Kërpudhat e kokës: Shkaqet, simptomat, trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Përshkrimi: Kërpudhat e kokës (tinea capitis) janë një sëmundje kërpudhore e lëkurës së kokës me flokë të shkaktuar nga një infeksion me kërpudha të lëkurës. Fëmijët preken shpesh.
  • Simptomat: Simptomat përfshijnë njolla rrethore, tullac në lëkurën e kokës (rënie të flokëve) me luspa gri, zona të përflakur të lëkurës dhe kruajtje.
  • Trajtimi: Në rastet e lehta, mjeku trajton mykun e kokës me agjentë antimykotikë në formë shampo, kremash ose solucionesh. Në rastet më të rënda, janë të nevojshme agjentët antifungale në formë tabletash ose injeksionesh.
  • Shkaqet: Kërpudhat e kokës shkaktohen nga një infeksion i lëkurës së kokës me kërpudha të lëkurës. Transportuesit janë zakonisht kafshë të tilla si qentë, macet, hamsterët, lepujt dhe derrat gini.
  • Diagnoza: Konsultimi me mjekun, ekzaminimi fizik (p.sh. ekzaminimi në mikroskop, përgatitja e një kulture mykotike në laborator).
  • Parandalimi: Shmangni kontaktin me kafshët me njolla tullace të dukshme të lëkurës, mos i ndani sendet (p.sh. furçat, peshqirët) me njerëzit e sëmurë dhe dezinfektojini ato rregullisht, lani rrobat në 95 gradë Celsius.

Çfarë është kërpudhat në kokë?

Kërpudhat e kokës, të njohura mjekësisht si tinea capitis, janë një sëmundje kërpudhore infektive (mikoza) që prek zonën me qime të kokës (p.sh. flokët e kokës, vetullat, qerpikët, mjekrën). Është një nënlloj i sëmundjes mykotike të lëkurës dhe shkaktohet nga kërpudhat e lëkurës si kërpudhat filamentoze (dermatofitet), rrallë edhe myku (Aspergillus) dhe majat (Candida).

Kafshët si qentë dhe macet shpesh infektohen me një patogjen mykotik që transmetohet te njerëzit përmes kontaktit (p.sh. përkëdheljet). Kërpudhat e kokës janë shumë ngjitëse dhe gjithashtu transmetohen nga personi në person.

Kush është veçanërisht i prekur?

Pronarët e kafshëve dhe njerëzit që punojnë me kafshët (p.sh. në bujqësi, në fermat e mbarështimit) gjithashtu sëmuren shumë shpesh nga kërpudhat e kokës. Në Gjermani, kërpudhat e kokës po shfaqen gjithnjë e më shumë tek të moshuarit.

Si e dalloni kërpudhat e kokës?

Simptomat e kërpudhave të kokës ndryshojnë shumë. Fillimisht, nyjet e skuqura (papulat) zakonisht formohen rreth boshtit të flokëve. Pas disa ditësh, papulat bëhen më të zbehta dhe të lëmuara. Flokët bëhen të brishtë dhe çahen. Si rezultat, një ose më shumë njolla tullace rrethore të përcaktuara qartë (alopecia) formohen në lëkurën e kokës. Zonat e prekura të lëkurës zakonisht janë të mbuluara me luspa gri. Lëkura e kokës është shpesh e skuqur, kruhet dhe dhemb.

Në disa raste, abscese të dhimbshme, të cilat zakonisht mbulohen me kore (tinea barbae), shfaqen në flokët e mjekrës së meshkujve si pasojë e infeksionit.

Në raste të rënda, nyjet limfatike në qafë dhe fyt janë të fryrë dhe të ndjeshme ndaj presionit. Herë pas here, shfaqen edhe ethe.

Inflamacioni i rëndë mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm në rrënjët e flokëve. Në raste të rënda, lëkura e kokës në këto zona mbetet tullac përgjithmonë pas shërimit. Plagët shpesh mbeten në lëkurën e kokës.

Një infektim i rëndë i kërpudhave të kokës në veçanti dëmton cilësinë e jetës së shumë të sëmurëve. Ata ndjehen të turpëruar nga njolla tullace në kokë dhe për këtë arsye shpesh janë nën tendosje psikologjike.

Si trajtohet myku i kokës?

Është e rëndësishme për të trajtuar kërpudhat e kokës sa më shpejt të jetë e mundur dhe për aq kohë sa të jetë e mundur. Kjo është për shkak se simptomat shpesh zhduken shpejt si rezultat i trajtimit, duke bërë që shumë pacientë të ndërpresin trajtimin herët. Megjithatë, kjo bën të mundur që kërpudhat të përhapen përsëri. Nëse kafshët shtëpiake janë bartës të kërpudhave, është gjithashtu e nevojshme t'i trajtoni ato për të parandaluar ri-infeksionin.

Është e rëndësishme të filloni trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur për të parandaluar përhapjen e mëtejshme të infeksionit mykotik dhe për të zvogëluar rrezikun e infeksionit.

Shampo, solucione dhe kremra

Para së gjithash, mjeku trajton mykun e kokës nga jashtë me agjentë antimykotikë (antimikotikë) në formën e shampove, solucioneve dhe kremrave që aplikohen lokalisht në lëkurë. Këto vrasin kërpudhat (kërpudhave) ose pengojnë rritjen e kërpudhave (fungistatike).

Përdoren përbërës aktivë si terbinafina, itrakonazoli dhe flukonazoli.

Në shumicën e rasteve, trajtimi shtesë me ilaçe antifungale në formën e tabletave, solucioneve të pijshëm (pezullimeve) dhe injeksioneve (terapi sistemike) është i nevojshëm për kërpudhat e kokës. Është e rëndësishme të merret ilaçi për një periudhë mjaft të gjatë kohore derisa të mos zbulohen më patogjenë.

Trajtimi zgjat nga disa javë në disa muaj. Duke qenë se disa medikamente mund të dëmtojnë mëlçinë në raste të rralla, këshillohet që mjeku të kontrollojë rregullisht vlerat e gjakut.

Në shumicën e rasteve, mjekët rekomandojnë një kombinim të trajtimit lokal dhe sistemik me agjentë antifungale për trajtimin e mykut të kokës.

Antibiotikët dhe kortizoni

Në rastin e një infektimi me baktere, mjeku zakonisht përshkruan edhe antibiotikë për t'u aplikuar në lëkurë (p.sh. pomada, kremra). Këto pengojnë rritjen e baktereve (antibiotikë bakteriostatikë) ose vrasin patogjenët (antibiotikë baktericid).

Mjetet juridike në shtëpi

Disa ilaçe shtëpiake mund të ndihmojnë gjithashtu për të lehtësuar irritimin e kokës dhe kruajtjen e shkaktuar nga myku i kokës. Kompresat e ftohta, një xhel aloe vera ose xhel lajthie kanë një efekt ftohës dhe mund të ndihmojnë në lehtësimin e kruajtjes.

Mos i gërvishtni zonat e lëkurës që kruhen. Kjo përkeqëson simptomat dhe mund të çojë në infeksion me baktere dhe inflamacion.

Kur lani flokët, është e rëndësishme që të mos përdorni ujë shumë të nxehtë. Kjo irriton më tej skalpin tashmë të stresuar dhe rrit kruajtjen. Për të shkurtuar kohëzgjatjen e trajtimit, shpesh ka kuptim të shkurtoni flokët e gjatë.

Relaksimi lehtëson simptomat për disa të sëmurë. Për shembull, trajnimi autogjen ose relaksimi progresiv i muskujve mund të ndihmojë.

Si zhvillohet myku i kokës?

Kërpudhat e kokës ndodhin kur kërpudhat e lëkurës si kërpudhat filamentoze (dermatofitet), myku (Aspergillus) dhe majat (Candida) infektojnë lëkurën e kokës dhe depërtojnë në gjëndrat e flokëve. Shpesh sëmundjen shkaktojnë kërpudhat filamentoze, për shembull Microsporum canis, Trichophyton tonsurans, më rrallë Trichophyton violaceum. Në Gjermani, mund të vërehet një përhapje në rritje e patogjenit Microsporum canis, i cili transmetohet kryesisht nga macet dhe qentë.

Si transmetohet myku i kokës?

Në shumicën e rasteve, infeksioni ndodh përmes kafshëve të tilla si qentë, macet, hamsterët, lepujt dhe derrat gini. Viçat në ferma janë gjithashtu bartës të mundshëm. Kafshët janë të infektuara me patogjenë, të cilët transmetohen te njerëzit përmes kontaktit të drejtpërdrejtë. Veçanërisht fëmijët që luajnë me kafshë shpesh preken nga myku i kokës dhe bëhen bartës të njerëzve të tjerë. Duke qenë se kërpudhat e kokës janë shumë ngjitëse, shpërthimet po ndodhin gjithnjë e më shumë në shkolla dhe çerdhe.

Për të parandaluar rënien e përhershme të flokëve ose shenjat e shkaktuara nga myku i kokës, është e rëndësishme që në shenjat e para të konsultoheni me mjekun sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse dyshoni se keni një kërpudhat në kokë, mjeku juaj i përgjithshëm është porti juaj i parë i thirrjes. Ata do t'ju referojnë te një dermatolog nëse është e nevojshme ose për ekzaminime të mëtejshme.

Shumë sëmundje të tjera të lëkurës (p.sh. psoriasis, ekzema atopike, seborrea, ekzema e kontaktit) kanë simptoma të ngjashme, por zakonisht kërkojnë trajtim thelbësisht të ndryshëm. Prandaj, mjeku do të kryejë një ekzaminim të hollësishëm.

Konsultimi me mjekun

Ekzaminim fizik

Më pas mjeku ekzaminon zonat e prekura të lëkurës për anomalitë vizuale (p.sh. skuqje). Ai do të ekzaminojë lëkurën nga afër (p.sh. me një xham zmadhues të veçantë të lëkurës ose një mikroskop) dhe do ta palpojë atë. Ndryshimet tipike të lëkurës shpesh i japin mjekut indikacione fillestare për një sëmundje kërpudhore.

Krijimi i një kulture kërpudhore

Për një diagnozë të besueshme, mjeku më pas do të marrë një kulturë kërpudhore për të përcaktuar patogjenin e saktë. Për ta bërë këtë, ai merr trungje flokësh ose flokësh dhe thekon lëkurë nga zona e prekur. Më pas, një kulturë rritet në laborator në një mjedis të veçantë kulture për të përcaktuar llojin e saktë të kërpudhave. Kultura e kërpudhave i jep mjekut informacion të rëndësishëm për patogjenin dhe cili mjekim është efektiv kundër tij.

Vëzhgimi nën dritën UV

Anëtarët e familjes dhe njerëzit e tjerë që kanë pasur kontakt të ngushtë me personat me kërpudhat e kokës gjithashtu duhet të ekzaminohen.

A mund të kurohet kërpudhat e kokës?

Kërpudhat e kokës zakonisht zhvillohen gjatë disa ditëve dhe, nëse trajtohen herët, zhduken pas disa javësh. Megjithatë, nëse kërpudhat e kokës nuk trajtohen dhe zonat e prekura janë tashmë të infektuara me kërpudha ose baktere, ato mund të mbeten pa qime (tullace) përgjithmonë pasi të jetë shëruar infeksioni.

Në disa raste, infeksionet e rënda mund të lënë gjurmë në lëkurën e kokës. Prandaj, konsultohuni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur në shenjat e para të kërpudhave në kokë.

Edhe nëse myku i kokës shërohet me sukses, është e mundur të infektoheni përsëri!

Si mund të parandaloni mykun e kokës?

Është më mirë të lani rrobat (p.sh. jastëkët, peshqirët, kapele) në 95 gradë Celsius ose të përdorni detergjentë të veçantë higjienike për të vrarë në mënyrë të sigurt kërpudhat. Shmangni kontaktin me kafshët që kanë njolla tullace, rrethore, me luspa në trupin e tyre.

Për sa kohë keni kërpudhat në kokë, është më mirë të shmangni shkuarjen në parukeri. Fëmijët e infektuar nuk duhet të kthehen në shkollë ose kopsht deri të paktën një javë pasi mjeku të ketë filluar trajtimin. Sigurohuni që të informoni shkollën ose kopshtin për të njoftuar prindërit dhe mësuesit për një infeksion të mundshëm.