Kolesteroli HDL: Çfarë do të thotë vlera juaj laboratorike

Çfarë është kolesteroli HDL?

Kolesteroli HDL është një sistem transporti i lipoproteinave me densitet të lartë (HDL) për kolesterolin në gjak. Ai transporton kolesterolin nga qelizat e trupit në mëlçi, ku yndyra e gjakut mund të shpërbëhet. Përveç kësaj, HDL është në gjendje të largojë kolesterolin e tepërt që është depozituar në muret e enëve të gjakut. Kolesteroli HDL mbron kështu nga "ngurtësimi i arterieve" (arterioskleroza ose ateroskleroza) dhe për këtë arsye shpesh quhet kolesterol i mirë.

Pasojat e rrezikshme të arteriosklerozës janë çrregullimet e qarkullimit të gjakut në inde dhe organe të ndryshme, për shembull sëmundjet koronare të zemrës (bazë për atakun në zemër) dhe goditjet në tru.

Kur përcaktohet kolesteroli HDL?

Niveli i HDL përcaktohet kur mjeku dëshiron të vlerësojë rrezikun e aterosklerozës dhe veçanërisht të sëmundjes koronare të zemrës (CHD). Ky rrezik rritet nëse kolesteroli HDL është shumë i ulët. Por rreziku i aterosklerozës është gjithashtu i rritur në nivele jashtëzakonisht të larta (mbi rreth 90 mg/dl).

Kolesteroli HDL: vlera standarde

Për të matur kolesterolin HDL, mjeku merr një mostër gjaku. Meqenëse yndyra hyn në gjak përmes marrjes së ushqimit, mostra e gjakut duhet të merret në stomak bosh, të paktën për përcaktimin e parë. Gjithashtu duhet të shmanget konsumimi i tepërt i ushqimeve të yndyrshme ose alkoolit në ditët e mëparshme, pasi mund të falsifikojë rezultatet. Megjithatë, sipas mendimit aktual të ekspertëve, kontrollet vijuese në veçanti mund të kryhen edhe pa agjërim.

Mosha ose gjinia

Vlerat normale të kolesterolit HDL

Newborn

22 – 89 mg/dl

Foshnjat

13 – 53 mg/dl

Foshnjat

22 – 89 mg/dl

Gratë

45 – 65 mg/dl

Por

35 – 55 mg/dl

Për thjeshtim, mund të mbani mend: përqendrimi në gjak i kolesterolit HDL tek gratë duhet të jetë së paku 45 mg/dl, tek burrat 40 mg/dl.

Përveç kolesterolit HDL, mjeku përcakton edhe kolesterolin total dhe kolesterolin "të keq" LDL - për një vlerësim më të mirë të rrezikut të aterosklerozës. Për këtë qëllim, ai mund të llogarisë edhe koeficientin e kolesterolit total dhe kolesterolit HDL (objektivi: < 4.5) si dhe koeficientin LDL/HDL. Për këtë të fundit:

Koeficienti LDL/HDL ndërkohë ka humbur një pjesë të rëndësisë së tij kur bëhet fjalë për vlerësimin e rrezikut kardiovaskular. Me sa duket, nivelet jashtëzakonisht të larta të kolesterolit "të mirë" HDL (mbi rreth 90 mg/dl) në fakt rrisin rrezikun e aterosklerozës. Prandaj, me kolesterolin HDL, rregulli nuk është: sa më shumë, aq më mirë.

Si mund ta rris kolesterolin HDL?

Nëse HDL është shumë e ulët, ka nevojë për veprim. Në veçanti, pacientët me faktorë të tjerë rreziku për aterosklerozë duhet të rrisin kolesterolin HDL. Këto përfshijnë diabetin mellitus, çrregullimet kongjenitale të metabolizmit të lipideve dhe obezitetin.

Abstenimi nga nikotina gjithashtu shkakton rritjen e vlerës së HDL në gjak. Nëse këto masa themelore nuk janë efektive, përdoren barna shtesë për uljen e kolesterolit, por ndikimi i tyre në kolesterolin HDL është më i vogël se në kolesterolin LDL.

Po sikur kolesteroli HDL të jetë shumë i lartë?

Kolesteroli HDL është shumë i lartë vetëm në rastet më të rralla: sipas studimeve, vlerat mbi përafërsisht. 90 mg/dl mund të rrisë rrezikun e aterosklerozës dhe sëmundjeve të mundshme dytësore si sulmi në zemër.