Leuçemia me qeliza leshore: prognoza dhe simptomat

Vështrim i shkurtër

  • Prognoza: Me terapi të suksesshme, prognoza është zakonisht e mirë dhe individët e prekur zakonisht kanë një jetëgjatësi normale. Në variantin e qelizave me qime (HZL-V), prognoza është disi më e keqe për shkak të opsioneve të kufizuara të trajtimit.
  • Shkaqet: Shkaqet e kësaj sëmundjeje nuk dihen. Ekspertët dyshojnë se substancat kimike si insekticidet apo herbicidet luajnë një rol dhe rrisin rrezikun.
  • Simptomat: Dobësi e përgjithshme, lodhje, ulje e aftësisë për të punuar nën presion, zbehje, mavijosje (hematoma), rritje e gjakderdhjes nga mishrat dhe hunda, tendenca për të marrë infeksione, dhimbje barku ose presion në pjesën e sipërme të barkut të majtë për shkak të zmadhimit të shpretkës, më pak. zakonisht ënjtje të nyjeve limfatike, ethe dhe djersitje gjatë natës
  • Trajtimi: Kimioterapia zakonisht jepet me një bar të vetëm ose një kombinim medikamentesh (citostatikë). Nëse kjo nuk funksionon mjaftueshëm, ndonjëherë ndihmon imunoterapia me antitrupa të veçantë (gjithashtu në kombinim si kimioterapia). Përndryshe, përdoren frenuesit BRAF.
  • Ekzaminimet: Mjeku kryen ekzaminime fizike dhe bën analizën e gjakut. Ai gjithashtu kontrollon funksionin e shpretkës duke përdorur ultratinguj dhe zakonisht kryen një ekzaminim të palcës kockore (mostra e indit, punksion i palcës së eshtrave).

Çfarë është leukemia e qelizave me flokë?

Leuçemia e qelizave me qime (HZL ose HCL nga "leuçemia e qelizave me qime") është një kancer kronik. Tek pacientët, disa qeliza të bardha të gjakut (limfocitet B) degjenerohen dhe fillojnë të shumohen në mënyrë të pakontrolluar.

Pavarësisht emrit “leuçemia”, HZL nuk i përket sëmundjeve të kancerit të gjakut (leuçemitë), por sëmundjeve limfoma (limfomat malinje). Në mënyrë të rreptë, leuçemia me qeliza leshore klasifikohet si një limfomë jo-Hodgkin - siç është leuçemia limfocitare kronike (CLL), ndër të tjera.

Leuçemia e qelizave me qime është e rrallë - ajo përbën rreth dy përqind të të gjitha leuçemive limfatike. Vetëm tre nga një milion njerëz e kontraktojnë atë çdo vit. Shumica e tyre janë burra: ata kanë deri në katër herë më shumë gjasa të preken nga leuçemia me qeliza flokësh sesa gratë. Mosha mesatare e fillimit është midis 50 dhe 55 vjeç. Megjithatë, ndonjëherë prek edhe të rriturit e rinj ose të moshuar. Leuçemia e qelizave me qime nuk shfaqet vetëm tek fëmijët.

Mjekët bëjnë dallimin midis leuçemisë klasike me qeliza flokësh dhe variantit të leuçemisë me qeliza leshore (HZL-V). Kjo e fundit është shumë më e rrallë dhe ka një kurs më agresiv.

Cila është prognoza për leuçeminë me qeliza flokësh?

Prognoza është më pak e favorshme për variantin e leuçemisë me qeliza leshore (HZL-V). Është më agresive se leuçemia kronike, tinëzare me qeliza flokësh. Trajtimet aktuale zakonisht nuk funksionojnë aq mirë në HZL-V. Në disa raste, kjo shkurton kohën e mbijetesës së të prekurve.

Çfarë e shkakton HZL?

Shkaqet e leuçemisë me qeliza flokësh nuk dihen. Ekspertët dyshojnë se insekticidet dhe pesticidet (herbicidet), ndër të tjera, nxisin zhvillimin e kësaj forme kanceri. Njerëzit që punojnë në bujqësi duket se kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të sëmundjes.

Cilat janë shenjat e HZL?

Leuçemia e qelizave me qime është një kancer kronik që zakonisht përparon ngadalë. Shumica e njerëzve të prekur fillimisht e vërejnë pak sëmundjen e tyre për një kohë të gjatë. Gradualisht, qelizat e kancerit (“qelizat e flokëve”) zhvendosin qelizat e shëndetshme të gjakut, dmth. qelizat normale të bardha dhe të kuqe të gjakut dhe trombocitet, në shumicën e të sëmurëve. Në rreth 70 për qind të të gjithë njerëzve me leuçemi me qeliza flokësh, numri i të tre llojeve të qelizave të gjakut është nën kufirin e tyre të poshtëm përkatës. Mjekët më pas flasin për pancitopeni.

Tipike e leuçemisë me qeliza leshore – përveç mungesës së qelizave të shëndetshme të gjakut – është një shpretkë e zmadhuar (splenomegalia). Ndonjëherë vërehet nga një ndjenjë presioni në pjesën e sipërme të majtë të barkut.

Shenjat më të rralla të leuçemisë me qeliza flokësh janë mëlçia e zmadhuar dhe nyjet limfatike të fryra. Të rralla janë edhe tre të ashtuquajturat simptoma B: Ethe mbi 38 gradë Celsius, rënie në peshë dhe djersitje gjatë natës. Kjo treshe simptomash është e zakonshme në kancer si dhe në sëmundje të ndryshme infektive.

Cilat janë opsionet e trajtimit?

Për sa kohë që leuçemia e qelizave me qime nuk shkakton asnjë simptomë dhe numri i qelizave të shëndetshme të gjakut nuk është reduktuar ende, motoja është: Prit dhe shiko. Në këtë fazë të sëmundjes nuk kërkohet terapi. Në vend të kësaj, mjeku kontrollon rregullisht gjakun e pacientit (të paktën çdo tre muaj).

Nëse leximet e qelizave të gjakut bien dhe/ose shfaqen simptoma, rekomandohet fillimi i trajtimit. Në shumicën e rasteve, mjeku fillon kimioterapinë: Të sëmurët marrin disa ilaçe kundër kancerit (citostatikë) që pengojnë përhapjen e qelizave kancerogjene. Në leuçeminë e qelizave me qime, për shembull, përdoren përbërësit aktivë cladribine (2-klorodeoksiadenozinë, 2-CDA) dhe pentostatin (deoksikoformicin, DCF). Ato janë ndër të ashtuquajturat analoge purine.

Një shembull është përbërësi aktiv interferon-alfa. Ai pengon përhapjen e qelizave të kancerit dhe aktivizon qelizat mbrojtëse të sistemit imunitar. Mjekët e injektojnë ilaçin nën lëkurë disa herë në javë, shpesh për vite. Mjekët përdorin interferon-alfa, për shembull, për të trajtuar pacientë të cilët, për arsye të caktuara, nuk janë të përshtatshëm për kimioterapi me analoge purine. Ilaçi është gjithashtu i dobishëm në rast të një rikthimi të kancerit kur kimioterapia nuk është efektive ose e mjaftueshme.

Një tjetër mundësi trajtimi për leuçeminë me qeliza flokësh është imunoterapia me të ashtuquajturat antitrupa monoklonale (siç është rituximab). Këto janë antitrupa të prodhuara artificialisht që ndikojnë në sistemin imunitar të trupit: ato lidhen në mënyrë specifike me qelizat e kancerit, duke sinjalizuar qelizat mbrojtëse të sistemit imunitar për të shkatërruar qelizën e degjeneruar. Mjeku e administron rituximab direkt në venë çdo një deri në dy javë. Ai e përshkruan atë për leuçeminë e qelizave me qime kur një personi të prekur nuk lejohet të marrë analoge purine (kimioterapi) dhe interferon-alfa ose nuk mund t'i tolerojë ato për arsye mjekësore.

Ndonjëherë ka kuptim në leuçeminë me qeliza leshore të kombinohet kimioterapia (me analoge purine) dhe imunoterapia (me rituximab). Mjekët më pas flasin për kimioterapinë.

Varianti i leuçemisë me qeliza leshore

Varianti shumë i rrallë i leukemisë së qelizave me qime (HZL-V) nuk i përgjigjet mirë kimioterapisë me analoge purine. Interferoni-alfa gjithashtu nuk është shumë efektiv. Kimioimunoterapia (kimioterapia me analoge purine plus rituximab), për shembull, është më e përshtatshme. Nëse ndodh një rikthim afatshkurtër, ndonjëherë është e dobishme të hiqni shpretkën (splenektomia). Kjo shpesh përmirëson numërimin e gjakut të pacientit me kancer. Kirurgjia rekomandohet gjithashtu nëse një i sëmuri nuk lejohet të marrë kimioterapi me analoge purine për arsye mjekësore.

Si ekzaminohet dhe diagnostikohet HZL?

Në pacientët me simptoma tipike, mjeku fillimisht merr historinë mjekësore të pacientit. Ai ose ajo merr një përshkrim të hollësishëm të simptomave, pyet për ndonjë sëmundje të mëparshme ose themelore dhe nëse personi i prekur ka qenë i ekspozuar ndaj substancave toksike (të tilla si insekticide).

Kjo pasohet nga një ekzaminim i plotë fizik. Ndër të tjera, mjeku kontrollon nëse nyjet limfatike (për shembull në rajonin e qafës ose nën sqetull) janë të fryra. Ai gjithashtu palpon murin e barkut për të parë nëse shpretka është zmadhuar. Kjo mund të vlerësohet më saktë me një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) të abdomenit.

Shumica e pacientëve kanë leuçemi klasike me qeliza flokësh. Karakterizohet, ndër të tjera, nga një numër i reduktuar i limfociteve (një formë e qelizave të bardha të gjakut) dhe trombociteve. Në variantin e rrallë të leuçemisë me qeliza me qime, situata është e ndryshme: Këtu limfocitet janë rritur ndjeshëm. Vlerat e matura për trombocitet e gjakut janë zakonisht normale.

Gjithashtu i rëndësishëm në leuçeminë me qeliza leshtore është edhe ekzaminimi i palcës së eshtrave: mjeku merr një mostër të palcës së eshtrave (punkcioni i palcës së eshtrave) dhe e analizon atë në mënyrë më të detajuar në laborator.

A mund të parandalohet HZL?

Meqenëse shkaqet e kësaj sëmundjeje mjaft të rrallë janë të paqarta, nuk ka masa të konfirmuara ose efektive për parandalimin.