Gabapentin: Efektet, Administrimi, Efektet anësore

Si funksionon gabapentina

Gabapentina është një ilaç me veti antikonvulsante (antiepileptike), analgjezike (analgjezike) dhe qetësuese. I përket grupit të barnave antiepileptike.

Sistemi nervor i njeriut aktivizohet ose frenohet nga disa neurotransmetues. Normalisht, këta neurotransmetues çlirohen sipas rrethanave të jashtme dhe sigurojnë një përgjigje të përshtatshme të trupit ndaj situatave të ndryshme si lëndimi, stresi ose pushimi.

Acarimi afatgjatë i rrugëve nervore në shpinë dhe gjymtyrë (neuropatia periferike) për shkak të diabetit të rëndë ose sëmundjeve virale të sistemit nervor (p.sh. viruset e herpesit) gjithashtu çojnë në mbingacmueshmëri të mbaresave nervore. Si rezultat, ata vazhdimisht dërgojnë sinjale acarimi në tru dhe pacienti ndjen dhimbje të vazhdueshme. Kjo e ashtuquajtur dhimbje nervore (neuralgji) nuk mund të trajtohet me qetësues normalë.

Nga njëra anë, ilaçi parandalon çlirimin e substancave të lajmërimit aktivizues. Nga ana tjetër, në mënyrë indirekte promovon zbërthimin e substancave të dërguara aktivizuese dhe në këtë mënyrë ul përqendrimin e tyre në sistemin nervor. Më pak substanca të dërguara lidhen më pas me receptorët e tyre - tensioni dhe gjendjet e dhimbjes lehtësohen.

Sidoqoftë, efekti i plotë i ilaçit shpaloset vetëm pas një periudhe të caktuar marrjeje (rreth një deri në dy javë).

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Substanca aktive ekskretohet e pandryshuar përmes veshkave. Prandaj, doza duhet të reduktohet tek njerëzit me dëmtim të veshkave.

Kur përdoret gabapentina?

Indikacionet për përdorimin (indikacionet) e gabapentinës janë:

  • Dhimbje neuropatike periferike, p.sh. si rezultat i diabetit (polneuropatia diabetike) ose infeksioni herpetik (neuralgjia posterpetike)

Si përdoret gabapentina

Gabapentina zakonisht përdoret në formën e tabletave ose kapsulave. Ilaçi mund të merret me ose pa ushqim, por gjithmonë me lëng të mjaftueshëm (mundësisht një gotë e madhe me ujë).

Në fillim të terapisë, gabapentina dozohet gradualisht. Kjo do të thotë që doza fillon e ulët dhe gradualisht rritet derisa të arrihet një dozë e mjaftueshme ditore. Ky i ashtuquajtur "titrim" mund të zgjasë disa javë, në varësi të tolerancës individuale. Titrimi është i rëndësishëm sepse mjeku duhet të gjejë një dozë që i përshtatet në mënyrë specifike pacientit dhe që siguron efikasitet të mjaftueshëm dhe sa më pak efekte anësore të jetë e mundur.

Në rastin e dhimbjes neuropatike, mund të provohet një përpjekje për të ndërprerë pas një periudhe të caktuar trajtimi. Megjithatë, jo befas, por duke ulur gradualisht dozën gjatë të paktën një jave (“konik”).

Cilat janë efektet anësore të gabapentinës?

Çrregullime të frymëmarrjes, të përziera dhe të vjella, dhimbje muskulore, impotencë dhe skuqje të lëkurës janë gjithashtu të mundshme. Më pak se një përqind e atyre që trajtohen përjetojnë mbajtje uji në indet e trupit (edemë).

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni gabapentin?

ndërveprime të drogës

Nëse merret në të njëjtën kohë morfina (analgjezik i fortë), përqendrimi i gabapentinës në gjak mund të rritet. Prandaj, doza e gabapentinës mund të duhet të reduktohet gjatë kohëzgjatjes së terapisë me morfinë.

Kufizimi i moshës

Gabapentina është miratuar në kombinim me medikamente të tjera (terapi shtesë) për konvulsione fokale me dhe pa përgjithësim sekondar nga mosha gjashtë vjeçare. Miratimi për monoterapi është për pacientët dymbëdhjetë vjeç e lart.

Shtatzënia dhe laktacioni

Përvoja me më shumë se 500 shtatzëni duke përdorur gabapentin në tremujorin e parë nuk tregon një rrezik të shtuar të keqformimit. Megjithatë, meqenëse një rrezik i tillë nuk mund të përjashtohet plotësisht, një vlerësim i rreptë i rrezikut-përfitimit është gjithmonë i përshtatshëm përpara përdorimit të ilaçit.

Deri më sot, asnjë efekt anësor nuk është raportuar tek foshnjat që ushqehen me gji kur nëna merr gabapentin. Prandaj, përdorimi i barit gjatë ushqyerjes me gji është i pranueshëm, megjithëse foshnja duhet të monitorohet nga afër.

Si të merrni ilaçe me gabapentinë

Çfarë tjetër duhet të dini për gabapentinën

Për shkak të efektivitetit më të ulët, gabapentina nuk është një ilaç antiepileptik i zgjedhjes së parë, por konsiderohet i ashtuquajturi ilaç rezervë. Megjithatë, mund të jetë i dobishëm kombinimi i barnave të tjera antiepileptike me gabapentinën.