Xhinko: Efektet dhe aplikimi

Çfarë efekti ka xhinko?

Ka studime të ndryshme mbi efektet e mundshme shëruese të Ginkgo biloba për probleme të ndryshme shëndetësore. Për fusha të caktuara të aplikimit, një komitet ekspertësh i Agjencisë Evropiane të Barnave, HMPC (Komiteti për Produkte Medicinale Bimore), ka miratuar mjekësisht përdorimin e bimës medicinale:

  • Ekstraktet e thata të xhinko mund të përdoren për të përmirësuar dëmtimet njohëse të lidhura me moshën dhe cilësinë e jetës tek të rriturit me çmenduri të lehtë.
  • Gjethet e xhinko pluhur janë të aplikueshme si një ilaç tradicional bimor për këmbët e rënda, duart dhe këmbët e ftohta, të cilat mund të ndodhin në lidhje me çrregullime të lehta të qarkullimit të gjakut.

Një tjetër organ ndërkombëtar i ekspertëve, ESCOP (Kooperativa Shkencore Evropiane për Fitoterapi), ka njohur gjithashtu përdorimin e ekstrakteve të standardizuara të xhinko për qëllimet e mëposhtme:

  • për trajtimin simptomatik të një sindromi të demencës së lehtë deri në mesatare (= përkeqësim intelektual, siç ndodh në sëmundjen e Alzheimerit dhe demencën vaskulare)
  • @ për çrregullime të performancës të shkaktuara organikisht nga truri
  • për përmirësimin e performancës njohëse
  • për trajtimin simptomatik të sëmundjes së blerësve të dritareve (sëmundja okluzive arteriale periferike, pAVK - e njohur edhe si këmba e duhanpirësit)

Gjethet e xhinko pluhur njihen gjithashtu si një ilaç tradicional bimor për këmbët e rënda, duart dhe këmbët e ftohta të shoqëruara me çrregullime të lehta të qarkullimit të gjakut. Parakusht është që një sëmundje e rëndë si shkak të jetë përjashtuar më parë mjekësisht.

Si përdoret xhinko?

Gjethet e xhinko pluhur mund të përdoren kundër këmbëve të rënda, duarve dhe këmbëve të ftohta në lidhje me çrregullime të lehta të qarkullimit të gjakut, me kusht që një sëmundje e rëndë si shkaktar i ankesave të jetë përjashtuar nga mjeku paraprakisht. Megjithatë, për të siguruar një efekt, rekomandohet përdorimi i preparateve të gatshme të xhinko.

Përgatitjet e gatshme për përdorim që përmbajnë xhinko rekomandohen gjithashtu për përdorime të tjera (p.sh., për dëmtimet njohëse, tringëllimë në veshët, sëmundjen e blerësit të dritareve). Ato përmbajnë ekstrakte të veçanta të thata nga gjethet e bimës mjekësore.

Për të mësuar saktësisht se si të përdorni dhe dozoni preparatet e xhinko, ju lutemi referojuni fletës së paketimit ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Çaji i xhinko dekurajohet fuqimisht: Doza efektive e përbërësve nuk mund të arrihet duke përgatitur çaj nga gjethet e bimës mjekësore. Përveç kësaj, çajrat e disponueshëm në tregtinë e lirë (në internet) shpesh nuk kontrollohen dhe për këtë arsye mund të përmbajnë edhe substanca të dëmshme nga gjethet (acidet xhinkolike dhe xhinkotoksinat).

Farat e xhinko

Farat e ziera ose të pjekura të xhinko konsiderohen një delikatesë në Japoni. Përveç kësaj, farat rekomandohen në mjekësinë tradicionale kineze (TCM), për shembull, për kollën dhe dobësinë e fshikëzës. Megjithatë, konsumimi i farave të xhinko nuk rekomandohet (shih "Efektet anësore").

Ekspertët këshillojnë kundër konsumimit të çajit të xhinko dhe farave të xhinko.

Çfarë efektesh anësore mund të ketë xhinko?

Në të rriturit e shëndetshëm, përdorimi oral i bimës medicinale në sasi të moderuar zakonisht duket se nuk ka efekte negative. Megjithatë, disa pacientë raportojnë efekte anësore të xhinko si ankesa gastrointestinale, dhimbje koke ose reaksione alergjike të lëkurës.

Ngrënia e farave të xhinko të freskëta (të papërpunuara) ose të pjekura mund të ketë efekte anësore serioze (për shkak të përbërësit të xhinkotoksinës).

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni xhinko

Të paktën një analizë e plotë e gjakut rekomandohet përpara fillimit të përdorimit, sepse bima medicinale mund të rrisë prirjen për gjakderdhje.

Informoni mjekun tuaj nëse jeni duke marrë preparate xhinko (ose preparate të tjera bimore dhe/ose pa recetë). Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse ai ose ajo do të përshkruajë medikamente të tjera për ju. Kjo mund të jetë e rëndësishme për planifikimin e terapisë dhe ndërveprimet e mundshme ndërmjet përgatitjeve. Për shembull, xhinko mund të ndërveprojë me medikamente antikoagulante (“hollues gjaku”).

Në rast të mbindjeshmërisë së njohur ndaj bimës medicinale, duhet të shmangen preparatet në çdo formë (tableta, pika, etj.).

Si të merrni xhinko

Ju mund të merrni preparate të standardizuara me ekstrakte xhinko në barnatore dhe barnatore të pajisura mirë (për shembull si tableta xhinko dhe kapsula xhinko).

Fakte interesante për xhinko

Pema Ginkgo biloba 30 deri në 40 metra e lartë nuk ka ndryshuar pothuajse pamjen e saj për miliona vjet dhe për këtë arsye quhet edhe "fosili i gjallë". Është i vetmi përfaqësues ende i gjallë i të ashtuquajturave Ginkgoatae, një nëngrup i gjimnospermave.

Pema është dioecious, që do të thotë se ekzistojnë ekzemplarë thjesht meshkuj dhe thjesht femra të kësaj peme. Gjethet e saj janë me kërcell të gjatë dhe bilobe me nerva të dendur. Për shkak se është shumë dekorativ dhe gjithashtu jashtëzakonisht rezistent ndaj ndotjes së ajrit, xhinko shpesh mbillet si një pemë zbukuruese në qytetet në mbarë botën. Shtëpia e tij e vërtetë, megjithatë, është Azia Lindore, ku xhinko nuk gjendet më në natyrë.