Ndryshimet e gjakut | Simptomat e sindromës Cushing

Ndryshimet e gjakut

Ndryshime serioze në gjak numërimi janë mjaft të rrallë në Sindroma e Cushing. Përkundrazi, ndryshimet në vlerat laboratorike në fillim të një terapie glukokortikoide mund të vërehet. Meqenëse zakonisht fillohet për shkak të një reagimi të tepërt imunitar të trupit me simptoma inflamatore, mund të vërehet një zvogëlim i konsiderueshëm i parametrave inflamatorë. Në raste individuale dhe në varësi të sëmundjes, mund të vërehet një zvogëlim i qelizave specifike imune.

tension të lartë

Quiteshtë mjaft e mundshme që presion të lartë të gjakut zhvillohet nen terapi me kortizon. Kjo është për shkak të efektit të glukokortikoideveshkë. Ato çojnë në një ripërthithje të shtuar të ujit dhe sodium në organ.

Si rezultat, më pak vëllim sekretohet. Mbetet në sistemin vaskular, ku çon në rritjen e presionit në muret e enëve. Ky fenomen mund të matet objektivisht në ngritur gjak vlerat e presionit. Sidoqoftë, shkalla në të cilën presion të lartë të gjakut manifestohet varet nga rasti individual. Gjë që gjithashtu mund të jetë me interes për ju: Simptomat e presionit të lartë të gjakut

Cili është pragu i Cushing për simptomat?

Terapia afatgjatë me glukokortikoide duhet të jetë nën një dozë prej 0.1 mg për kilogram peshë trupore tek të rriturit për të shmangur efektet anësore serioze siç është zhvillimi i Sindroma e Cushing. Prandaj, ekspertët i referohen kësaj doze si e ashtuquajtura "Pragu i Cushing“ Nëse doza e administruar është nën këtë prag, sidoqoftë, efektet anësore të izoluara priten akoma. Sidoqoftë, një sindrom atëherë zhvillohet vetëm me probabilitet shumë të ulët. Ju mund të gjeni më shumë informacion mbi këtë temë në Cili është pragu i Cushing?

Maskulinizimi

Një maskilizim vihet re rrallë në Sindroma e Cushing. Personat e prekur kryesisht ankohen për humbjen e kthesave tipike femërore dhe zhvillimin e trupit të mashkullit qime. Rritja e trupit të mashkullit qime mund të shpjegohet me një çekuilibër në prodhimin e steroideve.

Steroid hormonet janë mineralokortikoide, glukokortikoide dhe seksi hormonet. Të gjithë prodhohen nga e njëjta substancë bazë - kolesterolit. Nëse një produkt përfundimtar i zinxhirit të sintezës siç janë glukokortikoidet i furnizohet trupit në formën e ilaçeve, shkalla e sintezës së steroidit tjetër hormonet, të tilla si hormonet seksuale, mund të rriten nëse është e nevojshme nga përpjekjet e trupit. Një tepricë e hormoneve mashkullore atëherë shfaqet në maskulinizim.

Çrregullimi i rritjes tek fëmijët

Çrregullimet e rritjes tek fëmijët mund të ndodhin gjatë terapisë afatgjatë me glukokortikoide me doza të larta. Rritja është kryesisht për shkak të metabolizmit të ndryshuar të kockave. Për fëmijë kockat rriten shumë shpejt dhe kërkojnë shumë substrate në formën e mineraleve.

Sidoqoftë, glukokortikoidet mund të shkaktojnë rritje kalcium sekretim përmes veshkave. Kjo humbje kompensohet nga mobilizimi i trupit kalcium nga kockat. Struktura e kockave humbet kështu bilancit të qelizave dhe përbërësve. Një pasojë e kësaj mund të jetë rritja e vonuar ose edhe zhvillimi i deformimeve të kockave.