Polipet e stomakut: Shkaqet, Simptomat, Terapia

Vështrim i shkurtër

  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Rënia e prodhimit të lëngut gastrik, faktorët trashëgues, ndoshta medikamentet dhe ndikimet e jashtme (pirja e duhanit, alkooli).
  • Simptomat: Zakonisht nuk ka simptoma; me polipe të mëdha, ndjenja e ngopjes, presionit dhe humbjes së oreksit është e mundur
  • Ekzaminimi dhe diagnoza: gastroskopia, zakonisht me ekzaminimin e mostrës së indit (biopsi) të polipeve.
  • Trajtimi: Heqja e polipeve gastrike gjatë gastroskopisë; operacion i veçantë për polipet më të mëdha, nëse është e nevojshme.
  • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: është i mundur degjenerimi në kancer të stomakut, prandaj zakonisht këshillohet heqja e hershme e polipeve; ndonjëherë polipet gastrike zhvillohen përsëri pas heqjes

Çfarë janë polipet gastrike?

Polipet e stomakut janë rritje beninje të mukozës që dalin nga muri i stomakut në zgavrën e stomakut. Ndonjëherë ndodhin të vetme, por në shumë pacientë ndodhin edhe në grup. Më pas, mjekët flasin për polipe të shumta gastrike. Nëse ka veçanërisht shumë prej këtyre tumoreve, mund të jetë i ashtuquajturi sindromi i polipozës.

Tumoret e mukozës klasifikohen ose nga forma ose nga origjina e tyre.

Polipet gastrike: Forma e ndryshueshme

Polipet e stomakut: Origjina e ndryshueshme

Sipas origjinës së tyre, polipet gastrike, të cilat dalin nga indet e gjëndrave në mukozë, dallohen nga format e tjera. Rritjet e gjëndrave janë më të zakonshmet dhe quhen edhe adenoma nga mjekët.

Më rrallë, polipet e traktit gastrointestinal zhvillohen në kontekstin e sëmundjeve trashëgimore, për shembull në sindromën Peutz-Jeghers dhe polipozën familjare juvenile. Këtu, mjekët flasin për polipe hamartomatike. Në disa raste, një zgavër e mbushur me lëng në një gjëndër mukozale (kist i gjëndrave) është gjithashtu pas një polipi gastrik.

Kush merr polipe gastrike?

Polipet e stomakut ndodhin pothuajse njëlloj si te meshkujt ashtu edhe te femrat dhe janë më të shpeshta pas moshës 60 vjeçare. Ato janë shumë më pak të zakonshme tek të rinjtë. Duke qenë se edhe faktorët trashëgues luajnë një rol në zhvillimin e polipeve, ndonjëherë preken disa anëtarë të një familjeje.

Çfarë i shkakton polipet gastrike?

Nuk dihet ende një shkak i saktë për zhvillimin e polipeve gastrike. Megjithatë, dihet se reduktimi i prodhimit të lëngut gastrik rrit rrezikun e polipeve. Përveç kësaj, tumoret e mukozës zhvillohen si rezultat i inflamacionit, për shembull në gastrit.

Në shumë raste, ekziston një histori familjare e polipeve gastrike. Të ashtuquajturat sindroma të polipozës janë një rast i veçantë: ky është një grup sëmundjesh trashëgimore në të cilat ndonjëherë formohen mijëra polipe të vogla në të gjithë traktin gastrointestinal. Këto shpesh priren të degjenerojnë në tumore malinje.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, faktorët e jashtëm luajnë një rol në zhvillimin e polipeve. Pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit, për shembull, nxisin formimin e rritjeve të mukozës. Një dietë me yndyrë të lartë dhe me fibra të ulët mund të nxisë gjithashtu polipet gastrike.

Cilat janë simptomat?

Shumica e polipeve - veçanërisht ato më të voglat - mbeten pa u vënë re për një kohë të gjatë. Ato shpesh zbulohen vetëm gjatë një gastroskopie. Vetëm kur ato arrijnë një madhësi të caktuar, polipet gastrike shkaktojnë simptoma. Shenjat e mëposhtme janë të mundshme të polipeve gastrike:

  • Ndjenja e plotësisë
  • Humbja e oreksit
  • Ndjenja e presionit dhe/ose dhimbjes në pjesën e sipërme të barkut

Herë pas here, polipet rrjedhin gjak. Gjakderdhja e rëndë mund të çojë në të vjella me gjak (hematemesis) ose jashtëqitje të zeza (jashtëqitje me zi, melena).

Shumë pacientë me polipe gastrike vuajnë edhe nga gastriti në të njëjtën kohë, i cili shpesh shoqërohet me dhimbje stomaku dhe të përziera.

Sa shpejt rriten polipet e stomakut?

Rreth një në dhjetë polipe gastrike adenomatoze me kalimin e kohës zhvillohet në një tumor malinj të stomakut. Ky proces zakonisht zgjat disa vjet. Sidoqoftë, rekomandohet trajtimi dhe heqja e polipeve gastrike në një fazë të hershme.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Polipet e stomakut zbulohen nga një specialist për traktin gastrointestinal - një gastroenterolog - me një gastroskopi. Për shkak se polipet beninje nuk shkaktojnë shqetësim për një kohë të gjatë, ato shpesh zbulohen rastësisht gjatë një gastroskopie rutinë. Në rastin e shqetësimit të zgjatur në pjesën e sipërme të barkut, ky ekzaminim shpesh përdoret gjithsesi për të shmangur anashkalimin e një kanceri të mundshëm të stomakut.

Përveç kësaj, një ekzaminim i indeve (biopsi) i polipeve është i dobishëm. Për këtë qëllim, mjeku zakonisht heq të gjithë polipin gjatë gastroskopisë - rrallë vetëm një pjesë të vogël të tij - dhe e ekzaminon atë më nga afër nën mikroskop. Kjo metodë i mundëson atij të dallojë rritjet beninje nga ato malinje. Nga ana tjetër, ekzaminimi me rreze X me kontrast, tashmë kryhet vetëm në raste të izoluara në stomak.

Polipet e stomakut: Trajtim

Polipet më të mëdha me bazë të gjerë ndonjëherë nuk janë aq të lehta për t'u hequr, kështu që një operacion i veçantë është i nevojshëm. Në këtë, mjeku hap murin e barkut dhe heq polipin(et) së bashku me një pjesë të vogël të murit të stomakut.

Polipet hiqen plotësisht nëse është e mundur. Kjo ndodh sepse, nga njëra anë, ekziston rreziku që disa polipe gastrike mund të degjenerojnë dhe nga ana tjetër, në raste të rralla, kanceri i stomakut duket i ngjashëm me një lezion mukozale gastrike të ngjashme me polipin.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Nëse gastroskopia me heqjen e polipeve kryhet në mënyrë korrekte, komplikimet janë jashtëzakonisht të rralla. Vetëm në raste të izoluara ndodh gjakderdhja ose lëndimi i murit të stomakut, shumë rrallë kërkon ndërhyrje kirurgjikale.

Në shumë pacientë, polipet gastrike rishfaqen disa kohë pas trajtimit të suksesshëm. Prandaj është e këshillueshme që të prekurit të bëjnë një tjetër gastroskopinë një ose dy herë në vit si kontroll.