Acidi fumarik: Efektet, zonat e aplikimit, efektet anësore

Si funksionon acidi fumarik

Nga pikëpamja kimike, acidi fumarik është një acid dikarboksilik me katër atome karboni. Përdoret në industrinë farmaceutike për prodhimin e kripërave të barnave (p.sh. clemastine fumarate). Esteret e tij (= komponimet e formuara nga acidet organike dhe alkoolet duke shkëputur ujin), të ashtuquajturat fumarate, përdoren në mjekësi për trajtimin e sklerozës së shumëfishtë (MS) dhe psoriasis.

Acidi fumarik dhe skleroza e shumëfishtë

Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje inflamatore e shtresës izoluese rreth rrugëve nervore në trupin e njeriut. Ndikohen veçanërisht nervat në tru dhe palcën kurrizore. Për shkak se izolimi i nervave prishet gradualisht, tufat nervore shpesh të mbushura dendur dështojnë dhe keqfunksionojnë - ngjashëm me një kabllo elektrike.

Për sa i përket shkakut të sëmundjes, ekspertët supozojnë se në shumicën e rasteve sistemi imunitar i trupit sulmon shtresën izoluese dhe shkakton prishjen e saj ose se trupi ka probleme me ndërtimin e kësaj shtrese shumë komplekse mbrojtëse rreth nervave.

Një nga këto barna përmban një ester të acidit fumarik të quajtur dimetil fumarat, i cili u zhvillua në mënyrë që përbërësi aktiv të mund të përthithet më mirë përmes murit të zorrëve në gjak. Komponimi monometil fumarat, i cili në të vërtetë është aktiv, formohet fillimisht në trup - dimetil fumarati është për këtë arsye një proilaç (pararendës i një ilaçi).

Përbërësi aktiv përdoret në trajtimin e një forme specifike të sëmundjes - MS që përsëritet-remitente. Në këtë rast, sëmundja shfaqet në rikthim. Midis rikthimeve, simptomat e MS zhduken plotësisht ose pjesërisht.

Diroksime fumarati, një tjetër ester i acidit fumarik, është një tjetër derivat i kësaj klase të barnave, metaboliti aktiv i të cilit është gjithashtu monometil fumarati. Meqenëse më pak metanol formohet në trup kur aktivizohet diroksime fumarati, shpresohet se kjo do të rezultojë në një tolerancë më të mirë në traktin gastrointestinal.

Trajtimi me acid fumarik rezulton gjithashtu në lëshimin e më pak lajmëtarëve inflamatorë nga sistemi imunitar, i cili në fund të fundit pengon përparimin e sëmundjes.

Acidi fumarik dhe psoriaza

Psoriaza është një sëmundje jo ngjitëse, inflamatore e lëkurës, në të cilën njolla të skuqura, me luspa të lëkurës, zakonisht në madhësinë e pëllëmbës së dorës, formohen në gjunjë dhe bërryla. Këto zona shpesh kruhen shumë.

Procesi inflamator çon në rritjen e formimit të lëkurës së re, por qelizat e lëkurës janë ende shumë të lidhura me njëra-tjetrën për t'u hequr në mënyrë të barabartë. Kjo bën që të formohen luspa tipike. Ekspertët besojnë se një numër i shtuar i qelizave imune mund të gjendet edhe në zonat e prekura, gjë që është pjesërisht përgjegjëse për reaksionin inflamator.

Ky supozim mbështetet nga rreziku i shtuar i ndryshimeve inflamatore të kyçeve (i ashtuquajturi artrit psoriatik) në rrjedhën e mëtejshme të sëmundjes. Ajo tregon se psoriaza është një sëmundje sistemike, ku ndryshimet e lëkurës pasqyrojnë vetëm pjesën e dukshme të sëmundjes.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes, fumaratet konvertohen me shpejtësi nga enzimat në formën e tyre aktive monometil fumarat. Substancat origjinale nuk zbulohen në gjak.

Rreth 60 për qind e substancës aktive nxirret si dioksid karboni. Pjesa tjetër ekskretohet kryesisht nëpërmjet veshkave në urinë.

Kur përdoret acidi fumarik?

Derivatet e acidit fumarik përdoren për të trajtuar

  • pacientët e rritur me sklerozë të shumëfishtë recidive-remitente
  • pacientët e rritur me psoriasis të moderuar deri në të rëndë për të cilët trajtimi i jashtëm (topik), për shembull me kremra, nuk është i mjaftueshëm dhe terapia sistemike (p.sh. me tableta) është e nevojshme

Për shkak të efektit të tij anti-inflamator, përdoret për një kohë të gjatë.

Si përdoret acidi fumarik

Doza më të larta përdoren për trajtimin e MS sesa për trajtimin e psoriasis:

Pacientët me sklerozë të shumëfishtë fillojnë me 120 miligramë dimetil fumarat dy herë në ditë. Pas një jave, doza rritet në 240 miligramë dy herë në ditë.

Për fumaratin diroksime, doza fillestare është 231 miligramë dy herë në ditë. Pas një jave, doza rritet në dozën e rekomanduar të mirëmbajtjes prej 462 miligramë dy herë në ditë.

Doza më të ulëta përdoren për trajtimin e psoriasis. Ekziston gjithashtu një "paketë fillestare" me dozë të ulët. Për të zvogëluar rrezikun e efekteve anësore, doza rritet ngadalë nga një në tre tableta në ditë për tre javë.

Në paketën e dytë, më të fortë, doza rritet me një tabletë në javë për gjashtë javë. Nëse efekti i plotë terapeutik arrihet më herët, doza nuk ka nevojë të rritet më tej. Edhe këtu këshillohet që tabletat të merren gjatë ose menjëherë pas vaktit.

Cilat janë efektet anësore të acidit fumarik?

Efektet anësore më të zakonshme (në më shumë se një në dhjetë persona të trajtuar) janë ndjenja e nxehtësisë dhe ankesat gastrointestinale si dhimbje barku, dispepsi dhe vjellje. Këto mund të ndodhin vetëm fillimisht, por gjithashtu mund të rishfaqen shkurtimisht gjatë trajtimit me acid fumarik.

Efekte të tjera anësore të acidit fumarik (në një në dhjetë deri në njëqind pacientë) përfshijnë ndryshime në numërimin e gjakut, kruajtje, skuqje të lëkurës dhe rritje të sekretimit të proteinave në urinë (një tregues i problemeve të veshkave).

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni acid fumarik?

contraindications

Acidi fumarik dhe derivatet e tij nuk duhet të merren në rastet e mëposhtme të sklerozës së shumëfishtë:

  • Hipersensitiviteti ndaj substancës aktive ose ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit

Kundërindikimet për trajtimin e psoriazës (për të cilën është miratuar vetëm dimetil fumarati) janë

  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit
  • sëmundje të rënda të traktit gastrointestinal
  • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë ose veshkave
  • Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Ndërveprimet

Meqenëse acidi fumarik dhe derivatet e tij mund të kenë një efekt negativ në funksionin e veshkave, nuk duhet të merren substanca të tjera aktive me efekte anësore të ngjashme gjatë trajtimit. Këto përfshijnë, për shembull, metotreksat (ilaçe për reumatizëm dhe kancer), retinoidë (ilaçe kundër akneve) dhe ciklosporinë (imunosupresant, për shembull pas transplantimit të organeve).

Konsumimi i njëkohshëm i alkoolit me një përmbajtje alkooli prej më shumë se 30 përqind mund të përshpejtojë shkallën e tretjes dhe në këtë mënyrë të çojë në rritjen e efekteve anësore gastrointestinale.

Kufizimi i moshës

Duke qenë se ka përvojë të pamjaftueshme të përdorimit tek fëmijët dhe adoleshentët nën moshën 18 vjeç, nuk rekomandohet në këto raste.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Ilaçet që përmbajnë fumarate për trajtimin e psoriasis janë kundërindikuar gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, pasi ekziston vetëm përvoja e kufizuar e përdorimit të tyre. Përveç kësaj, studimet e kafshëve kanë treguar efekte kërcënuese për fertilitetin dhe dëmtuese të fertilitetit (toksiciteti riprodhues).

Sipas ekspertëve, prednizoloni ose ciklosporina janë ilaçet e zgjedhura për kurset e rënda të psoriasis. Në sklerozën e shumëfishtë, interferoni beta-1a ose interferoni beta-1b dhe acetati glatiramer rekomandohen si terapi bazë imunomoduluese gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Si të merrni ilaçe me acid fumarik

Të gjitha preparatet që përmbajnë acid fumarik dhe derivatet e tij janë të disponueshme me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër.

Sa kohë është njohur acidi fumarik?

Acidi fumarik u zbulua për herë të parë në kërpudhat Boletus pseudoignarius dhe u nxor në formën e tij të pastër nga fumitory e zakonshme (një bimë nga familja e lulekuqes) në vitin 1832. Fumitory e zakonshme ishte përdorur tashmë në kohët e lashta si një bimë mjekësore për të trajtuar ngërçet në traktit tretës dhe fshikëzës së tëmthit, kapsllëk dhe gjendje të lëkurës.

Bazuar në këtë përvojë, një terapi psoriasis me acid fumarik u zhvillua në vitet 1970 nga mjeku Günther Schäfer. Acidi fumarik nuk u miratua për trajtimin e MS deri në vitin 2013, pasi përbërësi aktiv dhe derivatet e tij ishin dëshmuar efektivë në provat klinike.