Fshikëza e tëmthit: anatomia, funksionet

Çfarë është biliare?

Biliare është një lëng i verdhë në të gjelbër të errët që përbëhet nga rreth 80 për qind ujë. Rreth 20 për qind e mbetur përbëhet kryesisht nga acide biliare, por edhe nga substanca të tjera si fosfolipide (si lecitina), enzima, kolesterol, hormone, elektrolite, glikoproteina (proteina me përmbajtje karbohidratesh) dhe produkte të mbeturinave. Ai gjithashtu përmban produkte të prishjes metabolike, si bilirubina, e cila prodhohet gjatë zbërthimit të qelizave të kuqe të gjakut dhe është përgjegjëse për ngjyrën e sekrecioneve.

Cili është funksioni i biliare?

Acidet biliare aktivizojnë enzimat e ndarjes së yndyrës dhe proteinave nga pankreasi dhe zorra e hollë. Ata emulsifikojnë yndyrnat që janë gëlltitur me ushqimin në mënyrë që ato të mund të shpërbëhen nga enzimat e ndarjes së yndyrës. Me produktet e zbërthimit (acidet yndyrore të lira, monogliceridet), acidet biliare formojnë të ashtuquajturat micela (agregate sferike) dhe në këtë mënyrë mundësojnë përthithjen e tyre, por mbeten vetë në zorrë dhe mund të "vazhdojnë të punojnë".

Në pjesët e poshtme të zorrëve të vogla, shumica e acideve biliare përthithen dhe kthehen në mëlçi nëpërmjet venës porta (qarkullimi enterohepatik) - prandaj ato riciklohen në një masë të caktuar dhe duhet vetëm të prodhohen vazhdimisht në sasi të vogla.

Ku prodhohet biliare?

Biliare prodhohet në qelizat e mëlçisë (rreth 0.5 deri në 1 litër në ditë) si një sekret i hollë. Kjo njihet si biliare e mëlçisë. Ai sekretohet në boshllëqet tubulare midis qelizave, të ashtuquajturat kapilarë ose tubula biliare. Tubulat e vegjël bashkohen për të formuar më të mëdhenj dhe përfundimisht çojnë në kanalin e përbashkët hepatik. Kjo bifurkohet në dy degë: njëra hapet në fshikëzën e tëmthit si kanal i përbashkët biliar. Tjetra të çon në duoden, pjesa më e sipërme e zorrës së hollë, si kanali i madh biliar.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë biliare?

Kolika biliare ose obstruksioni i lartë i zorrëve mund të çojë në të vjella biliare (kolemezë).

Nëse biliare përmban sasi të tepërt të kolesterolit ose bilirubinës, këto mund të precipitojnë dhe të formojnë "gurë" (gurë kolesteroli, gurë pigment). Një kolelitiazë e tillë mund të çojë në komplikime të mëtejshme si verdhëza (ikterus) ose inflamacion.