Heqja e gurëve të tëmthit: Kirurgji, mjekim dhe më shumë

Gurët në tëmth në kanalin biliar

Në rastin e gurëve të tëmthit "të heshtur" në kanalin biliar, mjeku dhe pacienti duhet të vendosin së bashku nëse heqja është e nevojshme ose e këshillueshme - pasi të kenë marrë parasysh përfitimet individuale dhe rreziqet e mundshme të trajtimit. Ndonjëherë është thjesht një rast pritjeje, pasi gurët në kanalet biliare gjithashtu mund të largohen vetë.

Nëse gurët e kanalit biliar shkaktojnë shqetësim, zakonisht hiqen me mjete endoskopike: gjatë të ashtuquajturës kolengiopankreatikografi retrograde endoskopike (ERCP), e cila përdoret gjithashtu për diagnostikimin e gurëve në kanalin biliar, mjeku i heq gurët me ndihmën e mjeteve speciale. sythe teli. Në rastin e gurëve më të mëdhenj, fillimisht mund të jetë e nevojshme të ndahen gurët mekanikisht (litotripsi mekanike) ose të zgjerohet kanali biliar duke përdorur një tullumbace të vogël të fryrë in situ (zgjerimi endoskopik i balonit). Të dyja mund të bëhen gjatë ERCP.

Nëse pacientët që kanë dështuar heqjen e gurëve të kanalit biliar me ERCP kanë gjithashtu gurë në fshikëzën e tëmthit, duhet të merret parasysh ndërhyrja kirurgjikale.

Gurët në fshikëz e tëmthit

Gurët e tëmthit "të heshtur" në fshikëzën e tëmthit zakonisht nuk kërkojnë trajtim. Përjashtimet përfshijnë gurët shumë të mëdhenj të fshikëzës së tëmthit (diametri > 3 cm) – në këtë rast duhet të merret parasysh trajtimi sepse këta gurë të mëdhenj rrisin rrezikun e kancerit të fshikëzës së tëmthit. Për të njëjtën arsye, zakonisht rekomandohet trajtimi për “fshikëzën e tëmthit prej porcelani” shumë të rrallë (heqja e fshikëzës së tëmthit), edhe nëse nuk shkakton asnjë simptomë. Një fshikëz e tëmthit prej porcelani mund të zhvillohet kur gurët në fshikëz e tëmthit shkaktojnë inflamacion kronik të fshikëzës së tëmthit. Forma të caktuara të këtij ndërlikimi rrisin ndjeshëm rrezikun e kancerit të fshikëzës së tëmthit.

Gurët në tëmth: Kirurgji

Gjatë operacionit të gurëve të tëmthit, e gjithë fshikëza e tëmthit hiqet (kolecistektomia) – duke përfshirë gurët brenda. Kjo është mënyra e vetme për të shmangur përgjithmonë dhimbje barku biliare dhe komplikime.

Në ditët e sotme, fshikëza e tëmthit hiqet rrallë nëpërmjet një prerjeje të madhe të barkut (operacion i hapur), për shembull në rast të komplikimeve ose ngjitjeve në zgavrën e barkut. Në vend të kësaj, kirurgjia e gurëve të tëmthit sot kryhet zakonisht nëpërmjet laparoskopisë: në metodën konvencionale, kirurgu bën tre deri në katër prerje të vogla në murin abdominal të pacientit (nën anestezi të përgjithshme). Nëpërmjet këtyre, ai fut instrumentet kirurgjikale dhe heq fshikëzën e tëmthit. Pas kësaj kolecistektomie laparoskopike, pacientët zakonisht shërohen më shpejt sesa pas operacionit të hapur dhe mund të largohen më shpejt nga spitali.

Ndërkohë, ka edhe variante të tjera të kolecistektomisë laparoskopike. Këtu, instrumentet kirurgjikale futen në zgavrën e barkut ose nëpërmjet një prerjeje të vetme në zonën e butonit të barkut (teknika me një portë) ose përmes vrimave natyrale si vagina (SHËNIME = Kirurgjia endoskopike transluminale e grykave natyrore).

Shpërndarja e gurëve të tëmthit (litoliza)

Disavantazhet e këtij trajtimi medicinal të gurëve të tëmthit: Tabletat duhet të merren për një periudhë më të gjatë kohore (disa muaj). Trajtimi është i suksesshëm vetëm në disa prej pacientëve. Përveç kësaj, gurët e rinj të tëmthit shpesh formohen me shpejtësi pas ndërprerjes së tabletave. Prandaj, UDCA duhet të përdoret vetëm për të hequr gurët e tëmthit që shkaktojnë vetëm shqetësime të lehta dhe/ose rrallë shkaktojnë dhimbje barku.