Humbja e dëgjimit: Shenjat, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Përkufizim: Humbje e papritur, zakonisht e njëanshme e dëgjimit pa një shkaktar të njohur, një formë e humbjes së dëgjimit sensorineural
 • Simptomat: dëgjim i reduktuar ose shurdhim i plotë në veshin e prekur, tringëllimë në veshët, ndjenjë presioni ose pambuku absorbues në vesh, marramendje, ndjesi gëzofi rreth majës, mundësisht mbindjeshmëri ndaj zërit.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Shkaqet e sakta janë të panjohura, shkaktarët e mundshëm dhe faktorët e rrezikut janë inflamacioni ose çrregullimet e qarkullimit të gjakut në veshin e brendshëm, sëmundjet autoimune, obeziteti, diabeti mellitus, presioni i lartë i gjakut, pirja e duhanit, stresi, tendosja emocionale.
 • Trajtimi: Kortizoni (zakonisht si një tabletë ose infuzion, ndonjëherë si një injeksion në vesh), nuk kërkohet trajtim shpesh për humbjen e lehtë të dëgjimit.
 • Prognoza: E favorshme nëse humbja e papritur e dëgjimit është vetëm e lehtë ose prek vetëm frekuencat e ulëta ose të mesme, përndryshe prognoza përkeqësohet. Është gjithashtu e pafavorshme nëse humbja e papritur e dëgjimit shoqërohet me humbje të rënda të dëgjimit dhe/ose probleme të ekuilibrit.
 • Diagnoza: Marrja e historisë mjekësore, ekzaminimi i veshit, hundës dhe fytit, teste të ndryshme të dëgjimit
 • Parandalimi: Shmangia e faktorëve të rrezikut si duhani dhe stresi si dhe kontrollet e rregullta mjekësore për sëmundje të tilla si diabeti mellitus zvogëlojnë rrezikun e humbjes së papritur të dëgjimit, por nuk është e mundur të parandalohet me siguri.

Çfarë është humbja e papritur e dëgjimit?

Shurdhimi i vërtetë i papritur është një formë e humbjes së dëgjimit sensorineural. Në kokleën e veshit të brendshëm, valët e përforcuara të zërit të transmetuara përmes veshit të mesëm shndërrohen në sinjale nervore elektrike. Nga atje, ata arrijnë në tru dhe kështu në mendjen e ndërgjegjshme. Në rastin e humbjes së papritur të dëgjimit, shndërrimi i sinjalit në koklea është i shqetësuar.

Në parim, humbja e papritur e dëgjimit ndodh në çdo moshë dhe në të gjitha gjinitë. Megjithatë, ato janë shumë të rralla tek fëmijët. Shumica e të prekurve janë rreth moshës 50-vjeçare.

Format e humbjes së papritur të dëgjimit

Humbja e papritur e dëgjimit mund të klasifikohet sipas ashpërsisë së saj: Humbja e lehtë e papritur e dëgjimit shkakton vetëm humbje të lehtë të dëgjimit, ndërsa format e rënda mund të shkaktojnë humbje dëgjimi dhe madje shurdhim në anën e prekur.

Së dyti, rastet e humbjes së papritur të dëgjimit klasifikohen sipas diapazonit të frekuencës së prekur: Në koklea, seksione të ndryshme janë përgjegjëse për frekuenca të ndryshme gjatë konvertimit të sinjalit. Prandaj, tonet e ulëta, të mesme ose të larta përpunohen në zona të veçanta. Nëse vetëm një nga këto zona preket nga një humbje e papritur e dëgjimit, kjo çon në format e mëposhtme të sëmundjes:

 • Humbje dëgjimi me frekuencë të lartë
 • Humbje dëgjimi në shkallë të mesme
 • Humbje dëgjimi me frekuencë të ulët

Humbja e dëgjimit: simptomat

Shenja tipike e shurdhimit të papritur është një humbje e papritur dhe pa dhimbje e dëgjimit. Në varësi të formës dhe ashpërsisë së sëmundjes, pacienti mund të perceptojë disa pika më keq ose aspak me veshin e prekur.

Humbja e papritur e dëgjimit shpesh shoqërohet me simptoma të tjera, të cilat ndonjëherë i paraprijnë humbjes së dëgjimit si një lloj shenje paralajmëruese:

 • Tringëllimë në veshët (zhurmë në vesh)
 • Ndjenja e presionit ose e pambukut absorbues në vesh
 • marramendje
 • Ndjenja e leshit rreth veshit (dizestezi periaurale)

Aftësia e dëgjimit pas një humbjeje të papritur të dëgjimit nuk zvogëlohet gjithmonë. Ndonjëherë ndodhin çrregullime të tjera në vend të humbjes së dëgjimit ose si shtesë. Për shembull, disa pacientë i perceptojnë tingujt dhe zhurmat në anën e prekur si tepër të larta. Kjo mbindjeshmëri ndaj zërit quhet hiperakuzë.

Pacientë të tjerë raportojnë një perceptim të ndryshuar të zërit (dysakusis). Ndonjëherë tingujt në anën e sëmurë perceptohen më të ulëta ose më të larta se në anën e shëndetshme (diplakusis). Dhimbja nuk është një simptomë tipike e humbjes së papritur të dëgjimit dhe zakonisht shkaktohet nga gjëra të tjera, si ndjenja e presionit në vesh që ndonjëherë shoqëron humbjen e papritur të dëgjimit.

Të prekurit ndonjëherë nuk vërejnë as një humbje të lehtë dëgjimi. Më pas shpesh vërehet vetëm gjatë disa testeve të dëgjimit. Megjithatë, nëse është e rëndë, simptomat e humbjes së papritur të dëgjimit shpesh dëmtojnë rëndë cilësinë e jetës.

Humbja e dëgjimit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaqet e humbjes së papritur të dëgjimit nuk dihen ende. Megjithatë, ekspertët dyshojnë se faktorët e mëposhtëm janë ndër shkaktarët për humbjen e papritur të dëgjimit sensorineural:

 • Çrregullime të qarkullimit të gjakut të kokleës
 • Mosfunksionimi i qelizave të caktuara në kokle
 • Inflamacion i veshit të brendshëm
 • Sëmundjet autoimune
 • Hidropsi endolimfatik (rritje anormale e një lëngu të caktuar në veshin e brendshëm)

Hidropsi endolimfatik nuk konsiderohet një humbje e vërtetë e dëgjimit nga shumë specialistë të ORL. Shkaktohet nga grumbullimi i lëngut natyral të veshit të brendshëm dhe zakonisht ndikon në frekuencat e ulëta të zërit në izolim. Zakonisht zhduket spontanisht brenda një kohe të shkurtër dhe për këtë arsye nuk kërkon ndonjë trajtim të veçantë.

Çrregullimet e qarkullimit të gjakut në veshin e brendshëm ndonjëherë shkaktohen nga problemet me shtyllën kurrizore (cervikale), të cilat në këto raste janë shkaku indirekt i humbjes së papritur të dëgjimit.

Njerëzit që vuajnë nga migrena kanë një rrezik në rritje të humbjes së papritur të dëgjimit.

Shkaqe të tjera të humbjes akute të dëgjimit

Humbja akute e dëgjimit nuk shkaktohet gjithmonë nga një humbje e vërtetë e dëgjimit. Shkaqet e mëposhtme gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë një humbje spontane të dëgjimit:

 • Trup i huaj ose ujë në vesh
 • Bllokimi i kanalit të jashtëm të dëgjimit ose i daulles së veshit për shkak të "dyllit të veshit" (cerumen)
 • Lëndimet e daulles së veshit ose kockave në veshin e mesëm
 • Grumbullim i lëngjeve, gjakderdhje ose mbytje në veshin e mesëm
 • Diferenca e pabalancuar e presionit midis veshit të mesëm dhe kanalit të jashtëm të dëgjimit (mungesa e barazimit të presionit, për shembull në një aeroplan)

A është një humbje e papritur e dëgjimit: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Një humbje e papritur e dëgjimit nuk konsiderohet një urgjencë që kërkon trajtim të menjëhershëm mjekësor. Sa urgjente është një vizitë te mjeku varet nga ashpërsia e humbjes së dëgjimit, çdo simptomë shoqëruese dhe sëmundjet e mëparshme, si dhe nga niveli individual i vuajtjes së pacientit. Në shumicën e rasteve, humbja e papritur e dëgjimit trajtohet në baza ambulatore ose në shtëpi.

Vetëm në raste të rënda ose nëse humbja e dëgjimit përparon, pacientët shtrohen në spital për trajtim.

Humbja e dëgjimit: ekzaminimet dhe diagnoza

Kur shfaqen shenjat e para të humbjes së papritur të dëgjimit, këshillohet një vizitë te mjeku. Një specialist ORL do të përcaktojë shkallën dhe llojin e humbjes së dëgjimit dhe do të përjashtojë shkaqe të tjera të mundshme për humbjen akute të dëgjimit.

Kjo pasohet nga një ekzaminim i përgjithshëm i veshit, hundës dhe fytit (ekzaminimi ENT). Duke përdorur otoskopinë (mikroskopinë e veshit), mjeku ekzaminon kanalin e veshit dhe daullen e veshit për ndonjë dëmtim.

Një test dëgjimi është gjithashtu i rëndësishëm: në testin Weber, mjeku godet një pirun akordues dhe e vendos atë në majë të kokës së pacientit. Më pas pacientit i kërkohet të tregojë se në cilën anë dëgjojnë më fort zhurmën e pirunit akordues vibrues.

Gjatë testit të dëgjimit duke përdorur audiometrinë tone, mjeku ORL luan tinguj në frekuenca të ndryshme për pacientin (nëpërmjet altoparlantëve ose kufjeve). Vëllimi më pas zvogëlohet gradualisht derisa pacienti mezi mund të dëgjojë tingullin në fjalë ("pragu i dëgjimit"). Një kurbë dëgjimi (audiogram) e prodhuar në këtë mënyrë mund të përdoret për të treguar se në cilën gamë frekuence ndikon humbja e dëgjimit dhe sa e theksuar është ajo.

Gjatë timpanometrisë, një sondë speciale futet në kanalin e jashtëm të dëgjimit për të kontrolluar funksionin e veshit të mesëm. Ekzaminimet rutinë për humbjen e dëgjimit (të dyshuar) përfshijnë gjithashtu një test të ndjenjës së ekuilibrit dhe një matje të presionit të gjakut.

Ekzaminime të mëtejshme

Në raste individuale, ekzaminime të mëtejshme janë të dobishme për të sqaruar një humbje të mundshme të papritur të dëgjimit.

Për shembull, funksioni i veshit të brendshëm mund të kontrollohet duke matur emetimet otoakustike (OAE).

Për të përjashtuar një tumor specifik në tru (tumor i këndit cerebelopontine) si shkaktar i problemeve të dëgjimit, ndonjëherë është e nevojshme rezonanca magnetike (MRI).

Humbja e dëgjimit: trajtim

Meqenëse shkaqet aktuale të humbjes së papritur të dëgjimit nuk dihen, nuk ka terapi kauzale për humbjen e papritur të dëgjimit. Megjithatë, disa opsione trajtimi dihet se janë disi efektive për humbjen e papritur të dëgjimit (barna të tilla si prednizoloni ose "kortizone" të tjera). Edhe pse ka metoda të tjera, efektiviteti i tyre është i diskutueshëm midis ekspertëve.

Humbja e dëgjimit gjatë shtatzënisë është e rrallë, prandaj nuk ka trajtim standard për gratë shtatzëna. Për shkak të dëmtimit të mundshëm të fëmijës së palindur, trajtimi diskutohet në detaje me mjekun paraprakisht.

Këshillë: Çdo pacient duhet të kërkojë këshilla nga mjeku i tij për opsionet dhe rreziqet e ndryshme të trajtimit të humbjes akute të dëgjimit. Më pas ata do të vendosin së bashku se cili trajtim duket më premtues në rastin individual.

Një humbje e lehtë e papritur e dëgjimit që vështirë se prek pacientin nuk trajtohet domosdoshmërisht. Ndonjëherë ju prisni disa ditë - në shumë raste, një humbje e papritur e dëgjimit zgjidhet vetvetiu spontanisht. Megjithatë, nuk është e mundur të parashikohet nëse dhe kur kjo do të ndodhë në raste individuale.

Humbja e dëgjimit: opsionet e trajtimit

Kortizoni

Doza të larta të glukokortikoideve (“kortizon”), si prednizoloni, rekomandohen kryesisht për trajtimin e humbjes akute të dëgjimit. Përbërësit aktivë zakonisht administrohen si tableta ose infuzione për disa ditë. Doza bazohet në udhëzimet aktuale të vendit përkatës.

Për shkak se mjekimi është përgjithësisht efektiv në të gjithë trupin kur administrohet si tabletë ose infuzion, kjo quhet terapi sistemike. Ekziston mundësia që efektet anësore të ndodhin në zona të ndryshme të trupit, siç është rritja e nivelit të sheqerit në gjak.

Nëse terapia sistemike e kortizonit nuk ndihmon mjaftueshëm, ekziston mundësia e injektimit të kortizonit direkt në vesh (aplikimi intratimpanik). Në këtë rast, ilaçi praktikisht ka vetëm një efekt lokal, i cili shmang efektet anësore sistemike. Megjithatë, ekziston rreziku i pasojave të tjera me këtë aplikim të kortizonit direkt në vesh, si dhimbje, marramendje, dëmtim të daulles së veshit (perforim i daulles së veshit) ose inflamacion i veshit të mesëm.

Ekspertët besojnë se efektiviteti i glukokortikoideve për humbjen e papritur të dëgjimit është për shkak të vetive anti-inflamatore dhe dekongjestive të ilaçit.

Terapia e oksigjenit

Medikamente të tjera

Ilaçet që zgjerojnë enët e gjakut (vazodilatatorët) ose përmirësojnë vetitë e rrjedhës së gjakut (reologët) rekomandohen ndonjëherë për humbjen e papritur të dëgjimit. Megjithatë, për shkak të mungesës së provave të efikasitetit dhe efekteve të mundshme anësore, preparate të tilla nuk rekomandohen më nga shoqatat profesionale për trajtimin e humbjes së papritur të dëgjimit.

E njëjta gjë vlen edhe për barnat antivirale si acikloviri, të cilat ofrohen ndonjëherë edhe për trajtimin e humbjes së papritur të dëgjimit. Asnjë përfitim nga ky trajtim nuk është gjetur në studimet e deritanishme. Për metodat e tjera alternative të trajtimit, si akupunktura ose homeopatia, gjithashtu nuk ka asnjë dëshmi të efektivitetit deri më sot.

Kirurgji

Në rast të humbjes së plotë të dëgjimit ose humbjes së rëndë të dëgjimit, konsiderohet një implant koklear. Pas humbjes së dëgjimit, si pjesë e një operacioni futet një pajisje e vogël, e cila transmeton tingujt nga një marrës në pjesën e jashtme të veshit në nervin e dëgjimit nga brenda. "Marrësi" duket i ngjashëm me një aparat dëgjimi konvencional.

Mjete juridike shtëpiake për humbjen e papritur të dëgjimit

Çajrat qetësues mund të përdoren si një ilaç shtëpiak për të reduktuar stresin. Megjithatë, ato nuk ndihmojnë kundër vetë humbjes së papritur të dëgjimit.

Pushoni dhe lini duhanin

Ekspertët në përgjithësi rekomandojnë shumë pushim pas një humbjeje të papritur të dëgjimit. Me sa duket, stresi luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e tij. Kjo është arsyeja pse pacientët me humbje të papritur të dëgjimit zakonisht vendosen në pushim mjekësor nga mjeku i tyre për disa kohë dhe nuk duhet të kthehen në punë menjëherë pas një humbjeje të papritur të dëgjimit.

Sporti në përgjithësi është i mundur pas një humbjeje të papritur të dëgjimit. Megjithatë, është e rëndësishme të sigurohet që:

 • Sporti nuk ju lodh veshët (siç është rasti me barazimin e presionit gjatë zhytjes, për shembull)
 • Sporti nuk ju shkakton stres shtesë
 • Simptomat e humbjes së papritur të dëgjimit nuk do të çonin në një rrezik të shtuar të lëndimit (të tilla si marramendje dhe probleme të ekuilibrit)

Duke qenë se duhanpirësit kanë një rrezik në rritje të humbjes së papritur të dëgjimit, është shumë e këshillueshme që të heqin dorë plotësisht nga nikotina, pra të ndalojnë duhanin, përveç pushimit.

Humbja e dëgjimit: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Ecuria dhe prognoza e humbjes së papritur të dëgjimit varen shumë nga sa e rëndë është humbja e dëgjimit në fillim, nëse përkeqësohet dhe në cilin diapazon të frekuencës ndodh humbja e dëgjimit:

 • Prognoza më e favorshme është për një humbje dëgjimi që prek vetëm diapazonin e frekuencës së ulët ose mesatare ose shoqërohet vetëm me një humbje të lehtë dëgjimi.
 • Nëse humbja e dëgjimit përparon më tej, prognoza përkeqësohet.
 • Prognoza është zakonisht e pafavorshme në pacientët, humbja e dëgjimit të të cilëve shoqërohet me çrregullime të ekuilibrit.

Nuk është e mundur të parashikohet se si do të përparojë një humbje e papritur e dëgjimit në raste individuale. E njëjta gjë vlen edhe për kohëzgjatjen e humbjes së dëgjimit. Në parim, një humbje e lehtë e dëgjimit në veçanti shpesh shërohet spontanisht vetë pas disa ditësh. Një humbje e rëndë e dëgjimit, nga ana tjetër, shpesh pasohet nga probleme të dëgjimit të zgjatura ose edhe të përjetshme (humbje dëgjimi).

Humbja e dëgjimit: rreziku i rikthimit

Pacientët me humbje të papritur të dëgjimit kanë një rrezik afërsisht 30 për qind që të pësojnë një tjetër humbje të papritur të dëgjimit herët a vonë (përsëritje). Njerëzit me faktorë rreziku ekzistues si presioni i lartë i gjakut ose stresi i vazhdueshëm janë veçanërisht të rrezikuar. Përveç kësaj, pacientët me një humbje të papritur të dëgjimit në intervalin e frekuencës së ulët ose të mesme janë veçanërisht të prirur për rikthim.

Humbja e dëgjimit: parandalimi

Nuk është e mundur të parandalohet me siguri humbja e papritur e dëgjimit. Megjithatë, ju keni mundësinë për të zvogëluar rrezikun tuaj personal. Nëse është e mundur, shmangni faktorët e rrezikut si duhani dhe stresi.

Nëse keni diabet mellitus, për shembull, sigurohuni që të bëni kontrolle të rregullta mjekësore me mjekun tuaj.