Terapia e etheve të barit: Çfarë ndihmon?

Terapia e etheve të barit: Trajtim simptomatik

Ethet e barit nuk janë një gjë e vogël, por një sëmundje që mund të prekë rëndë të prekurit. Për shembull, nxënësit e shkollës me një alergji të patrajtuar ndaj polenit kanë 40 për qind më shumë gjasa të heqin një notë të tërë gjatë sezonit të polenit.

Prandaj, ata që vuajnë nga alergjitë nuk duhet të pranojnë thjesht simptomat e bezdisshme dhe shpesh të rënda të etheve të barit. Në shumicën e rasteve, ato mund të lehtësohen në mënyrë efektive me ndihmën e ilaçeve. Preparatet e përdorura synojnë lajmëtarët inflamatorë histaminën dhe leukotrienet. Këto çlirohen nga qeliza të veçanta imune (mastocitet) si pjesë e reaksionit alergjik dhe shkaktojnë simptomat e etheve të barit.

Medikamentet për ethet e barit bllokojnë efektin ose çlirimin e lajmëtarëve inflamatorë. Medikamentet e mëposhtme përdoren - ndonjëherë të kombinuara - në terapinë simptomatike të etheve të barit:

Antihistaminet

Antihistaminet bllokojnë vendet e bashkimit (receptorët) të histaminës lajmëtare inflamatore në sipërfaqen e qelizave të trupit. Kjo e pengon atë të ushtrojë efektin e saj. Ilaçet hyjnë në fuqi shumë shpejt, zakonisht pas rreth një ore.

Në të kaluarën, antihistaminet shpesh i lodhnin njerëzit, gjë që ishte shumë e rrezikshme, veçanërisht në trafik. Të ashtuquajturat antihistamine të gjeneratës së dytë dhe të tretë, megjithatë, kanë pak ose aspak efekte të tilla anësore. Efekti i tyre zakonisht zgjat rreth 24 orë.

Kortizoni

Kortizoni është një hormon endogjen që kryen detyra të shumta në trup. Efekti i tij i fortë anti-inflamator përdoret edhe në terapinë e etheve të barit: Përdoren substanca të ngjashme me kortizonin (glukokortikoidet).

Glukokortikoidet zakonisht përdoren lokalisht për ethet e barit (si sprej për hundët), dhe më rrallë në mënyrë sistematike (si tableta). Me preparatet e kortizonit me veprim lokal (si beklometazoni - ose spërkatja e hundës budesonide), vështirë se pritet ndonjë efekt anësor.

Spërkatjet e hundës me kortizon janë zgjedhja e parë për trajtimin e simptomave të moderuara deri në të rënda të etheve të barit. Kombinimi i kortizonit dhe antihistamines azelastin në një sprej nazal konsiderohet veçanërisht efektiv.

Simptomat janë të moderuara deri në të rënda nëse çojnë në gjumë të shqetësuar, mungesë përqendrimi në shkollë ose punë, dëmtime në jetën e përditshme ose ankesa të tjera shqetësuese. Megjithatë, ata që vuajnë nga alergjitë mund të përdorin gjithashtu sprej kortizoni si një alternativë ndaj antihistamines edhe për simptoma të lehta.

Antagonistët e receptorit të leukotrienit

Sprej për hundë dekongjestive dhe shpëlarje hundësh

Spërkatjet dekongjestive nazale ofrojnë lehtësim të shpejtë nga ethet e barit kur hunda është e ënjtur e mbyllur. Megjithatë, ato duhet të përdoren për maksimum një javë. Përndryshe, ekziston rreziku që mukozat e hundës të thahen, gjë që mund të përkeqësojë reaksionet alergjike. Përveç kësaj, vetë preparatet dekongjestive mund të shkaktojnë inflamacion (rinitit medikamentoz).

Shpëlarjet e hundës janë gjithashtu pjesë e terapisë simptomatike të etheve të barit: pastrojnë mukozën e hundës nga poleni.

Gjatë ditës, spërkatjet e hundës me tretësirë ​​të kripur janë shumë të përshtatshme. Megjithatë, shpëlarja e hundës me një dush nazal, siç janë ato të disponueshme në barnatore dhe farmaci, është shumë më efektive. Simptomat alergjike shpesh mund të lehtësohen ndjeshëm me këtë.

Për t'u kujdesur për lëkurën e irrituar të hundës (mukusit), të sëmurët mund të aplikojnë një pomadë që përmban dexpanthenol.

Stabilizuesit e qelizave mast (kromone)

Të ashtuquajturat kromone (të tilla si acidi kromoglizik, nedokromil) "stabilizojnë" mastocitet në mënyrë që ato të mos çlirojnë më substanca inflamatore. Për shkak të efikasitetit të tyre të ulët, stabilizuesit e qelizave mast nuk janë pjesë e terapisë standarde për ethet e barit dhe përdoren më së shumti në raste të jashtëzakonshme.

Kromonet janë të disponueshme në forma të ndryshme (spërkatës për hundë, pika për sy, inhalatorë me dozë të matur, kapsula për gëlltitje). Ato veprojnë vetëm në nivel lokal - kjo vlen edhe për acidin kromoglizik, i cili është i disponueshëm në formë kapsule. Kjo ushtron efektin e saj vetëm në mukozën në zorrë, por nuk absorbohet në trup.

Terapia e etheve të barit: imunoterapi specifike (SIT, "desensitizim")

Imunoterapia specifike (SIT) është aktualisht opsioni i vetëm për trajtimin e etheve të barit që zbut mekanizmin e origjinës së simptomave - reagimin e tepruar imunitar. Prandaj mjekët flasin edhe për terapinë shkakësore të etheve të barit. Vetë procedura, imunoterapia specifike, quhet edhe imunoterapi alergjen-specifike (AIT). Në rastin e alergjisë ndaj polenit, flitet edhe për hiposensibilizimin e etheve të barit, desensibilizimin e etheve të barit ose vaksinimin kundër etheve të barit.

Në këtë metodë trajtimi, sistemi imunitar gradualisht mësohet me alergjenët në të vërtetë të padëmshëm (proteinat e polenit) në mënyrë që në fund të fundit të reagojë më pak "me ndjeshmëri" ndaj tyre.

  1. Efekti i desensibilizimit është shumë i mirë, veçanërisht me ethet e barit, siç kanë treguar disa studime të mëdha shkencore.
  2. Në rastin e etheve të barit, është e vështirë të shmanget substanca që shkakton alergji (pastrimi i alergjisë), pasi poleni shpesh fluturon qindra kilometra në ajër dhe të prekurit vështirë se mund të mbrohen prej tij. Prandaj, desensibilizimi mund të përmirësojë jashtëzakonisht cilësinë e jetës së të sëmurëve nga alergjitë.
  3. Në shumë raste, ethet e barit shndërrohen në astmë alergjike pas disa kohësh. Desensibilizimi i suksesshëm i etheve të barit mund të parandalojë këtë të ashtuquajtur ndryshim të fazës.

Desensitizimi për ethet e barit: Si funksionon?

Parimi i desensibilizimit të etheve të barit është futja e substancës që shkakton alergji (alergjenin) në trup në doza në rritje. Në këtë mënyrë, sistemi imunitar supozohet të mësohet me të, si të thuash, dhe përfundimisht të mos luftojë më alergjenin. Nuk është sqaruar ende me siguri se si ndodh saktësisht se si ndodh ky zakon. Megjithatë, suksesi i desensibilizimit për ethet e barit është i padiskutueshëm.

Kush bën desensibilizimin për ethet e barit?

Desensitizimi i etheve të barit kryhet nga mjekë të trajnuar posaçërisht për këtë qëllim. Këta janë zakonisht dermatologë, mjekë të veshit, hundës dhe fytit (ENT) ose internist të specializuar në mjekësinë pulmonare. Zakonisht mjekimin e kryejnë në mënyrë ambulatore në zyrën e mjekut. Megjithatë, në rastin e alergjive veçanërisht të rënda ose për trajtim afatshkurtër (shih më poshtë), mund të jetë i nevojshëm qëndrimi në spital.

Meqenëse imunoterapia specifike mund të çojë në reaksione alergjike kërcënuese për jetën (reaksione anafilaktike) në raste shumë të rralla, mjeku duhet të ketë njohuritë dhe mjekimin e duhur për të trajtuar një urgjencë të tillë.

Kur dhe për sa kohë kryhet desensibilizimi?

Pikërisht kur të fillohet hiposensibilizimi varet nga lloji i polenit ndaj cilit pacienti që trajtohet është alergjik. Bimë të ndryshme lëshojnë polenin e tyre në periudha të ndryshme të vitit, gjë që mjeku duhet ta marrë parasysh në këtë formë të terapisë së etheve të barit.

Normalisht, desensibilizimi i etheve të barit fillon disa muaj para fillimit të sezonit të alergjenit "personal" dhe për këtë arsye zakonisht tashmë në vjeshtë.

Për kë është i përshtatshëm desensibilizimi për ethet e barit?

Desensibilizimi si terapi e etheve të barit është parimisht i mundur në çdo moshë. Tek fëmijët, megjithatë, zakonisht përdoret vetëm nga mosha pesë vjeç. Një nga arsyet për këtë është se ka pak të dhëna sistematike të disponueshme për fëmijët më të vegjël dhe reaksionet anafilaktike që mund të ndodhin si rezultat i terapisë janë shumë më të vështira për t'u njohur këtu.

Në parim, desensibilizimi i etheve të barit në fëmijëri është shumë efektiv. Megjithatë, disa njerëz nuk zhvillojnë ethe sanë derisa të rriten. Nuk ka një kufi strikt të sipërm të moshës për desensibilizimin e etheve të barit. Ajo që është e rëndësishme është një gjendje e mirë e përgjithshme fizike. Në rast dyshimi, mjeku juaj do t'ju tregojë nëse imunoterapia specifike është e mundur në rastin tuaj apo jo.

Për kë nuk është i përshtatshëm desensitizimi i etheve të barit?

Desensitizimi i etheve të barit nuk këshillohet në ato raste kur rreziqet e mundshme të trajtimit tejkalojnë përfitimet e pritura. Këto raste përfshijnë, për shembull:

  • kanceri aktual
  • sëmundje të rënda të sistemit imunitar (sëmundje autoimune ose çrregullime të fituara imune të shkaktuara nga barnat ose sëmundje të tilla si SIDA)
  • astma e pakontrolluar
  • sëmundje të rënda psikiatrike

Gratë nuk duhet të fillojnë hiposensibilizimin gjatë shtatzënisë. Megjithatë, AIT për alergjinë e polenit që tashmë është filluar mund të vazhdohet nëse tolerohet mirë.

Desensitizimi për ethet e barit: Si funksionon saktësisht?

Para se të merret në konsideratë desensibilizimi për ethet e barit, duhen siguruar dy gjëra: Së pari, që ankesat të jenë vërtet alergjike. Së dyti, cili polen i nxit ato. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj nën Ethet e barit: Ekzaminimet dhe diagnoza.

Përpara se të fillojë desensibilizimi, bëhet një konsultë shpjeguese: Mjeku informon pacientin për procedurën, si dhe për rreziqet dhe efektet anësore të mundshme të terapisë shkakësore të etheve të barit. Edhe pse desensibilizimi është një procedurë me rrezik të ulët, një mbireaksion alergjik (reaksion anafilaktik) mund të ndodhë në raste shumë të rralla.

Gjatë konsultës shpjeguese, mjeku do të pyesë pacientin edhe për historinë e tij mjekësore (anamnezën). Kjo e ndihmon atë të vlerësojë nëse desensibilizimi për terapinë e etheve të barit është i sigurt në rastin konkret. Pas intervistës, pacienti duhet të nënshkruajë një formular - për të konfirmuar që mjeku e ka informuar atë për trajtimin dhe efektet e mundshme anësore të tij.

Imunoterapia nënlëkurore (SCIT).

Në SCIT, mjeku përdor një shiringë me një gjilpërë shumë të imët (gjilpërë 26G). Pas dezinfektimit të zonës së lëkurës, mjeku injekton alergjenin në një palosje të lëkurës në pjesën e pasme të krahut të sipërm. Birë dhemb vetëm shumë shkurt; gjatë injektimit, pacienti ndjen më së shumti një ndjesi të lehtë presioni.

Për arsye sigurie, pacienti duhet të qëndrojë në zyrë për të paktën 30 minuta pas injektimit në rast të një mbireagimi alergjik. Skuqja dhe ënjtja lokale në vendin e injektimit janë normale. Megjithatë, kushdo që ndihet dukshëm i parehatshëm duhet t'i tregojë menjëherë mjekut ose personelit mjekësor.

Në fund të 30 minutave, mjeku do të kontrollojë sërish vendin e injektimit përpara se pacienti të lejohet të shkojë në shtëpi. Këto injeksione zakonisht jepen rreth një herë në javë për disa muaj. Numri i përgjithshëm i injeksioneve të kërkuara varet nga preparati i përdorur.

Imunoterapia nëngjuhësore (SLIT)

Në SLIT, mjeku e vendos alergjenin në formën e pikave ose tabletave nën gjuhën e pacientit. Ajo qëndron aty për dy deri në tre minuta nëse është e mundur, që do të thotë se pacienti nuk duhet të gëlltisë për aq kohë. Pas kësaj, ai nuk duhet të pijë asgjë për të paktën pesë minuta. Aplikimi i parë bëhet nën mbikëqyrjen e mjekut. Më pas, pacienti mund të kryejë SLIT vetë.

Imunoterapia nënlëkurore (SCIT).

Në SCIT, mjeku përdor një shiringë me një gjilpërë shumë të imët (gjilpërë 26G). Pas dezinfektimit të zonës së lëkurës, mjeku injekton alergjenin në një palosje të lëkurës në pjesën e pasme të krahut të sipërm. Birë dhemb vetëm shumë shkurt; gjatë injektimit, pacienti ndjen më së shumti një ndjesi të lehtë presioni.

Për arsye sigurie, pacienti duhet të qëndrojë në zyrë për të paktën 30 minuta pas injektimit në rast të një mbireagimi alergjik. Skuqja dhe ënjtja lokale në vendin e injektimit janë normale. Megjithatë, kushdo që ndihet dukshëm i parehatshëm duhet t'i tregojë menjëherë mjekut ose personelit mjekësor.

Në fund të 30 minutave, mjeku do të kontrollojë sërish vendin e injektimit përpara se pacienti të lejohet të shkojë në shtëpi. Këto injeksione zakonisht jepen rreth një herë në javë për disa muaj. Numri i përgjithshëm i injeksioneve të kërkuara varet nga preparati i përdorur.

Imunoterapia nëngjuhësore (SLIT)

Në SLIT, mjeku e vendos alergjenin në formën e pikave ose tabletave nën gjuhën e pacientit. Ajo qëndron aty për dy deri në tre minuta nëse është e mundur, që do të thotë se pacienti nuk duhet të gëlltisë për aq kohë. Pas kësaj, ai nuk duhet të pijë asgjë për të paktën pesë minuta. Aplikimi i parë bëhet nën mbikëqyrjen e mjekut. Më pas, pacienti mund të kryejë SLIT vetë.

Ka pasur studime të shumta mbi efektivitetin e homeopatisë për ethet e barit në dekadat e fundit. Megjithatë, në shumicën e rasteve, këto studime nuk përfshinin vlera objektive të synuara; në vend të kësaj, subjektet thjesht deklaruan perceptimin e tyre subjektiv për efikasitetin e homeopatisë - dhe kjo është vështirë e verifikueshme dhe varet nga një shumëllojshmëri e gjerë faktorësh ndikues.

Prandaj, një qasje e ndryshme u mor në një studim nga India (Gosh et al., 2013). Ajo ishte në gjendje të zbulonte ndryshime të verifikueshme në vlerat laboratorike si rezultat i trajtimit me homeopatinë: Një terapi njëvjeçare e etheve të barit me ilaçe të ndryshme homeopatike (përfshirë Natrium muriaticum, Allium cepa dhe Euphrasia officinalis) uli përqendrimin e të ashtuquajturave antitrupa IgE dhe eozinofile. granulocitet (një nëngrup i qelizave të bardha të gjakut) në gjakun e subjekteve. Këto parametra zakonisht rriten në sëmundjet alergjike si ethet e barit.

Megjithatë, studimi ishte shumë i vogël me 34 subjekte. Nevojiten më shumë studime shkencore me një numër më të madh lëndësh për të vërtetuar efektivitetin e homeopatisë në ethet e barit.

Homeopati organotropike

Disa mjekë e shohin terapinë e etheve të barit si një fushë të përshtatshme aplikimi për të ashtuquajturën homeopati organotropike (homeopatia e bazuar në indikacione).

Nga njëra anë, trajtimi është shumë më pak i përshtatur individualisht për pacientin përkatës. Nga ana tjetër, ky drejtim i homeopatisë lejon një trajtim të shpejtë. Vetë-mjekimi ka gjithashtu më shumë gjasa të jetë i mundur.

Në parim, megjithatë, nuk duhet të përdorni homeopatinë për ethet e barit pa këshillën e mjekut ose homeopatit.

Homeopati për ethet e barit: preparate të përdorura shpesh

Fusha e aplikimit

Zona e aplikimit

Galphimia glauca

Për sytë e përlotur, kruarje dhe sulmet e dhunshme të teshtitjes. Mund të merret gjithashtu si një parandalues ​​- duke filluar nga gjashtë deri në tetë javë para sezonit të polenit.

Allium cepa (qepë kuzhine)

Ankesat veçanërisht në hundë: djegie, rrjedhje e lëngshme e hundës

Eufrasia (Drita e syrit)

Ankesat veçanërisht te sytë: djegie, lotim të syve

Wyethia helenoides

Kruajtje në fyt ose thellë në qafë

Arundo mauritanica (tub uji)

Kruarje në veshë

Këto ilaçe homeopatike zakonisht përdoren në fuqinë D6 ose D12. Pacientët duhet të marrin pesë globula secila rreth tre deri në pesë herë në ditë. Nëse ankesat janë shumë të forta, pacienti mund të marrë pesë globula çdo orë për gjashtë deri në dhjetë orë. Nga dita e dytë ai e zvogëlon dozën përsëri në nivelin e zakonshëm (tre deri në pesë herë në ditë çdo pesë globula).