Gishti i çekiçit: Trajtimi, Shkaqet, Simptomat

Vështrim i shkurtër

  • Trajtimi: montim ose këpucë ortopedike, ortotikë, futje këpucësh, ngjitje me shirit, kirurgji të tilla si ripozicionimi i tendinit ose rindërtimi i kyçeve.
  • Shkaqet: Këpucë të papërshtatshme, shumë të ngushta, pozicione të gabuara të këmbëve si shputa e shputës, shputa e mprehtë dhe këmbë e zbrazët, pozicione të tjera të gabuara të gishtave si hallux valgus
  • Simptomat: Dhimbja, e cila shpesh shfaqet më vonë në jetë, shqetësimet e ecjes dhe deformimi i gishtave të këmbës si problem estetik.
  • Prognoza: Sa më herët të jetë trajtimi i gishtit të çekiçit, aq më e mirë është prognoza. Megjithatë, në disa raste, individët e prekur zhvillojnë përsëri një gisht çekiç.
  • Parandalimi: Veshja e këpucëve që përshtaten dhe janë sa më të sheshta mund të parandalojë një gisht të çekanit. Është veçanërisht e dobishme të ecni zbathur.

Çfarë është një gisht çekiç?

Shumica e njerëzve të prekur nga gishti i çekiçit vuajnë gjithashtu nga një deformim i këmbës, si p.sh. shputa e këmbës, harku i lartë ose unaza (hallux valgus). Rrallë, një gisht i çekanit është i lindur.

Përveç gishtit të çekanit, ka edhe deformime të tjera të gishtave të këmbës që janë shumë të ngjashme me të. Këtu, megjithatë, gjymtyrët individuale të gishtërinjve janë të keqpozicionuara në një mënyrë tjetër.

Gishti i kthetrave (Digitus flexus)

Megjithatë, gishti i kthetrave nuk është i njëjtë me shputën e kthetrave (gjithashtu këmba e zbrazët, pes cavus). Ky është një deformim i të gjithë këmbës.

Gishti i shuplakës

Ndryshe nga gishti i çekiçit, në gishtin e Malletit shtrihet edhe nyja bazë edhe ajo e mesme. Gishti i këmbës drejtohet drejt përpara mbi këto dy nyje. Në nyjen fundore, gishti i këmbës është i lakuar në atë masë sa që maja e gishtit të këmbës të tregojë edhe këtu në tokë.

Si trajtohet gishti i çekiçit?

Nëse gishtat e këmbëve janë vetëm pak të lakuar dhe ka vetëm pika të lehta presioni, shpesh mjafton të rregulloni këpucët individualisht. Një mundësi, për shembull, është të zgjeroni kapakun e shputës ose të përdorni këpucë të reja me një kuti më të gjerë gishtash në mënyrë që gishtat e këmbëve të kenë përsëri më shumë hapësirë ​​në këpucë.

Studimet e fundit kanë treguar se në shumë raste çorapet mbështetëse, të cilat gjenerojnë një presion maksimal prej 18 deri në 21 mmHg, kanë një efekt pozitiv në gishtat e çekanit dhe reduktojnë shqetësimin.

Në shumë raste, megjithatë, vetëm operacioni i gishtit të çekanit ndihmon. Kur zgjidhni metodën kirurgjikale, faktori vendimtar është sa është lakuar gishti i këmbës dhe nëse mund të lëvizet akoma.

Zhvendosja e tendinit

Rindërtimi i përbashkët

Nëse kockat e gishtave të këmbës janë më të deformuara, kirurgu heq një pjesë të falangës së mesme ose proksimale. Më pas ai drejton gishtin e këmbës. Ndonjëherë mjeku fut një tel të vogël në gishtin e prekur. Është projektuar për të stabilizuar gishtin e këmbës në pozicionin e korrigjuar dhe hiqet pas disa javësh.

Shiritat si mjete ndihmëse alternative

Efektiviteti i kinesiotapes nuk është vërtetuar mjekësisht. Nëse ankesat vazhdojnë dhe përsëriten pavarësisht shiritave, rekomandohet të konsultoheni me një mjek.

Si zhvillohet një gisht çekiç?

Shumica e gishtërinjve të çekanit zhvillohen gjatë një periudhe të gjatë kohore gjatë jetës. Ka disa faktorë rreziku që nxisin këtë deformim:

Këpucë të pahijshme

Keqpozicion shoqërues i këmbës

Shkëmbimi i këmbës ose harku i lartë ndryshon harkun e këmbës. Nëse këmba është e mbingarkuar ose e ngarkuar keq në një nga këto deformime për shkak të peshës së tepërt ose këpucëve të papërshtatshme, pjesa e përparme e këmbës humbet tensionin e saj. Harku gjatësor bie dhe gishtat e këmbëve largohen. Kjo ndryshon drejtimin e tërheqjes së muskujve dhe tendinave. Më pas gishtat e këmbëve përkulen si një çekiç.

Disordersrregullime neurologjike

Në paralizën spastike, spazma (kontraksione) e muskujve ndodh ndonjëherë në këmbë, duke rezultuar në një gisht çekiç. Gishti i çekiçit gjithashtu zhvillohet më shpesh në çrregullime të tjera neurologjike si ataksia e Friedreich. Kjo për shkak se të sëmurët shpesh kanë edhe harqe të larta, të cilat përbëjnë rrezik për gishtin e çekanit.

Pas traumës

reumatizmi

Artriti reumatoid është një inflamacion kronik i kyçeve. Është një sëmundje që shfaqet në nyjet e gishtave dhe gjithashtu nxit gishtin e çekanit.

Cilat janë simptomat tipike të gishtit të çekiçit?

Një gisht çekiç nuk çon domosdoshmërisht në simptoma. Zakonisht, të prekurit shkojnë te mjeku vetëm kur kanë dhimbje të forta. Të tjerët vuajnë nga fakti se forma e këmbës së tyre ndryshon vizualisht për shkak të gishtit të çekiçit. Në këto raste, gishti i çekanit është më shumë një problem estetik.

Me të gjitha simptomat e përshkruara, duhet theksuar se ato nuk janë domosdoshmërisht të lidhura me shkallën e deformimit. Edhe një gisht çekiç i theksuar lehtë shkakton shqetësime të rënda në disa raste, ndërsa njerëzit e tjerë nuk përjetojnë simptoma edhe me gishtat e çekanit të theksuar.

Si diagnostikohet një gisht i çekiçit?

Ndonjëherë rrezet X të këmbës ndihmojnë në diagnozën. Ato përdoren kryesisht për të planifikuar kirurgjinë e gishtit të çekanit.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Pa trajtim, pozicioni i gabuar vazhdon të përkeqësohet me kalimin e kohës. Atëherë prognoza është dukshëm më e keqe.

Si mund të parandalohet një gisht çekiç?