Përdhes: Shkaqet, Simptomat, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet: Rritja e nivelit të acidit urik, qoftë kongjenitale apo e fituar p.sh. nëpërmjet sëmundjeve ose dietës, faktorëve të tjerë mjedisorë si një mënyrë jetese e pafavorshme.
 • Simptomat: Nyje të dhimbshme, të ënjtura, të skuqura, simptoma të artritit si ethe, lodhje, ndjenjë dobësie, të përzier, të vjella; më vonë, lëvizje e kufizuar dhe deformim i kyçeve, ankesa për shkak të gurëve në veshka (p.sh. dhimbje në veshka, gjak në urinë, urinim i dhimbshëm), nyje nën lëkurë në nyje.
 • Terapia: Ndryshimi i dietës dhe stilit të jetesës, ilaçe për uljen dhe dhimbjen e acidit urik, terapi fizike si dhe fizioterapi, kirurgji në rast dëmtimi të kyçeve ose për heqjen e depozitave nodulare të acidit urik; homeopati nëse është e nevojshme, mjete juridike shtëpiake si masa shoqëruese nëse është e nevojshme.
 • Diagnostikimi: Historia mjekësore, ekzaminimet fizike, ekzaminimet e gjakut, ekzaminimet me rreze X dhe ekografia, analizat e funksionit të veshkave.

Çfarë është përdhes?

Mjekët e quajnë përdhesin një sëmundje metabolike të shoqëruar me një përqendrim të shtuar të acidit urik në gjak (hiperuricemia). Në një person të shëndetshëm, është midis tre dhe gjashtë miligramë për 100 mililitra serum gjaku. Nga një vlerë prej rreth 6.5 miligramë për 100 mililitra serum gjaku, mjekët flasin për hiperuriceminë.

Në rastin e përdhes, që si osteoartriti është një sëmundje reumatizmale, zakonisht ka një reaksion inflamator në kyçe. Mjekët e quajnë këtë si artrit urica. Më shpesh, nyja bazë e gishtit të madh është prekur. Në disa raste, nyjet e mesit të këmbës dhe nyjeve të kyçit të këmbës janë të përflakur. E njëjta gjë vlen edhe për gjunjët dhe nyjet e krahëve dhe duarve (bërrylat, kyçet e dorës si dhe nyjet e gishtave). Më rrallë, prek nyje të mëdha si ijë ose shpatull.

Në varësi të shkakut të nivelit të lartë të acidit urik në gjak, mjekët bëjnë dallimin midis një forme kongjenitale dhe asaj të fituar të përdhes, pra një sëmundje që vjen si pasojë e kushteve mjedisore ose stilit të jetesës, për shembull.

Përdhes primar – çrregullim kongjenital

Shumica e pacientëve me përdhes vuajnë nga një çrregullim i lindur metabolik që është i trashëguar dhe i shoqëruar me sekretim (ekskretim) të dëmtuar të acidit urik nga veshkat. Mjekët i referohen kësaj si "hiperuricemia primare" ose "përdhes parësor".

Megjithatë, në raste të rralla, trupi prodhon gjithashtu aq shumë acid urik saqë veshkat mbingarkohen. Shkaku është një defekt gjenetik, i cili ndahet në dy tablo klinike:

 • Sindroma Lesch-Nyhan (shfaqet kryesisht tek djemtë)
 • sindroma Kelley-Seegmiller

Në këto çrregullime, aktiviteti i një enzime të rëndësishme për riciklimin e purinave reduktohet pothuajse plotësisht ose pjesërisht. Si rezultat, purinat shpërbëhen gjithnjë e më shumë në acid urik.

Përdhes sekondar – çrregullim i fituar

Kushtet e tjera që shkaktojnë rritjen e prodhimit të acidit urik përfshijnë:

 • Sëmundje të tjera tumorale
 • Anemia (anemi)
 • Barnat kimioterapeutike (citostatikët)
 • Rrezatimi si pjesë e terapisë së kancerit

Në sëmundjet e veshkave ose në diabetin mellitus të patrajtuar ose të kontrolluar në mënyrë joadekuate, nivelet e acidit urik rriten sepse nuk ekskretohet mjaftueshëm acid urik.

Si zhvillohet përdhesi

Në rastin e përdhes, nivelet e larta të acidit urik në gjak luajnë një rol të madh, së bashku me faktorë të tjerë mjedisorë. Për shkak të gjenetikës ose sëmundjes, trupi ose prodhon shumë acid urik ose veshkat nuk e nxjerrin mjaftueshëm atë në urinë. Si rezultat, formohen kristale të imta të acidit urik, të cilat depozitohen veçanërisht në nyje. Nivelet shumë të larta të acidit urik kërcënojnë një sulm akut të përdhes me dhimbje, skuqje dhe ënjtje.

Acidi urik formohet kur purinat shpërbëhen. Purinat, nga ana tjetër, janë produkte të ndarjes së disa komponentëve të materialit gjenetik - acideve nukleike - dhe formohen kur trupi shpërbënë qelizat. Ata gjithashtu gëlltiten me ushqim; ato gjenden veçanërisht në mish dhe të brendshmet dhe në disa perime.

Shkaqet për një atak akut përdhes

Sulmi akut i përdhes ndodh kur nivelet e acidit urik tejkalojnë një nivel të caktuar. Shkaktarët kryesorë janë:

 • Konsumimi i tepërt i ushqimeve të pasura me purine si mishi dhe të brendshmet.
 • Konsumimi i tepërt i ushqimeve të pasura me fruktozë si lëngjet e frutave të ëmbla
 • Shumë alkool; birra është veçanërisht e pasur me purine
 • Dietë e rreptë: trupi thyen muskujt, duke çliruar sasi të bollshme purinash
 • Mbi tendosje fizike; veshkat ekskretojnë kryesisht acidin laktik të prodhuar, ndërsa zbërthimi i acidit urik bllokohet
 • Diuretikë ose laksativë; kur përdoret shumë ose për një kohë shumë të gjatë, gjaku trashet dhe përqendrimi i acidit urik rritet

Cilat janë simptomat e përdhes?

Simptoma më tipike në përdhes është dhimbja e fortë në kyçe. Fillimisht ndodhin në sulme. Nëse përdhesi mbetet i patrajtuar, simptomat gradualisht përkeqësohen dhe përdhesi bëhet kronik.

Kur cilat simptoma bëhen të dukshme varet nga faza e sëmundjes.

Simptomat e përdhes në fazën I: hiperuricemia

Shenjat e para klinike të përdhes janë më pas zhavorri i veshkave (gurët më të vegjël në veshka) dhe gurët në veshka, të cilët ende nuk shoqërohen me simptoma të dukshme në këtë fazë.

Simptomat e përdhes në fazën II: Përdhes akut

Nëse niveli i acidit urik tejkalon një vlerë të caktuar, ndodh një sulm akut i përdhes. Simptomat përfshijnë dhimbje të forta në nyje individuale.

Nëse nuk trajtohet, sulmi i përdhes zgjat nga disa orë deri në disa ditë. Pas kësaj, simptomat ngadalësohen.

Në raste më të rënda, shfaqen simptoma shtesë të inflamacionit. Nyjet e prekura janë skuqur, të fryrë dhe më të ngrohta se zakonisht. Ata janë gjithashtu zakonisht jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj prekjes. Lëkura mbi nyje shpesh kruhet ose zhvishet.

Simptoma të tjera të mundshme në fazën II:

 • Ethe
 • Dhimbje koke
 • palpitations
 • Përzier dhe të vjella
 • Ndjenja e dobësisë dhe reduktimi i performancës

Me sulme të përsëritura të përdhes, lëvizshmëria e nyjeve të prekura zvogëlohet gjithnjë e më shumë. Ecja dhe arritja bëhen gjithnjë e më të vështira për të prekurit.

Simptomat e përdhes në fazën III: Faza ndërkritike

Simptomat e përdhes në fazën IV: Përdhes kronik

Nëse përdhesi përparon, simptoma të tilla si dhimbja dhe lëvizshmëria e kufizuar ndodhin ndërmjet sulmeve: Përdhesi bëhet kronik.

Përdhesi i kyçeve: Kyçet janë përgjithmonë të skuqura dhe të fryra dhe lëndohen edhe në pushim. Përfundimisht, ndodhin ndryshime të kyçeve, duke deformuar artikulacionin dhe duke kufizuar lëvizshmërinë e tij.

Përdhes i indeve të buta: Kristalet e acidit urik depozitohen gjithashtu në inde të tjera të trupit. Nën lëkurë, për shembull në kërcin e veshit ose mbi nyjet e prekura, ndonjëherë formohen nyje të vogla të indeve të forta me pika të bardha, të njohura si artikulofi. Përdhesi i indeve të buta prek veçanërisht shpesh gishtat dhe këmbët. Gjithashtu preken organet e brendshme, sidomos veshkat.

Përdhesi i veshkave: Kristalet e acidit urik grumbullohen edhe në veshka. Ata fillimisht formojnë gurë të vegjël të quajtur zhavorr veshkash. Nëse kjo grumbullohet së bashku, formohen gurë më të mëdhenj në veshka. Këto mund të dëmtojnë rëndë funksionin e veshkave. Nëse gurët më të mëdhenj në veshka bllokojnë sistemin e drenazhimit të veshkave (legeni i veshkave dhe ureteri), urina kthehet në veshkë.

Në 40 për qind të rasteve, veshka preket edhe nga përdhes para se të ndodhë sulmi i parë.

Si mund të trajtohet përdhes?

Nëse shfaqet një atak përdhes ose nëse simptomat janë të pranishme prej disa kohësh, mjeku i familjes është zakonisht pika e parë e kontaktit. Zakonisht bën diagnozën dhe kujdeset për terapinë. Nëse shfaqen komplikime ose terapia nuk funksionon, mjeku juaj i familjes ndoshta do t'ju referojë te një specialist i përdhes. Këta janë zakonisht mjekë internistë (specialistë në mjekësinë interne) ose reumatologë, të cilët kujdesen për kyçet, muskujt dhe tendinat shpesh të dëmtuara, veçanërisht në përdhesin kronik.

Trajtimi i përdhes ka të bëjë kryesisht me reduktimin e tepërt të acidit urik në gjak në një nivel të shëndetshëm. Terapia është në thelb gjithmonë e nevojshme për përdhesin, pasi ajo nuk largohet vetë. Megjithatë, pas një sulmi fillestar të përdhes, nuk është e detyrueshme trajtimi me ilaçe. Përveç terapive standarde, ka një sërë gjërash të tjera që mund të ndihmojnë kundër përdhes ose të lehtësojnë simptomat.

Bëhuni vetë aktiv kundër përdhes

Ndryshimi i dietës për përdhesin

Të prekurit kanë një sërë mënyrash për të ndihmuar në uljen e niveleve të acidit urik vetë. Një ndryshim në dietë luan një rol vendimtar në këtë:

Ushqime të pasura me purinë vetëm në pjesë të vogla: Purinat janë të pranishme në sasi të ndryshme në disa ushqime. Ushqimet e pasura me purina përfshijnë mishin (veçanërisht të brendshmet), sallamin, ushqimin e detit dhe disa lloje peshku. Prandaj, ngrënia e bollshme ndonjëherë rezulton në një atak akut të përdhes nëse keni një predispozitë për përdhes. Rekomandohet që këto ushqime të konsumohen në sasi më të vogla.

Sa më pak alkool: Konsumimi i tepërt i alkoolit është veçanërisht problematik në përdhes. Veshkat nxjerrin produktet e tij të shpërbërjes. Në këtë proces, ata konkurrojnë me acidin urik. Në këtë mënyrë, alkooli ngadalëson zbërthimin e acidit urik dhe bën që nivelet e tij të rriten. Në rastin më të keq, edhe sasitë e vogla të alkoolit mund të provokojnë një sulm përdhes tek njerëzit në rrezik. Birra është veçanërisht kritike. Përveç alkoolit, ai përmban edhe shumë purine.

Kurseni yndyrën: Shumë yndyrë pengon gjithashtu sekretimin e acidit urik. Prandaj, ekspertët rekomandojnë të hani sa më pak ushqime me yndyrë të lartë - mos mbuloni më shumë se 30 për qind të marrjes ditore të kalorive me yndyrë. Megjithatë, ky kufi arrihet shpejt, sepse yndyra ka densitetin më të lartë të energjisë nga të gjithë lëndët ushqyese.

Kushtojini vëmendje të veçantë yndyrave të fshehura dietike, për shembull në salcice ose ushqime komode.

Nëse dëshironi të dini më në detaje se si të ushqeheni më mirë për përdhes, lexoni tekstin Përdhes – Ushqyerja.

Këshilla të tjera kundër përdhes

Ulni peshën e tepërt: Nëse indeksi i masës trupore është mbi 25, mjekët rekomandojnë që të humbni peshë. Nëse peshoni më pak, niveli i acidit urik do të bjerë automatikisht. Por kini kujdes: Humbni peshë ngadalë dhe në mënyrë të kontrolluar. Agjërimi rigoroz mbart rrezikun e shkaktimit të një ataku akut të përdhes!

Lëvizni, por mos e teproni: Ushtrimet kanë një efekt pozitiv në nyjet me përdhes. Funksioni përmirësohet dhe simptomat e inflamacionit zhduken më shpejt. Megjithatë, mos e teproni – ushtrimet e tepërta prodhojnë më shumë acid laktik, i cili ngadalëson ndarjen e acidit urik nëpërmjet veshkave. Nga ana tjetër, rekomandohen shëtitjet e rregullta.

Medikamente për reduktimin e acidit urik

Përdhesi nuk mund të shërohet me ilaçe. Sapo ndaloni marrjen e barnave, efekti i tyre në nivelet e acidit urik humbet dhe ato rriten përsëri.

Prandaj, mjekët rekomandojnë marrjen e reduktuesve të acidit urik në rastet e mëposhtme, për shembull:

 • Në rastin e niveleve të acidit urik mbi nëntë miligramë për decilitër serum gjaku
 • Në rastin e një historie familjare të përdhes dhe niveleve të larta të acidit urik
 • Në prani të përdhes të përbashkët
 • Në prani të gurëve në veshka
 • Në përdhesin kronik

Ekzistojnë dy kategori medikamentesh për trajtimin e niveleve të larta të acidit urik: Ose nxisin sekretimin e acidit urik ose pengojnë prodhimin e tij.

Urikosurikët - rritje e sekretimit të acidit urik

Urikosurikët bëjnë që trupi të nxjerrë më shumë acid urik. Benzbromarone, për shembull, i përket këtij grupi. Trajtimi i përdhes me urikosurikë fillon në doza të vogla, pasi doza më të mëdha mbartin rrezikun e një ataku përdhes. Është e rëndësishme që pacientët të pinë më shumë se dy litra në ditë.

Urikostatet - reduktuar formimin e acidit urik

Urikostatet përmbajnë përbërësin aktiv allopurinol. Ai pengon një enzimë që është e nevojshme për hapin e fundit të formimit të acidit urik. Si rezultat, ka një sasi të shtuar të prekursorëve të acidit urik në gjak. Megjithatë, këto janë më të tretshme në ujë, që do të thotë se trupi i nxjerr më lehtë sesa vetë acidi urik. Trajtimi me urikostatikë madje shpërndan depozitat e kristaleve të acidit urik që tashmë janë formuar. Të ashtuquajturat tophi përdhes dhe gurët në veshka kështu regresohen në rastin ideal.

Çfarë duhet të bëni në rast të një ataku akut përdhes?

Medikamentet për terapinë afatgjatë të përdhes janë të papërshtatshme për një atak akut të përdhes. Gjëja kryesore këtu është lehtësimi i simptomave të tilla si dhimbja sa më shpejt të jetë e mundur. Qetësuesit anti-inflamator ofrojnë ndihmë veçanërisht efektive për përdhesin.

Terapia me kortizon: Nëse NSAID nuk janë të mjaftueshme, mjekët përdorin glukokortikoidë që përmbajnë kortizol, për shembull prednizolon. Nëse nyjet më të mëdha si gjuri preken nga përdhes, mjeku ndonjëherë injekton kortizonin direkt në nyje. Për nyjet më të vogla, kortizoni jepet në formë tabletash. Megjithatë, preparatet kortizonike nuk duhet t'i merrni për më shumë se disa ditë.

Nëse funksioni i veshkave është i dëmtuar, mjeku zakonisht trajton menjëherë me kortizon. Terapia e sulmit të përdhes me ilaçe anti-inflamatore jo-steroide atëherë nuk është e mundur.

Kolchicina: Në të kaluarën, përdhesi shpesh trajtohej me kolchicine. Sot, mjekët e përshkruajnë rrallë për shkak të efekteve anësore të tij, si diarre, nauze dhe të vjella. Nuk duhet të merret gjatë shtatzënisë. Është gjithashtu i papërshtatshëm për burrat që duan të kenë një fëmijë në të ardhmen e afërt.

Asnjë vetë-trajtim me qetësues!

Pomadat që përmbajnë diklofenak si një përbërës aktiv, për shembull, janë përgjithësisht të sigurta dhe mund të përdoren si një shtesë e aplikimit lokal për nyjet e dhimbshme. Por edhe këtu, është e këshillueshme që të konsultoheni me mjekun që merr pjesë përpara përdorimit.

Terapia edhe kur nuk ka simptoma

Për të shmangur sëmundjet dytësore, trajtimi i vazhdueshëm i përdhes është thelbësor. Shoqata Gjermane për Reumatologji rekomandon terapi për uljen e acidit urik për të paktën pesë vjet. Nëse tofet tashmë janë formuar, trajtimi indikohet edhe për pesë vjet të tjera pas zgjidhjes së tyre.

Kirurgji për përdhesin

Nëse nyjet individuale tashmë janë dëmtuar rëndë nga përdhes, ekziston mundësia e zëvendësimit të tyre me nyje artificiale. Një operacion i tillë kryhet si një spital. Pas operacionit është i nevojshëm qëndrimi disaditor në spital.

Kjo pasohet nga lëvizja dhe terapia profesionale në mënyrë që personi i prekur të mësojë të merret me artikulacionin e ri. Një kyç i ri ndonjëherë shkakton dhimbje të forta në fillim. Si rregull, megjithatë, ky operacion është në fund të fundit më pak i dhimbshëm sesa vazhdimi i të jetuarit me nyjen e thyer.

Trajtimi fizik i përdhes

Terapia fizike e përdhes synon të zvogëlojë simptomat ekzistuese dhe të ulë dhimbjen. Ai është projektuar gjithashtu për të parandaluar dëmtimin e kyçeve dhe shtrembërimin në rastet e përdhes të zgjatur.

 • Trajtimet e nxehtësisë dhe të ftohtit, si dhe ultratingulli dhe elektroterapia, ndihmojnë në reduktimin e dhimbjeve të përdhes në kyçe.
 • Procedurat e relaksimit të muskujve reduktojnë dhimbjen.
 • Terapia fizike forcon muskujt, duke lehtësuar presionin në nyje.
 • Fizioterapia dhe terapia profesionale parandalojnë ose korrigjojnë lëvizjet e kufizuara dhe shtrembërimet e kyçeve.

Homeopatia për përdhes

Shumë të sëmurë betohen për mjetet juridike homeopatike kur pyeten "Çfarë ndihmon kundër përdhes?". Megjithatë, efektiviteti i barnave homeopatike ende nuk është vërtetuar. Për ata që janë të bindur për to, ato janë një opsion për të shoqëruar terapinë. Megjithatë, si komponentët kryesorë të terapisë së përdhes rekomandohet ndryshimi i stilit të jetës, ose nëse është e nevojshme, ilaçet ortodokse. Ilaçet homeopatike për përdhesin janë:

 • Bryonia: Rekomandohet veçanërisht për dhimbje akute dhe për relaksim të përgjithshëm të gjendjes shpirtërore.
 • Ledum: Suplementar për aplikime të suksesshme, që lehtësojnë dhimbjen në të ftohtin
 • Lycopodium: Për dhimbje akute dhe një gjendje të përgjithshme të shqetësuar
 • Belladonna: Kundër dhimbjeve të forta dhe temperaturës

Koncepti i homeopatisë dhe efikasiteti i saj specifik janë të diskutueshëm dhe nuk mbështeten qartë nga studimet.

Mjetet juridike në shtëpi për përdhesin

Në rast të një sulmi përdhes, mjetet juridike shtëpiake të mëposhtme konsiderohen si një shtesë e dobishme për terapinë e përdhes:

 • Pushimi i kyçeve: Imobilizoni kyçin e prekur. Mos i vendosni më asnjë peshë derisa të mos keni më ankesa. Pushimi në shtrat mund të jetë i nevojshëm.
 • Nyje të ftohta: Kompresat ftohëse lehtësojnë dhimbjet në kyçe. Për këtë mjafton një peshqir i lagur në ujë të ftohtë. Përndryshe, kompresat e kuarkut janë gjithashtu të përshtatshme. Gjiza e mban të ftohtin më gjatë se një peshqir i lagur. Paketat e ftohta janë shumë të ftohta dhe shkaktojnë shpejt dëmtim të lëkurës. Mos ftoheni për më shumë se dhjetë minuta në të njëjtën kohë, por disa herë në ditë.
 • Pirja e çajit: Pirja e çajit është e mirë kundër përdhes. Ai largon acidin urik nga trupi. Ekspertët shpesh rekomandojnë çajra të veçantë, si ato të bëra nga farat e lirit, gjethet e thuprës ose si infuzion me një thelpi hudhër. Megjithatë, baza e efektit të çajit është se ai është diuretik.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Si mund të zbulohet përdhes?

Nëse dyshohet për përdhes, mjeku i familjes ose mjeku i mjekësisë interne, pra internist, janë personat e duhur për t'u kontaktuar. Në një intervistë anamneze, ai ose ajo do të regjistrojë historinë tuaj mjekësore dhe do t'ju pyesë për simptomat tuaja. Ai do t'ju bëjë pyetje të ndryshme, si p.sh.

 • Keni pasur ankesa të ngjashme në të kaluarën?
 • Keni të afërm me ankesa të ngjashme?
 • Si është dieta juaj?
 • A pini alkool?
 • A ndodhin ankesat përherë apo me ndërprerje?

Ekzaminim fizik

Me testet e lëvizjes, mjeku përcakton nëse tashmë ka kufizime në lëvizje të nyjeve.

Përcaktimi i vlerave të gjakut

Niveli i acidit urik: Ndër të tjera, një nivel i lartë i acidit urik mund të përcaktohet me një analizë gjaku. Tek meshkujt, hiperuricemia ekziston në nivele mbi shtatë miligramë për 100 mililitra serum gjaku dhe tek femrat në nivele mbi gjashtë miligramë për 100 mililitra.

Pas një sulmi akut të përdhes, përqendrimi i acidit urik bie në normalitet. Prandaj, përdhes nuk mund të përjashtohet me siguri edhe nëse vlerat janë normale.

Shënuesit inflamatorë në gjak: Disa shënues inflamatorë në gjak ofrojnë dëshmi të mëtejshme të përdhes. Kjo perfshin:

 • Nivele të ngritura të proteinës C-reaktive (CRP).
 • Rritja e numrit të qelizave të bardha të gjakut (leukociteve).
 • Rritja e shkallës së sedimentimit të qelizave të gjakut (ESR)

Për të konfirmuar diagnozën e përdhes, mjeku ekzaminon edhe një mostër të lëngut sinovial. Nëse këtu mund të zbulohen kristalet e acidit urik, ka shumë të ngjarë të jetë përdhes.

Ekzaminimet me rreze X dhe ultratinguj

Një ekzaminim me rreze X me mjete kontrasti është i përshtatshëm për një vështrim më të afërt të veshkave dhe ndihmon për të sqaruar nëse indi i veshkave është dëmtuar nga sëmundja.

Testi i funksionit të veshkave

Një test i funksionit të veshkave mund të përcaktojë nëse dhe në çfarë mase funksioni i veshkave është i dëmtuar.

Cila është ecuria e sëmundjes në përdhes?

Një sulm akut i përdhes zakonisht ndodh natën ose në orët e para të mëngjesit dhe ndonjëherë zgjat nga disa ditë deri në dy javë. Pastaj simptomat ngadalësohen përsëri. Kohëzgjatja e një sulmi përdhes mund të shkurtohet ndjeshëm nga trajtimi i shpejtë dhe i synuar. Pas një ataku përdhes, ndonjëherë kalon disa kohë (madje edhe muaj deri në vite) përpara se të ndodhë sulmi tjetër i përdhes. Kohëzgjatja e sulmeve të përdhes si dhe periudhat kohore ndërmjet tyre ndryshojnë individualisht.

Në përdhesin kronik, që është relativisht i rrallë sot, simptomat vazhdojnë përgjithmonë. Në çdo rast, kjo kërkon trajtim të vazhdueshëm.

Predispozicioni ndaj niveleve të larta të acidit urik është zakonisht i lindur dhe për këtë arsye nuk mund të kurohet. Megjithatë, terapia e vazhdueshme shpesh mund të zvogëlojë nivelin e acidit urik në afat të gjatë. Kjo nuk eliminon rrezikun e një ataku akut të përdhes, por e redukton ndjeshëm atë.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza varen shumë nga sa i theksuar është predispozicioni për nivele të larta të acidit urik dhe sa vazhdimisht merr një pacient mjekimin e tij për uljen e acidit urik, për shembull, ose sa mirë zbaton një mënyrë jetese për uljen e acidit urik.

Ndryshimet e përhershme të kyçeve

Pasi të ketë ndodhur dëmtimi i kyçeve, ai nuk regresohet, në varësi të ashpërsisë së tij. Në raste të rënda, nyjet ndonjëherë deformohen, duke shkaktuar dhimbje të përhershme ose humbje të lëvizshmërisë. Në raste të tilla, është e rëndësishme që në një fazë të hershme të konsultoheni me një specialist, si një ortoped. Mund të nevojiten terapi shtesë ortopedike.

Informacion te metejshem

Librat

Edeltraut Hund-Wissner: Ushqim i shijshëm për përdhesin: mbi 130 receta: më në fund nivele të ulëta të acidit urik. Trias, 21 tetor 2015

udhëzime

Udhëzues DEGAM: version i gjatë i udhëzuesit S2e Përdhes: Sulmet e shpeshta të përdhes dhe përdhes kronike të Shoqatës Gjermane të Mjekësisë së Përgjithshme dhe Familjare (DEGAM), 03/2019: http://www.awmf.org/leitlinien/detail/ll/ 053-032a.html

Shoqatë

Liga gjermane e përdhes e.V.: http://www.gichtliga.de/