Fruktoza

Çfarë është fruktoza?

Fruktoza (sheqeri i frutave) i takon të ashtuquajturit sheqer i thjeshtë, ashtu si glukoza (dekstroza), te karbohidratet. Fruktoza dhe glukoza janë dy përbërësit e sheqerit shtëpiak të disponueshëm në treg.

Ku ndodh fruktoza?

Natyrisht, fruktoza gjendet kryesisht tek frutat. Këto përfshijnë fruta shege, të tilla si mollë dhe dardha, manaferrat dhe frutat ekzotike. Mjaltë dhe disa perime, të tilla si karota, përmbajnë gjithashtu fruktozë. Meqenëse fruktoza është dy herë më e ëmbël se glukoza, industria ushqimore e përdor atë shumë për të ëmbëlsuar produktet e gatshme. Në formën e shurupit glukozë-fruktozë, për shembull, gjendet në ëmbëltore, produkte të konservuara dhe bllokime.

Fruktoza në organizmin e njeriut

Fruktoza, ashtu si dekstroza, absorbohet në gjak nga zorra e njeriut dhe transportohet prej andej në organet e ndryshme. Sidoqoftë, thithja e fruktozës është shumë më e ngadaltë se ajo e glukozës. mëlçi e kthen fruktozën në glukozë dhe më në fund gjithashtu e ruan atë në trup si yndyrë depo nëse nuk konsumohet menjëherë.

Trupi i njeriut gjithashtu mund të prodhojë fruktozë nga glukoza vetë. Fruktoza është e nevojshme, për shembull, në fshikëzën farë tek burrat si një lëndë ushqyese për rritjen spermë. Nëse fruktoza futet në sasi shumë të mëdha, për shembull përmes shumë ëmbëlsirave, kjo mund të mbivlerësojë organizmin dhe të çojë në ankesa.

Trupi nuk mund të thithë të gjithë fruktozën nga zorrët, kështu që një pjesë e madhe mbetet atje. Në zorrën e trashë, fruktoza shërben si ushqim për shumë bakteret, në mënyrë që ata të mund të shumohen shkëlqyeshëm. Që kur bakteret prodhojnë gazra dhe acide, njerëzit mund të zhvillohen fryrje, diarre dhe stomak dhemb

Ekziston gjithashtu një lidhje midis sasisë së fruktozës së gllabëruar dhe mbipeshë, meqenëse fruktoza shndërrohet në yndyrë trupore më shpejt se glukoza. Për këtë arsye, sëmundje të tjera të shoqëruara me mbipeshë favorizohen edhe nga konsumi i lartë i fruktozës. Kjo perfshin mëlçi yndyrore, diabet mellitus dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Këto sëmundje mund të përmirësohen nga një përshtatur dietë. Sidoqoftë, efektet e dëmshme të fruktozës në trup lidhen vetëm me konsumin mbi mesataren. Sidoqoftë, pemët dhe perimet janë të shëndetshme dhe të nevojshme për trupin. Fruktoza shumë e përthithur është kryesisht për shkak të frikës nga sheqeri që përdoret në produktet e gatshme për ëmbëlsim.