Gërhitës (Rhonopopati): Shkaqet

Patogjeneza (zhvillimi i sëmundjes)

gërhitës ndodh kur rruga e sipërme e frymëmarrjes ngushtohet gjatë gjumit për shkak të çlodhje të muskujve. Rryma e ajrit shkakton dridhje të indeve të buta në faring (qiellza e butë tinguj), e cila manifestohet si gërhitës.

Qiellza e butë gërhitës është një tingull relativisht i ulët me frekuencë (<500 Hz); gjuhë gërhitja bazë është frekuencë shumë më e lartë.

Etiologjia (Shkaqet)

Shkaqet biografike

Shkaqet biografike

 • Variantet anatomike të rrugës së sipërme të frymëmarrjes siç është një nofull shumë e vogël
 • Mosha - mosha në rritje
 • Faktorët hormonalë - menopauzë, andropauza (menopauza e gruas / burrit).

Shkaqet e sjelljes

 • Konsumi i stimuluesve
  • Alkooli - konsumimi i alkoolit në mbrëmje
 • Gjumi në pozicionin shtrirë
 • Të qenit mbipeshë (BMI ≥ 25; mbipesha)

Shkaqet e lidhura me sëmundjen

 • Stenoza e laringut - ngushtimi i laring.
 • Pengesa e hundës (pengesa e rrugëve të frymëmarrjes hundës).
  • Hiperplazia adenoide - hiperplazia e faringut të bajameve / bajameve të faringut (sinonimet: grykët e bajameve, faringjet e bajameve, bimësitë adenoide ose, më shpesh, polipet).
  • Alergji ndaj pluhurit të shtëpisë
  • Septumi i hundës devijim - lakim i septumit të hundës.
  • Riniti (riniti) me hundë të kufizuar frymëmarrje.
  • Tumoret në nazofaringë
 • Hiperplazia bajamet - zgjerimi i organeve limfoide (bajamet / pjeprat) në zgavrën e gojës dhe faringut.

Mjekim