Disorderrregullim i përgjithësuar i ankthit

Çrregullimi i ankthit të përgjithësuar: Përshkrimi

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit karakterizohet nga fakti se personi i prekur është i përhumbur nga shqetësimet shumicën e ditës. Për shembull, ata kanë frikë nga sëmundjet, aksidentet, të vonohen ose të mos përballen me punën. Mendimet negative ndërtohen. Të prekurit përsërisin skenarët e frikshëm në kokën e tyre përsëri dhe përsëri pa gjetur një zgjidhje për problemin.

Tensioni i vazhdueshëm ndikon edhe në trup – prandaj ankesat fizike janë pjesë e shfaqjes së çrregullimit të ankthit të përgjithësuar.

Sa i zakonshëm është çrregullimi i ankthit të përgjithësuar?

Çrregullimet e ankthit në përgjithësi janë ndër sëmundjet mendore më të zakonshme. Sipas studimeve ndërkombëtare, rreziku i zhvillimit të një çrregullimi ankthi gjatë gjithë jetës (prevalenca gjatë gjithë jetës) është midis 14 dhe 29 për qind.

Sëmundja zakonisht shfaqet në moshën madhore. Gratë preken më shpesh se meshkujt.

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit rrallë ndodh vetëm

Njerëzit me çrregullime ankthi shpesh kanë gjithashtu një rrezik të shtuar për vetëvrasje.

Çrregullimi i ankthit të përgjithësuar: simptoma

Ankthi i përgjithësuar zakonisht lidhet me gjërat e përditshme. Të gjithë janë të njohur me shqetësimin dhe frikën nga ngjarjet negative që mund të ndodhin në të ardhmen.

Shqetësohuni për shqetësimin

Shqetësimi i vazhdueshëm përfundimisht mund të bëhet kaq i shfrenuar në Çrregullimin e Ankthit të Përgjithësuar, saqë të sëmurët zhvillojnë një frikë nga vetë shqetësimet. Ata kanë frikë se mund t'i dëmtojnë, për shembull në aspektin e shëndetit të tyre. Kjo më pas quhet "meta-shqetësime".

Simptomat fizike

Një tipar shumë karakteristik i çrregullimit të ankthit të përgjithësuar janë simptomat fizike. Këto mund të ndryshojnë shumë. Për shembull, pacientët shpesh vuajnë nga:

 • dridhje
 • Tensioni i muskujve
 • probleme gastrointestinale si nauze, diarre
 • Palpitimet e zemrës
 • Marramendje
 • Çrregullimet e gjumit
 • Problemet e përqendrimit
 • nervozizëm
 • nervozizëm

Shmangia dhe siguria

Njerëzit me çrregullim ankthi të përgjithësuar përpiqen të reduktojnë shqetësimet e tyre, për shembull, duke kontaktuar anëtarët e familjes në grumbull për të dëgjuar se janë mirë. Ata shpesh kërkojnë siguri nga të tjerët se gjithçka është në rregull dhe se nuk kanë asgjë për t'u shqetësuar. Disa të sëmurë gjithashtu shmangin të dëgjojnë lajme për të mbrojtur veten nga ankthi i mëtejshëm.

Çrregullimi i Ankthit të Përgjithshëm: Dallimi nga Depresioni

Njerëzit që vuajnë nga depresioni kanë mendime të ngjashme negative si pacientët me çrregullim ankthi të përgjithësuar. Megjithatë, ndryshe nga depresioni, shqetësimet në çrregullimin e ankthit të përgjithësuar janë të drejtuara drejt së ardhmes. Në depresion, mendimet priren të rrotullohen rreth ngjarjeve të së kaluarës.

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Megjithatë, ekspertët besojnë se ata nuk janë vetëm përgjegjës nëse dikush zhvillon një çrregullim ankthi (të përgjithësuar). Përkundrazi, është ndërveprimi i "ndjeshmërisë" gjenetike dhe faktorëve ose mekanizmave të tjerë që mendohet se shkaktojnë zhvillimin e një çrregullimi ankthi. Diskutohen ndikimet e mundshme të mëposhtme:

Faktorët psikosocialë

Stili i prindërimit

Stili i prindërimit të prindërve mund të ketë gjithashtu një ndikim nëse pasardhësit zhvillojnë ankth patologjik. Për shembull, fëmijët e prindërve tepër të mbrojtur tregojnë nivele më të larta ankthi.

Faktorët socio-ekonomikë

Në të dyja rastet, megjithatë, është e paqartë nëse marrëdhënia e vëzhguar është kauzale në natyrë – domethënë nëse papunësia, për shembull, rrit realisht rrezikun për çrregullime ankthi.

Shpjegimet e teorisë së të nxënit

Ekzistojnë gjithashtu modele të teorisë së të mësuarit si një shpjegim i mundshëm për zhvillimin e çrregullimeve të ankthit. Modele të tilla supozojnë se ankthi zhvillohet si një proces i gabuar mësimor:

Mund të kontribuojnë edhe mekanizma të tjerë, të tillë si përpjekja për të shtypur mendimet shqetësuese.

Shpjegimet psikodinamike

Disa ekspertë besojnë se konfliktet që lindën herët në jetë shkaktojnë simptomat e një çrregullimi ankthi kur ato çojnë në përpjekje të papërshtatshme (neurotike) për zgjidhje.

Neurobiologjia

Neurotransmetuesit me sa duket janë të përfshirë edhe në çrregullimet e ankthit. Në këtë drejtim, pacientët me ankth shfaqin ndryshime të shumta në krahasim me kontrollet e shëndetshme, siç kanë treguar studimet.

Çrregullimi i ankthit të përgjithësuar: ekzaminimet dhe diagnoza

Shumë shpesh, njerëzit me çrregullim ankthi të përgjithësuar i drejtohen një mjeku të përgjithshëm. Megjithatë, arsyeja zakonisht nuk është ankthi stresues dhe i vazhdueshëm – përkundrazi, shumica kërkojnë ndihmë për shkak të ankesave fizike që shoqërojnë çrregullimin e ankthit (p.sh., shqetësime të gjumit, dhimbje koke ose dhimbje barku). Meqenëse pacientët rrallë raportojnë gjithashtu ankthin e tyre, shumë mjekë të përgjithshëm anashkalojnë shkaqet psikologjike.

Bisedë e detajuar

Mjeku juaj mund t'ju drejtojë në një klinikë psikosomatike ose një psikoterapist. Terapisti mund të flasë me ju për të kuptuar më në detaje ankesat tuaja stresuese. Pyetësorët e veçantë mund të jenë të dobishëm në këtë proces. Për shembull, terapisti mund t'ju kërkojë sa më poshtë:

 • Sa shpesh jeni ndjerë të nervozuar apo të tensionuar kohët e fundit?
 • A ndiheni shpesh të shqetësuar dhe të paaftë për të qëndruar ulur?
 • Keni frikë shpesh se mund të ndodhë diçka e keqe?

Diagnoza sipas ICD-10

Sipas Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve dhe Problemeve Shëndetësore të Ndërlidhura (ICD-10), Çrregullimi i Ankthit të Përgjithësuar është i pranishëm kur plotësohen kriteret e mëposhtme:

Ka pasur tension, frikë dhe frikë për ngjarjet dhe problemet e përditshme për të paktën gjashtë muaj, me gjetjet e mëposhtme:

 • simptoma në zonën e gjoksit ose barkut (vështirësi në frymëmarrje, ndjenja ankthi, dhimbje në gjoks, parehati në bark)
 • simptoma psikologjike (marramendje, ndjenja e jorealitetit, frika nga humbja e kontrollit, frika nga vdekja)
 • simptoma të përgjithshme (të nxehta ose të dridhura të ftohta, parestezi)
 • simptomat e tensionit (muskuj të tensionuar, shqetësim, ndjenjë e gungë në fyt)

Përveç kësaj, të prekurit janë vazhdimisht të shqetësuar, për shembull se ata vetë ose njerëzit e afërt mund të pësojnë një aksident ose të sëmuren. Nëse është e mundur, ata shmangin aktivitetet që i perceptojnë si të rrezikshme. Përveç kësaj, siç përshkruhet më lart, ata shqetësohen për shqetësimet e tyre të vazhdueshme ("meta-shqetësimet").

Përjashtimi i shkaqeve të tjera

 • Sëmundjet e mushkërive si astma ose COPD
 • sëmundjet kardiovaskulare si shtrëngimi në gjoks (angina pectoris), ataku në zemër ose aritmia kardiake
 • Sëmundjet neurologjike si migrena, skleroza e shumëfishtë
 • çrregullime hormonale si hipoglikemia, hipertiroidizmi, kaliumi ose kalciumi i tepërt, ose porfiria akute intermitente
 • fotografi të tjera klinike të tilla si vertigo beninje paroksizmale pozicionale (vertigo beninje paroksizmale pozicionale)

Nëse është e nevojshme, ekzaminime të mëtejshme mund të jenë të dobishme, duke përfshirë, për shembull, një test të funksionit të mushkërive dhe/ose imazhe të kafkës (me anë të imazhit të rezonancës magnetike ose tomografisë kompjuterike).

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit: trajtim

Megjithatë, kur njerëzit me çrregullim ankthi të përgjithësuar i nënshtrohen terapisë, simptomat e ankthit mund të identifikohen dhe reduktohen. Si rezultat, të prekurit fitojnë cilësi të jetës dhe shpesh janë në gjendje të marrin pjesë përsëri në jetën profesionale dhe sociale.

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit mund të trajtohet me psikoterapi dhe medikamente. Gjatë planifikimit të terapisë, mjekët marrin parasysh edhe dëshirat e personit të prekur, nëse është e mundur.

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit: psikoterapi

Ekspertët rekomandojnë kryesisht terapinë konjitive të sjelljes (CBT) si një formë terapie. Për të kapërcyer hendekun deri në fillimin e CBT ose si një shtesë, një ndërhyrje në internet e bazuar në CBT është një opsion.

Një alternativë e mundshme ndaj terapisë konjitive të sjelljes është psikoterapia psikodinamike. Përdoret kur KVT nuk funksionon, nuk është i disponueshëm ose pacienti me ankth preferon këtë formë terapie.

Terapia njohëse e sjelljes

Shqetësimet përforcojnë njëra-tjetrën dhe bëhen gjithnjë e më të forta. Njerëzit me çrregullim ankthi të përgjithësuar gjithashtu kërkojnë arsye për shqetësimet e tyre. Prandaj, një pikënisje e rëndësishme është largimi i vëmendjes nga stimujt negativë. Pacienti mëson t'i vërë në dyshim këto dhe t'i zëvendësojë me mendime realiste.

Ndërhyrja në internet e bazuar në KVT

Ndërhyrja në internet e bazuar në KVT nuk është e përshtatshme si trajtimi i vetëm për çrregullimin e ankthit të përgjithësuar. Megjithatë, ai mund të ofrojë udhëzime për vetëndihmë derisa të sëmurët të mund të fillojnë terapinë konjitive të sjelljes me terapistin e tyre. Ai gjithashtu mund të mbështesë trajtimin terapeutik.

Terapia psikodinamike

Kohëzgjatja e terapisë ambulatore varet nga ashpërsia e çrregullimit të ankthit të përgjithësuar, çdo çrregullimi shoqërues (si depresioni, varësia) dhe kushtet psikosociale (p.sh. mbështetja e familjes, situata e punës).

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit: mjekim

Agjentët e mëposhtëm rekomandohen kryesisht për trajtimin me ilaçe:

 • Frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës-norepinefrinë (SNRIs): Venlafaksina dhe duloxetina janë të përshtatshme për trajtim. Ato zgjasin efektin e neurotransmetuesve serotonin dhe norepinefrinë.

Nëse është e nevojshme, pregabalin mund të përdoret edhe për çrregullimin e ankthit të përgjithësuar. I përket grupit të barnave të quajtura antiepileptikë.

Ndonjëherë njerëzve me çrregullim ankthi të përgjithësuar u jepen edhe medikamente të tjera - për shembull, opipramol, nëse SSRI ose SNRI nuk funksionojnë ose nuk tolerohen.

Efekti i ilaçit fillon vetëm disa javë pasi pacienti fillon ta marrë atë. Sapo trajtimi të jetë efektiv dhe simptomat e pacientit të përmirësohen, trajtimi me ilaçe duhet të vazhdojë për të paktën gjashtë deri në dymbëdhjetë muaj të tjerë. Kjo është për të parandaluar rikthimet.

Në disa raste, përdorimi më i gjatë i ilaçit është i nevojshëm - për shembull, nëse çrregullimi i ankthit të përgjithësuar është veçanërisht i rëndë ose simptomat e ankthit kthehen pas ndërprerjes së mjekimit.

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit: Çfarë mund të bëni vetë

Nëse keni çrregullim ankthi të përgjithësuar, mund të bëni shumë për të mbështetur trajtimin mjekësor dhe për të bërë shumë vetë për të menaxhuar më mirë simptomat shqetësuese të ankthit dhe mendimet që qarkullojnë.

Teknika relaksuese

Trajtimi me bimë mjekësore (fitoterapia)

Kundër simptomave si tensioni, nervozizmi dhe çrregullimet e gjumit, mjekësia bimore (fitoterapia) ofron mundësi të ndryshme trajtimi. Për shembull, ato kanë një efekt qetësues, relaksues dhe nxitës të gjumit:

Preparate te gatshme nga farmacia

Bimët medicinale si çaji

Për përgatitjet e çajit mund të përdorni edhe bimë mjekësore si lulepasioni, livando & Co. Edhe këtu, çajrat medicinale nga farmacitë ofrojnë një sasi të kontrolluar të përbërësit aktiv: Ata gjithashtu i përkasin fitofarmaceutikëve dhe janë të disponueshëm në qese çaji ose në formë të lirë.

Përzierjet e çajit medicinal si çaji qetësues i bërë nga lule pasioni, balsam limoni dhe bimë të tjera mjekësore janë gjithashtu praktike.

Nëse jeni duke marrë medikamente të tjera, diskutoni përdorimin e preparateve bimore me mjekun ose farmacistin tuaj. Ai ose ajo mund t'ju këshillojë për zgjedhjen e një preparati të përshtatshëm dhe të vlerësojë ndërveprimet e mundshme midis medikamenteve tuaja.

Lifestyle

Ushtrimi, meqë ra fjala, është përgjithësisht i këshillueshëm sepse redukton hormonet e stresit – në fakt, gjatë stresit (dhe ankthi nuk është asgjë tjetër për trupin), çlirohen sasi më të mëdha të këtyre hormoneve. Pra, jini fizikisht aktiv!

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit shpesh kalon një kurs kronik. Sa më shpejt të trajtohet sëmundja, aq më të mëdha janë shanset për shërim. Megjithatë, prognoza është më e keqe se për çrregullimet e tjera të ankthit.

Çfarë mund të bëjnë miqtë dhe të afërmit?

Kur dikush vuan nga çrregullimi i përgjithësuar i ankthit, partnerët, të afërmit dhe miqtë zakonisht preken dhe përfshihen në shqetësimet. Ata shpesh përpiqen të qetësojnë personin e prekur ("Jo, asgjë nuk do të më ndodhë!"). Në rastin më të mirë, kjo mund t'i ndihmojë ata në një afat të shkurtër, por në të vërtetë nuk ua heq shqetësimet.

Është më mirë që të afërmit dhe miqtë e njerëzve me çrregullim ankthi të përgjithësuar të kërkojnë ndihmë dhe këshilla kur është e nevojshme, për shembull nga grupet e vetëndihmës dhe qendrat e këshillimit. Informacioni për këtë jepet nga “psychenet – rrjeti i shëndetit mendor” në: www.psychenet.de.