Kontrolli shëndetësor – çfarë ndodh

Këto përfshijnë diabetin, presionin e lartë të gjakut dhe problemet me veshkat. Në këtë mënyrë, sëmundjet mund të shmangen ose zbulohen dhe trajtohen sa më shpejt që të jetë e mundur. Mësoni këtu se cilat ekzaminime mund të prisni gjatë një kontrolli shëndetësor, kur duhet të kryhet ekzaminimi dhe kush e kryen atë.

Çfarë është një kontroll shëndetësor?

Kontrolli shëndetësor është një ekzaminim i rëndësishëm parandalues ​​për burrat dhe gratë. Shërben për të zbuluar sëmundje të tilla si presioni i lartë i gjakut, diabeti mellitus ose problemet e zemrës në një fazë të hershme. Kontrolli shëndetësor ofron gjithashtu hapësirë ​​për këshilla mjekësore për tema të tilla si historia familjare dhe rreziqe të tjera sëmundjesh. Kontrolli shëndetësor kryhet nga mjeku i familjes ose mjeku internist.

Kur mund të bëj një kontroll shëndetësor?

Nga mosha 18 deri në 34 vjeç, sigurimi shëndetësor mbulon shpenzimet e një kontrolli shëndetësor të vetëm. Kushdo mbi 35 vjeç ka të drejtë për kontroll çdo tre vjet. Të gjitha ekzaminimet janë pa pagesë për pacientin.

Çfarë ekzaminimesh bëhen gjatë kontrollit?

Në fillim të kontrollit shëndetësor, mjeku pyet pacientin për ndonjë sëmundje dhe sëmundje të mëparshme që ka në familjen e tij. Fokusi kryesor është te sëmundjet e zakonshme si p.sh

  • presion të lartë të gjakut
  • nivele të ngritura të lipideve në gjak
  • Diabetes mellitus
  • Sëmundje koronare të zemrës
  • Sëmundje okluzive arteriale
  • Sëmundjet e mushkërisë
  • Kancer

Në këtë mënyrë, mjeku përcakton profilin individual të rrezikut të sëmundjes së pacientit dhe vlerëson rrezikun personal.

Përveç historisë mjekësore, mjeku kontrollon mënyrën e jetesës së pacientit. Ai mat peshën dhe gjatësinë e trupit, i bën pyetje pacientit në lidhje me konsumin e nikotinës, alkoolit dhe drogës dhe përcakton nëse ai bën mjaftueshëm ushtrime. Ai gjithashtu vlerëson gjendjen mendore të pacientit.

Ekzaminim fizik

Intervista pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku së pari ekzaminon gjoksin dhe dëgjon zemrën, mushkëritë dhe arterien karotide. Mjeku zakonisht merr pulsin në këmbë. Ai gjithashtu ekzaminon qëndrimin e pacientit dhe inspekton lëkurën. Një kontroll refleks jep informacion në lidhje me dëmtimin e mundshëm të nervit. Kontrollohet edhe funksioni i organeve shqisore.

Matja e presionit të gjakut

Kontrolli shëndetësor përfshin matje të presionit të gjakut. Mjeku përcakton presionin sistolik dhe diastolik të gjakut. Presioni optimal i gjakut është 120/80 mmHg (milimetra merkur), deri në 129/84 vlera është ende normale. Nga 140/90 presioni i gjakut është i ngritur (hipertension).

Informacione të mëtejshme mund të gjeni në artikullin Matja e presionit të gjakut.

Testi i gjakut (vlerat e lipideve të gjakut, sheqeri në gjak agjërimi)

Se çfarë kuptimi kanë vlerat mund të lexoni në artikullin Vlerat e kolesterolit.

Përveç vlerave të lipideve të gjakut, niveli i glukozës në gjak të agjërimit përcaktohet nga mostra e gjakut. Tek njerëzit me një metabolizëm të shëndetshëm, niveli i sheqerit në gjak në agjërim është nën 100 mg/dl. Nëse është më e lartë, kjo mund të jetë një tregues i diabetit mellitus.

Statusi i vaksinimit

Në çdo kontroll shëndetësor, mjeku kontrollon statusin e vaksinimit të pacientit. Për këtë kërkohet certifikata e verdhë e vaksinimit. Nëse është e nevojshme, duhet një vaksinim përforcues.

Në kalendarin e vaksinimit mund të zbuloni se kur duhet të përforcohet vaksinimi.

Kontrolli 35

Kontrolli 35 është fillimi i kontrolleve të rregullta shëndetësore. Kontrolli tani duhet të bëhet çdo tre vjet.

Kontrolli shëndetësor i moshës 35+ përfshin gjithashtu një test të urinës: Mjeku ekzaminon një mostër të urinës nga pacienti me një rrip urinar për gjurmë proteinash, glukozë, rruazash të kuqe dhe të bardha të gjakut dhe nitrite. Testi jep informacion për shëndetin e veshkave, fshikëzës, ureterëve dhe uretrës.

Burra të moshës 65 vjeç e lart

Nga mosha 65 vjeç, kontrolli shëndetësor përfshin një kontroll të vetëm të aneurizmit të aortës [Link]. Mjeku përdor një pajisje me ultratinguj për të ekzaminuar enët e gjakut në bark në mënyrë që të zbulojë fryrjet e mundshme në një fazë të hershme.