Dhimbje në rritje: çfarë të bëni?

Dhimbje në rritje: simptoma

Kur fëmijët ankohen për dhimbje akute në këmbë në mbrëmje ose gjatë natës, e cila zakonisht zhduket gjatë ditës, zakonisht bëhet fjalë për dhimbje në rritje. Edhe fëmijët e vegjël mund të preken.

Dhimbja ndihet në mënyrë alternative në të dyja këmbët - ndonjëherë njëra këmbë dhemb, herën tjetër tjetra, dhe herë pas here të dyja këmbët dhembin në të njëjtën kohë.

Kofshët, këmbët dhe/ose viçi preken shpesh. Dhimbjet në rritje gjithashtu ndodhin shpesh në zonën e gjurit ose këmbës. Në mënyrë tipike, ajo nuk mund të caktohet qartë në një strukturë specifike (të tilla si një nyje ose muskul).

Vetëm rrallë adoleshentët raportojnë dhimbje në rritje në krahë - dhe kur ndodhin, ato shoqërojnë dhimbje në këmbë. Zona të tjera të trupit si sternumi, kafaza e kraharorit ose kafka nuk janë "vendndodhje" tipike për dhimbjet në rritje.

Kur djemtë raportojnë dhimbje testikulare, disa prindër mendojnë për dhimbje në rritje. Megjithatë, dhimbja akute në zonën e testikujve shpesh shkaktohet nga lëndimet (p.sh. gjatë sportit) ose sëmundjet, të tilla si një testikul i përdredhur ose inflamacioni i testikujve. Është thelbësore që dhimbjet e testikujve të kontrollohen nga një mjek!

Si ndihen dhimbjet në rritje?

Ashpërsia e dhimbjeve në rritje ndryshon. Ndonjëherë vërehet vetëm pasi një ndjesi e lehtë tërheqjeje, nganjëherë dhimbje e fortë, si ngërçe, i zgjon fëmijët nga gjumi.

Kohëzgjatja dhe shpeshtësia e sulmeve ndryshojnë

Sulmet e dhimbjes ndryshojnë në gjatësi. Ndonjëherë dhimbja zgjat vetëm disa minuta, pastaj përsëri deri në një orë ose edhe disa orë.

Frekuenca e sulmeve të dhimbjes gjithashtu ndryshon. Ato mund të ndodhin një ose dy herë në javë si dhe shumë më rrallë, për shembull një herë në muaj.

Megjithatë, dhimbjet në rritje në përgjithësi zhduken plotësisht mëngjesin tjetër.

Lista kontrolluese – dhimbje në rritje

Lista e mëposhtme tregon karakteristika të rëndësishme që zakonisht vërehen me dhimbjet në rritje:

 • Këmbët preken nga dhimbja.
 • Dhimbja shfaqet në mënyrë alternative në të dy këmbët.
 • Nuk ndodh drejtpërdrejt në një nyje.
 • Ndodh në mbrëmje ose gjatë natës, por jo gjatë ditës.
 • Zonat e dhimbshme nuk shfaqin skuqje ose ënjtje.
 • Dhimbjet në rritje nuk shoqërohen me temperaturë.
 • Modeli i ecjes nuk është i dukshëm, për shembull fëmija nuk çalë.
 • Zakonisht preken fëmijët nga mosha tre deri në 12 vjeç.

Dhimbjet në rritje: Deri në cilën moshë?

Për shembull, dhimbjet e rritjes zakonisht fillojnë te fëmijët në moshën tre vjeç, ndonjëherë edhe në moshën dy ose katër vjeç. Tek foshnjat, dhimbjet në rritje janë atipike.

Burimet e specializuara shpesh përmendin moshën rreth 12 vjeç si kufirin e sipërm - dhimbjet në rritje zhduken nga adoleshenca (puberteti). Pas kësaj, rreth moshës 14 ose 18 vjeç, dhimbja e mbrëmjes ose e natës zakonisht ka shkaqe të tjera.

Çfarë duhet të bëni me dhimbjet në rritje?

Për dhimbjet akute të rritjes, mjekët rekomandojnë fërkimin ose masazhimin e zonës së prekur. Kjo shpesh lehtëson dhimbjen shpejt.

Ju gjithashtu mund të përdorni preparate të bëra nga bimë mjekësore për masazhim të butë, për shembull një preparat arnika (p.sh. pomadë). Bima medicinale ka një efekt qetësues. Megjithatë, përdorni vetëm preparate arnika që janë të përshtatshme për fëmijët. Farmacistët mund t'ju këshillojnë për këtë.

Fërkimi me vaj kantarioni mund të jetë gjithashtu i dobishëm për dhimbjet në rritje. Thuhet se bima medicinale ka një efekt ngrohës, relaksues dhe qetësues.

Aplikimet e nxehtësisë gjithashtu mund të lehtësojnë dhimbjet e rritjes tek fëmijët. Një shishe me ujë të nxehtë është një ilaç i zakonshëm shtëpiak. Nëse këmbët e fëmijës suaj dhembin, ai gjithashtu mund të pëlqejë një banjë të ngrohtë për këmbët. Nxehtësia mund të lehtësojë shqetësimin për një kohë të shkurtër.

Ilaçet kundër dhimbjeve gjithashtu i kundërvihen dhimbjes. Ibuprofeni dhe paracetamoli janë të përshtatshëm për fëmijët. Doza varet nga pesha e fëmijës. Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për këtë dhe kohëzgjatjen e përdorimit.

Nëse një fëmijë vuan nga dhimbje kronike, këshillohen ushtrime shtrënguese për muskujt. Për shembull, fëmija mund të "shtrijë" muskujt e viçit dhe ekstensorët dhe fleksorët e kofshëve si masë parandaluese para se të shkojë në shtrat - këmbët preken më shpesh nga dhimbjet në rritje. Nëse është e nevojshme, kërkoni nga një mjek ose fizioterapist që t'ju tregojë ushtrime të përshtatshme shtrirjeje.

Nëse dhimbjet e rritjes vazhdojnë, mund të provoni gjithashtu trajtimin osteopatik. Kjo metodë e terapisë manuale përdoret shpesh edhe për dhimbjet e shpinës. Mund të mësoni më shumë rreth konceptit të osteopatisë në artikullin Dhimbja e shpinës – osteopatia.

Prindërit e disa fëmijëve mbështeten në metoda alternative të shërimit si homeopatia për dhimbjet e rritjes. Për shembull, globulat si Calcium phosphoricum D12 dhe Rhus toxicodendron D12 thuhet se ndihmojnë me simptomat.

Koncepti i homeopatisë dhe efektiviteti i saj specifik janë të diskutueshme në komunitetin shkencor dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Pse shfaqen dhimbjet në rritje?

Megjithatë, kërkimet ende nuk kanë qenë në gjendje të identifikojnë një mekanizëm të qartë që është përgjegjës kryesor për zhvillimin e dhimbjes.

Për më tepër, dhimbjet në rritje nuk ndodhin preferencialisht në fazat kur një fëmijë po rritet veçanërisht shpejt. Anasjelltas, vërehet edhe tek fëmijët rritja e të cilëve është e shqetësuar ose e vonuar.

Hipoteza të ndryshme

Prandaj, shkaqet e dhimbjeve në rritje janë një mister. Megjithatë, ka disa hipoteza. Këtu janë disa shembuj:

Pragu i reduktuar i dhimbjes: disa studiues dyshojnë se dhimbjet në rritje janë një sindromë e përgjithësuar e dhimbjes jo-inflamatore e fëmijërisë së hershme që lidhet me një prag të ulët dhimbjeje.

Studimet kanë treguar se fëmijët me dhimbje në rritje kanë një prag dhimbjeje vazhdimisht më të ulët se pasardhësit e së njëjtës moshë dhe seks pa këto ankesa.

Mbingarkesa lokale: Sipas një hipoteze tjetër, dhimbjet në rritje mund të jenë rezultat i mbingarkesës lokale të aparatit skeletor. Studiuesit kanë treguar se fëmijët e prekur kanë më pak forcë kockore sesa fëmijët e shëndetshëm.

Kjo hipotezë do të shpjegonte pse dhimbjet e rritjes në këmbë zakonisht ndodhin vonë gjatë ditës - dhe shpesh në ditët kur fëmijët ishin fizikisht aktivë.

Predispozita gjenetike: Dhimbjet në rritje shfaqen më shpesh në disa familje. Kjo tregon faktorë gjenetikë që favorizojnë shfaqjen e një dhimbjeje të tillë.

Faktorët e mundshëm të rrezikut

Shkencëtarët grekë kanë zbuluar një lidhje të mundshme midis dhimbjeve në rritje dhe disa parametrave që lidhen me lindjen e fëmijëve të prekur. Sipas kësaj, faktorët e mëposhtëm, ndër të tjera, duket se lidhen me një rrezik të shtuar të dhimbjeve në rritje:

 • një peshë e vogël në lindje (< 3000 g)
 • një gjatësi e shkurtër trupore në lindje (< 50 cm)
 • një perimetër i vogël i kokës në lindje (< 33 cm)

Sipas këtij studimi, gjunjët më të theksuar shoqërohen gjithashtu me dhimbje në rritje.

Sa të shpeshta janë dhimbjet në rritje?

Dhimbjet në rritje janë paksa më pak të zakonshme tek djemtë sesa tek vajzat. Frekuenca e tyre e përgjithshme është e vështirë për t'u përcaktuar - pjesërisht sepse nuk ka kritere të standardizuara diagnostike dhe grupmosha të ndryshme shpesh janë studiuar në këtë drejtim.

Në varësi të studimit vlerësohet se preken deri në 37% të fëmijëve dhe në disa studime shifra është edhe më e lartë. Nëse merren parasysh vetëm fëmijët e moshës shkollore, mes dhjetë dhe 20 përqind mendohet se vuajnë nga dhimbje në rritje në një moment.

Si diagnostikohen dhimbjet në rritje?

Nëse fëmijët e një moshe tipike vuajnë nga dhimbja tipike dhe nuk mund të gjendet asnjë shkak tjetër - për shembull duke përdorur procedura imazherike ose teste laboratorike - mjekët zakonisht bëjnë diagnozën e "dhimbjeve në rritje".

Shpesh merret parasysh edhe faktori kohë: sulmet e dhimbjes duhet të kenë qenë të pranishme për të paktën tre muaj.

Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik

Për të sqaruar dhimbjen, mjekët fillimisht marrin historinë mjekësore të pacientëve të tyre të vegjël (anamnezë):

Ata kërkojnë nga prindërit dhe fëmijët e prekur (në varësi të moshës së tyre) të përshkruajnë simptomat në mënyrë më të detajuar. Për shembull, është e rëndësishme të dini saktësisht se si manifestohet dhimbja, sa kohë ka ekzistuar dhe sa shpesh shfaqet.

Pyetje të tjera të mundshme përfshijnë nëse dhimbja shfaqet në mbrëmje ose gjatë natës, veçanërisht pas ditëve shumë aktive fizikisht, dhe nëse fëmija dihet se ka ndonjë sëmundje themelore.

Intervista e historisë mjekësore pasohet nga një ekzaminim fizik. Ndër të tjera, mjekët ekzaminojnë sistemin musculoskeletal - të gjithë sistemin musculoskeletal, jo vetëm zonat që shpesh dhembin. Për shembull, ata testojnë lëvizshmërinë e kyçeve dhe kontrollojnë ecjen e fëmijës për anomali.

Mjekët gjithashtu kërkojnë anomali në zonat e trupit që zakonisht dhembin, si për shembull nëse zonat janë të dhimbshme apo të fryra.

Testet e gjakut kryhen gjithashtu në mënyrë rutinore. Për shembull, mjekët matin parametrat inflamatorë në gjakun e fëmijës, të tilla si shkalla e sedimentimit të eritrociteve dhe proteina C-reaktive. Dhimbjet në rritje nuk shkaktohen nga inflamacioni, prandaj vlerat e inflamacionit nuk bien në sy këtu.

Mund të përdoren gjithashtu procedura imazherike, veçanërisht ekzaminimet me rreze X. Edhe këtu, gjetjet për dhimbjet në rritje nuk janë të dukshme.

Në raste individuale, mund të nevojiten ekzaminime të mëtejshme për të përjashtuar shkaqe të tjera të dhimbjes (diagnoza diferenciale) - ose për t'i vërtetuar ato. Këto mund të përfshijnë, për shembull, teste më të gjera të gjakut ose imazhe me rezonancë magnetike (MRI).

Diagnoza diferenciale

Ekziston një gamë e tërë diagnozash diferenciale për dhimbjet në rritje – pra shkaqe të tjera të mundshme për dhimbjen.

Për shembull, është e rëndësishme të sqarohet nëse bëhet fjalë për dhimbje në rritje apo reumatizëm. Tek fëmijët, artriti idiopatik i të miturve është shkaku më i zakonshëm. Kjo është sëmundja reumatizmale më e zakonshme në fëmijëri.

Trauma (të tilla si frakturat e lodhjes), inflamacioni (p.sh. i muskujve skeletorë) dhe sëmundjet metabolike (si rakitat) janë gjithashtu diagnoza diferenciale të mundshme.

Këtu është një përmbledhje e një përzgjedhjeje të diagnozave të mundshme diferenciale për dhimbjet në rritje:

 • Trauma (p.sh. fraktura nga stresi, reagimet e mbingarkesës)
 • Sëmundjet reumatizmale: p.sh. artriti idiopatik i të miturve, kolagjenozat (sëmundjet e indit lidhës), fibromialgjia
 • Mioziti (inflamacion i muskujve skeletorë)
 • Osteomieliti (pezmatimi i palcës kockore)
 • Artriti septik (inflamacion i kyçeve i shkaktuar nga bakteret)
 • rakit
 • Mungesa e vitaminës C
 • Teprica e vitaminës A
 • Sëmundja Fabry (një çrregullim i lindur metabolik)
 • Sëmundja e Perthes (çrregullim i rrallë i qarkullimit të gjakut të kokës së femurit)
 • leukimi
 • limfomat
 • metastaza nga tumoret kanceroze (metastazat)
 • Tumoret e kockave ose palcës kurrizore
 • Sindromi i shqetësuar këmbët

Dhimbjet në rritje: progresi dhe prognoza

Sado të pakëndshme të jenë dhimbjet në rritje, ato janë beninje dhe nuk ka asgjë për t'u shqetësuar. Prindërit nuk duhet të kenë frikë nga ndonjë dëm pasues.

Përveç kësaj, simptomat zhduken vetë ose edhe zhduken spontanisht: shumica e fëmijëve i shpëtojnë dhimbjet e rritjes pas rreth një deri në dy vjet.