Gamma-GT (GGT): Kuptimi dhe vlerat normale

Çfarë është gama-GT?

Gamma-GT do të thotë gama-glutamyltransferazë. Është një enzimë që transferon të ashtuquajturat amino grupe. GGT gjendet në organe të ndryshme të trupit: qelizat e mëlçisë mbajnë pjesën më të madhe të enzimës; megjithatë, gama-GT gjendet edhe në qelizat mukozale të zorrës së hollë, në veshka dhe pankreas si dhe në shumë organe të tjera. Megjithatë, mjeku mund të matë vetëm gama-GT të mëlçisë në serumin e gjakut.

Kur përcaktohet gama-GT?

Gama-glutamyl transferaza është një parametër shumë i rëndësishëm në diagnostikimin e sëmundjeve të mëlçisë. Simptomat që e bëjnë mjekun të mendojë për dëmtimin e mëlçisë përfshijnë verdhëzën, dhimbjen e sipërme të barkut në anën e djathtë dhe kruajtjen, por edhe simptoma të përgjithshme jo specifike si lodhja dhe lodhja. Sëmundjet e mëposhtme, për shembull, mund të qëndrojnë pas simptomave të tilla:

 • Inflamacion i mëlçisë (hepatiti), veçanërisht hepatiti viral
 • Dëmtimi i mëlçisë për shkak të alkoolit
 • Verdhëza okluzive (verdhëza për shkak të akumulimit të tëmthit për shkak se rrjedha e saj pengohet, për shembull nga një gur në tëmth)
 • Metastazat e mëlçisë në kontekstin e kancerit
 • Sëmundjet e pankreasit që përfshijnë mëlçinë

Vlerat e mëlçisë

Mjekët përdorin vlera të ndryshme laboratorike - të ashtuquajturat vlera të mëlçisë - për të diagnostikuar dhe monitoruar sëmundjet e mëlçisë: gama-GT është një prej tyre, si dhe GPT (ALT) dhe GOT (AST). Dy të fundit janë gjithashtu enzima. Ato gjenden brenda qelizave të mëlçisë dhe për këtë arsye maten në përqendrime të ngritura në gjak vetëm në rastet e dëmtimit të rëndë të mëlçisë (shkatërrimi i qelizave!). Megjithatë, gama-glutamyl transferaza është e lidhur me membranën e qelizave të mëlçisë dhe për këtë arsye rritet edhe në rastin e dëmtimit të lehtë të mëlçisë.

Gamma-GT për monitorimin e abstinencës

Mjekët shpesh përcaktojnë aktivitetin e gama-GT për të diagnostikuar abuzimin kronik të alkoolit: njerëzit që konsumojnë rregullisht sasi të mëdha alkooli kanë një GGT të ngritur në 80 deri në 90 për qind të rasteve. Nëse alkoolizmi tashmë dihet, vlera laboratorike mund të përdoret për të kontrolluar abstinencën gjatë terapisë së tërheqjes. Megjithatë, pacientët që përjetojnë pije jo të shpeshta të tepruara nuk kanë një nivel të ndryshuar të GGT.

Vlerat Gamma-GT: tabela me vlera normale

Vlerat e gjakut gama-GT varen nga mosha dhe gjinia. Vlerat që devijojnë nga diapazoni i referencës mund të tregojnë sëmundje të mëlçisë. Niveli i vlerës së gama-GT është proporcional me shkallën e dëmtimit të mëlçisë dhe për këtë arsye është një tregues i ashpërsisë së sëmundjes: sa më e lartë të jetë vlera gama-GT, aq më i madh është dëmtimi!

moshë

Gamma-GT vlera normale

Foshnje të parakohshme

deri në 292 U/l

Ditë 1

deri në 171 U/l

2 në 5 ditë

deri në 210 U/l

6 ditë deri në 6 muaj

deri në 231 U/l

7 deri në 12 muaj jetë

deri në 39 U/l

1 në vitet 3

deri në 20 U/l

4 në vitet 6

deri në 26 U/l

7 në vitet 12

deri në 19 U/l

13 në vitet 17

deri në 38 U/l për femrat

deri në 52 U/l për meshkujt

rriturit

deri në 39 U/l për femrat

deri në 66 U/l për meshkujt

Kur është i ulët gama-GT?

Nëse GGT është e ulët, kjo zakonisht nuk ka vlerë patologjike.

Kur rritet gama-GT?

Sëmundjet që manifestohen me një GGT të ngritur janë

 • Staza e tëmthit (kolestaza)
 • Inflamacion i fshikëzës së tëmthit dhe kanaleve biliare (kolecistiti ose kolengiti)
 • Hepatiti viral (hepatiti A, B, C, D dhe E)
 • Dëmtimi i mëlçisë i shkaktuar nga toksinat, për shembull kërpudhat e gjetheve të zhardhokëve
 • Dëmtimi i mëlçisë për shkak të alkoolizmit (cirozë e mëlçisë, mëlçi dhjamore)
 • Ethet e gjëndrave të Pfeiffer (mononukleoza, infeksioni EBV)

Gama-GT e ngritur

Nëse dëshironi të dini më shumë se cilat sëmundje prekin gama-GT dhe në çfarë mase, lexoni artikullin Gamma-GT elevated.

Çfarë duhet të bëni nëse gama-GT është ngritur?

Çfarë mund të bëj si një pacient me gama-GT të ngritur?

Ndiqni trajtimin e përshkruar nga mjeku juaj për sëmundjen tuaj themelore. Ju gjithashtu duhet të adoptoni një mënyrë jetese që është e butë për mëlçinë tuaj. Kjo përfshin, mbi të gjitha, abstenimin nga pijet alkoolike. Gjithashtu ka kuptim të hiqni dorë nga duhani. Kafeja, nga ana tjetër, është ende e lejuar dhe madje konsiderohet “e mirë” për mëlçinë. Në lidhje me dietën tuaj, nëse mjeku juaj nuk ju këshillon ndryshe, duhet të hani një dietë të ekuilibruar dhe të shmangni ushqimet e yndyrshme dhe të ëmbla. Në këtë mënyrë, ju gjithashtu mund të ndihmoni për të mbajtur mëlçinë tuaj të shëndetshme në jetën e përditshme dhe për të reduktuar një rritje të gama-GT.