Recesioni i mishrave të dhëmbëve: Shenjat, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi dhe parandalimi: larja e duhur e dhëmbëve, vetëkontrolli i rregullt i mishrave të dhëmbëve, vizitat e rregullta dentare dhe higjiena e gojës, korrigjimi i protezave jo të përshtatshme, ushqimi i shëndetshëm, kafshimi (për kërcitjen e dhëmbëve gjatë natës), heqja e mundshme e shpimit të gjuhës/buzit, shartimi i mishrave të dhëmbëve (në raste të rënda).
 • Simptomat: humbja e volumit dhe recesioni i mishrave të dhëmbëve. Nivelet e ashpërsisë sipas Miller variojnë nga klasa I (recesion i lehtë, pa dëmtime ende në shtratin e dhëmbit dhe kockën) deri në klasën IV (recesion i rëndë me humbje të indeve dhe kockave, shtrembërim i rëndë i dhëmbëve).
 • Pasojat: qafa e ekspozuar e dhëmbëve, kariesi i qafës së dhëmbit, dhimbje në qafën e dhëmbit nga stimujt e prekjes dhe temperaturës, inflamacioni i shtratit të dhëmbit (periodontiti), degjenerimi i kockës së nofullës, humbja e dhëmbëve.

Recesioni i mishrave të dhëmbëve: çfarë të bëni?

Mishrat (gingiva) janë një pjesë e veçantë e mukozës së gojës. Kur mishrat tërhiqen (atrofi gingival), ato humbasin substancën dhe tërhiqen gjithnjë e më shumë nga dhëmbët. Si rezultat, gjithnjë e më shumë nga seksionet e dhëmbëve themelorë ekspozohen. Kjo jo vetëm që duket e shëmtuar, por gjithashtu mund të dëmtojë dhëmbët. Për të parandaluar që kjo të ndodhë, duhet të bëni diçka sapo të shfaqen shenjat e para të recesionit të mishrave të dhëmbëve:

 • Ju duhet të hiqni çdo gur ekzistues nga një dentist.
 • Nëse kërcitja e dhëmbëve gjatë natës (bruksizmi) është arsyeja e recesionit të mishrave të dhëmbëve, duhet të vishni një splint të personalizuar gjatë natës. Kjo parandalon dëmtimin e dhëmbëve dhe është i butë me mishrat e dhëmbëve.
 • Ju duhet të korrigjoni protezat e vendosura keq në mënyrë që mishrat e dhëmbëve të mos tërhiqen më tej.

Nëse recesioni nuk ka përparuar shumë, gingiva mund të rindërtohet pasi të jetë eliminuar shkaku. Megjithatë, në fazat e avancuara, gingiva nuk mund të rigjenerohet më. Në këtë rast, transplantimi i mishrave të dhëmbëve, në të cilin indet nga qiellza transplantohen në zonat e prekura, mund të jetë i vetmi opsion.

Recesioni i mishrave të dhëmbëve: parandalimi

Ju gjithashtu mund të parandaloni në mënyrë efektive largimin e mishrave të dhëmbëve me dietën e duhur. Është e rëndësishme që gingiva të furnizohet me të gjitha vitaminat e nevojshme dhe lëndët e tjera ushqyese. Veçanërisht vitaminat A dhe C dhe mikroelementi selen janë elementare për mishrat e dhëmbëve të fortë.

Recesioni i mishrave të dhëmbëve: Shkaqet

Në thelb, recesioni i mishrave të dhëmbëve mund të jetë për shkak të gingivitit ose të ketë shkaqe të tjera. Zakonisht, disa faktorë luajnë së bashku në recesionin e mishrave të dhëmbëve.

Shkaqet inflamatore për recesionin e mishrave të dhëmbëve

Larja e përditshme e dhëmbëve ndihmon kundër pllakës së butë. Megjithatë, së bashku me substancat individuale nga pështyma, pllakat mund të ngurtësohen në gurë, të cilët nuk mund të hiqen më me një furçë dhëmbësh normale. Meqenëse bakteret e tjera mund të vendosen në sipërfaqen e ashpër të gurit, duke rritur kështu rrezikun e gingivitit, guri duhet të hiqet nga një dentist.

Faktorët e rrezikut për gingivit

 • Duhanpirësit dhe diabetikët gjithashtu vuajnë më shpesh nga gingiviti, pasi gingivat e tyre zakonisht furnizohen më pak me gjak.

Shkaqet jo-inflamatore të recesionit të mishrave të dhëmbëve

Nëse mishrat e dhëmbëve tërhiqen pa inflamacion, kjo quhet recesion gingival. Zakonisht ndodh kur mishrat i nënshtrohen presionit ose tërheqjes së tepërt. Kjo ndodh, për shembull, për shkak të:

 • Kërcitja e dhëmbëve (bruksizmi): Presioni i ushtruar mbi dhëmbët gjatë kërcitjes së natës mund të transmetohet në mishrat e dhëmbëve.
 • Frenulum i buzëve dhe faqeve shumë afër dhëmbit: Frenulumet e buzëve dhe të faqeve janë palosje të indit lidhës midis buzës ose faqes dhe mishrave të dhëmbëve. Nëse janë shumë afër dhëmbit, tërheqja e fortë që ushtrojnë mund të çojë në recesion të mishrave të dhëmbëve.
 • Masat ortodontike: Nëse dhëmbët shtyjnë përpara, për shembull për shkak të trajtimit me korda, kjo mund të çojë në prishjen e kockës së jashtme të nofullës dhe recesionin e mishit të dhëmbëve.
 • Predispozicioni: Tek disa njerëz, gingiva është në thelb vetëm shumë e hollë. Më pas, edhe shkaktarët e dobët janë të mjaftueshëm që mishrat të tërhiqen.

Recesioni i mishrave të dhëmbëve: Simptomat

Në recesionin gingival, mishrat e dhëmbëve humbasin volumin dhe tërhiqen nga qafat e dhëmbëve. Varësisht se sa të theksuara janë simptomat, bëhet dallimi midis shkallëve të ndryshme të ashpërsisë.

Recesioni i mishrave të dhëmbëve: shkallët e ashpërsisë

Shkalla e recesionit të mishrave të dhëmbëve mund të përcaktohet duke përdorur sistemin e klasifikimit Miller. Sipas kësaj, bëhet një dallim midis katër klasave:

 • Klasa II: Mishrat tërhiqen në vijën mukogingivale. Shtrati i dhëmbëve dhe kocka janë të paprekura.
 • Klasa III: Recesioni i mishrave të dhëmbëve shtrihet në vijën mukogingivale. Humbja e indeve dhe e kockave tashmë ka ndodhur, duke rezultuar në një shtrembërim të lehtë të dhëmbëve.
 • Klasa IV: Ashtu si Klasa III, por mospërputhja e rëndë e dhëmbëve është tashmë e dukshme.

Recesioni i mishrave të dhëmbëve: Pasojat

Qafat e ekspozuara të dhëmbëve janë gjithashtu shumë të ndjeshme ndaj dhimbjes: stimujt e prekjes dhe të temperaturës, për shembull kur hanë akull ose pije të nxehta, shkaktojnë një ndjesi të pakëndshme tërheqjeje në qafën e dhëmbit të pambrojtur.

Recesioni i mishrave të dhëmbëve: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Recesioni i mishrave të dhëmbëve mund të ndalet nëse zbulohet mjaft herët. Gjëja më e rëndësishme është të identifikoni dhe eliminoni shkaktarët. Syri i stërvitur i një dentisti jo vetëm që zbulon recesionin e mishit të dhëmbëve më shpejt se një person laik, por edhe shkakun e tij. Prandaj, ekzaminimet e rregullta rutinë nga dentisti janë shumë të rëndësishme.