Sindroma e dobësisë: Shkaqet, terapia, parandalimi

Vështrim i shkurtër

 • Përkufizimi: rezistenca dhe kapaciteti fizik (dhe ndoshta mendor) i zvogëluar dukshëm.
 • Simptomat: reduktim i forcës dhe qëndrueshmërisë, lodhje e shpejtë, ecje e ngadalësuar, humbje e masës muskulore, humbje e padëshiruar në peshë, funksion i dëmtuar i organeve
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: mosha më e madhe, disa sëmundje (si presioni i lartë i gjakut), kequshqyerja, izolimi social, ndoshta gjinia femërore
 • Trajtimi: trajnimi i forcës dhe qëndrueshmërisë, profilaksia e vjeshtës, dieta e pasur me proteina dhe vitamina, marrja e mjaftueshme e lëngjeve, trajtimi i çdo problemi ekzistues të përtypjes dhe gëlltitjes, si dhe sëmundjeve shoqëruese, shmangia e tendosjes së panevojshme fizike dhe mendore.
 • Parandalimi: Për këtë rekomandohen të njëjtat masa si për trajtimin.

Sindroma e dobësisë: Përkufizimi dhe simptomat

Termi anglisht frailty do të thotë "dështim". Për një kohë të gjatë, kjo konsiderohej si një shoqërues normal i pleqërisë. Megjithatë, me zhvillimin e mjekësisë geriatrike (geriatria) si një fushë e pavarur kërkimi, rënia progresive e performancës në pleqëri shihet në një mënyrë më të diferencuar.

Termi geriatrik sindromi i dobësisë nënkupton më shumë se plakjen natyrale të trupit dhe mendjes. Ai përshkruan një pamje komplekse klinike me disa simptoma të mundshme:

 • forcë dhe qëndrueshmëri të ulët
 • lodhje e shpejtë
 • ngadalësuar ecjen
 • zvogëlimi i masës muskulore
 • funksionet e zvogëluara të organeve

Efektet

Kompleksi i simptomave shkakton ulje të ndjeshme të rezistencës dhe performancës fizike (dhe nganjëherë mendore). Ndjeshmëria fizike është referuar nga mjekët si vulnerabilitet i shtuar. Rezulton, për shembull, që të sëmurët të kenë një rrezik më të lartë të rrëzimit, të zhvillojnë komplikime më shpesh gjatë ose pas procedurave kirurgjikale dhe të marrin më shumë kohë për t'u rikuperuar.

Rreziku i sëmundjeve të mëtejshme, qëndrimi më i gjatë në spital, nevoja për kujdes dhe paaftësi, si dhe rreziku i vdekjes rriten gjithashtu në lidhje me sindromën e brishtësisë.

Rritja e cenueshmërisë do të thotë gjithashtu se njerëzit me sindromën e dobësisë shpesh përballen më pak me shtrimin në spital ose ndryshimet e padëshiruara në rutinat dhe zakonet e përditshme sesa bashkëmoshatarët e tyre të paprekur.

Në afat të mesëm, sindroma e brishtësisë mund të kufizojë gjithnjë e më shumë autonominë e të prekurve dhe aftësinë e tyre për të marrë pjesë në shoqëri. Problemet mendore, duke përfshirë depresionin, mund të përkeqësojnë më tej pamjen klinike.

Sindroma e dobësisë: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në mjekësi, diskutohen një shumëllojshmëri të gjerë shkaqesh dhe faktorësh rreziku për zhvillimin e sindromës së brishtësisë.

moshë

Sëmundjet

Njerëzit që vuajnë nga sëmundje të caktuara kanë një rrezik në rritje të dobësisë. Sëmundjet tipike përfshijnë presionin e lartë të gjakut, goditjet në tru, sulmin në zemër, kancerin dhe diabetin mellitus. Por dëmtimet njohëse (të tilla si ato të shkaktuara nga çmenduria) dhe sëmundjet mendore mund të shkaktojnë gjithashtu sindromën e dobësisë.

Masa muskulore shpesh zvogëlohet me moshën. Kjo gjithashtu favorizon zhvillimin e sindromës së brishtësisë me simptomat tipike të humbjes së forcës dhe qëndrueshmërisë.

Mosushqim

Studimet tregojnë se shumë pacientë me dobësi kanë mungesë të disa lëndëve ushqyese. Në veçanti, një mungesë e vitaminës D, vitaminës E, karotenoideve dhe proteinave konsiderohet nga nutricionistët si një shkaktar kontribues i sindromës së brishtësisë.

Simptomat e mungesës favorizohen nga ulja e oreksit, ndjenja e nuhatjes dhe shijes në pleqëri, si dhe nga problemet e lidhura me moshën ose sëmundjet me përtypjen dhe/ose gëlltitjen.

Izolimi social

Vetmia dhe mungesa e stimulimit mendor janë shkaqe të tjera të mundshme ose faktorë rreziku për sindromën e dobësisë.

Gjini

Disa kërkime shkencore sugjerojnë se gratë kanë një rrezik pak më të lartë të dobësisë sesa burrat. Megjithatë, kjo (ende) nuk është sqaruar qartë.

Sindroma e dobësisë: Diagnoza

 • Pesha humbje
 • shpejtësia e ngadaltë e ecjes
 • dobësi muskulore
 • ushtron intolerancën
 • aktivitet i ulët

Masa në të cilën zbatohen kriteret individuale vlerësohet në një diskutim personal midis mjekut dhe pacientit. Përveç kësaj, mund të përdoren teste të ndryshme. Për shembull, mjeku mund të testojë forcën e muskujve duke kontrolluar intensitetin e shtrëngimit të duarve ose t'i kërkojë pacientit të ngrihet nga karrigia me dorë të lirë.

Në praktikë, i ashtuquajturi shqyrtimi FRAIL në formën e një pyetësori përdoret gjithashtu shpesh për diagnostikim. Janë pyetur kriteret e mëposhtme:

 • Lodhja: Jeni të lodhur shumicën e kohës?
 • Rezistenca (forca e muskujve): A jeni në gjendje të ngjisni një kat të shkallëve?
 • Ambulanca (aftësia në ecje): A jeni në gjendje të ecni 100 metra pa asnjë problem?
 • Sëmundja: A vuani nga më shumë se pesë sëmundje?
 • Humbja e peshës: A keni humbur pa dashje më shumë se pesë kilogramë në gjashtë muajt e fundit?

Nëse zbatohen tre kritere, diagnoza është sindroma e brishtësisë. Nëse zbatohen vetëm dy kritere, ajo quhet prefrailty - një fazë paraprake e sindromës së brishtësisë në të cilën zhvillimi i mëtejshëm i sindromës shpesh mund të parandalohet me ndihmën e masave terapeutike parandaluese.

Sindroma e dobësisë: terapi dhe parandalim

Masat e mëposhtme mund të ndihmojnë kundër sindromës së brishtësisë:

 • Parandalimi i rënies: Ushtrimi i forcës dhe ekuilibrit mund të parandalojë rëniet. Sportet e buta si Tai Chi janë dëshmuar efektive për këtë qëllim.
 • Terapia ushqyese: Një dietë e pasur me proteina me marrjen e duhur të vitaminës D, vitaminës E dhe karotenoideve mund të kompensojë ose parandalojë kequshqyerjen. Hidratimi adekuat është gjithashtu i rëndësishëm - të moshuarit zakonisht ndjejnë etje më rrallë dhe për këtë arsye shpesh pinë shumë pak, gjë që mund të përkeqësojë dobësinë.
 • Probleme me përtypjen ose gëlltitjen: Nëse njerëzit me sindromën e dobësisë kanë probleme me përtypjen dhe/ose gëlltitjen, është e rëndësishme t'i trajtoni ato siç duhet për të siguruar marrjen e duhur të ushqimit.
 • Trajtimi i sëmundjeve shoqëruese: Sëmundjet shoqëruese ekzistuese si hipertensioni ose problemet e zemrës duhet të trajtohen në mënyrë efektive. Nëse pacienti po merr medikamente të ndryshme, një mjek duhet t'i kontrollojë këto medikamente për ndërveprime të mundshme dhe t'i rregullojë ato nëse është e nevojshme.

Sindroma e dobësisë: Parandalimi

Të gjitha masat e rekomanduara për trajtimin e sindromës së brishtësisë janë gjithashtu të përshtatshme për parandalimin e tij - për shembull, një dietë e pasur me proteina dhe vitamina, marrje e mjaftueshme e lëngjeve, stërvitje për forcë dhe qëndrueshmëri dhe një jetë shoqërore të kënaqshme. Marrja e kësaj këshille për zemër në një fazë të hershme hedh themelet për një jetë të përmbushur pa sindromën e dobësisë, edhe në pleqëri.