Ethet e barit: Shkaqet, këshilla

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Alergji ndaj poleneve të caktuara të bimëve. Emra të tjerë për ethet e barit: polinozë, polinozë, alergji ndaj polenit, rinitit alergjik sezonal.
 • Simptomat: Rrjedhje hundësh, sy të kruar dhe të përlotur, sulme teshtitjeje.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Keqrregullimi i sistemit imunitar, për shkak të të cilit sistemi mbrojtës i sheh proteinat nga poleni si të rrezikshme dhe i lufton ato. Tendenca ndaj alergjive përcaktohet gjenetikisht. Faktorë të ndryshëm ndoshta kontribuojnë në shfaqjen e sëmundjes (p.sh. higjiena e tepërt, tymi i duhanit).
 • Diagnoza: Marrja e një historie mjekësore, testet e alergjisë (p.sh. prick test, RAST).
 • Trajtimi: Medikamente për të lehtësuar simptomat, për të reduktuar kontaktin me alergjen (p.sh., ajrosni natën në vend të ditës, instaloni ekranet e polenit në dritare); trajtimi shkakësor me hiposensitizim (imunoterapi specifike)
 • Prognoza: Kryesisht ethet e barit vazhdojnë për gjithë jetën dhe rriten pa trajtim. Përveç kësaj, ndryshimi i dyshemesë është i mundur (zhvillimi i astmës alergjike). Megjithatë, me trajtimin e duhur, simptomat mund të lehtësohen dhe të shmangen komplikimet.
 • Parandalimi: Tendenca ndaj alergjive nuk mund të parandalohet, por faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e alergjive munden. Kjo do të thotë, për shembull, mos pirja e duhanit gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes, mjedisi pa duhan për fëmijën, ushqyerja e plotë me gji gjatë katër deri në gjashtë muajt e parë.

Është vlerësuar se mesatarisht pothuajse një në katër njerëz në Evropë vuan nga riniti alergjik, i shkaktuar zakonisht nga disa polene. Një alergji e tillë ndaj polenit (pollinoza, ethet e barit) është forma më e zakonshme e alergjisë.

Ashtu si me të gjitha alergjitë, në ethet e barit, sistemi imunitar i trupit reagon ndaj substancave që janë në të vërtetë të padëmshme – por jo ndaj sanës, siç sugjeron emri, por ndaj proteinave të poleneve të caktuara të bimëve në ajër (si pjalmet e ndryshme të barit dhe pemëve).

Një polen i tillë nuk është i pranishëm në ajër gjatë gjithë vitit, por vetëm gjatë periudhës së lulëzimit të bimëve përkatëse. Kështu, simptomat e etheve të barit shfaqen vetëm në muaj të caktuar të vitit. Kjo është arsyeja pse ethet e barit quhet edhe rinitit alergjik sezonal (= rinitit alergjik sezonal, rhinitis allergica).

Nëse keni simptoma të ngjashme me ethe sanë gjatë gjithë vitit, ndoshta nuk keni ethe sanë, por një formë tjetër alergjie (për shembull, ndaj marimangave të pluhurit).

Ethet e barit: simptomat

Njerëzit pa ethe shpesh vështirë se mund ta imagjinojnë se sa shqetësuese janë në të vërtetë simptomat e një alergjie ndaj polenit: Kruajtja, lotimi i syve dhe sulmet e dhunshme të teshtitjes me rrjedhje hundësh kufizojnë ndjeshëm cilësinë e jetës së të prekurve.

Mund të lexoni gjithçka të rëndësishme në lidhje me shenjat tipike të etheve të barit në artikullin Simptomat e etheve të barit.

Ethet e barit: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Si me të gjitha alergjitë, simptomat e etheve të barit (alergjia ndaj polenit) shkaktohen nga një reagim i tepruar i sistemit imunitar: mbrojtja e trupit gabimisht i klasifikon proteinat e padëmshme si të rrezikshme dhe i lufton ato si një patogjen:

Në këtë proces, disa qeliza imune – të ashtuquajturat qeliza mast – sekretojnë lajmëtarë inflamatorë (histamine, leukotriene) kur ndeshen me proteinat e polenit. Këto më pas shkaktojnë simptoma tipike të etheve të barit: sytë, hunda dhe fyti preken sepse proteinat e polenit hyjnë në trup kryesisht përmes mukozave.

Shpesh, njerëzit me ethe të barit zhvillojnë gjithashtu alergji ndaj ushqimeve të caktuara. Mjekët më pas flasin për një alergji të kryqëzuar.

Si zhvillohet disrregullimi i sistemit imunitar?

Proceset e përfshira në zhvillimin e alergjisë ndaj polenit tashmë janë kuptuar mirë. Megjithatë, ka vetëm supozime se çfarë e shkakton përfundimisht ethet e barit. Disa faktorë rreziku ndoshta kontribuojnë me siguri të madhe në zhvillimin e etheve të barit:

trashëgim

 • Nëse asnjë anëtar i familjes nuk është alergjik, fëmijët kanë një rrezik alergjie prej rreth 5 deri në 15 përqind.
 • Nëse njëri prind është alergjik, rreziku është rreth 20 deri në 40 për qind.
 • Nëse të dy prindërit janë alergjikë, fëmija ka rreth 40 deri në 60 përqind shanse që të zhvillojë gjithashtu një alergji.
 • Nëse të dy prindërit kanë të njëjtën alergji, rreziku i alergjisë së fëmijës është rreth 60 deri në 80 për qind.

Për më tepër, ata që janë të prirur ndaj alergjive shpesh nuk kanë vetëm një. Për shembull, pacientët me neurodermatit janë shpesh të prirur ndaj etheve të barit dhe shumë të sëmurë nga alergjia ndaj polenit gjithashtu nuk mund të tolerojnë zbokthin e kafshëve.

Higjiena e tepërt

Është e mundur që shkalla në të cilën sistemi imunitar sfidohet gjatë fëmijërisë gjithashtu të luajë një rol në zhvillimin e alergjive (ethet e barit, etj.). E ashtuquajtura hipoteza e higjienës supozon se mbrojtja e trupit nuk sfidohet kur higjiena është shumë e theksuar në fëmijëri dhe për këtë arsye në një moment vepron edhe kundër substancave të padëmshme.

Tymi i duhanit dhe ndotës të tjerë të ajrit

Substancat në ajrin e ambientit që irritojnë traktin respirator (pluhuri i imët, tymi i cigares, shkarkimi i makinave, etj.) mund të kontribuojnë në zhvillimin e alergjive (ethet e barit, etj.) dhe astmës. Për shembull, fëmijët që rriten me prindër që pinë duhan kanë një rrezik shumë të rritur për të zhvilluar më vonë astmë, ethet e barit ose alergji të tjera.

Por edhe pirja e duhanit gjatë shtatzënisë është e rrezikshme për fëmijën. Substancat që përmbahen në tymin e duhanit mund të çojnë në keqformime të shumta dhe çrregullime zhvillimore tek fëmija i palindur (për shembull, në mushkëri). Prandaj, një nënë e ardhshme nuk duhet të pijë kurrë duhan gjatë shtatzënisë. Pas lindjes, pirja e duhanit në përgjithësi duhet të jetë tabu në prani të fëmijës.

Gjithnjë e më shumë njerëz vuajnë nga ethet e barit

Ekspertët nga shoqëritë alergjike dyshojnë se incidenca e etheve të barit (alergjisë ndaj polenit) do të vazhdojë të rritet. Ata shohin një arsye për këtë në ndryshimin e klimës:

Rritja e temperaturave në mbarë botën po zgjat ndjeshëm sezonin e polenit të shumë bimëve. Përmbajtja më e lartë e dioksidit të karbonit (CO2) në ajër gjithashtu stimulon bimët të lëshojnë edhe më shumë polen se më parë.

Ndotja e ajrit nga pluhuri i imët ose ndotja e ozonit gjithashtu bën që proteinat e polenit të shkaktojnë reagime edhe më të dhunshme te njerëzit. Studiuesit në Institutin Max Planck për Kiminë në Mainz supozojnë se poleni i thuprës, për shembull, është dy deri në tre herë më agresiv për shkak të një reaksioni kimik me ozonin (O3).

Ethet e barit: ekzaminimet dhe diagnoza

Personi i duhur i kontaktit për ethe të dyshuar të barit (pollinosis) është një mjek me titullin shtesë "alergologji". Këta janë zakonisht dermatologë, mjekë të veshit, hundës dhe fytit (ENT), specialistë të mushkërive, internistë ose pediatër që kanë kryer trajnime shtesë si alergologë.

Konsultimi fillestar

Gjatë vizitës së parë, mjeku fillimisht do të marrë historinë mjekësore të pacientit (anamnezën) në një diskutim të detajuar. Në shumicën e rasteve, ai ose ajo tashmë do të jetë në gjendje të vlerësojë nëse ethet e barit janë shkaku bazuar në përshkrimin e simptomave. Pyetjet e mundshme të mjekut mund të jenë për shembull:

 • Çfarë ankesash keni?
 • Kur ndodhin saktësisht ankesat, pra në cilën orë të ditës dhe sezonin?
 • Ku shfaqen simptomat - jashtë apo vetëm brenda?
 • A keni ndonjë alergji të njohur?
 • Keni neurodermatit apo astmë?
 • A kanë prindërit ose vëllezërit e motrat tuaj sëmundje alergjike si astma, ethet e barit ose neurodermatiti?
 • Ku jetoni (në fshat, pranë një rruge të ngarkuar, etj.)?

Nëse bëhet fjalë për ethet e barit, mjeku mund të përcaktojë relativisht me besueshmëri vetëm nga intervista e anamnezës. Identifikimi i alergjenit nxitës, nga ana tjetër, ndonjëherë është shumë i vështirë dhe i ngjan punës detektive.

Hapi i parë është të shikoni kalendarin e polenit. Atje, renditen kohët në të cilat bimët e ndryshme në një rajon të caktuar zakonisht lëshojnë polenin e tyre: Për shembull, kushdo që ka simptoma tipike të etheve të barit që në janar është ndoshta tepër i ndjeshëm ndaj polenit të alderit dhe/ose lajthisë.

Provimet

Mjeku ekzaminon pacientin pas konsultimit fillestar. Ai shikon veçanërisht hundën (brenda dhe jashtë) dhe sytë.

Ekzistojnë teste të ndryshme diagnostikuese për të identifikuar llojin ose llojet e polenit ndaj të cilit dikush është alergjik. Këto teste alergjie përfshijnë testimin e lëkurës, testimin e provokimit dhe, nëse është e nevojshme, testin e gjakut për antitrupat ndaj proteinave të polenit (antitrupat IgE).

Tre ditë para testit të lëkurës ose testit provokues, pacienti duhet të ndalojë marrjen e medikamenteve që shtypin reaksionet alergjike (për shembull, kortizoni ose antihistaminet). Përndryshe, rezultati i testit do të falsifikohet. Mjeku do të japë informacion më të detajuar.

Provë mashtrimi

Lexoni më shumë rreth kësaj forme të testit të lëkurës në artikullin Pricktest.

Testi intradermal

Nëse testi me shpim nuk jep një rezultat përfundimtar në rastin e dyshimit për alergji ndaj polenit, tretësira e provës mund të injektohet gjithashtu në lëkurë duke përdorur një gjilpërë të hollë.

Test provokimi

Mjeku e aplikon substancën e dyshuar në hundë, mukozën bronkiale ose konjuktivën në syrin e pacientit. Nëse reagimi është pozitiv, mukozat fryhen dhe shfaqen siklet. Ky test mund të çojë në reaksione të mëtejshme, ndonjëherë të rënda alergjike (deri në shokun anafilaktik). Prandaj, pacienti duhet të qëndrojë nën mbikëqyrjen mjekësore për të paktën gjysmë ore pas kësaj.

Testi i gjakut për antitrupa

Testi "RAST" mund të përdoret për të përcaktuar nëse disa antitrupa (imunoglobulina E, IgE) kundër proteinave të polenit janë të pranishme në serumin e gjakut të pacientit. Nëse është kështu, kjo tregon sensibilizimin ndaj disa alergeneve, të cilat, megjithatë, nuk duhet domosdoshmërisht të shoqërohen me simptoma alergjie.

Ethet e barit në fëmijë

Ethet e barit mund të shfaqen edhe tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Zakonisht mjeku nuk u bën test të lëkurës dhe provokimit. Të dyja procedurat janë të pakëndshme për fëmijët. Përveç kësaj, pasardhësit zakonisht rezistojnë me forcë.

Ethet e barit gjatë shtatzënisë

Ethet e barit: trajtimi

Për të trajtuar një alergji ndaj polenit, mjeku ka disa opsione. Shumë pacientëve u jepen medikamente që lehtësojnë simptomat e etheve të barit. Për simptoma të lehta, antihistaminet në formë tabletash janë zgjedhja e parë. Për simptomat e moderuara dhe të rënda të etheve të barit, përdoret spërkatja e hundës me kortizon - shpesh në kombinim me antihistamine.

Një tjetër mundësi për trajtimin e etheve të barit është hiposensitizimi (i njohur edhe si imunoterapi specifike). Kjo është një përpjekje për të mësuar gradualisht sistemin imunitar të personit të prekur me proteinat e polenit.

Mund të lexoni më shumë rreth opsioneve të ndryshme të trajtimit në artikullin Ethet e barit – Terapia.

Parandalimi i simptomave të etheve të barit

Për të shmangur simptomat e etheve të barit në radhë të parë si një i sëmurë nga alergjia ndaj polenit, duhet të shmangni sa më shumë polenin kritik. Sidoqoftë, kjo nuk është shumë e lehtë, veçanërisht pasi ato notojnë qindra kilometra në ajër. Prandaj, ato mund të shkaktojnë simptoma të etheve të barit edhe nëse bimët në fjalë nuk janë ende të lulëzuara në vetë vendin e banimit. Megjithatë, këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë për të kufizuar kontaktin me alergjen sa më shumë që të jetë e mundur:

Kushtojini vëmendje parashikimit të polenit

Merrni një kalendar polen

Një kalendar poleni u ofron të sëmurëve nga ethet e barit një udhëzues të përafërt se kur mund të presin të përjetojnë simptoma. Kjo mund të jetë shumë e dobishme për planifikimin e pushimeve, për shembull. Kalendarët e polenit janë gjithashtu pa pagesë në pothuajse të gjitha farmacitë.

udhëtim

Ata që kanë mundësi duhet të udhëtojnë në zonat ku bimët në fjalë nuk kanë lulëzuar ende ose nuk janë më në lulëzim gjatë sezonit të polenit të bimëve “të tyre”. Përndryshe, personat që vuajnë nga alergjia ndaj polenit mund të udhëtojnë edhe në rajone ku këto bimë nuk shfaqen fare, si në malet e larta në lartësi mbi 1,500 metra, në zonat bregdetare ose në ishuj. Atje, ajri zakonisht është i ulët në polen.

Mbajini dritaret të mbyllura gjatë ditës

Numri i polenit është zakonisht më intensiv gjatë ditës. Prandaj, njerëzit që vuajnë nga ethet e barit duhet t'i mbajnë dritaret të mbyllura gjatë ditës dhe më tepër të ajrosen gjatë natës. Pastaj më pak polen hyn në brendësi.

Kondicionerë me filtra ajri

Kondicionerët me filtra ajri mund të jenë mjaft të dobishëm për ata që vuajnë nga alergjitë. Ata pastrojnë ajrin e brendshëm nga poleni, ndër të tjera. Megjithatë, është e rëndësishme që sistemi të shërbehet rregullisht. Filtrat e dëmtuar ose të ndotur mund të ndotin gjithashtu ajrin me alergjenë.

Ekranet e polenit në dritare

Mbajeni dhomën e gjumit pa polen

Nëse i hiqni rrobat e rrugës jashtë dhomës së gjumit dhe i lani flokët para se të shkoni në shtrat, do të parandaloni përhapjen e polenit në dhomën e gjumit. Rrobat e sapo lara (si p.sh. liri krevati) nuk duhet të lihen jashtë për t'u tharë, pasi poleni mund të ngjitet në to.

Pastroni hapësirat e jetesës nga polen

Gjatë sezonit të polenit, mund të jetë e dobishme për ata që vuajnë nga ethet e barit të pastrojnë shtëpitë e tyre çdo ditë. Nëse është e mundur, asnjë polen nuk duhet të përzihet - për shembull kur pastroni me korrent. Është më mirë të lagni dyshemetë dhe mobiljet.

Mbrojtja e polenit gjatë vozitjes

Në makinë, ata që vuajnë nga alergjia ndaj polenit duhet të fikin ajrosjen dhe të mbajnë dritaret të mbyllura. Në shumë modele makinash, është gjithashtu e mundur që sistemet e ventilimit të rinovohen me filtra polen.

Përdorni shiun në vend të diellit

Shiu zvogëlon përqendrimin e polenit në ajër. Prandaj, njerëzit me ethe të barit duhet të preferojnë të përdorin dushet e shiut dhe kohën pak më pas për shëtitje.

Ethet e barit: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Shumë të sëmurë kanë ethe sanë relativisht herët, pra në fëmijëri ose adoleshencë. Megjithatë, në fund të fundit mund të ndodhë për herë të parë në çdo fazë të jetës.

A mund të parandalohet ethet e barit?

Ndjeshmëria ndaj alergjive (atopia) është e trashëguar. Por nëse një alergji shpërthen në të vërtetë varet nga faktorë të tjerë. Për shembull, dieta e nënës gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji ndikon në rrezikun e alergjive tek fëmijët. Ekspertët rekomandojnë gjithashtu që foshnjat të ushqehen plotësisht me gji për katër deri në gjashtë muajt e parë të jetës dhe të vazhdojnë të ushqehen me gji pas futjes së ushqimeve plotësuese. Kjo gjithashtu mund të parandalojë alergjitë si ethet e barit.

Mund të zbuloni se cilat masa të tjera ndihmojnë në parandalimin e alergjive në artikullin Alergjia – Parandalimi.