trup i huaj në vesh: trajtim nga mjeku

Në varësi të asaj që bllokon veshin, mjeku ORL ka disa mundësi trajtimi.

Heqja e dyllit të veshit

Heqja e ujit në vesh

Mjeku gjithashtu mund të thithë mbetjet e ujit nga kanali i veshit.

Heqja e trupave të tjerë të huaj

Pajisja thithëse ose një grep i vogël dhe i hapur mund të përdoret gjithashtu për të hequr shumë trupa të tjerë të huaj në vesh. Mjeku shpesh nxjerr objekte me buzë (të tilla si letra) me një palë pincë speciale të quajtur pincë aligator.

Nëse trupi i huaj është vendosur thellë në vesh (afër daulles së veshit), heqja kirurgjikale nën anestezi të lehtë mund të jetë e përshtatshme. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët: Pa anestezi, ata mund të shqetësohen gjatë heqjes, gjë që mund të shkaktojë që mjeku të dëmtojë aksidentalisht daullen e veshit.

Nëse ka insekte (p.sh., kacabu, merimangë ose mizë) në vesh, mjeku shpesh vendos një ilaç në vesh që vret kafshën e vogël. Kjo e bën më të lehtë për të që ta nxjerrë atë.

Nëse ka dhimbje në vesh, mjeku mund të vendosë një anestezik (si p.sh. lidokainë) në kanalin e veshit përpara se të heqë trupin e huaj.

Pas heqjes së trupit të huaj

Pas heqjes së trupit të huaj, mjeku ekzaminon pjesën e brendshme të veshit për ndonjë dëmtim. Të tilla mund të trajtohen, për shembull, me një pomadë antibiotike. Nëse trupi i huaj në vesh ka shkaktuar një infeksion (p.sh., infeksion i veshit të mesëm), mjeku mund të përshkruajë edhe antibiotikë për të marrë (për shembull, në formë tabletash).

Parandalimi i trupave të huaj në vesh

 • Mos lejoni fëmijët e vegjël të luajnë pa mbikëqyrje me objekte të vogla si topa letre, pjesë lodrash, bizele, gurë të vegjël etj.
 • Gjithashtu, jini gjithmonë të pranishëm kur fëmijët më të mëdhenj merren me objekte të mprehta ose me majë (p.sh. gjilpërë thurjeje, gërshërë). Edukojini ata për rreziqet e mundshme të trajtimit të pakujdesshëm të objekteve të tilla.
 • Kur notoni, tapa speciale mund të parandalojnë hyrjen e ujit në kanalin e veshit.
 • Mos i pastroni veshët tuaj apo të fëmijëve tuaj me shtupë pambuku. Kjo zakonisht thjesht e shtyn dyllin e veshit prapa në daulle të veshit, ku mund të ngecë. Përveç kësaj, mbetjet e pambukut absorbues mund të mbeten në vesh.
 • Veçanërisht në kanalet e ngushta të veshit, një prizë dylli mund të formohet vazhdimisht në vesh. Personat e prekur duhet të pastrojnë veshët e tyre rregullisht nga një mjek.

Nëse i merrni parasysh këto këshilla, mund të ulni ndjeshëm rrezikun e një trupi të huaj në vesh.