Fraktura: Shkaqet, Simptomat, Koha e Rikuperimit

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është një frakturë? Fraktura është termi mjekësor për një frakturë kockore.
 • Format e thyerjes: p.sh. frakturë e hapur (ekspozohen fragmentet e kockave), frakturë e mbyllur (pa fragmente të dukshme kockore), frakturë luksacion (frakturë afër artikulacionit me dislokim të kyçit), frakturë spirale (vijë e thyerjes spirale).
 • Simptomat: dhimbje, ënjtje, lëvizshmëri e kufizuar, ndoshta keqpërputhje, fragmente të dukshme kockore në frakturë të hapur.
 • Trajtimi: ose konservativ (p.sh. me anë të një gipsi) ose kirurgjik.
 • Prognoza: varet, ndër të tjera, nga vendndodhja, lloji dhe ashpërsia e frakturës, mosha dhe shëndeti i përgjithshëm i pacientit. Me terapi adekuate të menjëhershme, një frakturë zakonisht shërohet mirë dhe pa pasoja.

Frakturë: Përshkrimi

Struktura e kockave

Njerëzit kanë gjithsej 206 kocka të ndryshme. Në disa vende, kockat kanë "pika të paracaktuara thyerje" si pjesa e sipërme e krahut, e cila është veçanërisht e ndjeshme ndaj frakturave. Çdo kockë përbëhet nga përbërës mineral, elastik dhe ind lidhës. Enët e gjakut kalojnë gjithashtu nëpër kockë. Fijet nervore rrjedhin gjithashtu në periosteum. Në varësi të moshës së personit, përbërja e eshtrave të tij ndryshon:

Kockat e të rriturve kanë një përqindje të ekuilibruar të përbërësve mineral, elastik dhe të indit lidhës.

Tek njerëzit e moshuar, kockat humbasin komponentët elastikë dhe të indit lidhës dhe për këtë arsye thyhen më lehtë. Përveç kësaj, kockat bëhen gjithnjë e më të dekalcifikuara në pleqëri për shkak të ndryshimeve në ekuilibrin e hormoneve, gjë që i bën ato të brishta dhe të brishta. Prandaj, një 70-vjeçar ka tre herë më shumë gjasa për frakturë sesa një 20-vjeçar.

Shërimi i frakturave

Koha e shërimit të frakturës ndryshon në varësi të seksionit skeletor. Për shembull, një frakturë e klavikulës merr vetëm rreth tre deri në katër javë me trajtim konservativ, ndërsa një thyerje e femurit kërkon rreth dhjetë deri në katërmbëdhjetë javë për t'u shëruar.

Tek fëmijët, një frakturë kockore shërohet më shpejt, sepse ata janë ende në rritje dhe keqdrejtimet dhe shkurtimet aksiale ende mund të korrigjohen. Prandaj, një frakturë kockore tek fëmijët zakonisht mund të trajtohet në mënyrë konservative.

Shërimi indirekt i frakturave

Më së shpeshti, kocka shërohet nëpërmjet shërimit indirekt të frakturave. Kjo do të thotë se kocka formon një të ashtuquajtur kallus në skajet e thyerjes, një ind mbresë i kockës që mbyll hendekun midis skajeve të kockës. Shërimi i thyerjeve të kockave ndodh në pesë faza:

Faza e dëmtimit: Këtu ndodh fraktura.

Shërimi i drejtpërdrejtë i frakturës

Shërimi i dëmtuar i thyerjeve

Një shërim qartësisht i zgjatur i frakturës tregon një shërim të shqetësuar frakture. X-ray tregon një hendek të zgjeruar frakture.

Nëse nuk është krijuar bashkim kockor në dy skajet e frakturës pas katër deri në gjashtë muaj, mjekët flasin për një "nyje false" (pseudartrozë).

Fraktura: simptoma

Karakteret e frakturave të pasigurta:

 • Lëvizja mund të kryhet në mënyrë spontane.
 • Dhimbje në lëvizje
 • Humbja e funksionit të kyçit
 • ënjtje

Shenjat e sigurta të thyerjes:

 • keqpërdorim
 • lëvizshmëri e gabuar
 • kërcitje gjatë lëvizjes

Frakturë e hapur dhe e mbyllur

Nëse lëkura mbi frakturë është e hapur, kjo është një frakturë e hapur. Fillimisht duhet të mbulohet në mënyrë sterile në vendin e aksidentit dhe të zbulohet përsëri në kushte sterile gjatë operacionit. Kjo parandalon që mikrobet të hyjnë në plagë.

Fraktura: ekzaminimet dhe diagnoza

Specialisti përgjegjës për frakturat e dyshuara është një mjek i ortopedisë dhe kirurgjisë së traumës.

Histori mjekesore

Ai fillimisht do t'ju pyesë në detaje për rrjedhën e aksidentit dhe historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mundshme janë:

 • Si ka ndodhur aksidenti? A kishte trauma direkte apo indirekte?
 • Ku dyshoni për një frakturë?
 • Si e përshkruani dhimbjen?
 • A ka pasur lëndime apo dëmtime të mëparshme?
 • A ka pasur ankesa të mëparshme?

Pas intervistës së anamnezës, mjeku ekzaminon pacientin. Ai inspekton zonën e prekur duke kërkuar për keqpozicione dhe ënjtje. Ai gjithashtu ndjen dhimbje presioni ose nëse muskujt janë veçanërisht të tensionuar. Për më tepër, ai kontrollon nëse lëvizja mund të kryhet në mënyrë korrekte dhe nëse prodhohet një tingull kërcitës ose bluar.

Imazhe

Një ekzaminim i mëvonshëm me rreze X në dy plane mund të konfirmojë dyshimin për një frakturë kockore. Nëse legeni ose shtylla kurrizore preken, zakonisht kryhet një skanim i tomografisë së kompjuterizuar (CT) për sqarim më të detajuar. Kjo gjithashtu mund të zbulojë një të ashtuquajtur frakturë okulte - një thyerje kocke që nuk është e dukshme në rreze X.

Fraktura: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Kur shumica e njerëzve dëgjojnë termin frakturë, ata mendojnë për një thyerje kockore traumatike: një forcë mjaft e lartë ka thyer atë që në të vërtetë është një kockë e fortë dhe elastike. Megjithatë, një frakturë mund të shkaktohet edhe nga një sëmundje. Në thelb, ekzistojnë tre mekanizma të shfaqjes së një frakture kockore:

 • Një frakturë e drejtpërdrejtë ndodh kur forca ushtrohet në kockën e shëndetshme nga jashtë.
 • Një frakturë lodhjeje (thyerje stresi) shkaktohet nga stresi i vazhdueshëm mekanik, si për shembull gjatë marshimeve të gjata ose vrapimit në maratonë.

Format e thyerjes

Në varësi të forcës hyrëse dhe formës së kockës, rezultojnë forma të ndryshme të thyerjes:

 • Thyerje rrotulluese ose rrotulluese: Shkaktohet nga forca indirekte, në atë që streset elastike ndodhin në kockë për shkak të një rrotullimi. Kjo frakturë mund të ndodhë, për shembull, kur bie në një çizme skish me një lidhje sigurie të bllokuar.
 • Thyerje spirale: Ka një hendek thyerjeje spirale dhe shkaktohet nga ngarkesat përdredhëse. Shpesh, një ngarkesë boshtore ose graviteti gjithashtu luan një rol. Zakonisht zhvillohet një pykë rrotulluese në formë spirale.
 • Thyerja e shtypjes: Zakonisht ndodh në boshtin gjatësor të trupit për shkak të një force indirekte. Kjo zakonisht ndikon në strukturën e lirshme të huallit të kockës kancelare, e cila është e ngjeshur në mënyrë të pakthyeshme. Shembuj tipikë janë fraktura e trupit vertebral dhe fraktura e kockës kalkaneale.
 • Fraktura e luksacionit: Kjo është një frakturë afër artikulacionit në të cilin nyja është gjithashtu e dislokuar. Ekzistojnë dy mekanizma të origjinës: ose dislokimi është shkaku i frakturës ose fraktura dhe dislokimi kanë ndodhur njëkohësisht. Frakturat e dislokimit mund të ndodhin, për shembull, në kyçin e kyçit të këmbës, pllajën tibiale ose nyjen e ijeve.

Fraktura: Klasifikimi AO

Frakturat e ndryshme klasifikohen nga AO, Shoqata për Studimin e Osteosintezës. Klasifikimi AO përdoret për të përshkruar frakturat saktësisht me një kod katërshifror, duke mundësuar kështu trajtimin e standardizuar në mbarë botën. Faktorët përkatës për klasifikimin janë:

 • Në cilin rajon të trupit është thyerja?
 • @ Në cilin vend brenda këtij rajoni të trupit?
 • A është ruajtur stabiliteti i kockës?
 • A ka dëmtime shtesë të kërcit?
 • A është dëmtuar aparati kapsulë-ligament?

Klasifikimi AO përdoret më së shpeshti për frakturat e kockave të gjata tubulare si humerus, parakrah, femur dhe tibia. Megjithatë, mund të përdoret gjithashtu për të klasifikuar lëndimet e duarve dhe këmbëve, frakturat e nofullës dhe thyerjet e legenit dhe shtyllës kurrizore.

Frakturë: trajtim

Si të jepni saktë ndihmën e parë në rast të një frakture kockore dhe cilat opsione trajtimi janë në dispozicion të mjekut, do të mësoni në artikullin Fraktura: Trajtimi.

Fraktura: Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Prognoza për një frakturë varet si nga lloji i dëmtimit ashtu edhe nga trajtimi i duhur. Mosha e pacientit dhe gjendja e përgjithshme shëndetësore gjithashtu kanë një ndikim.

Komplikime afatgjata

Ndonjëherë skajet e frakturës nuk rriten përsëri së bashku kockore, por mbeten të lidhura në mënyrë të lëvizshme. Pastaj është zhvilluar një "nyje e rreme" - një pseudartrozë. Shfaqet si ënjtje, mbinxehje dhe dhimbje gjatë lëvizjes dhe stresit. Ekzistojnë shkaqet e mëposhtme të pseudartrozës:

 • Lëvizja në hendekun e frakturës mbingarkon kockën me rezultat që indi lidhor tërhiqet dhe të thyhet shakulli i kockës.
 • Nëse indet e buta janë shumë të dëmtuara, ato mund të shtrihen në hendekun e thyerjes dhe të çojnë në shërim të vonuar.
 • Pirja e duhanit ose sjellja jobashkëpunuese e pacientit

Komplikime të tjera afatgjata që mund të ndodhin me një frakturë përfshijnë paqëndrueshmërinë në zonën e prekur të kyçit, konsumimin e kyçeve (osteoartrit, osteoartrit) dhe deformim.