Lythat gjenitale: Përkufizim, ngjitje, trajtim

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Zakonisht nuk ka simptoma, rrallë djegie, kruajtje, dhimbje, lytha gjenitale (lythat gjenitale) tek burrat dhe gratë, foshnjat, fëmijët, kondiloma.
 • Trajtimi: Në varësi të pamjes klinike, kremi, terapia me lazer, elektrokauteria, mjekimi, procedurat kirurgjikale, mjekimet në shtëpi
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni me HPV: kryesisht nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë me lëkurën ose mukozën, marrëdhëniet seksuale të pambrojtura, pirja e duhanit, sistemi imunitar i shtypur, shumë lindje, infeksione të tjera
 • Parandalimi: seksi më i sigurt (prezervativët), vaksinimi, rekomandohen ekzaminime të rregullta parandaluese, trajtohen edhe partnerët seksualë
 • Diagnoza dhe ekzaminimi: historia mjekësore, ekzaminimi fizik, testi i qelizave (pap testi), kolposkopia (ekzaminimi i zgjeruar i vaginës), ekzaminimi i uretrës, anusit, testi HPV, analiza e indeve të imta, përjashtimi i STD-ve të tjera.

Çfarë janë lythat gjenitale?

Lythat gjenitale janë rritje beninje të lëkurës ose mukozës së shkaktuar nga infeksioni me papillomavirusin njerëzor (HPV). Kryesisht këto lytha gjenden në zonën gjenitale (më rrallë në pjesë të tjera të trupit). Prandaj quhen edhe lytha gjenitale. Emra të tjerë janë "condyloma me majë" ose "condylomata acuminata".

Në shumicën e rasteve, lythat gjenitale nuk janë të rrezikshme.

Kur ato zhvillohen, shtresa e sipërme (mukoze) e lëkurës (epiderma) rritet ndjeshëm lart dhe lythat në madhësinë e një koke gjilpëre deri në disa centimetra në formë. Strukturat e buta dhe me lytha kanë ngjyrë të kuqërremtë, gri-kafe ose të bardhë. Ato zakonisht ndodhin në grupe dhe mund të zhvillohen në nyje më të mëdha papillomatoze ose formacione të ngjashme me pllaka ("krehër gjeli").

Përveç kësaj, në raste të rralla, lythat gjenitale zhvillohen në të ashtuquajturat "kondiloma gjigante" (tumoret Buschke-Löwenstein ose condylomata gigantea). Këto tumore të mëdha, të ngjashme me lulelakrën, shkatërrojnë indin dhe në disa raste shndërrohen në një rritje kancerogjene (karcinoma e qelizave skuamoze verrukoze).

Më shumë informacion rreth HPV mund të gjeni këtu: Human papillomavirus (HPV).

Cilat janë karakteristikat e lythave gjenitale tek burrat, gratë dhe fëmijët?

Lythat gjenital zakonisht nuk shkaktojnë asnjë simptomë, kështu që ato janë asimptomatike. Për shumë prej të prekurve, lythat gjenitale janë atëherë një problem thjesht kozmetik, i cili, megjithatë, shkakton probleme psikologjike për disa njerëz, për shembull për shkak të ndjenjës së turpit.

Ndonjëherë lythat gjenitale shkaktojnë dhimbje gjatë seksit (dyspareunia). Kjo shpesh është psikologjikisht shumë stresuese. Disa pacientë gjithashtu vuajnë nga frika se ata vetë (ose partneri i tyre) do të zhvillojnë kancer ose do të bëhen infertilë për shkak të lythave gjenitale. Mos kini frikë të shihni një mjek për lythat gjenitale dhe t'i tregoni atij për shqetësimet dhe frikën tuaj!

Lythat gjenitale tek meshkujt

Më shpesh, lythat janë të vendosura në penis - mundësisht në frenulum të lafshës, në brazdë penile (presion në formë unaze pas gëlbazës) dhe në gjethen e brendshme të lafshës. Burrat e rrethprerë nuk kanë më lafshë dhe janë më pak të prirur ndaj lythave gjenitale. Megjithatë, edhe në to është e mundur që lythat gjenitale të kolonizojnë trungun dhe rrënjën e penisit.

Është gjithashtu e mundur që lythat gjenitale të formohen në uretër, kanalin anal, anus dhe skrotum. Sidomos njerëzit që praktikojnë shpesh seks anal (të pambrojtur) janë të ndjeshëm ndaj lythave të tilla në anus.

Lythat gjenitale tek femrat

Lythat gjenitale tek foshnjat dhe fëmijët

Nëse gratë shtatzëna vuajnë nga lythat gjenitale, është e mundur që ato të transmetojnë viruset shkaktare tek fëmija gjatë lindjes. Kjo rrit rrezikun që i porsalinduri të kontraktojë atë që njihet si papillomatoza e laringut të mitur. Kjo është një gjendje në të cilën ka nyje të ngjashme me lythat gjenitale në zonën e laringut dhe kordave vokale. Simptomat e mundshme përfshijnë zërin e zërit, kollën, vështirësinë në gëlltitje dhe tingujt e dëgjueshëm të frymëmarrjes.

Nëse lythat gjenitale shfaqen tek fëmijët, është e rëndësishme të përjashtohet abuzimi seksual. Nëse fëmija sillet në mënyrë të dukshme ose nëse janë të dukshme gjurmët e dhunës, ky dyshim përforcohet. Në raste të tilla, krahas trajtimit të lythave gjenitale nga një specialist, këshillohet një vizitë te pediatri dhe psikologu i fëmijëve.

Pjesë të tjera të trupit

Lythat gjenital i duan kushtet e ngrohta dhe të lagështa. Këto i gjejnë kryesisht në zonën gjenitale dhe anale, prandaj zhvillohen pothuajse gjithmonë këtu. Vetëm rrallë ato rriten në pjesë të tjera të trupit. Për shembull, viruset HP nga zona gjenitale arrijnë në zonën e gojës dhe të fytit (gjithashtu gjuhën, buzët) përmes seksit oral dhe ndonjëherë çojnë në formimin e lythave këtu. Megjithatë, kjo ndodh shumë rrallë. Lythat gjenitale gjithashtu gjenden rrallë, për shembull, në kërthizë, nën gjoksin e femrës ose në sqetull.

Lythat në fytyrë, duar ose këmbë zakonisht shkaktohen nga viruse të tjera HP, kështu që zakonisht nuk janë lytha gjenitale.

Si trajtohen lythat gjenitale?

Ka disa opsione për trajtimin e lythave gjenitale. Mjeku dhe pacienti do të vendosin së bashku për planin e terapisë. Kur zgjidhni masat e terapisë, rekomandohet të merren parasysh veçanërisht faktorët e mëposhtëm:

 • Madhësia, numri dhe vendndodhja e lythave gjenitale
 • Sëmundjet e mundshme themelore dhe shoqëruese (HIV, klamidia, etj.)
 • Urimet e pacientit
 • Përvoja e mjekut kurues

Këshillohet që partneri seksual të ekzaminohet edhe për lythat gjenitale dhe nëse është e nevojshme që mjeku ta trajtojë atë. Kjo parandalon që partnerët të infektojnë njëri-tjetrin vazhdimisht.

Trajtimi me ilaçe

Mjetet e përdorura për trajtimin e lythave gjenitale përfshijnë medikamente që mund të aplikohen nga jashtë (topike). Preparatet disponohen si krem/pomadë ose lëng (tretësirë, acid) dhe aplikohen direkt në lythat. Në varësi të përbërësit aktiv, lythat gjenitale trajtojnë ose mjeku ose vetë pacienti. Në çdo rast, aplikimi i kujdesshëm dhe i rregullt i mjekimit është vendimtar për suksesin e terapisë.

Nëse trajtimi nuk kryhet rregullisht, lythat gjenitale mund të vazhdojnë të kthehen.

Drogë

Përdorues

Shënimet

Tretësirë ​​e podofilotoksinës-0.5%.

Zgjedhja e dytë: Podophyllotoxin-0.15% krem

Pacient

Krem Imiquimod 5%.

Pacient

Pomadë Sinecatechine 10%.

Pacient

Acid trikloroacetik

Mjek

Lythat gjenitale me akull

Termi teknik për këtë trajtim të lythave gjenitale është krioterapia. Ajo kryhet nga një specialist. Mjeku vendos azot të lëngshëm në lyth me ndihmën e një sprej ose një shkopi (pambuk absorbues, metal), ku indet "ngrijnë" ose vdesin dhe lythat bien. Mjeku e përsërit aplikimin një herë në javë.

Kjo metodë e trajtimit të lythave gjenitale është e lehtë për t'u kryer, e lirë dhe mund të përdoret edhe gjatë shtatzënisë. Efektet anësore të mundshme janë djegia dhe dhimbja në zonën e trajtuar. Është gjithashtu e mundur që të shfaqen çrregullime të pigmentit dhe plagë sipërfaqësore. Viruset HP nuk vriten nga trajtimi, kështu që shumë pacientë zhvillojnë lytha të reja gjenitale më vonë.

Trajtimi kirurgjikal

Një elektrokauter mund të përdoret për të hequr lythat gjenitale duke ngrohur dhe shkatërruar indin me një rrymë elektrike. Mjekët e përdorin këtë metodë veçanërisht për lythat gjenitale me sipërfaqe të madhe, në formë shtrati, si dhe të përsëritura. Gjatë procedurës, mund të zhvillohet tym që përmban grimca virale potencialisht ngjitëse. Prandaj, një pajisje thithëse, maska ​​​​për fytyrën dhe syze mbrojtëse janë të nevojshme.

Mjeku gjithashtu shpesh heq lythat gjenitale duke përdorur terapinë me lazer. Lazeri përdor dioksid karboni ose bojë (Nd:YAG). Metoda, si elektrokauteria, është veçanërisht e përshtatshme për lythat gjenitale me sipërfaqe të madhe, në formë panxhari, si dhe për lythat gjenitale të përsëritura. Përveç kësaj, ekziston gjithashtu një rrezik i zhvillimit të tymit me përhapjen e mundshme të viruseve infektive HP.

Sidomos nëse mjeku heq lythat gjenitale nga qafa e mitrës (p.sh. me lazer), këshillohet që të kryhet një ekzaminim histologjik i mostrës së indeve. Është e mundur që të gjenden ndryshime malinje të qelizave në inde (ose prekursorë të tyre). Më pas mjeku e zgjat shpesh ndërhyrjen kirurgjikale.

Aktualisht nuk ka ilaçe të miratuara për trajtimin e lythave gjenitale në uretrës. Nëse është e nevojshme, specialisti i heq ato në mënyrë kirurgjikale gjatë një endoskopie të uretrës. Ekziston rreziku i dëmtimit dhe dhëmbëzimit të indeve. Pasojat e mundshme janë siklet, dhimbje dhe ngushtim i uretrës.

Mjeku gjithashtu zakonisht heq lythat gjenitale në kanalin anal në mënyrë kirurgjikale. Edhe këtu, dhëmbëzat dhe ngushtimet janë të mundshme.

Në asnjë rrethanë nuk duhet t'i prisni vetë lythat gjenitale (ose lytha të tjera)! Kjo shkakton lëndime, të cilat më pas shkaktojnë dhimbje të panevojshme dhe lytha zakonisht nuk hiqet plotësisht.

Shtatzënë

Fëmijë

Specialisti trajton lythat gjenitale tek fëmijët me krioterapi, lazer ose elektrokauter (shih më lart).

Ilaç në shtëpi

Disa njerëz përdorin vajin e pemës së çajit në trajtimin e lythave gjenitale. Vaji esencial nga gjethet e pemës australiane të çajit (Melaleuca alternifolia) ka një reputacion për pengimin e shumëzimit të viruseve. Nuk është vërtetuar nëse vaji i pemës së çajit lufton me sukses lythat gjenitale. Ka edhe medikamente të tjera pa recetë të disponueshme për t'u blerë në farmaci për trajtimin e lythave gjenitale. Në çdo rast, konsultohuni me mjekun ose farmacistin tuaj përpara se t'i përdorni!

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Si të merrni lythat gjenitale

Viruset HP të padëmshme vetëm shumë rrallë shkaktojnë sëmundje malinje, prandaj quhen edhe lloje me rrezik të ulët. Llojet më të njohura janë HPV 6 dhe HPV 11, të cilët zbulohen në shumicën e rasteve të lythave gjenitale. Në disa raste, HPV të tjerë me rrezik të ulët gjithashtu shkaktojnë simptoma të lythave gjenitale. Në total, janë rreth 40 lloje HPV që infektojnë zonën gjenitale/anale.

HPV me rrezik të lartë i rrallë në lythat gjenitale

Nëse llojet me rrezik të ulët vetëm shumë rrallë çojnë në degjenerime, infeksionet me të ashtuquajturin HPV me rrezik të lartë (HPV me rrezik të lartë) lidhen dukshëm më shpesh me sëmundjet e kancerit në zonën intime. Kështu, pothuajse në të gjitha rastet e kancerit të qafës së mitrës (karcinoma e qafës së mitrës), mund të zbulohet përfshirja e llojeve të HPV me rrezik të lartë. Infeksioni me HPV me rrezik të lartë mund të përfshihet gjithashtu në zhvillimin e kancereve të tjera intime, si kanceri i penisit ose kanceri vaginal.

Si mund të infektoheni me lytha gjenitale?

Lythat gjenitale janë ndër sëmundjet më të zakonshme seksualisht të transmetueshme. Njerëzit zakonisht infektohen përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me lëkurën ose mukozën, pra më shpesh përmes marrëdhënieve seksuale të pambrojtura. Veçanërisht nëse ndërroni shpesh partnerë seksualë, ekziston rreziku i infektimit. Prezervativët ulin rrezikun, por jo 100 për qind. Kjo ndodh sepse ato nuk mbulojnë të gjitha zonat e lëkurës që mund të infektohen nga virusi HP.

Infeksioni i lythave gjenitale është gjithashtu i mundur nëpërmjet objekteve të kontaminuara si lodrat seksuale. Nuk përjashtohet gjithashtu infeksioni nëpërmjet peshqirëve të përbashkët të kontaminuar ose sfungjerëve të banjës, si dhe larja së bashku.

Marrëdhënia orale nganjëherë rrit rrezikun e infeksionit HPV në zonën e gojës dhe fytit – dhe kështu edhe rrezikun e zhvillimit të trashjeve të lëkurës të ngjashme me lythat gjenitale në këtë vend.

Nëse fëmijët me lytha të zakonshme në gishtat e tyre gërvishtin zonën e tyre gjenitale ose anale, ata mund të zhvillojnë lytha gjenitale. Kjo zakonisht shkaktohet nga HPV tipi 2, por ndonjëherë edhe nga tipi 27 ose 57, me ç'rast ekspertët e quajnë vetë-infeksion.

Kujdes: Nëse fëmijët kanë lytha në zonën gjenitale apo anale, sqarimi është gjithmonë i nevojshëm sepse ekziston dyshimi për abuzim seksual!

Shumë persona të prekur pyesin veten kur lythat gjenitale nuk janë më ngjitëse. Lythat fillimisht duhet të shërohen plotësisht dhe madje edhe pas kësaj viruset janë ende të qëndrueshme për disa kohë, kështu që ndonjëherë ndodh një shpërthim i ri. Vetëm kur sistemi imunitar ka luftuar të gjitha viruset, shërohet.

Faktorët e rrezikut

Disa faktorë rrisin rrezikun e kontraktimit të viruseve HP gjenitale, të cilat potencialisht mund të çojnë në lytha gjenitale ose kancer të qafës së mitrës. Kjo perfshin:

 • Kontakti i parë seksual para moshës 16 vjeçare
 • Pirja e duhanit (dobëson funksionin mbrojtës dhe pengues të mukozës).
 • Lindja e fëmijëve në moshë të re dhe lindjet e shumëfishta (shtatzënitë ndryshojnë mukozën e mitrës, duke e bërë atë më të ndjeshme ndaj infeksionit)
 • Sistemi i imunizuar i dobësuar
 • Infeksione të tjera gjenitale si klamidia ose herpesi gjenital

Parandalim

Nuk ka mbrojtje përfundimtare kundër infeksioneve HPV dhe si pasojë lythave gjenitale. Megjithatë, disa masa ndihmojnë për të zvogëluar rrezikun e lythave gjenitale. Avantazhi është se këto hapa parandalojnë edhe pasoja të tjera, më serioze të HPV. Këto përfshijnë, para së gjithash, sëmundjet malinje si kanceri i qafës së mitrës ose kanceri i penisit.

Praktikoni seksin e sigurt!

Gjithashtu këshillohet fuqimisht përdorimi i prezervativëve ose digave dentare gjatë seksit oral. Ato gjithashtu zvogëlojnë rrezikun e infeksionit.

Shkoni në ekzaminime parandaluese!

Në këtë mënyrë, mjeku shpesh zbulon dhe trajton lythat gjenitale dhe ndryshime të tjera mukoze të lidhura me HPV në një fazë të hershme. Ashtu si për pothuajse të gjitha sëmundjet, e njëjta gjë vlen edhe këtu: Sa më herët të bëhet diagnoza dhe trajtimi, aq më e mirë është prognoza!

Mendoni gjithmonë edhe për partnerët tuaj seksualë!

Ashtu si me të gjitha sëmundjet seksualisht të transmetueshme, këshillohet që në rastin e lythave gjenitale, edhe partneri seksual të shkojë te mjeku për sqarime. Nëse mjeku ju diagnostikon me lytha gjenitale, ka kuptim që të informoni partnerin(ët) tuaj seksual për këtë. Kjo është mënyra e vetme për të parandaluar përhapjen e tyre. Ju me siguri dëshironi të mbroni partnerin tuaj nga sëmundjet potencialisht serioze (përfshirë kancerin)!

Vaksinoni veten dhe fëmijët tuaj!

Ju mund të gjeni të gjitha informacionet e rëndësishme këtu: Vaksinimi HPV

Ekzaminimet dhe diagnoza

Lythat gjenital nuk shkaktojnë probleme në shumë raste. Megjithatë, këshillohet që gjithmonë t'i shfaqni lythat në zonën gjenitale te një specialist. Mund të jetë një proces sëmundjesh malinje. Edhe lythat e padëmshme gjenitale ndonjëherë shkaktojnë shqetësim, veçanërisht nëse ato rriten në madhësi. Përveç kësaj, rritet rreziku që HPV me rrezik të lartë të infektojë lëkurën ose mukozën në zonën intime diku tjetër dhe të çojë në ndryshime mezi të dukshme atje.

Në rast se pyesni se cilin mjek duhet të shihni me lythat gjenitale: Ekzaminimet e nevojshme në sqarimin e lythave gjenitale kryhen nga specialistë. Kontaktet e mundshme janë gjinekologët (“mjekët e grave”), urologët (“mjekët e meshkujve”), dermatologët (dermatologët) dhe venerologët (specialistët e sëmundjeve veneriane).

Historia mjekësore (anamnezë)

 • Ku konkretisht keni ankesa?
 • Ku dhe cilat ndryshime të lëkurës keni vënë re? A janë këto lytha ndoshta të qarta në zonën gjenitale?
 • A keni vënë re gjakderdhje gjenitale jashtë ciklit menstrual, për shembull pas marrëdhënieve seksuale?
 • A e keni ndërruar shpesh partnerin tuaj seksual? A përdorni prezervativë gjatë seksit?
 • A jeni në dijeni për ndonjë gjendje të mëparshme mjekësore?
 • A keni pasur një sëmundje seksualisht të transmetueshme në zonën gjenitale në të kaluarën, si lythat gjenitale, klamidia apo sifilizi?

Ekzaminimet për lythat gjenitale

Mjeku sqaron lythat gjenitale tek meshkujt në mënyrë më të detajuar gjatë një ekzaminimi fizik. Ai ekzaminon mbi të gjitha lisin e penisit, daljen e uretrës dhe shtrirjen e saj që ndodhet aty. Në rrethana të caktuara, hapja e uretrës mund të shtrihet e hapur për të ekzaminuar centimetrat e fundit të uretrës (meatoskopia).

Lythat gjenitale tek femrat shfaqen shpesh në zonën e labisë ose gjithashtu në anus dhe më pas zakonisht dallohen lehtësisht. Për të zbuluar të gjitha lythat në zonën intime, nevojiten ekzaminime të mëtejshme. Gjinekologu do të palpojë vaginën si pjesë e një ekzaminimi gjinekologjik dhe më pas do ta ekzaminojë atë me një spekulum (“pasqyrë”). Palpimi është i rëndësishëm sepse nganjëherë spekulat mbulojnë lythat gjenitale të rrënjosura thellë ose rritje të tjera.

Mjeku gjithashtu merr një shtupë nga mukoza në qafën e mitrës dhe qafën e mitrës. Më pas ai njollos njollën dhe e ekzaminon atë nën një mikroskop. Ky “pap test” shpesh zbulon ndryshime malinje të qelizave në një fazë të hershme, si ato të shkaktuara nga infeksioni HPV në raste të rralla.

Në fazën fillestare, lythat gjenitale ndonjëherë nuk janë të dukshme me sy të lirë, atëherë mjeku përdor metoda të mëtejshme ekzaminimi.

Ekzaminime të mëtejshme

Në rastin e lythave në anus, mjeku do të palpojë anusin dhe kanalin anal me gisht (ekzaminimi dixhital-rektal). Nëse është e nevojshme, ai do të kryejë edhe një reflektim të kanalit anal (anoskopi): Në këtë rast, ai e ekzaminon atë me ndihmën e një endoskopi të ngurtë (anoskopi).

Përndryshe, një proktoskopi është gjithashtu e mundur: Edhe këtu përdoret një endoskop i ngurtë, proktoskopi. Me ndihmën e tij, mjeku jo vetëm që sheh pjesën e brendshme të kanalit anal, por edhe pjesën e poshtme të rektumit.

Nëse ekzaminimet e tjera për lythat gjenitale kanë nxjerrë gjetje të paqarta, mjeku mund të kryejë një test të acidit acetik. Kjo përfshin lyerjen e zonave të dyshimta të lëkurës/mukozës me acid acetik tre deri në pesë përqind (për shembull, tek gratë, si pjesë e një kolposkopie). Lythat gjenitale që mezi zbulohen bëhen të bardha gjatë procesit. Megjithatë, rezultati i testit nuk është shumë i besueshëm, kjo është arsyeja pse metoda nuk rekomandohet në mënyrë rutinore.

Ekzaminimi i indeve të imta të lythave të hequra

Mjeku zakonisht diagnostikon lythat gjenitale me sy të lirë. Mirëpo, nëse ka dyshime, e heq lythin në tërësi dhe e ekzaminon në laborator për inde të imta (histologjike). Një lyth gjenital gjithashtu hiqet dhe ekzaminohet në laborator në situatat e mëposhtme:

 • Trajtimi nuk funksionon.
 • Pas trajtimit të suksesshëm, lythat e reja gjenitale formohen shpejt.
 • Lythat gjenitale kanë një diametër prej më shumë se një centimetër.
 • Dyshohen kondiloma gjigante (tumoret Buschke-Löwenstein).
 • Pacienti shfaq mungesë imuniteti.

Zbulimi i HPV

Materiali gjenetik i viruseve HP zakonisht nuk ka nevojë të zbulohet në rastin e lythave gjenitale. Përjashtim bëjnë kondilomat gjigante: këtu është e dobishme të zbulohen viruset nga biologjia molekulare dhe të identifikohet lloji i virusit.

Një test HPV (përfshirë tipizimin e virusit) mund të jetë gjithashtu i dobishëm për fëmijët me lytha në zonën gjenitale. Nëse, për shembull, HPV 2 identifikohet si shkaktar i lythave, kjo sugjeron transmetimin e lythave të zakonshme të lëkurës dhe jo abuzimin seksual si shkaktar i lythave gjenitale (këto të fundit zakonisht shkaktohen nga HPV 6 ose 11).

Përjashtimi i STD-ve të tjera

Lythat gjenital rrisin rrezikun e pranisë së sëmundjeve të tjera seksualisht të transmetueshme. Prandaj, mjeku mund të ekzaminojë pacientët edhe për sifilis, gonorre, HIV, klamidia dhe hepatit B dhe C.

Diferencimi i lythave gjenitale nga ndryshimet e tjera të lëkurës

Sëmundje

Pronat

Condylomata lata

Inflamacioni i folikulit të flokëve (folikuliti)

Lythat Dell (Mollusca contagiosa)

Lythat sebore

Fibromat e buta

Gjëndrat dhjamore të lira

Mariskët

Hirsuties papillaris vulvae (grua)

Hirsuties papillaris penis (burrë)

Lichen nitidus

Përveç kësaj, mjeku duhet të dallojë lythat gjenitale nga ndryshimet e mundshme malinje në lëkurë (lezione parakanceroze ose kanceroze).

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Ecuria e sëmundjes në lythat gjenitale ndryshon. Në disa raste, lythat gjenitale regresohen vetë pa terapi. Megjithatë, ndonjëherë ato përhapen nëse nuk trajtohen. Ndonjëherë ato madje rriten në rritje të mëdha, me ç'rast shkaktojnë simptoma gjithnjë e më të rënda. Prandaj, ka kuptim që gjithmonë të trajtohen lythat gjenitale në mënyrë të vazhdueshme – edhe sepse ato janë shumë ngjitëse.

Me të gjitha metodat e trajtimit, shkaktari HPV rrallë eliminohet plotësisht. Prandaj, shpesh ndodhin relapsa (përsëritje).

Pacientët me HIV dhe personat me transplant organesh duhet të kenë kujdes të veçantë. Sistemi i tyre imunitar është jashtëzakonisht i dobësuar (transplantet e organeve nga marrja e gjatë e barnave që shtypin mbrojtjen, të ashtuquajturit shtypës imuniteti). Rreziku i degjenerimit të lythave gjenitale në kancer (veçanërisht karcinoma e qelizave skuamoze) rritet ndjeshëm.