Toka shëruese: efektet dhe përdorimet

Balta shëruese: Efekt

Thuhet se toka shëruese ka veti të ndryshme promovuese të shëndetit:

Detoksifikimi: Për shkak të strukturës së saj të imët, balta shëruese ka një aftësi të lartë për të grumbulluar substanca në sipërfaqen e saj (përthithje) ose për t'i thithur ato (përthithje). Si rezultat, ai mund të lidhë sebumin dhe papastërtitë në lëkurë dhe flokë, për shembull, por gjithashtu të largojë substancat e dëmshme nga trupi si pjesë e detoksifikimit ose pastrimit të zorrëve.

Neutralizimi i acidit të stomakut: Kripërat karbonate që përmbahen në argjilën shëruese thuhet se e bëjnë atë një antacid natyral që lidh dhe neutralizon acidin e stomakut në rast të urthit ose ankesave të tjera të stomakut të lidhura me acidin.

Anti-inflamator: Për shkak të efektit të saj antibakterial dhe anti-inflamator, balta shëruese thuhet se lehtëson aknet, inflamacionin e lëkurës (si djegiet nga dielli, pickimet e insekteve ose ekzema) dhe inflamacionin e kyçeve.

Ilaç kundër diarresë: Balta shëruese lidh ujin dhe për këtë arsye konsiderohet një ilaç natyral për diarrenë.

Disa prodhues të produkteve të argjilës shëruese pohojnë gjithashtu se argjila shëruese lidh kolesterolin nga ushqimi, mund të ndihmojë kundër celulitit dhe intolerancës ndaj histaminës dhe lehtëson kruajtjen e shkaktuar nga neurodermatiti ose psoriasis.

Efekti i shëndetshëm i argjilës shëruese nuk është vërtetuar

Nga ana tjetër, njerëzit kanë pasur përvoja pozitive me tokën shëruese, disa prej të cilave janë përdorur në mjekësinë popullore me shekuj. Toka minerale konsiderohet të tolerohet mirë. Kushdo që dëshiron ta provojë për të lehtësuar papastërtitë e lëkurës ose problemet gastrointestinale nuk duhet të presë ndonjë efekt jo të shëndetshëm. Megjithatë, ata me ankesa të vazhdueshme dhe të rënda duhet të kërkojnë gjithmonë këshilla mjekësore.

Efekti i argjilës shëruese varet edhe nga përbërja e saj. Studimet tregojnë se balta shëruese me mineralin e argjilës smectite mund të zvogëlojë diarrenë tek fëmijët me një ditë. Nuk është ende e qartë nëse kjo vlen edhe për argjilën shëruese me loess apo mineralin e argjilës kaolinit.

Përbërësit e argjilës shëruese

Përbërësit e argjilës shëruese përfshijnë kryesisht pluhur kuarci, feldspat (një mineral silikat) dhe kalcit (kalcit). Në varësi të origjinës së saj gjeografike, balta shëruese përmban përmasa të ndryshme të mineraleve si kripërat e kalciumit, magnezit dhe natriumit, alumini, hekuri dhe kaliumi.

Toka shëruese: Fushat e aplikimit

Toka shëruese mund të përdoret nga jashtë – për shembull për njolla të lëkurës, kruajtje ose inflamacion – dhe nga brenda – për shembull për të trajtuar ankesat gastrointestinale.

Përdorimi i jashtëm i argjilës shëruese

 • Akne, puçrra të përflakur
 • Lëkurë e yndyrshme dhe me njolla
 • Ankesat e muskujve dhe kyçeve (të tilla si inflamacioni i kyçeve të lidhura me reumatizmin dhe përdhes)
 • Lëndimet sportive (të tilla si mavijosje, kontuzione, ndrydhje)
 • Inflamacion i lëkurës (p.sh. për shkak të djegies nga dielli, pickimit të insekteve, ekzemës, skuqjes)
 • Kruajtje (p.sh. neurodermatiti ose psoriasis)
 • celuliti
 • Flebiti sipërfaqësor

Udhëzimet për përdorimin e disa preparateve argjile shëruese rekomandojnë madje edhe trajtimin e plagëve purulente dhe ulcerave të qara. Nga pikëpamja mjekësore, megjithatë, kjo nuk është e këshillueshme:

Balta shëruese nuk është sterile dhe nuk miratohet si ilaç për terapinë e plagëve. Për shkak të konsistencës së tij pluhur, pluhuri thahet plaga, mund të grumbullohet dhe të pengojë formimin e indeve të reja. Në mënyrë që plagët të shërohen në mënyrë optimale, ato kanë nevojë për një mjedis të lagësht.

Ju mund të lexoni informacion të detajuar mbi këtë temë në artikullin "Shërimi i plagëve".

Përdorimi i brendshëm i argjilës shëruese

Disa produkte argjile shëruese janë miratuar si ilaçe për

 • Urth,
 • ankesat e stomakut të lidhura me acidin dhe
 • diarre.

Përveç kësaj, balta shëruese përdoret për trajtimin mbështetës të ankesave të ndryshme gastrointestinale, për shembull:

Balta shëruese konsiderohet gjithashtu një ilaç natyral për gastrit. Megjithatë, një efekt terapeutik në gastrit nuk është vërtetuar.

Informacione të hollësishme mbi trajtimin e kapsllëkut – duke përfshirë mjetet juridike në shtëpi – mund të gjenden në artikullin “Kapsllëku”.

Balta shëruese thuhet gjithashtu se lidh kolesterolin nga ushqimi. Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore që argjila shëruese ul nivelin e kolesterolit në gjak.

Për shkak se balta shëruese gjithashtu thuhet se lidh produktet metabolike, toksinat ose yndyrnat nga ushqimi, prodhuesit e rekomandojnë atë si një mjet për pastrimin e zorrëve, pastrimin e zorrës së trashë, pastrimin dhe detoksifikimin. Efekti i produkteve të tilla detoksike, të cilat detoksifikojnë trupin, ende nuk është vërtetuar shkencërisht. Pretendimet përkatëse të reklamave janë pra të papranueshme – edhe në rastin e argjilës shëruese. Në vend të kësaj, trupi shpëton nga substancat e dëmshme nëpërmjet mëlçisë dhe veshkave.

Gjithashtu nuk ka asnjë provë të besueshme shkencërisht se argjila shëruese ndihmon në humbjen e peshës ose kundër intolerancës ndaj histaminës.

Gjithmonë kontrolloni së pari nga një mjek nivelet e ngritura të kolesterolit, ankesat e stomakut të lidhura me acidin, simptomat e zorrës së irrituar, gastrit dhe diarrenë e vazhdueshme. Nëse foshnjat dhe fëmijët e vegjël vuajnë nga diarrea, këshillohet gjithmonë edhe vizita te mjeku!

Balta shëruese: përdorimi i duhur

Mos përdorni argjilën shëruese nga brenda nëse udhëzimet në paketim thonë se është vetëm për përdorim të jashtëm!

Për përdorim të jashtëm, përzieni pluhurin e argjilës shëruese me ujin e rubinetit për të formuar një pluhur homogjen (të quajtur peloid). Aplikojeni këtë në lëkurë, për shembull si një maskë balte shëruese kundër papastërtive të lëkurës, ose përdorni për të përgatitur një llapë (p.sh. kundër dëmtimeve sportive). Për informacion më të detajuar mbi dozën dhe aplikimin, ju lutemi referojuni udhëzimeve në paketim ose në fletëudhëzues.

Për të pastruar dhe forcuar butësisht flokët, mund të përzieni argjilën shëruese me përbërës të tjerë (si mjaltë ose vaj) për të bërë një shampo. Për të pastruar fytyrën dhe trupin, mund të bëni një locion larës nga argjila shëruese, kremi dhe mjalti, për shembull.

Për përdorim të brendshëm, mund të pini pluhurin e përzier në ujë ose të gëlltisni argjilën shëruese në formën e kapsulave ose granulave. Si rregull, prodhuesit rekomandojnë marrjen e argjilës shëruese në mëngjes në stomak bosh, në mbrëmje para se të shkoni në shtrat dhe, nëse është e nevojshme, gjysmë ore para ose pas ngrënies.

Lexoni paketimin ose futjen e paketimit për të mësuar se si të merrni saktë përgatitjen e argjilës shëruese në fjalë, çfarë doze rekomandohet dhe çfarë tjetër duhet të keni parasysh.

Balta kuruese: Efekte anësore

Toka shëruese konsiderohet të tolerohet mirë.

Reaksionet alergjike janë të rralla, por të mundshme kur përdoret balta shëruese nga jashtë. Përndryshe, nuk priten efekte të tjera të padëshiruara.

Kur përdoret brenda (veçanërisht me kapsula balte shëruese), herë pas here pihet shumë pak lëng me të. Kjo mund të rezultojë në pengim të zorrëve. Megjithatë, nëse të prekurit pinë shumë lëngje më pas, zorra në përgjithësi bëhet përsëri e përshkueshme.

Shumë rrallë, marrja kronike me doza të larta mund të çojë në inflamacion të veshkave për shkak të silikateve që përmban shpesh.

Prandaj është thelbësore që të ndiqni rekomandimet e prodhuesit në lidhje me dozën dhe kohëzgjatjen e përdorimit të preparatit tuaj të argjilës shëruese.

Balta shëruese: shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Gratë duhet të pyesin mjekun e tyre për këshilla përpara se të marrin argjilën shëruese gjatë shtatzënisë ose gjatë ushqyerjes me gji. Megjithëse një efekt i dëmshëm konsiderohet i pamundur, kjo ende nuk është hetuar mjaftueshëm. Nënat shtatzëna duhet gjithashtu të marrin masa paraprake për të shmangur argjilën shëruese me përmbajtje të lartë alumini.

Balta shëruese: Ndërveprime

Ju lutemi mos merrni argjilën shëruese së bashku me ilaçe. Shumë substanca medicinale absorbohen nga argjila minerale në traktin tretës dhe për këtë arsye nuk hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe rrjedhimisht në trup.

Balta shëruese: Rregulloret e shpërndarjes

Produktet medicinale të bëra nga balta shëruese janë të disponueshme lirisht për shitje dhe mund të blihen në barnatore ose supermarkete. Disa preparate për përdorim të brendshëm (p.sh. për diarre dhe urth) janë të licencuara si produkte medicinale dhe për këtë arsye mund të blihen vetëm në farmaci.