Halucinacionet: Shkaqet, format, diagnoza

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë janë halucinacionet? Iluzione shqisore që përjetohen si reale. Mund të preken të gjitha shqisat - dëgjimi, nuhatja, shija, shikimi, prekja. Dallimet në intensitet dhe kohëzgjatje janë të mundshme.
 • Shkaqet: p.sh., mungesa e gjumit, rraskapitja, izolimi social, migrena, tringëllimë në veshët, sëmundjet e syve, temperaturë e lartë, dehidratim, hipotermi, goditje në tru, dëmtim traumatik të trurit, epilepsi, çmenduri, skizofreni, depresion, alkool ose droga të tjera, helmim, mjekim.
 • Çfarë bën mjeku? Intervistë paraprake (anamnezë), ekzaminim fizik, analiza gjaku nëse është e nevojshme dhe masa të mëtejshme si ORL ose ekzaminim i syve, ekzaminim neurologjik, elektroencefalografi (EEG), tomografi kompjuterike (CT), rezonancë magnetike (MRI), analiza psikologjike.

Halucinacione: Përshkrimi

 • Halucinacionet dëgjimore: Personat që vuajnë dëgjojnë tinguj imagjinarë, për shembull, fërshëllimë, kërcitje ose muzikë.
 • Halucinacione teleologjike: Forma e veçantë e halucinacioneve dëgjimore në të cilat personi i prekur dëgjon zëra imagjinarë, për shembull, duke dhënë urdhra ose duke paralajmëruar për një rrezik të supozuar.
 • Halucinacionet optike: Personat e prekur shohin, për shembull, ndezje drite ose shkëndija, por edhe njerëz, kafshë ose objekte që nuk janë reale.
 • Halucinacionet e shijes (halucinacionet e shijes): Këto iluzione shqisore shpesh ndodhin së bashku me halucinacionet nuhatëse. Zakonisht, personi i prekur regjistron një erë të pakëndshme (p.sh., të kripur, të ngjashme me sapunin, squfuri ose fekale).
 • Halucinacionet trupore (cenesthesias): Në këto iluzione shqisore, ndjesia trupore është e shqetësuar. Tipike është bindja se organet e brendshme janë ndryshuar ose se dy hemisferat e trurit fërkohen me njëra-tjetrën. Kalimi midis halucinacioneve trupore dhe atyre prekëse është i lëngshëm.
 • Halucinacionet trupore: Personat e prekur kanë ndjenjën se trupi i tyre është duke u manipuluar nga jashtë (p.sh., i rrezatuar ose i elektrizuar).
 • Halucinacionet vestibulare: Personat që vuajnë kanë ndjesinë e notit ose rënies.
 • Halucinacione hipnagogjike dhe hipnopompike: Këto deluzione shqisore kryesisht vizuale ose dëgjimore ndodhin gjatë gjysmë-gjumit kur bie në gjumë (hipnagogjik) ose kur zgjohet (hipnopompe).

Një halucinacion zakonisht fillon papritur. Ai zgjat disa orë, ditë ose javë, por mund të bëhet edhe kronik dhe të kthehet në delir. Në këtë gjendje, personi i prekur nuk mund të thithë, përpunojë dhe ruajë më informacionin në mënyrë të strukturuar. Si rezultat, ata nuk mund të orientohen më dhe të kujtojnë gjërat siç duhet dhe shpesh halucinojnë edhe më shumë. Përveç kësaj, ka ankth, ndonjëherë edhe agjitacion, si dhe një rrezik akut për veten ose të tjerët.

Ekspertët i referohen halucinozës si halucinacione të përsëritura. Megjithatë, vetëdija e personit të prekur nuk është e dëmtuar. Një shembull është halucinoza alkoolike - një psikozë me iluzionet e persekutimit dhe halucinacione të forta, veçanërisht deluzionet dermatozoarë, që ndodh me alkoolizmin kronik afatgjatë. Kjo i referohet ndjenjës se insektet e vogla, krimbat, parazitët ose dëmtuesit e tjerë zvarriten mbi dhe nën lëkurë.

Diferencimi nga pseudohalucinacionet

Dallimi nga iluzionet

Ndërsa halucinacionet janë perceptime të rreme shqisore, deluzionet janë mendime dhe besime të rreme, siç janë iluzionet persekutuese. Të vuajturit nuk mund të heqin dorë thjesht prej tyre, edhe nëse qeniet e tjera njerëzore u ofrojnë atyre "prova për të kundërtën".

Halucinacionet: Shkaqet

Shkaqet kryesore të halucinacioneve janë:

 • Mungesa e theksuar e gjumit ose rraskapitja e plotë.
 • Izolimi social, për shembull, izolimi ose qëndrimi i zgjatur në një mjedis me stimul të ulët (p.sh., një dhomë e errët dhe e qetë): Halucinacionet janë një reagim i natyrshëm i trupit ndaj mungesës së stimujve të jashtëm. Iluzionet shqisore gjatë ushtrimeve meditative (ekstazi shpirtërore dhe vizionet) konsiderohen forma të veçanta.
 • Tringëllimë në veshët: Nëse ka zhurmë ose nxitim në vesh pa një burim të jashtëm zëri, tringëllimë në veshët është i pranishëm.
 • Sëmundjet e syrit si shkëputja e retinës, dëmtimi i nervit optik ose dëmtimi i qendrës vizuale mund të shkaktojnë gjithashtu halucinacione optike, për shembull, ndezje drite, njolla, modele, njolla drite ose ngjyra.
 • Temperatura e lartë: me temperaturë të lartë mund të shfaqen halucinacione me agjitacion, shqetësim, mungesë orientimi etj.
 • Hipotermia: Halucinacionet janë gjithashtu të mundshme me hipotermi të rëndë.
 • Goditja në tru: halucinacione, deluzione, konfuzion, memorie dhe vetëdije e dëmtuar mund të ndodhin gjatë një goditjeje.
 • Trauma kraniocerebrale: Halucinacionet dhe deluzionet ndonjëherë ndodhin në kontekstin e dëmtimit kraniocerebral.
 • Epilepsia: Në disa raste, krizat epileptike shoqërohen me halucinacione shqisore, si halucinacionet e nuhatjes dhe shijes.
 • Sëmundja e Huntingtonit (korea e Huntingtonit): Sëmundja e Huntingtonit është një sëmundje e trashëguar, progresive e trurit që shkakton çrregullime të lëvizjes dhe ndryshime mendore. Halucinacione dhe deluzione janë gjithashtu të mundshme.
 • Depresioni: Halucinacionet shqetësuese dhe/ose deluzione me dëshpërim dhe mungesë të dëshirës mund të jenë shenja të depresionit.
 • Abuzimi me alkoolin: Halucinacionet (veçanërisht deluzionet shqisore dëgjimore) dhe deluzionet mund të ndodhin gjatë dehjes me alkool. Abuzuesit e alkoolit gjithashtu mund të zhvillojnë halucinacione gjatë tërheqjes.
 • Helmimi: Halucinacionet dhe deluzionet e lidhura me bebëzat e zgjeruara dukshëm tregojnë helmim, si p.sh. me belladonna ose datura. Pjesë të këtyre bimëve ndonjëherë konsumohen si droga halucinogjene ose hahen aksidentalisht nga fëmijët.

Halucinacione: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Iluzionet shqisore që ndodhin, për shembull, kur ka mungesë të theksuar gjumi, në përgjithësi nuk kërkojnë kujdes mjekësor. Përndryshe, megjithatë, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek në rast halucinacioni për të sqaruar shkakun e mundshëm. Kjo vlen veçanërisht në rastet e mëposhtme:

 • Halucinacione dhe deluzione gjatë marrjes së ilaçeve: Flisni menjëherë me mjekun që merr pjesë.
 • Halucinacione dhe deluzione me bebëza të zgjeruara dukshëm: Dyshim për helmim (p.sh. me datura ose belladonna)! Telefononi menjëherë mjekun e urgjencës dhe mos e lini vetëm personin e prekur!
 • Halucinacione (si kafshët e vogla në lëkurë) dhe iluzionet me shqetësim ose agjitacion ankth, konfuzion, memorie të dëmtuar dhe mundësisht vetëdije të dëmtuar, djersitje dhe dridhje: Dyshimi për psikozë organike akute dhe deliri në rastin e tërheqjes së alkoolit, temperaturë të lartë, hipotermi, goditje në tru, encefalit, etj. Telefononi mjekun e urgjencës dhe mos e lini vetëm personin e prekur.

Halucinacione: Çfarë bën mjeku?

Mjeku fillimisht do të pyesë pacientin në detaje për historinë mjekësore (anamnezën). Është e rëndësishme, për shembull, kur dhe sa shpesh ndodhin halucinacionet dhe çfarë lloji janë ato. Ky informacion, ndoshta së bashku me ekzaminime të ndryshme, do të ndihmojë mjekun të përcaktojë shkakun e halucinacioneve.

 • Ekzaminimi fizik është rutinë kur dikush vjen te mjeku me ankesa të paqarta si halucinacione.
 • Ekzaminimet mjekësore të ORL-së janë të rëndësishme kur dikush dëgjon tinguj që nuk janë të pranishëm (tinitus i dyshuar).
 • Një ekzaminim oftalmologjik bëhet nëse disa sëmundje të syrit ose dëmtimi i nervit optik ose qendrës vizuale mund të jenë përgjegjëse për halucinacionet optike.
 • Ekzaminimi neurologjik i rrugëve nervore mund të jetë informues nëse, për shembull, migrena, goditja në tru, epilepsia ose inflamacioni i trurit është një shkak i mundshëm i halucinacioneve.
 • Tomografia e kompjuterizuar (CT) dhe imazhi i rezonancës magnetike (MRI) mund të jenë të dobishme në rastet e dyshimit për goditje në tru, encefalit, dëmtim traumatik të trurit ose demencë.
 • Një ekzaminim i lëngut cerebrospinal (CSF) i marrë nga palca kurrizore (punksioni CSF) përdoret për të zbuluar ose përjashtuar inflamacionin e trurit.

Halucinacione: Çfarë mund të bëni vetë

Halucinacionet janë përgjithësisht një rast për mjekun dhe kërkojnë trajtim të gjendjes themelore. Megjithatë, nëse mungesa e theksuar e gjumit dhe rraskapitja e plotë janë përgjegjëse për iluzionet shqisore, ju mund të bëni diçka vetë: të bëni një gjumë dhe pushim të mirë të natës dhe halucinacionet do të zhduken.