Kirurgjia e Gjinekomastisë: Trajtimi dhe kursi

Si trajtohet gjinekomastia?

Në shumë raste, gjinekomastia (zgjerimi i indit të gjëndrës së qumështit në njërën ose të dyja anët e gjirit) te meshkujt regresohet vetvetiu. Sidomos në rastin e gjinekomastisë puberte, kjo ndodh zakonisht para moshës 20 vjeçare. Atëherë trajtimi zakonisht nuk është i nevojshëm.

Në ndryshim nga gjinekomastia e vërtetë, pseudogynecomastia (lipomastia) shkakton depozitimin e yndyrës në gji. Në këtë rast, reduktimi i vazhdueshëm i peshës dhe stërvitja ndihmojnë indin dhjamor të tërhiqet.

Para fillimit të trajtimit të gjinekomastisë, kërkohet një ekzaminim i detajuar mjekësor në mënyrë që mjeku të gjejë shkaqet. Nëse gjinekomastia është për shkak të një sëmundjeje themelore, kjo do të trajtohet së pari. Nëse arsyet hormonale janë përgjegjëse, të prekurit marrin mjekimin e duhur për të rregulluar nivelet e hormoneve.

Kostot për reduktimin e gjoksit mashkullor varen nga ashpërsia dhe metoda e trajtimit dhe duhet të sqarohen me mjekun kurues. Deklaratat e përgjithshme për këtë janë të vështira dhe jo shumë të besueshme.

Kalimi midis kirurgjisë estetike dhe operacionit të përshtatshëm mjekësor është zakonisht i rrjedhshëm, gjë që e bën më të vështirë rimbursimin nga sigurimet shëndetësore në disa raste. Mjeku që merr pjesë, së bashku me kirurgun, do të dorëzojnë një raport të gjetjeve në kompaninë e sigurimeve shëndetësore për të sqaruar paraprakisht nëse shpenzimet do të mbulohen.

Si vazhdon operacioni i gjinekomastisë?

Si rregull, procedura zgjat një deri në një orë e gjysmë. Në varësi të formës së anestezisë, pacienti arrin në spital mbrëmjen para procedurës dhe qëndron i agjëruar para operacionit edhe nëse përdoret anestezi lokale.

Dy javë para operacionit, pacientët duhet të shmangin marrjen e ilaçeve për hollimin e gjakut. Këto mund të vonojnë mpiksjen e gjakut dhe kështu të nxisin gjakderdhjen pas operacionit. Këto barna përfshijnë përbërës aktivë si acidi acetilsalicilik, ibuprofeni ose diklofenaku.

Zakonisht, një kirurg plastik kryen operacionin e gjinekomastisë. Zakonisht bëhet përmes një prerjeje të vogël në oborrin e thithkës. Teknikat e reja kirurgjikale bëjnë të mundur shmangien e plagëve të mëdha në shumë raste. Kirurgu specialist heq indin e gjëndrave si dhe indin dhjamor gjatë operacionit të gjinekomastisë.

Prognozë

Cili është kujdesi pas operacionit të gjinekomastisë?

Pas operacionit të gjinekomastisë, është e rëndësishme të monitorohet nga afër procesi i shërimit të mbresë kirurgjikale. Kontrolli i plagës është thelbësor për të zbuluar dhe trajtuar inflamacionin ose dhëmbëzat e shqetësuara e të tepërta në kohë.

Mjeku përshkruan fasha mbështetëse ose jelekë kompresues, të cilat pacienti i mban për disa javë. Gjatë kësaj kohe, është e rëndësishme të përmbaheni nga aktivitetet e rënda fizike, veçanërisht sportet.

Përmirësimi i pamjes së jashtme është një qëllim i rëndësishëm i trajtimit të gjinekomastisë. Para dhe pas krahasimet me foto dokumentojnë shumë mirë suksesin e një ndërhyrjeje kirurgjikale dhe bëjnë të qartë për pacientin përmirësimin e arritur. Në këtë mënyrë, çdo rritje e përtërirë e gjoksit mund të zbulohet edhe në një fazë të hershme.