Flokët: Struktura, Funksioni, Sëmundjet

Çfarë është flokët?

Flokët janë fije të gjata me brirë të përbëra nga keratin. Si të ashtuquajturat shtojca të lëkurës, ato formohen në epidermë që nga muaji i tretë embrional.

Ekzistojnë tre lloje të flokëve tek njerëzit:

  • Qime lanugo (qime me poshtë): qime të holla, të shkurtra, të holla dhe të papigmentuara që shfaqen gjatë periudhës embrionale dhe që derdhen më së voni deri në muajin e 4-të të jetës.
  • Qime vellus (qime leshi): këto qime të shkurtra, të imta, pak të pigmentuara fillimisht zëvendësojnë qimet lanugo. Ato formojnë qimet e trupit tek fëmijët, por pjesërisht edhe tek femrat.
  • Qime terminale (qime të përhershme): zakonisht qime të gjata, të trasha dhe pak a shumë të pigmentuara që formojnë qimet e kokës, qerpikët dhe vetullat që nga lindja. Gjatë pubertetit, qimet e velusit në sqetull dhe në zonën gjenitale bëhen qime të tilla fundore. E njëjta gjë është e vërtetë për shumicën e qimeve të trupit mashkullor.

Flokët: Struktura

Qimet zhvillohen nga bimët në formë koni në thellësi të epidermës, të cilat rriten në indin lidhor embrional. Kjo zhvillohet në papilën e flokëve, një kon i indit lidhës që furnizohet me gjak. Rreth kësaj qëndron llamba e flokëve, fundi i trashë i rrënjës së flokëve, i cili shtrihet në mënyrë të pjerrët në hipodermë.

Meqenëse qimet qëndrojnë në një kënd në lëkurë, mund të shihet një drejtim, një "vijë". Kjo është veçanërisht e dukshme në rrotullimet që formojnë qimet.

Midis shakullit të flokëve dhe sipërfaqes së lëkurës kalon një muskul i shakullit të flokëve, i cili mund të tkurret kur ngacmohet, duke bërë që flokët të ngrihen dhe të bëjnë që sipërfaqja e lëkurës të duket si një "gungë e patës".

Nëse flokët janë të drejtë apo kaçurrelë varet nga seksioni kryq i boshtit të flokëve. Nëse seksioni kryq është i rrumbullakët, ato zakonisht janë shumë të lëmuara. Nëse seksioni kryq është i rrumbullakët në ovale, ato janë të lëmuara ose mund të formojnë kaçurrela. Nëse seksioni kryq është fort eliptik, ato zakonisht formojnë kaçurrela shumë të forta dhe të vogla.

Zhvillimi i qimeve ndodh në mënyrë ciklike, dhe çdo gjëndër floku ose gjëndër e flokëve ka ciklin e vet, i cili është i pavarur nga folikulat e tjerë të flokëve. Cikli mund të ndahet në tre seksione: fazat Anagen, Catagen dhe Telogen.

Zhvillimi i flokëve: Faza e anagjenit

Llamba e flokëve merr forma të ndryshme gjatë zhvillimit të boshtit të flokëve:

Gjatë fazës së rritjes (faza anagjene), kur formohet një qime e re, në rrënjën e flokëve formohet edhe një llambë e re, e cila shtresohet në disa shtresa për shkak të formimit të vazhdueshëm të qelizave të reja. Ka një aktivitet të lartë metabolik, por edhe një ndjeshmëri të lartë ndaj ndotësve të të gjitha llojeve.

Zhvillimi i flokëve: faza katagjene

Në fazën e tranzicionit (faza katagjene), aktiviteti metabolik dhe në këtë mënyrë prodhimi i qelizave të llambës së flokëve përfundon - mbyllet dhe keratinizohet (ruajtja e keratinës). Flokët janë të rrumbullakosura në fund dhe të mbyllura nga këllëfi i jashtëm i rrënjës së flokëve dhe ngadalë lëvizin lart.

Faza e katagjenit zgjat një deri në dy javë. Rreth një për qind e flokëve në kokë janë në këtë fazë.

Zhvillimi i flokëve: faza telogjene

Në fazën përfundimtare ose të pushimit (faza telogjene), llamba zhvendoset, mbështjellja e brendshme e rrënjës së flokëve zhduket dhe matrica e sapoformuar rinovon papilën e flokëve dhe ndarja e qelizave fillon përsëri. Formohet një “flokë anagjene” e re, e cila më pas nxjerr qimet e llambës në fazën e saj telogjene.

Rreth 18 për qind e flokëve në kokë janë në këtë fazë. Faza telogjene zgjat dy deri në katër muaj.

Sa qime ka njeriu?

Numri i qimeve në kokë është rreth 90,000 deri në 100,000, por ka dallime domethënëse tek njerëzit me ngjyra të ndryshme të flokëve: Mesatarisht, biondët kanë më shumë flokë me rreth 140,000, të ndjekur nga brunet me rreth 100,000 qime në kokë. Flokëkuqja e sjell pjesën e pasme me vetëm rreth 85,000 qime.

Qimet rriten me rreth 0.3 milimetër në ditë, pra rreth një centimetër në muaj. Trashësia e qimeve (diametri/flokët) është 0.04 milimetra për qimet velus dhe 0.12 milimetra për qimet fundore. Dendësia është rreth 200 qime për centimetër katror.

Ngjyra e flokëve

Ngjyra e flokëve vjen nga pigmentet e prodhuara nga disa qeliza të quajtura melanocite. Këto qeliza gjenden me bollëk në zonën e llambës së flokëve. Kur ajri hyn në palcën e flokëve, shkakton thinja. Përzierja fillestare e flokëve të pangjyrë dhe me ngjyrë natyrale të jep përshtypjen e "thirit". Kur të gjitha qimet janë pa pigment, ato duken të bardha.

Cili është funksioni i flokëve?

Në shumë kafshë, qimet janë të rëndësishme për izolimin termik, si mbrojtje ndaj ndikimeve të jashtme dhe si organe orientimi dhe prekjeje. Tek njerëzit, këto funksione të flokëve nuk luajnë më një rol të madh. Vetëm qimet e veçanta kanë ende një funksion mbrojtës. Për shembull, qimet në kokë mbrojnë nga rrezatimi i ftohtë dhe UV, dhe qimet në hundë dhe në kanalin e veshit mbrojnë nga depërtimi i grimcave të pluhurit.

Përveç kësaj, flokët e njeriut (si flokët e kafshëve) gjithashtu mund të transmetojnë prekje, presion dhe stimuj të prekshëm - falë mbaresave të shumta nervore në rrënjën e flokëve.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, flokët kanë një funksion të rëndësishëm si bizhuteri në të gjitha kulturat.

Ku ndodhen flokët?

Çfarë problemesh mund të shkaktojnë flokët?

Një inflamacion purulent i gjëndrës së gjëndrës së flokëve quhet furuncle. Forma e tij më e rëndë quhet karbunkul. Në këtë rast, disa folikula të qimeve fqinje janë të përflakur (me shkrirje të indeve).

Substancat e dëmshme

Toksinat dëmtojnë flokët veçanërisht në fazën anagjene. Forca dhe kohëzgjatja e ekspozimit ndaj një ndotësi dhe ndjeshmëria e folikulit individual luajnë një rol në intensitetin e dëmtimit.

Në rastin e ndotësve më të lehtë, qimet anagjene transformohen para kohe në qime telogjene, gjë që çon në rënien e flokëve pas dy deri në katër muaj (që korrespondon me kohëzgjatjen e fazës telogjene).

Në rastin e ndotësve më të fortë, vetëm një pjesë e qimeve anagjene shndërrohet në qime telogjene. Shumica e qimeve anagenike të ndjeshme bëhen distrofike dhe shkëputen në pikën më të ngushtë, duke çuar në fillimin e shpejtë të rënies së flokëve.

Me ndotës shumë të fortë, transformimi dhe fillimi i rënies së flokëve ndodh brenda disa orësh në ditë.

Ndotës jashtëzakonisht të fortë ose të papritur bëjnë që e gjithë matrica e flokëve të shkatërrohet brenda disa orësh: Flokët thyhen dhe bien.

Rënia e flokëve dhe mungesa e flokëve

Formimi i tullacisë tek meshkujt bazohet në një predispozitë trashëgimore. Mund të fillojë menjëherë pas pubertetit.