Fruthi gjerman: simptoma, ngjitje, terapi

Vështrim i shkurtër

  • Ecuria dhe prognoza: Kryesisht e mirë; kurs i rëndë i mundshëm në gratë shtatzëna dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Parvovirus B19
  • Simptomat: Shpesh asnjë, përndryshe: skuqje e lëkurës me ngjyrë të kuqe të ndezur, simptoma të ngjashme me gripin, te fëmijët mundësisht kruajtje, tek gratë e reja dhimbje kyçesh
  • Diagnoza: Njohja e skuqjes tipike të lëkurës, analiza e gjakut, mostra e palcës kockore nëse është e nevojshme
  • Parandalimi: Higjiena e duarve, pa vaksinim

Çfarë është krimbi i unazës?

Ringworm është një sëmundje e shkaktuar nga infeksioni me parvovirus B19.

Ringworm: Infeksioni dhe periudha e inkubacionit

Mes infeksionit dhe shfaqjes së simptomave të para, zakonisht kalojnë pak më pak se dy javë. Kjo periudhë quhet periudha e inkubacionit.

Personat e prekur janë infektues në fazën fillestare, pra disa ditë pas infektimit dhe para se të shfaqet një skuqje. Praktikisht nuk ka rrezik të infektimit pasi të zhvillohet skuqja.

Pas një infeksioni të krimbit të ziles, personat e prekur kanë imunitet të përjetshëm ndaj sëmundjes.

Ringworm nuk njoftohet në Gjermani, Austri apo Zvicër.

Cila është rrjedha e krimbit te fëmijët?

Pas një infeksioni të krimbit të ziles, lëkura, veçanërisht në fytyrë, është shpesh me luspa dhe kërkon kujdes të shtuar të lëkurës për rreth katër javë.

Cila është rrjedha e krimbit te të rriturit?

Ashtu si sëmundjet e tjera të fëmijërisë, krimbi i ziles mbart rrezikun për të shkaktuar simptoma jashtëzakonisht të rënda në moshë madhore dhe për të qenë të rënda. Është veçanërisht e rrezikshme për gratë shtatzëna dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar.

Cila është rrjedha e krimbit të ziles tek adoleshentët?

Cila është rrjedha e krimbit në shtatzëni?

Dy të tretat e grave në moshë riprodhuese janë imune ndaj patogjenit të krimbit të ziles. Nëse nuk është kështu, këshillohet të keni kujdes, sepse nëse një grua shtatzënë infektohet nga krimbi i ziles, kjo mund të ketë pasoja të rënda për fëmijën e palindur.

Nëse dyshohet për krimb të ziles gjatë shtatzënisë, fëmija monitorohet nga afër me anë të ultrazërit. Kjo bën të mundur marrjen e kundërmasave të duhura në shenjat e para të uljes së vëllimit të gjakut tek foshnja.

Mësoni më shumë rreth rreziqeve dhe trajtimit të krimbit të ziles gjatë shtatzënisë në artikullin Krimbi i ziles – Shtatzënia.

Cilat janë simptomat e krimbit të ziles?

Simptoma e krimbit të ziles: skuqje e lëkurës.

Skuqja në formë kurore ose unaze (siç quhet "skuqja infantile") është një simptomë karakteristike e krimbit të ziles. Megjithatë, ajo ndodh vetëm në rreth një në katër pacientë. Me sa duket nuk shkaktohet drejtpërdrejt nga virusi i krimbit të ziles, por lind për shkak të reagimit imunitar të trupit kundër patogjenit.

Pas disa ditësh, skuqja zbehet. Herë pas here, ajo ndizet përsëri dhe përsëri gjatë një periudhe prej një deri në dy muaj. Kjo mund të shkaktohet nga ekspozimi ndaj dritës së diellit ose temperaturave të larta, për shembull gjatë banjës.

Krimbi i ziles, së bashku me fruthin, rubeolën, linë e dhenve dhe ethet e kuqe, është një nga pesë sëmundjet e fëmijërisë që shpesh shkaktojnë skuqje. Në vendet anglishtfolëse, ato quhen gjithashtu "sëmundja e pestë".

Simptoma e krimbit të ziles: anemi

  • Lodhja dhe lodhja
  • Zbehja e lëkurës: gjaku është përgjegjës për një ngjyrë të shëndetshme të lëkurës; prandaj në anemi pacientët shpesh duken të zbehtë.
  • Rritja e pulsit: Për të siguruar që qelizat e trupit të marrin akoma oksigjen të mjaftueshëm pavarësisht anemisë, zemra fillon të pompojë gjak më shpejt përmes sistemit të qarkullimit të gjakut.

Rreziqet nga virusi i krimbit

Infeksioni i krimbit të ziles tek vajzat dhe gratë herë pas here çon në poliartrit, një inflamacion në disa nyje. Nyjet e gjurit, kyçit të këmbës dhe gishtave preken veçanërisht shpesh. Këto inflamacione janë një reagim i gabuar i sistemit imunitar, por zakonisht kalojnë vetë dhe nuk kërkojnë trajtim të veçantë.

Çfarë e shkakton krimbin e ziles?

Parvovirusi B19 njeh një strukturë shumë specifike sipërfaqësore të eritroblasteve (pararendës të qelizave të kuqe të gjakut) dhe pushton këto qeliza. Disa njerëzve u mungon kjo strukturë karakteristike në qelizat e tyre të gjakut. Prandaj, ata janë imun ndaj parvovirusit që nga lindja.

Si diagnostikohet krimbi i ziles?

Mjeku zakonisht diagnostikon krimbin e ziles në bazë të skuqjes tipike të lëkurës. Në rastin e simptomave të paqarta ose në pacientët pa skuqje të lëkurës, një test gjaku konfirmon diagnozën: ose antitrupat kundër virusit të krimbit të ziles ose vetë virusi mund të zbulohen në gjakun e personave të infektuar.

Vetëm në raste të rralla mjeku duhet të marrë një mostër të palcës së eshtrave (punksion i palcës së eshtrave). Nëse pacienti ka në të vërtetë krimb të ziles, parvovirusi B19 mund të zbulohet në mostër.

Si trajtohet krimbi i ziles?

Mjekët shpesh përshkruajnë medikamente për ethe dhe dhimbje për këtë qëllim. Kompresat e ftohta lehtësojnë kruajtjen që shoqëron herë pas here skuqjen e krimbave. Në rastet e anemisë së rëndë, mund të jetë i nevojshëm një transfuzion gjaku.

Si mund të parandalohet krimbi i ziles?

Nuk ka vaksinë kundër parvovirusit B19. Masat e vetme për të parandaluar infeksionin janë ruajtja e higjienës së mirë të duarve dhe shmangia e kontaktit me personat e infektuar. Këto masa janë veçanërisht të rëndësishme për gratë shtatzëna. Ata janë gjithashtu më mirë të shmangin hyrjen në një kopsht fëmijësh ose shkollë nëse atje ka pasur një shpërthim të krimbit të ziles.