Dhimbjet e kokës: Llojet, Shkaqet, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet: Shkaktarë të tillë si stresi, mungesa e lëngjeve, puna në ekran, pirja e duhanit, presioni i lartë i gjakut, infeksionet virale, inflamacioni, goditjet në tru, lëndimet në kokë, mjekimi, tërheqja nga mjekimi
 • Kur të shihni një mjek? Gjithmonë për fëmijët dhe gratë shtatzëna me dhimbje koke, pas lëndimeve në kokë, me dhimbje koke të forta të përsëritura ose të papritura, me simptoma shoqëruese si të vjella.
 • Diagnostifikimi: Historia mjekësore, ekzaminimi fizik dhe neurologjik, mundësisht analizat e gjakut, ekzaminimet imazherike, ekzaminimi i lëngut cerebrospinal, ekzaminimet nga një okulist, dentist ose specialist i ORL.
 • Parandalimi: gjumë të mjaftueshëm, dietë të shëndetshme, marrje të mjaftueshme të lëngjeve, shmangni alkoolin dhe nikotinën, konsumimin e vazhdueshëm të kafeinës, stërvitje të rregullt, gjimnastikë në zyrë, ushtrime relaksimi

Cilat lloje të dhimbjeve të kokës ekzistojnë?

Në përgjithësi, gratë preken pak më shpesh nga dhimbja e kokës sesa burrat. Por ka dallime: ndërsa gratë vuajnë më shpesh nga migrena, burrat kanë më shumë gjasa të përjetojnë të ashtuquajturat dhimbje koke grupore. Dhimbjet e kokës nga tensioni janë forma më e zakonshme e dhimbjes së kokës.

Fëmijët gjithashtu ndonjëherë zhvillojnë dhimbje koke dhe migrenë. Megjithatë, numri i rasteve zvogëlohet me rritjen e moshës: ata mbi moshën 45 vjeç vuajnë statistikisht më pak sulme të dhimbjes së kokës.

220 lloje të ndryshme dhimbje koke

90 për qind e të gjithë njerëzve me dhimbje koke vuajnë nga dhimbje koke tensioni. Lloji i dytë më i zakonshëm i dhimbjes së kokës është migrena. Të dyja format janë dhimbje koke parësore.

Dhimbjet dytësore të kokës ndodhin shumë më rrallë. Shkaqet e tyre janë, për shembull, efektet anësore të mjekimit, konsumimi i tepërt i barnave, sëmundjet ose lëndimet.

Dhimbje koke e tensionit

Këto dhimbje koke të lehta deri në mesatare ndodhin herë pas here dhe gradualisht përkeqësohen. Arsyeja për këtë është me sa duket frenimi i dhimbjes së dëmtuar, e cila ndodh pas acarimit, për shembull. Edhe pse ato ndodhin në të dy anët e kokës, ato shpesh prekin vetëm zona të tilla si balli, tempujt ose kurorën e kokës.

Dhimbjet e kokës nga tensioni janë të shurdhër dhe shtypen si një shirit rreth ballit dhe pjesës së pasme të kokës. Disa njerëz gjithashtu ndjejnë dhimbje në pjesën e sipërme të kafkës.

Më shumë informacion mbi këtë mund të gjeni në artikullin mbi dhimbjet e kokës nga tensioni.

Migrenë

Migrena prek të sëmurët mesatarisht një deri në gjashtë herë në muaj. Një sulm i vetëm migrenë zakonisht zgjat nga katër deri në 72 orë. Fillon gradualisht, zakonisht me një dhimbje koke të njëanshme. Ndonjëherë dhimbja ndryshon anash ose më vonë bëhet dypalëshe.

Midis dhjetë dhe 15 për qind e të gjithë pacientëve me migrenë përjetojnë të ashtuquajturën aurë përpara një sulmi dhimbjeje, e cila shoqërohet, për shembull, me shqetësime vizuale si dridhje para syve, ndjesi shpimi gjilpërash në krahë dhe këmbë dhe vështirësi në gjetjen e fjalëve.

Është e mundur që migrena dhe dhimbje koke tensioni të ndodhin në kombinim.

Dhimbje koke e shkaktuar nga ilaçet

Dhimbja shfaqet gjithmonë kur i sëmuri ka marrë mjekim. Shpesh zhvillohet një rreth vicioz: nga frika e dhimbjes, gëlltiten qetësues, të cilët më pas shkaktojnë dhimbjen e kokës në radhë të parë.

Ata që preken më pas shpesh rrisin dozën. Medikamente të tjera, të tilla si disa antihipertensivë, gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje koke (dhimbje koke me nitrate).

Dhimbje koke grupi

Dhimbjet e kokës në grup shpesh ndodhin disa herë në ditë dhe më pas zhduken përsëri për muaj të tërë. Dhimbja rritet në maksimum brenda pak minutash dhe zakonisht zgjat nga 15 minuta deri në tre orë.

Megjithëse shkaku i këtyre dhimbjeve të kokës është i paqartë, alkooli, tymi i cigares ose drita e ndezur duket se shkaktojnë sulme në disa të sëmurë. Në përgjithësi, dhimbjet e kokës grupore janë të rralla në krahasim me dhimbjet e kokës nga tensioni dhe migrenën.

Të përzierat, të përzierat, të vjellat, ndjeshmëria ndaj zhurmës dhe dritës shoqërojnë dhimbjet e kokës në disa raste, si dhe shqetësimet vizuale apo depresioni. Këto simptoma shoqëruese, si dhe vendndodhja, lloji dhe kohëzgjatja e dhimbjes së kokës i japin mjekut një tregues fillestar të shkakut ose shkaktarit të simptomave.

Mësoni më shumë rreth dhimbjeve të kokës seksuale këtu.

Çfarë ndihmon kundër dhimbjeve të kokës?

Në varësi të shkakut, metoda të tjera trajtimi mund të jenë të dobishme për dhimbjet dytësore të kokës, për shembull kirurgjia për një aneurizëm të trurit.

Ilaçe për dhimbje koke

Ka disa medikamente që mund të përdoren për të trajtuar forma të ndryshme të dhimbjes së kokës.

Ilaçe për dhimbje koke nga tensioni

Barnat e mëposhtme shpesh lehtësojnë dhimbjet e kokës nga tensioni:

 • Acidi acetilsalicilik (ASS)
 • ibuprofen
 • naproxen
 • Paracetamol
 • Preparate të kombinuara të acidit acetilsalicilik, paracetamolit dhe kafeinës

Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për këshilla për zgjedhjen dhe dozën e një qetësuesi të përshtatshëm. Gjithashtu pyesni për efektet anësore të mundshme dhe ndërveprimet me çdo medikament tjetër që mund të merrni.

Mos merrni qetësues për më shumë se tre ditë rresht dhe jo më shumë se dhjetë ditë në muaj. Nëse merrni ilaçe kundër dhimbjeve shumë shpesh, rrezikoni të mësoheni dhe të zhvilloni dhimbje koke të shkaktuara nga ilaçet.

Medikamente për migrainë

Mjetet e mëposhtme ndihmojnë disa njerëz me migrenë të lehtë:

 • Acidi acetilsalicilik (ASS)
 • ibuprofen
 • Paracetamol
 • Diclofenac
 • Preparate të kombinuara të acidit acetilsalicilik, ibuprofenit ose paracetamolit dhe kafeinës
 • Anti-emetikë për të përzierat

Sulmet e rënda të migrenës shpesh trajtohen me të ashtuquajturat triptan në formë tabletash, si sprej nazal ose injeksion. Përndryshe, mjeku administron acetilsalicilate lizine (LIZINAT ASA) si një injeksion.

Përbërësit aktivë të acidit valproik, topiramatit dhe amitriptilinës përdoren gjithashtu për të parandaluar migrenën. I përkasin grupit të antikonvulsantëve: këto janë ilaçe që përdoren për trajtimin e epilepsisë, për shembull.

Ilaçe për dhimbje koke grupore

Injeksione me toksinë botulinike (neurotoksina botulinum, Botox)

Injeksionet e botoksit ndonjëherë mund të ndihmojnë pacientët me migrenë të prekur rëndë. Agjenti injektohet në pika të ndryshme në zonën e kokës, qafës dhe shpatullave. Neurotoksina paralizon nervat dhe kundërshton tensionin. Kjo zvogëlon ashpërsinë dhe numrin e sulmeve të migrenës.

Ndërsa trupi gradualisht shpërbëhet Botox, aplikimet e përsëritura janë të nevojshme.

Rast i veçantë i dhimbjes së kokës me ilaçe

Në asnjë rrethanë nuk është e këshillueshme që të përpiqeni të tërhiqeni vetë - ndihma mjekësore është thelbësore këtu dhe e bën më të lehtë shkëputjen nga gjiri.

Trajtim jo medikamentoz

Ka mënyra të ndryshme për të luftuar dhimbjet e kokës pa mjekim. Këto masa janë kryesisht parandaluese: ato mund të zvogëlojnë numrin dhe shpeshtësinë e sulmeve të dhimbjes së kokës.

Relaks kundër dhimbjeve të kokës

 • Trajnim autogjenik
 • Relaksimi progresiv i muskujve
 • të menduarit
 • Tai chi
 • Chi-Gong

Biofeedback për migrenën

Biofeedback gjithashtu mund të ketë një efekt pozitiv në migrenë. Me ndihmën e një programi kompjuterik që harton valët e trurit, pacienti mëson të ndikojë vullnetarisht në to. Në veçanti, fëmijët i përgjigjen shumë mirë kësaj metode jo-droge.

Edhe nëse disa ilaçe janë tabu gjatë shtatzënisë, biofeedback-u është një opsion kundër migrenës.

Akupunktura ndonjëherë ia vlen të provohet për dhimbje koke të shpeshta nga tensioni. Akupunkturisti fut gjilpëra në pika të caktuara. Një studim i madh nga Instituti Cochrane tregon se trajtimi me akupunkturë me të paktën gjashtë seanca trajtimi ofron një shans të mirë për të ofruar lehtësim të qëndrueshëm.

Terapia manuale dhe kiroterapia

Ky është edhe qëllimi i terapisë kiropraktike, e cila është një formë e trajtimit mjekësor alternativ. Kryesisht heq bllokimet në shtyllën kurrizore.

Disa terapistë përdorin gjithashtu akupresurën, duke ushtruar presion të butë në pika të caktuara në kokë.

Nëse terapia kiropraktike ndihmon në të vërtetë kundër dhimbjeve të kokës nuk është vërtetuar ende qartë. Studime më të mëdha të përgjithshme kanë prodhuar rezultate kontradiktore.

Sport

Homeopatia për dhimbjet e kokës

Disa pacientë gjithashtu betohen për homeopati për të lehtësuar dhimbjet e kokës. Lloji i globulave duhet të varet nga lloji i saktë dhe shkaku i dhimbjes, për shembull nëse është në anën e majtë apo të djathtë, pas pirjes së alkoolit ose shumë diellit.

Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore që homeopatia funksionon kundër dhimbjeve të kokës.

Koncepti i homeopatisë dhe efektiviteti i saj specifik janë të diskutueshëm dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Stimulimi elektrik nervor transkutan (TENS) përdoret për të trajtuar dhimbjet e kokës. Elektrodat përçojnë një rrymë të dobët në trup përmes zonave të caktuara të lëkurës. Procedura është e butë, e lirë dhe ka pak efekte anësore. Megjithatë, provat shkencore për efektivitetin e tij ende mungojnë.

Psikoterapi për dhimbje koke

Ditari i dhimbjes së kokës / kalendari i dhimbjes së kokës

Nëse vuani nga dhimbje koke të shpeshta ose migrenë, ka kuptim të mbani një ditar dhimbjeje. Në të, ju mund të shënoni se kur filloi dhimbja dhe sa zgjati. Ju gjithashtu mund të regjistroni shkaktarët e mundshëm si ushqimi, stresi, moti dhe, nëse është e aplikueshme, faza e ciklit tuaj menstrual.

Mbani shënim çdo simptomë shoqëruese dhe mjekim që po merrni.

Ilaçet shtëpiake për dhimbjet e kokës

Dhimbjet e kokës nuk kërkojnë gjithmonë ilaçe kundër dhimbjeve – mjetet juridike shtëpiake gjithashtu mund të ndihmojnë. Por çfarë ndihmon vërtet kundër dhimbjeve të kokës?

Nuk është e pazakontë që dhimbjet e kokës të ndodhin sepse nuk keni pirë mjaftueshëm – një masë efektive kundër dhimbjes së kokës është për këtë arsye shpesh balancimi i ekuilibrit të ujit. Nëse kjo nuk mjafton, efektive janë edhe trajtimet me vajra esencialë, të ftohtë dhe çajra.

Ftohtë për dhimbje koke

Kompresat e ftohta në ballë dhe qafë qetësojnë trurin e tepërt të stimuluar dhe për këtë arsye janë një ilaç i përshtatshëm shtëpiak për dhimbjet e kokës. Megjithatë, kompresat e tjera janë gjithashtu ndonjëherë të dobishme kundër dhimbjeve të kokës. Këto janë të përshtatshme:

Kompresa e ftohtë e ballit

Kompresat e viçit

Kompresat e viçit ndonjëherë janë gjithashtu efektive kundër dhimbjeve të kokës – veçanërisht nëse ato janë një simptomë shoqëruese e një infeksioni me temperaturë. Zhytni dy copa pambuku në ujë të freskët (jo të ftohtë në akull!), shtrydhni dhe vendosini rreth viçave. Mbulojeni me një leckë të thatë dhe lëreni të veprojë për rreth dhjetë minuta.

Mund të lexoni më shumë rreth aplikimit të saktë në artikullin Kompresat e viçit.

Mbështjellës pulsi

Shtrydhni shiritat e njomur, mbështillni ato rreth pikave të pulsit në kyçet e duarve dhe kyçet e këmbëve dhe mbulojeni secilën me një peshqir të thatë. Lëreni të veprojë për dhjetë minuta, pastaj përsërisni dy herë (dmth. aplikoni mbështjellëset e pulsit tri herë në total).

Mund të gjeni më shumë informacion rreth mbështjellësve dhe aplikimit të tyre në artikullin Mbështjellat (kompresat) dhe kompresat.

Jastëk me kokërr të ftohtë

Dushe të ftohta

Dushi i ftohtë në krahë, këmbë ose fytyrë mund të përdoret gjithashtu si një ilaç në shtëpi për dhimbjet e kokës.

Gips për krahët dhe këmbët

Dushi i ftohtë në krahë dhe këmbë stimulon qarkullimin dhe rrjedhjen e gjakut dhe ndonjëherë lehtëson dhimbjet e kokës. Uji i ftohtë rreth 18 gradë është më i miri. Bëni dush të ftohtë rreth një herë në ditë.

Derdhje e fytyrës

Me pjesën e sipërme të trupit të përkulur përpara, lëreni ujin e ftohtë të rrjedhë mbi tempullin e djathtë, ballin, tempullin e majtë dhe pastaj përsëri. Më pas kaloni rrymën e ujit lart e poshtë në anën e djathtë dhe të majtë të fytyrës tre herë. Në fund, rrethoni fytyrën tre herë. Fshijeni ose fshijeni lehtë ujin, mos e thani.

Më shumë për trajtimet mund të mësoni në artikullin Hidroterapi.

Vajrat esenciale lehtësojnë dhimbjet e kokës

Për shembull, vajrat gjallërues dhe ftohës të mentës, livandës, rozmarinës ose pemës së çajit mund të ndihmojnë në eliminimin e dhimbjeve të kokës.

Fërkimi i ballit

Fërkimi i ballit me vaj të holluar livando, pemë çaji ose mente ka një efekt relaksues dhe lehtëson dhimbjet e kokës. Për ta bërë këtë, fërkoni butësisht disa pika vaj të holluar në ballë (dhe ndoshta në tempujt dhe qafën). Është mirë të pushoni më pas.

Fërkimi i këmbëve

Aplikoni një ose dy herë në ditë, mundësisht pas zgjimit ose para se të shkoni në shtrat.

Vaji esencial nuk duhet të hyjë në sy ose në mukozën. Vajrat esencialë gjithashtu nuk janë të përshtatshëm për foshnjat dhe fëmijët - ekziston rreziku i reaksioneve të rrezikshme.

Llapë rrikë

Më pas fërkojeni zonën e skuqur të lëkurës me vaj vegjetal (p.sh. vaj ulliri) dhe pushoni për 30 minuta deri në një orë. Këshillohet që të aplikoni një kompresë me rrikë vetëm një herë në ditë.

Përbërësit irritojnë mukozën. Prandaj, mbuloni sytë me vazelinë dhe pambuk absorbues.

Banja e këmbëve me miell mustarde

Ndonjëherë një banjë këmbësh me miell mustardë është e mirë për dhimbje koke.

Mund të lexoni se si ta përdorni saktë banjën e këmbëve në artikullin mbi mustardën e bimëve mjekësore.

Kafe dhe çaj për dhimbje koke

Ashtu si kafeja, thuhet se çaji ka një efekt qetësues për dhimbjet e kokës. Çaji i zi përmban gjithashtu kafeinë, e cila zgjeron enët e gjakut të ngushta në tru.

Aji i balsamit të limonit

Çaji i bërë nga balsami i limonit ndonjëherë përdoret gjithashtu si një ilaç shtëpiak për dhimbjet e kokës. Për ta bërë këtë, derdhni ujë të nxehtë mbi një infuzion me gjethe të thata të lirshme ose qese çaji dhe lëreni të injektohet për dhjetë deri në 15 minuta. Mund të pini një filxhan çaj me balsam limoni dy deri në tre herë në ditë.

A ndihmon seksi me dhimbje koke?

Mund të mos jetë një ilaç klasik në shtëpi, por aktiviteti seksual – qoftë me një partner apo vetëm – mund të lehtësojë dhimbjet e kokës në disa raste. Të paktën ky duket të jetë rasti për migrenën dhe dhimbjet e kokës. Ky është rezultati i një studimi nga Universiteti i Münster.

Cilat janë shkaqet e mundshme të dhimbjes së kokës?

Pavarësisht hulumtimeve intensive, nuk është e qartë saktësisht se si zhvillohen dhimbjet e kokës. Supozohet se proceset e gjenerimit, transmetimit dhe frenimit të dhimbjes janë të shqetësuara.

Dhimbjet e kokës primare nuk kanë një shkak të identifikueshëm. Megjithatë, ato zakonisht shkaktohen nga faktorë të ndryshëm, si p.sh

 • stres
 • Mungesa e lëngjeve
 • Dhoma të ajrosura dobët
 • Puna e ekranit
 • Ndryshimi i motit
 • Mungesa e gjumit dhe gjumi i parregullt
 • Pirja e duhanit
 • Alkool
 • Stërvitje (p.sh. pas sportit)

Nga ana tjetër, dhimbjet dytësore të kokës mund të gjurmohen gjithmonë nga një sëmundje ose ndikime të jashtme. Shkaqet më të zakonshme përfshijnë

 • Lëndimet e kokës dhe shpinës së qafës së mitrës, p.sh. trauma kraniocerebrale
 • Inflamacionet: Meningjiti (inflamacion i meninges), encefaliti (inflamacion i trurit), arteriti i përkohshëm (inflamacion i arterieve të përkohshme), sinusit (dhimbje koke tipike kur përkuleni), inflamacion i rrënjës së dhëmbit
 • Infeksionet virale si gripi
 • tension të lartë
 • Hernia diskale në shpinë cervikale
 • Tension në muskujt e qafës
 • Hipoglicemia në diabet mellitus
 • Neuralgjia trigeminale, mosfunksionimi kraniomandibular (i njohur më parë edhe si sindroma e Costenit)
 • Goditje e nxehtësisë
 • Glaukoma akute (sulmi i glaukomës)
 • Aneurizma e trurit (zgjerimi jonormal i murit të një arterie cerebrale)
 • Goditja në tru (goditja ishemike ose hemorragjia cerebrale)
 • Tumor në tru
 • Intoleranca ndaj ushqimeve të caktuara, si glutamati (“sindroma e restorantit kinez”)
 • Tërheqja e ilaçeve

Tumoret e trurit janë jashtëzakonisht të rrallë përgjegjës për dhimbje koke. Edhe dhimbjet më të rënda të kokës zakonisht kanë shkaktarë të padëmshëm. Përveç kësaj, tumoret e trurit zakonisht shkaktojnë simptoma shtesë. Dhimbjet e kokës që ndodhin kryesisht pas shtrirjes (p.sh. në mëngjes) dhe bëhen më të forta me kalimin e kohës, ndonjëherë janë një tregues i një tumori. Në këtë rast këshillohet sqarimi mjekësor!

Dhimbje koke: kur duhet të shkoni te mjeku?

 • nëse dhimbjet e kokës ndodhin vazhdimisht ose në mënyrë të përsëritur gjatë javëve dhe muajve
 • nëse dhimbja zhvillohet pas një dëmtimi në kokë ose ndodh një ose më shumë ditë pas një tronditjeje
 • nëse janë të pranishme edhe të përzierat dhe të vjellat
 • nëse ethet dhe/ose qafa e ngurtësuar e shoqërojnë dhimbjen

Dhimbjet e kokës tek fëmijët

Fëmijët dhe adoleshentët vuajnë nga dhimbje koke po aq shpesh sa të rriturit. Në shumicën e rasteve, ato janë gjithashtu dhimbje koke tensioni të padëmshme ose migrenë. Është e këshillueshme që gjithmonë të keni dhimbje koke tek fëmijët të kontrolluar nga një mjek. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse ato ndodhin rregullisht.

Dhimbje koke gjatë shtatzënisë

Gjithmonë duhet të diskutoni nëse ilaçet kundër dhimbjeve lejohen me mjekun tuaj në mënyrë që të mos rrezikoni fëmijën tuaj. Përbërësi aktiv paracetamoli përdoret shpesh për dhimbje koke gjatë shtatzënisë. Kjo për shkak se gratë shtatzëna nuk lejohen të marrin acid acetilsalicilik (ASA), ibuprofen, diklofenak dhe të ashtuquajturat NSAID.

Komplikimet më serioze si pre-eklampsia (helmimi i shtatzënisë) janë më pak të zakonshme pas dhimbjeve të kokës gjatë shtatzënisë. Nëse keni dyshime, këshillohet gjithmonë të kërkoni këshilla nga një mjek.

Çfarë bën mjeku për të diagnostikuar dhimbjen e kokës?

Për të sqaruar llojin e dhimbjes së kokës, mjeku fillimisht do t'ju pyesë për historinë tuaj mjekësore (anamnezën):

 • Ku saktësisht lokalizohet dhimbja?
 • Si ndihet dhimbja dhe sa të forta janë simptomat?
 • A jeni të vetëdijshëm për shkaktarët e mundshëm, p.sh. aksident, stres, tendosje intensive fizike ose ndjeshmëri ndaj motit?
 • Çfarë sëmundjesh dhe historie familjare ka?
 • Çfarë ilaçesh (ilaçe kundër dhimbjeve etj.) po merrni?

Nëse mbani një ditar të dhimbjes së kokës (shih më lart), shënimet që përmban ai do të ofrojnë gjithashtu informacion të vlefshëm për historinë tuaj mjekësore.

Rezultatet e historisë mjekësore dhe ekzaminimet fizike dhe neurologjike janë shpesh të mjaftueshme për të sqaruar llojin dhe shkakun e dhimbjes së kokës – veçanërisht në rastin e dhimbjeve të kokës nga tensioni dhe migrenës. Ekzaminime të mëtejshme janë rrallë të nevojshme, për shembull nëse dyshohet për një sëmundje themelore më serioze.

Më pas përdoren, për shembull

 • Testet e gjakut
 • Ekzaminimi me ultratinguj, veçanërisht i organeve të qafës dhe i arterieve të qafës
 • X-ray e shtyllës kurrizore dhe kafkës (nëse dyshohet për lëndime)
 • Tomografia kompjuterike (CT)
 • Elektroencefalografi (EEG)
 • Tomografia me emetim pozitron (PET): një metodë e mjekësisë bërthamore (ekzaminim duke përdorur një substancë radioaktive të nivelit të ulët)
 • Punksion lumbal (nxjerrja e lëngut kurrizor) për inflamacion të dyshuar të nervave ose meningjeve
 • Angiografia (imazheri vaskular me kontrast në imazhin me rreze X) të enëve të trurit për keqformime, aneurizma dhe tromboza

Parandalimi i dhimbjeve të kokës

Në shumë raste, masat e thjeshta mund të parandalojnë fillimisht zhvillimin e dhimbjeve të kokës:

 • Gjumi i mjaftueshëm me orare të qëndrueshme të gjumit
 • Hani një dietë të ekuilibruar dhe të rregullt
 • Pini shumë lëngje, veçanërisht ujë, çaj ose lëngje
 • Konsumimi i vazhdueshëm i kafeinës
 • Pak alkool
 • Shmangni nikotinën
 • Ushtrime të rregullta në ajër të pastër
 • Sportet e qëndresës
 • Gjimnastikë zyre, pesë minuta disa herë në ditë

Ju gjithashtu duhet të reduktoni faktorët e tjerë të rrezikut që dihet se shkaktojnë dhimbje koke, të tilla si qëndrimi në dhoma të mbytura ose të zhurmshme ose ngrënia e ushqimeve të caktuara.

Pyetje të shpeshta në lidhje me dhimbjet e kokës

Çfarë ndihmon kundër dhimbjeve të kokës?

Çfarë mund të shkaktojë dhimbje koke?

Ka shumë shkaktarë për dhimbje koke, duke përfshirë stresin, shumë pak gjumë ose mungesën e lëngjeve. Dhimbjet e kokës janë gjithashtu një simptomë tipike e migrenës. Megjithatë, ato mund të ndodhin edhe me sëmundje të tjera si një infeksion viral. Ilaçet, alkooli dhe shumë kafeinë gjithashtu shkaktojnë dhimbje koke. Dhimbjet e kokës rrallë tregojnë një sëmundje serioze siç është një tumor në tru.

Cilat ilaçe shtëpiake ndihmojnë me dhimbjen e kokës?

Çfarë i lehtëson dhimbjet e forta të kokës?

Ilaçet kundër dhimbjeve si ibuprofeni, paracetamoli ose ASA shpesh lehtësojnë me sukses dhimbjet e forta të kokës. Një kompresë e ftohtë në ballë mund të ndihmojë gjithashtu. Vizitoni një mjek nëse dhimbja e kokës vazhdon, është shumë e rëndë ose shoqërohet me simptoma të tjera si marramendje, dobësi ose temperaturë të lartë.

Cilët qetësues ndihmojnë kundër dhimbjeve të kokës?

Cili çaj ndihmon me dhimbjet e kokës?

Mente, kamomil dhe xhenxhefil janë çajra të përshtatshëm për dhimbje koke. Çaji i mentes ka një efekt relaksues dhe zgjeron enët e gjakut. Kjo përmirëson qarkullimin e gjakut dhe lehtëson dhimbjen e kokës. Çaji i kamomilit ka një efekt qetësues dhe për këtë arsye është veçanërisht i dobishëm për dhimbjet e kokës të lidhura me stresin.

Cili mjek për dhimbje koke?

Çfarë duhet të hani nëse keni dhimbje koke?

Ushqimet e pasura me magnez si arrat, farat dhe produktet me drithëra integrale mund të ndihmojnë kundër dhimbjeve të kokës. Megjithatë, nuk ka një dietë të veçantë. Alkooli, shumë kafeinë dhe ushqimet me sheqer priren të përkeqësojnë dhimbjen e kokës. Gjithashtu sigurohuni që të pini mjaftueshëm ujë.