Gonorrea: Simptomat, ngjitja

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Dhimbje djegëse gjatë urinimit, rrjedhje nga uretra (te meshkujt), rrjedhje purulente ose e përgjakshme nga vagina, konjuktivit nëse sytë janë të infektuar, simptoma më rrallë të përgjithshme të sëmundjes si ethe, dhimbje kyçesh, skuqje të lëkurës. Simptomat nuk shfaqen gjithmonë.
 • Trajtimi: Administrimi i dy antibiotikëve të ndryshëm në të njëjtën kohë (e ashtuquajtura terapi e dyfishtë), terapi e personit të infektuar dhe partnerëve të tij seksualë.
 • Diagnoza: Zbulimi i patogjenit të gonorresë me një tampon, krijimi i një kulture bakteriale, testi për rezistencën ndaj antibiotikëve.
 • Parandalimi: përdorimi i prezervativëve zvogëlon rrezikun, teste të rregullta për njerëzit me rrezik të shtuar të infeksionit

Çfarë është gonorrea?

Gonorrea është një sëmundje seksualisht e transmetueshme (STD). Prandaj, gonorrea është një nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Shkaktari i gonorresë është bakteri i quajtur gonokoku (Neisseria gonorrhoeae). Dermatologu Albert Neisser zbuloi patogjenët në 1879.

Sot mjekët i trajtojnë të sapolindurit me infeksion gonokoksik me antibiotikë, të cilët fëmijët i marrin si injeksion. Një trajtim i tillë i foshnjave është rrallë i nevojshëm, sepse gratë shtatzëna gjithashtu kontrollohen për gonorre si pjesë e ekzaminimeve parandaluese.

Incidenca dhe shpeshtësia e gonorresë

Numri i rasteve të gonorresë ka rënë për disa vite. Megjithatë, që nga mesi i viteve 1990, është vërejtur një rritje e rasteve të gonorresë. Gonorrea prek veçanërisht të rinjtë e moshës 15 deri në 25 vjeç, me gratë dhe burrat që sëmuren.

Cilat janë simptomat?

Simptomat tipike të gonorresë në fazat e hershme janë inflamacioni i organeve urinare dhe gjenitale dhe një rrjedhje purulente nga uretra. Megjithatë, në shumë raste, infeksioni i gonorresë nuk shoqërohet me një pamje tipike dhe nuk shfaqen simptoma (infeksion i heshtur).

Problemi është se njerëzit që nuk vërejnë asnjë shenjë të gonorresë zakonisht nuk e dinë se kanë një sëmundje ngjitëse. Kështu, gonorrea shpesh transmetohet pa e ditur. Kjo do të thotë një rrezik i lartë për përhapjen e pazbuluar të gonorresë.

Simptomat akute të gonorresë tek meshkujt:

 • Dhimbje djegëse gjatë urinimit (dysuria). Në raste ekstreme, ekziston një ndjenjë e "xhamit të thyer në uretër". Shkaktarët e simptomave janë inflamacioni i uretrës (uretriti).
 • Gonorrea shkakton skuqje të glansit rreth hapjes së uretrës, ndoshta edhe ënjtje të dhimbshme të penisit dhe lafshës
 • Në mungesë të trajtimit, bakteret ngjiten në organet gjenitale mashkullore, ku shkaktojnë inflamacion të prostatës ose epididymitis, për shembull.
 • Në rastin e marrëdhënieve anale, është e mundur që gonorrea të shkaktojë inflamacion në rektum (gonorreja rektale). Është e dukshme, për shembull, nga përzierjet mukopurulente në jashtëqitje dhe dhimbje gjatë defekimit.

Simptomat e gonorresë akute tek gratë:

 • Në fazat e hershme, simptomat e gonorresë janë zakonisht shumë të lehta. Simptomat e mundshme përfshijnë rrjedhje vaginale dhe një ndjesi të lehtë djegieje gjatë urinimit. Shkarkimi nga vagina ndonjëherë ka erë të keqe.
 • Inflamacioni i qafës së mitrës (cerviciti) tregohet, për shembull, nga një rrjedhje purulente ose e përgjakshme.
 • Gonorreja rektale shfaqet shpesh tek gratë kur patogjeni përhapet nga trakti gjenital në rektum (infeksion dytësor).

Pa trajtim, ekziston rreziku i kronizimit të simptomave të gonorresë. Në këtë rast, simptomat lokale në mukozën kryesisht zhduken, por patogjenët depërtojnë në shtresat më të thella të indeve, ku zakonisht shkaktojnë inflamacion kronik.

Në të dy gjinitë, në raste të rralla ekziston mundësia që patogjenët të përhapen në të gjithë organizmin dhe të shkaktojnë simptoma të gonorresë edhe në pjesë të tjera të trupit. Rreth dy deri në tre javë pas infektimit, shfaqen simptoma të gonorresë, duke përfshirë temperaturën, ndryshimet e lëkurës (të tilla si skuqje ose hemorragji me pika), inflamacion të dhimbshëm të kyçeve dhe inflamacion të mbështjellësit të tendinit. Mjekët flasin edhe për një infeksion gonokoku të përhapur (DGI).

Edhe tek të rriturit, infeksioni i syve me gonokokë ndodh herë pas here. Në shumicën e rasteve, këto janë baktere "të bartura" te personat me një infeksion ekzistues të gonorresë gjenitale. Infeksioni i syrit (oftalmia gonokokale) tek të rriturit është shumë akut dhe zakonisht ka një ecuri më të keqe se tek të sapolindurit.

Nëse dyshoni për simptoma të gonorresë në veten tuaj ose partnerin tuaj, mos kini frikë të shihni një mjek!

Si infektoheni?

Nëse patogjenët janë në fytin e një personi të infektuar, nuk mund të përjashtohet infeksioni me gonorre nëpërmjet kontaktit me gjuhën, për shembull kur puthet.

Nëse një grua shtatzënë ka gonorre, ekziston një rrezik i lartë që fëmija të infektohet gjatë procesit të lindjes. Në mënyrë tipike, fëmija më pas zhvillon konjuktivit (konjuktivit gonokoksik). Nëse nuk trajtohet, infeksioni përhapet në zona të tjera të syrit, si kornea, dhe në disa raste çon në verbëri (“blennorrea neonatale”).

Sidomos te gratë, simptomat e gonorresë janë shpesh shumë të lehta dhe të vështira për t'u zbuluar. Si rezultat, ekziston rreziku i përhapjes së infeksionit pa u vënë re. Njerëzit që ofrojnë ose përdorin shërbime seksuale dhe njerëzit me partnerë seksualë që ndryshojnë shpesh kanë një rrezik më të lartë të prekjes nga gonorreja.

Çfarë ndihmon kundër gonorresë?

Antibiotikët janë të përshtatshëm për terapinë e gonorresë. Në të kaluarën, penicilina përdorej kryesisht për trajtimin e gonorresë. Vitet e fundit, shtamet rezistente ndaj penicilinës të gonokokut nga Azia dhe Afrika po shfaqen më shpesh. Prandaj, mjekët tani përdorin antibiotikë të tjerë për të trajtuar gonorrenë.

Në shumicën e rasteve të gonorresë, gonokokët vdesin brenda 24 orëve pas administrimit të antibiotikëve efektivë dhe më pas nuk janë më të zbulueshëm.

Megjithatë, në rastet e gonorresë është e rëndësishme që trajtimi të zgjatet në një periudhë të mjaftueshme kohore. Nëse terapia e gonorresë ndërpritet shumë herët, kjo nxit zhvillimin e rezistencës - dhe mikrobet rezistente janë të vështira për t'u trajtuar.

Të porsalindurit me konjuktivit purulent për shkak të gonorresë marrin një administrim të vetëm të antibiotikëve si një injeksion në muskul (intramuskular) ose në venë (intravenoz). Përveç kësaj, sytë dhe konjuktivat duhet të shpëlahen rregullisht me tretësirë ​​të kripur.

Rezistenca ndaj antibiotikëve

Për këtë arsye, ekspertët sot rekomandojnë tashmë terapi të dyfishtë të gonorresë, pra me një kombinim të dy antibiotikëve. Një preparat i vetëm nuk ofron më siguri të mjaftueshme për trajtimin e suksesshëm. Gjithnjë e më shumë shtame gonokokesh plotësisht rezistente po gjenden në mbarë botën, veçanërisht në Azi.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Në rastin e sekrecioneve purulente nga uretra ose vagina, këshillohet gjithmonë një ekzaminim. Është e rëndësishme që të gjithë partnerët e personave të infektuar ose personat me ankesa të paqarta inflamatore abdominale të ekzaminohen për gonorre ose sëmundje të tjera STD. Gjithashtu këshillohet që meshkujt seksualisht aktivë me testikuj ose epididymitis të kontrollohen për infeksion gonokokal.

Për të vendosur një diagnozë të besueshme, laboratori përgatit edhe një kulturë patogjene: Për këtë qëllim, gonokokët transferohen nga njolla në një mjedis të përshtatshëm ushqyes. Patogjenët shumohen atje dhe më pas mund të zbulohen në mënyrë të besueshme.

Tek personat e infektuar me gonorre pa simptoma (asimptomatike), metodat e testimit të bazuara në përhapjen laboratorike të gjenomit bakterial (PCR, reaksion zinxhir polimerazë) ​​janë më të sakta se kulturat bakteriale. Edhe nëse nuk ka simptoma, infeksioni i njerëzve të tjerë është i mundur.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Normalisht gonorreja është e shërueshme dhe ka një prognozë të mirë: Nëse gonorrea trajtohet në kohë, nuk duhet të prisni ndonjë efekt të vonshëm.

Pa trajtim, në raste shumë të rralla, patogjenët e gonorresë përhapen në të gjithë trupin nëpërmjet qarkullimit të gjakut. Mjekët flasin për një infeksion gonokokal të përhapur (DGI). Pasojat janë inflamacione të kyçeve dhe mbështjellësve të tendinit, skuqje karakteristike të lëkurës me pustula të kuqe ose gjakderdhje të vogla (petechiae), ethe dhe të dridhura.

Parandalim

Deri më sot, nuk ka asnjë vaksinë specifike kundër gonorresë. Një studim i vitit 2017 tregoi se vaksinimi kundër meningokokut të tipit B mbron edhe nga infeksioni gonokokal në një masë të caktuar. Me sa duket, marrëdhënia e ngushtë e patogjenëve është arsyeja për këtë.

Gratë me rrezik të shtuar të infeksionit duhet gjithashtu të testohen për gonokok në rast shtatzënie dhe të trajtohen para lindjes.