Furosemide: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon furosemidi

Ashtu si të gjithë diuretikët e lakut, furosemidi është një i ashtuquajtur "diuretik me tavan të lartë". Me diuretikë të tillë, sekretimi i ujit mund të rritet në proporcion me dozën në një gamë të gjerë dozash. Kjo nuk është e mundur me diuretikë të tjerë (p.sh. tiazide). Këtu, efekti maksimal shfaqet pas një doze të caktuar, i cili nuk mund të intensifikohet me rritje të mëtejshme të dozës.

Gjaku filtrohet në veshka. Produktet e mbeturinave, ndotësit dhe gjithashtu disa ilaçe filtrohen dhe ekskretohen përfundimisht në urinë. Njësia më e vogël funksionale në veshkë është nefroni, i cili përbëhet nga korpuskula renale dhe një tubul renale.

Nefronet filtrojnë molekula të vogla nga gjaku (proteinat e gjakut dhe qelizat e gjakut mbeten në gjak). Urina primare që rezulton është ende e pakoncentruar dhe përqendrohet në tubulat renale nga rithithja e ujit që ajo përmban. Në këtë proces, substanca të tjera që janë të rëndësishme për trupin gjithashtu mund të filtrohen dhe të ripërthithen në gjak (për shembull, jonet e glukozës, natriumit, kaliumit dhe klorurit).

Së bashku me këto grimca të ngarkuara, gjithashtu ekskretohen sasi të mëdha uji, që është efekti aktual i synuar i furosemidit. Kur furosemidi administrohet në doza të larta, vëllimet e urinës deri në 50 litra në ditë janë të mundshme. Rritja e sekretimit të ujit shkakton rënie të presionit të gjakut dhe redukton mbajtjen e ujit në trup.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes, rreth dy të tretat e furosemidit përthithen nga zorrët në gjak. Efekti ndodh pas rreth gjysmë ore.

Vetëm një pjesë e vogël e përbërësit aktiv metabolizohet në mëlçi (rreth dhjetë përqind); pjesa e mbetur ekskretohet e pandryshuar - rreth një e treta në jashtëqitje, sasia e mbetur në urinë. Pas rreth një ore, gjysma e substancës aktive është ekskretuar.

Kur përdoret furosemidi?

Furosemidi përdoret për:

  • mbajtja e ujit në trup (edemë) për shkak të sëmundjeve të zemrës, veshkave ose mëlçisë
  • dështimi i afërt i veshkave (insuficienca renale)

Në varësi të sëmundjes themelore, përbërësi aktiv merret vetëm për një kohë të shkurtër ose si terapi afatgjatë.

Si përdoret furosemidi

Në shumicën e rasteve, dozat prej 40 deri në 120 miligramë furosemide në ditë janë të mjaftueshme. Megjithatë, në raste individuale dhe në varësi të sëmundjes themelore, mjeku që merr pjesë mund të përshkruajë doza deri në 500 miligramë në ditë.

Në terapinë e hipertensionit, furosemidi mund të kombinohet me barna të tjerë antihipertensivë për të zvogëluar shkallën e efekteve anësore dhe për të rritur efektivitetin e trajtimit.

Cilat janë efektet anësore të furosemidit?

Në më shumë se një në dhjetë pacientë, efektet anësore përfshijnë çrregullime të elektroliteve (veçanërisht ndryshime të niveleve të natriumit dhe kaliumit), mungesë lëngjesh, vëllim të ulët të gjakut dhe presion të gjakut, rritje të niveleve të lipideve në gjak dhe rritje të niveleve të kreatininës në gjak.

Përveç kësaj, një në dhjetë deri në një në njëqind pacientë përjetojnë nivele të larta të kolesterolit dhe acidit urik në gjak, sulme përdhes dhe simptoma që vijnë nga çrregullimet e elektroliteve (ngërçe në viç, humbje e oreksit, ndjenjë dobësie, përgjumje, konfuzion, aritmi kardiake, etj. ).

Rreziku i çrregullimeve të elektroliteve dhe mungesës së lëngjeve është më i madh tek pacientët e moshuar sesa tek të rinjtë.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni furosemid?

contraindications

Furosemidi nuk duhet të përdoret në:

  • Dështimi i veshkave që nuk i përgjigjet terapisë me furosemid.
  • Koma hepatike dhe pararendëse e saj (coma hepaticum, praecoma hepaticum) e shoqëruar me encefalopati hepatike, d.m.th., mosfunksionim të trurit për shkak të detoksifikimit joadekuat nga mëlçia
  • Hipokalemia (niveli i ulët i kaliumit)
  • Hiponatremia (niveli i ulët i natriumit)
  • Hipovolemia (ulja e sasisë së vëllimit të gjakut qarkullues) ose dehidratimi (dehidratimi)

Ndërveprimet e drogës

Nëse gjatë terapisë me furosemid merren disa agjentë të tjerë si glukokortikoidet (“kortizoni”) ose laksativë, kjo mund të rezultojë në nivele të ulëta të kaliumit në gjak. E njëjta gjë është e vërtetë nëse pacienti konsumon sasi të mëdha jamballi.

Ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (të tilla si ASA), të cilat shpesh përdoren si qetësues kundër dhimbjeve, për shembull, mund të dobësojnë efektin e furosemidit. I njëjti efekt mund të ndodhë me përdorimin e kombinuar të fenitoinës (për epilepsinë) ose agjentëve që ekskretohen gjithashtu përmes tubulave renale, si probenecidi (për përdhesin) dhe metotreksati (për kancerin dhe sëmundjet autoimune).

Duhet të shmanget përdorimi i njëkohshëm i furosemidit dhe agjentëve që dëmtojnë veshkat ose dëgjimin (efekt nefrotoksik ose ototoksik). Shembuj të agjentëve të tillë përfshijnë antibiotikë të tillë si gentamicina, tobramicina, kanamicina dhe barna antikancerogjene si cisplatina.

Përdorimi i njëkohshëm i stabilizuesit të humorit litium duhet të monitorohet vetëm nga afër sepse litiumi transportohet në trup si natriumi. Prandaj, furosemidi mund të ndryshojë ndjeshëm shpërndarjen e tij në trup.

Kufizimi i moshës

Furosemidi është gjithashtu i përshtatshëm për trajtimin e fëmijëve, por me një dozë të reduktuar siç duhet. Meqenëse fëmijët nën moshën gjashtë vjeç shpesh kanë probleme me gëlltitjen e tabletave, në këtë rast duhet të përdoret solucioni oral.

Shtatzënia dhe laktacioni

Furosemidi kalon barrierën placentare dhe për këtë arsye mund të kalojë në fëmijën e palindur. Prandaj, gjatë shtatzënisë, diuretiku duhet të përdoret vetëm nën mbikëqyrjen e rreptë mjekësore dhe vetëm për një kohë të shkurtër.

Substanca aktive kalon në qumështin e gjirit, prandaj nënat gjidhënëse duhet të ndalojnë ushqyerjen me gji.

Si të merrni ilaçe me furosemid

Nga kur njihet furosemidi?

Duke filluar nga viti 1919, përbërjet toksike të merkurit u përdorën si diuretikë. Në vitin 1959, përbërësi aktiv pa merkur furosemidi u zhvillua më në fund si një alternativë. Një aplikim për patentë u paraqit për të në 1962 dhe u përdor shpejt në praktikë.