Sulmi në zemër: Simptomat, Shenjat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: dhimbje të forta në zonën e kraharorit të majtë/prapa sternumit, gulçim, ndjenjë shtypjeje/ankthi; sidomos tek femrat: Ndjenja e presionit dhe shtrëngimit në gjoks, siklet në pjesën e sipërme të barkut, gulçim, nauze dhe të vjella.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Kryesisht mpiksjet e gjakut që bllokojnë një enë koronare; Presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë, obeziteti, pak stërvitje, diabeti dhe pirja e duhanit rrisin rrezikun
 • Ekzaminimet dhe diagnoza: ekzaminimi fizik, ekokardiograma (EKG), ekografia kardiake, analizat e gjakut, kateterizimi i zemrës
 • Trajtimi: Ndihma e parë, operacioni me zgjerimin e enëve të ngushtuara kardiake (zgjerimi me balon), instalimi i një stenti, medikamente (p.sh., terapia e lizës), operacioni bypass.
 • Prognoza: Me terapi të hershme, prognozë e mirë, por pa shërim të plotë; pa trajtim, kërcënuese për jetën; ndërlikimet e mundshme përfshijnë aritmi kardiake, formim të mpiksjes (të mëtejshme) të gjakut, aneurizëm, goditje në tru, dështim kronik të zemrës, sëmundje mendore
 • Parandalimi: Mënyra e shëndetshme e jetesës, ushtrimet e rregullta, pesha normale trupore, stresi i ulët.

Farë është një sulm në zemër?

Funksioni i pompimit të zemrës është i shqetësuar ose i penguar plotësisht - ai ndalon. Kjo ndërpret furnizimin me gjak të trupit dhe organeve të tij, prandaj sulmi në zemër është i rrezikshëm për jetën. Në disa njerëz, simptomat nuk janë shumë të rënda. Megjithatë, ekspertët mjekësorë nuk flasin për një atak të lehtë në zemër.

Sipas udhëzimeve të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë (ESC) dhe Shoqatës Gjermane të Kardiologjisë (DGK), mjekët së pari bëjnë dallimin midis dëmtimit akut të miokardit dhe infarktit akut të miokardit për sa i përket llojit të sulmit në zemër. Kjo e fundit është e pranishme vetëm nëse dëmtimi i miokardit është i lidhur me isheminë, pra në fakt është për shkak të mungesës së oksigjenit.

Funksioni i pompimit të zemrës është i shqetësuar ose i penguar plotësisht - ai ndalon. Kjo ndërpret furnizimin me gjak të trupit dhe organeve të tij, prandaj sulmi në zemër është i rrezikshëm për jetën. Në disa njerëz, simptomat nuk janë shumë të rënda. Megjithatë, ekspertët mjekësorë nuk flasin për një atak të lehtë në zemër.

Sipas udhëzimeve të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë (ESC) dhe Shoqatës Gjermane të Kardiologjisë (DGK), mjekët së pari bëjnë dallimin midis dëmtimit akut të miokardit dhe infarktit akut të miokardit për sa i përket llojit të sulmit në zemër. Kjo e fundit është e pranishme vetëm nëse dëmtimi i miokardit është i lidhur me isheminë, pra në fakt është për shkak të mungesës së oksigjenit.

Simptomat e një sulmi në zemër

Në rast ataku kardiak, nuk ka kohë për të humbur. Sa më herët të njihet dhe trajtohet, aq më të mëdha janë shanset për të mbijetuar. Kjo është arsyeja pse duhet të telefononi 911 në dyshimin më të vogël dhe simptomat e para të një infarkti të miokardit - edhe gjatë natës ose në fundjavë!

Është e rëndësishme të njihen simptomat e sulmit në zemër tek burrat dhe gratë në mënyrë që të mund të reagojnë shpejt. Por kujdes: shenjat tipike nuk shfaqen gjithmonë. Përveç kësaj, simptomat e sulmit në zemër të një gruaje shpesh janë të ndryshme nga ato të një burri.

Si të dalloni një atak në zemër

Shenja klasike ose shenjat e hershme paralajmëruese të një ataku kardiak (“sulmi në zemër”) janë dhimbje të forta të papritura në gjoks, veçanërisht në pjesën e përparme të kraharorit të majtë ose prapa kockës së gjoksit. Dhimbja shfaqet shpesh në pushim, për shembull në orët e mëngjesit ose gjatë gjumit, dhe zakonisht është shtypëse, therëse ose djegëse. Ato zgjasin të paktën pesë minuta, sipas Fondacionit Gjerman i Zemrës.

Shumë simptoma shpesh bëhen të dukshme disa javë ose disa ditë para fillimit të një ataku akut ose të rëndë në zemër. Ashpërsia e simptomave në fund të fundit përcakton kohëzgjatjen e një ataku në zemër.

Simptoma të tjera tipike të sulmit në zemër përfshijnë:

 • Ndjenja e ankthit ose e shtrëngimit: të prekurit shpesh e përshkruajnë këtë shtrëngim të rëndë në mënyrë figurative si "sikur një elefant të qëndronte në gjoksin tim".
 • Ndjenja e frikës/sulmi i panikut deri në vdekje Frika: Frika e fortë shpesh shoqërohet me djersë të ftohtë, një ngjyrë të zbehtë të fytyrës dhe lëkurë të ftohtë. Megjithatë, jo çdo sulm paniku shoqërohet me një atak në zemër. Prandaj, është e nevojshme të dalloni - sulm paniku ose sulm në zemër.
 • Frymëmarrje e papritur e rëndë, humbje e vetëdijes ose marramendje e rëndë: këto simptoma jo specifike mund të kenë shkaqe të tjera përveç një ataku në zemër. Ato gjithashtu shfaqen më shpesh tek gratë. Në rastin e gulçimit, shumë të sëmurë kanë edhe buzët blu për shkak të mungesës së oksigjenit.
 • Rënia e presionit të gjakut dhe pulsit: Megjithë presionin fillestar shpesh në rritje të gjakut, kjo luhatet dhe bie në rrjedhën e një ataku kardiak te shumë të sëmurë. Pulsi gjithashtu luhatet gjatë një ataku në zemër dhe në fund të fundit është dukshëm më i ulët. Sa i lartë është pulsi gjatë një ataku kardiak varet nga rasti individual. Megjithatë, ajo bie shumë nën vlerën normale prej 60 deri në 80 rrahje në minutë. Si rezultat, ndonjëherë nuk është i prekshëm.

Shenjat e një ataku kardiak varen, ndër të tjera, se cila enë koronare është prekur. Për shembull, mbylljet e arteries koronare të djathtë shpesh çojnë në një të ashtuquajtur infarkt të murit të pasmë. Ata kanë tendencë të shkaktojnë siklet në pjesën e sipërme të barkut. Nëse, nga ana tjetër, arteria koronare e majtë është e mbyllur, rezulton një infarkt i murit të përparmë. Në këtë rast, dhimbja ka më shumë gjasa të lokalizohet në zonën e gjoksit.

Si shfaqet një atak në zemër tek femrat?

Simptomat e përshkruara më sipër nuk manifestohen gjithmonë në infarkt. Gratë shpesh kanë simptoma të ndryshme. Ndërsa një pjesë e madhe e meshkujve përjetojnë dhimbjet klasike të gjoksit, këto ndodhin vetëm në rreth një të tretën e femrave. Përveç kësaj, pacientët femra më shpesh raportojnë një ndjenjë presioni ose shtrëngimi në gjoks në vend të dhimbjes së fortë në gjoks.

Për më tepër, ankesat jo specifike janë shumë më shpesh shenja të një ataku kardiak tek gratë. Këto përfshijnë gulçim, të përziera, të vjella dhe ndonjëherë edhe diarre, si dhe dhimbje barku, veçanërisht në pjesën e sipërme të barkut, e cila shpesh ngatërrohet me dhimbje stomaku.

Ankesa të tilla shpesh nuk identifikohen menjëherë si simptoma të sulmit në zemër dhe merren më pak seriozisht. Për këtë arsye, gratë me infarkt vijnë në spital mesatarisht një orë më vonë se burrat e prekur (llogaritur që nga shfaqja e shenjave të para të infarktit). Megjithatë, kujdesi i shpejtë mjekësor është thelbësor për mbijetesën.

Paralajmëruesit e një sulmi në zemër tek burrat

Shumë sulme në zemër ndodhin "nga blu". Nuk kishte asnjë tregues të mëparshëm se bllokimi i një ene koronare ishte i pashmangshëm. Një atak në zemër ndonjëherë zhvillohet në mënyrë tinëzare, me të prekurit që nuk i perceptojnë simptomat ende të moderuara si një emergjencë. Në raste të tilla, shenjat e hershme paralajmëruese ose paralajmëruese paralajmërojnë sulmin në zemër.

Për shembull, shumë burra (dhe nganjëherë gra) vuajnë nga sëmundja koronare e zemrës (CHD) dekada para sulmit në zemër (pa u vënë re). Në këtë rast, enët koronare bëhen gjithnjë e më të ngushta për shkak të "kalcifikimit" (arteriosklerozës). Kjo e dëmton gjithnjë e më shumë furnizimin me gjak të muskujve të zemrës. Kjo mund të njihet, për shembull, nga shfaqja e dhimbjes së gjoksit dhe/ose gulçimit gjatë sforcimit fizik ose eksitimit emocional. Pas përfundimit të stresit, simptomat zhduken përsëri brenda pak minutash.

Më pak të qarta, por sigurisht të dukshme, janë simptoma të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash në dorën e majtë. Furnizimi i reduktuar i gjakut, i cili shpesh prek fillimisht anën e majtë të trupit, mund të shkaktojë ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje.

Megjithatë, kjo simptomë shkaktohet edhe nga sëmundje të tjera, ose shfaqet për një kohë të shkurtër për shkak të një qëndrimi të gabuar, në të cilin furnizimi me gjak në krah është pjesërisht i ndërprerë dhe nervat janë të shtrënguara. Në rastin e fundit, ndjesi shpimi gjilpërash zakonisht qetësohet sapo të rifillohet qëndrimi normal.

Sulmi në zemër: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Një atak në zemër zakonisht rezulton nga një mpiksje gjaku që bllokon një enë koronare. Arteriet koronare janë ato enë që furnizojnë me gjak dhe oksigjen muskulin e zemrës. Në shumicën e rasteve, arteria në fjalë tashmë është ngushtuar më parë, për shkak të depozitimeve (pllakave) në murin e brendshëm. Këto përbëhen nga yndyra dhe kalciumi. Një ngurtësim i tillë i arterieve (arterioskleroza) në arteriet koronare është referuar nga mjekët si sëmundje koronare të zemrës (CHD).

Në rastin më të keq, pacienti vdes nga ataku në zemër (vdekje akute ose e papritur kardiake). Pasojat e një goditjeje (infarkti cerebral) janë po aq të rënda. Dallimi midis një ataku në zemër dhe një goditje në tru është se në një goditje, enët në tru bllokohen.

Një sulm në zemër që është për shkak të një bllokimi të enëve të gjakut për shkak të një trombi klasifikohet nga mjekët si një infarkt miokardi i tipit 1 (T1MI).

Në infarktin e miokardit të tipit 2 (T2MI), nuk ka dëshmi të këputjes së trombit ose pllakës. Kjo formë e infarktit të miokardit bazohet në furnizimin e pamjaftueshëm të oksigjenit, i cili shkaktohet gjithashtu nga ngushtimi i enëve koronare, për shembull, për shkak të spazmës (ngërçeve) ose embolisë (trombi i futur mbyll një enë gjaku më të largët).

Sëmundja e arterieve koronare konsiderohet shkaku kryesor i infarktit të miokardit. Vetëm shumë rrallë janë të pranishëm shkaqe të tjera të infarktit të miokardit, për shembull ngjarjet gjatë operacionit bypass. Madje është e mundur që të keni një atak në zemër pavarësisht se keni një stimulues kardiak.

Faktorët e rrezikut për atakun në zemër

Disa nga këta faktorë rreziku nuk mund të ndikohen. Këto përfshijnë, për shembull, moshën më të madhe dhe gjininë mashkullore. Megjithatë, diçka mund të bëhet për faktorë të tjerë rreziku, të tillë si obeziteti dhe një dietë me yndyrë të lartë. Stresi është gjithashtu një nga shkaqet apo faktorët e rrezikut të një ataku kardiak. Në përgjithësi, sa më shumë faktorë rreziku të ketë një person, aq më i lartë është rreziku i sulmit në zemër.

 • Seksi mashkullor: Hormonet seksuale me sa duket kanë një ndikim në rrezikun e sulmit në zemër, sepse gratë para menopauzës kanë një rrezik më të ulët të sulmit në zemër sesa burrat; ato më pas mbrohen më mirë nga hormonet seksuale femërore si estrogjenet.
 • Predispozita gjenetike: Në disa familje, sëmundjet kardiovaskulare janë të grumbulluara - gjenet duket se luajnë një rol në zhvillimin e një ataku kardiak. Prandaj, rreziku i një ataku kardiak është i trashëguar në një masë të caktuar.
 • Mosha më e madhe: Me rritjen e moshës rritet edhe shkalla e arteriosklerozës. Kjo do të thotë se rritet edhe rreziku i sulmit në zemër.
 • Pesha e tepërt: Në përgjithësi është e pashëndetshme të vendosësh shumë kilogramë në peshore. Kjo është edhe më e vërtetë nëse pesha e tepërt përqendrohet në bark (në vend të ijeve ose kofshëve): Yndyra e barkut prodhon hormone dhe substanca të dërguara që, ndër të tjera, rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare si sëmundjet koronare të zemrës dhe sulmet në zemër. .
 • Mungesa e ushtrimeve: Ushtrimi adekuat ka shumë efekte pozitive në shëndet. Një prej tyre: aktiviteti i rregullt fizik parandalon ngurtësimin e arterieve dhe sëmundjet koronare të zemrës duke ulur presionin e gjakut dhe duke përmirësuar nivelet e kolesterolit. Këto efekte mbrojtëse mungojnë tek njerëzit që nuk ushtrojnë.
 • Pirja e duhanit: Substancat nga tymi i duhanit nxisin formimin e pllakave të paqëndrueshme që shpërthehen lehtësisht. Përveç kësaj, pirja e çdo cigareje ngushton enët e gjakut, duke përfshirë arteriet koronare. Shumica e pacientëve që pësojnë infarkt para moshës 55 vjeçare janë duhanpirës.
 • Presioni i lartë i gjakut: Nivelet e ngritura të vazhdueshme të presionit të gjakut dëmtojnë drejtpërdrejt muret e brendshme të enëve të gjakut. Kjo nxit depozitimet në mure (arterioskleroza) dhe si rrjedhim sëmundje koronare të zemrës.
 • Diabeti mellitus: Në diabet, nivelet e glukozës në gjak janë ngritur anormalisht. Në afat të gjatë, kjo dëmton enët e gjakut – një faktor rreziku për arteriosklerozën dhe sëmundjet koronare të zemrës.

Është e diskutueshme nëse një nivel i ngritur i homocisteinës së bllokut ndërtues të proteinave (aminoacideve) është gjithashtu një faktor rreziku i sulmit në zemër.

Disa sigurues shëndetësorë ose kompani sigurimesh ofrojnë të ashtuquajturat teste të infarktit të shpejtë; këto janë zakonisht pyetje të ndryshme që mund të përdoren për të përcaktuar përafërsisht rrezikun e përgjithshëm të një ataku kardiak. Megjithatë, këto teste të shpejta nuk zëvendësojnë një diagnozë nga një mjek.

Sulmi në zemër: Si e vendos mjeku diagnozën?

Dyshimi urgjent për një atak në zemër lind nga simptomat e pacientit. Por shenjat nuk janë gjithmonë të qarta. Për këtë arsye nevojiten ekzaminime të ndryshme. Ato ndihmojnë për të konfirmuar diagnozën e infarktit të miokardit dhe për të përjashtuar sëmundje të tjera që shkaktojnë simptoma të ngjashme (dhimbje gjoksi, etj.). Këtu përfshihen, për shembull, inflamacioni i perikardit (perikardit), këputja e arteries së madhe në trup (diseksioni i aortës) ose emboli pulmonare.

Ekzaminim fizik

EKG

Elektrokardiografia (EKG) është procedura më e rëndësishme e ekzaminimit plotësues kur dyshohet për një atak në zemër. Mjeku vendos elektroda në gjoksin e pacientit. Këto regjistrojnë ngacmimin elektrik në muskulin e zemrës. Ndryshimet karakteristike në këtë aktivitet elektrik të zemrës tregojnë madhësinë dhe vendndodhjen e infarktit. Është e rëndësishme për planifikimin e terapisë të bëhet dallimi midis një ataku kardiak me dhe pa ngritje të segmentit ST:

 • Infarkti i miokardit me ngritje të segmentit ST (STEMI): Në këtë formë të infarktit të miokardit, një segment specifik i kurbës së EKG-së (segmenti ST) ngrihet në një hark. Infarkti prek të gjithë murin e zemrës (infarkti transmural i miokardit).
 • Infarkti i miokardit pa ngritje të segmentit ST (NSTEMI ose jo-STEMI): Në këtë infarkt të murit të brendshëm (infarkt jotransmural), segmenti ST nuk është i ngritur në EKG. Ndonjëherë EKG-ja është madje plotësisht e pavërejshme pavarësisht simptomave tipike të infarktit. Në këtë rast, diagnoza e infarktit të miokardit mund të bëhet vetëm nëse disa "enzima kardiake" zbulohen në gjak nga një test gjaku.

Në EKG mund të zbulohen edhe aritmitë kardiake. Këto janë deri tani ndërlikimet më të shpeshta të një ataku kardiak të kohëve të fundit.

Përveç kësaj, EKG-ja ndihmon për të dalluar një infarkt akut të miokardit nga një atak i vjetër në zemër që ka ndodhur disa kohë më parë.

Disa infarkte nuk shfaqen në EKG menjëherë pasi ndodhin, por nuk janë të dukshme deri disa orë më vonë. Për këtë arsye, kur dyshohet për infarkt miokardi, mjekët kryejnë disa ekzaminime EKG me disa orë largësi.

Ekografia e zemrës (ekokardiografia).

Nëse EKG-ja nuk tregon ndryshime tipike, megjithëse simptomat tregojnë një atak në zemër, një ekografi kardiake përmes gjoksit mund të ndihmojë. Termi teknik për këtë ekzaminim është “ekokardiografia transtorakale”. Mjeku e përdor atë për të zbuluar shqetësime në lëvizjen e murit të muskujve të zemrës. Kjo ndodh sepse kur rrjedha e gjakut ndërpritet nga infarkti, pjesa e prekur e zemrës nuk lëviz më normalisht.

Testi i gjakut

Megjithatë, në testet klasike të përdorura për këtë qëllim, përqendrimi i enzimave në gjak rritet në mënyrë të matshme sa më parë rreth tre orë pas sulmit në zemër. Megjithatë, metodat më të reja, shumë të rafinuara, të njohura si analizat e troponinës me ndjeshmëri të lartë, përshpejtojnë dhe përmirësojnë diagnozën.

Kateterizimi kardiak

Një ekzaminim i kateterit kardiak mund të zbulojë se cila enë koronare është e mbyllur dhe nëse enët e tjera janë ngushtuar. Me ndihmën e këtij ekzaminimi mund të vlerësohet edhe funksioni i muskujve të zemrës dhe i valvulave të zemrës.

Gjatë ekzaminimit të kateterit kardiak, mjeku fut një tub plastik të ngushtë dhe fleksibël në arterien e këmbës (arteria femorale) dhe e shtyn atë përpara kundër rrjedhjes së gjakut në zemër. Në shumicën e rasteve, angiografia koronare kryhet si pjesë e ekzaminimit, d.m.th. mjeku injekton një medium kontrasti në qarkullimin e gjakut nëpërmjet kateterit, i cili lejon që enët koronare të vizualizohen në një imazh me rreze X.

Metoda të tjera ekzaminimi

Tomografia kompjuterike (CT) dhe rezonanca magnetike (MRI) ofrojnë mundësinë e ekzaminimit dhe përjashtimit të sëmundjeve të tjera të mundshme me simptoma të ngjashme (për shembull, miokarditi) pa ndërhyrje kirurgjikale. Në këtë mënyrë mund të konfirmohet edhe diagnoza e infarktit të miokardit.

Sulmi në zemër: trajtim

Një sulm i afërt apo edhe ekzistues në zemër kërkon trajtim të menjëhershëm për të parandaluar një përkeqësim të shëndetit të pacientit dhe vdekjen e mundshme kardiake dhe për të rritur kështu shanset për mbijetesë. Në shumicën e rasteve, kjo merr formën e ndihmës së parë.

Ndihma e parë për atakun në zemër

Ja si jepni ndihmën e parë për një atak në zemër:

 • Telefononi mjekun e urgjencës në dyshimin më të vogël për një atak në zemër!
 • Vendoseni pacientin me pjesën e sipërme të trupit të ngritur, për shembull duke u mbështetur në një mur.
 • Hapni veshje të ngushta, për shembull jakë dhe kravatë.
 • Sigurojeni pacientin dhe kërkoni që ai të marrë frymë me qetësi dhe thellësi.
 • Mos e lini pacientin vetëm!

Çfarë duhet të bëni nëse jeni vetëm gjatë një ataku kardiak? Nëse jeni vetëm dhe dyshoni për një atak në zemër, mos hezitoni! Telefononi menjëherë mjekun e urgjencës!

Çfarë bën mjeku i urgjencës?

Mjeku i urgjencës ose ndihmësmjeku kontrollon menjëherë parametrat më të rëndësishëm të pacientit, si niveli i vetëdijes, pulsi dhe frymëmarrja. Ai gjithashtu e lidh pacientin me një EKG për të monitoruar rrahjet e zemrës, ritmin e zemrës, ngopjen e oksigjenit dhe presionin e gjakut. Mjeku i urgjencës ose ndihmësmjeku e përdor këtë për të përcaktuar nëse pacienti ka një atak në zemër me ngritje të segmentit ST (infarkt miokardi me ngritje ST, STEMI) ose një atak në zemër pa ngritje të segmentit ST (infarkt miokardi jo me rritje ST, NSTEMI ). Ky dallim është i rëndësishëm për zgjedhjen e terapisë së menjëhershme.

Oksigjeni i jepet pacientit nëpërmjet një sondë nazale kur ngopja e oksigjenit është shumë e ulët dhe në rastet e shqetësimit respirator ose dështimit akut të zemrës.

Mjeku i urgjencës gjithashtu administron nitrate pacientit, zakonisht në formën e një spreji oral. Këto zgjerojnë enët e gjakut, ulin kërkesën për oksigjen të zemrës dhe reduktojnë dhimbjen. Megjithatë, nitratet nuk përmirësojnë prognozën për një atak në zemër.

Nëse arresti kardiak kërcënon gjatë transportit në spital, mjeku i urgjencës ose ndihmësmjeku fillon menjëherë ringjalljen me një defibrilator.

Kirurgji

Trajtimi i mëtejshëm i infarktit të miokardit varet kryesisht nga fakti nëse sulmi në zemër është një infarkt miokardi me ngritje të segmentit ST (STEMI) ose një infarkt miokardi me ngritje të segmentit ST (NSTEMI):

STEMI: Terapia e linjës së parë në këta pacientë është PTCA akute (angioplastika koronare transluminale perkutane). Kjo do të thotë zgjerim i enëve të zemrës së ngushtuar me ndihmën e një baloni (zgjerimi i balonit) dhe mbajtja e hapur duke vendosur një stent. Nëse është e nevojshme, mjeku do të kryejë edhe terapi lize (terapi trombolitike) në rastin e STEMI (administrimi i barnave që shpërbëjnë mpiksjen e gjakut në enën e zemrës). Kirurgjia bypass mund të jetë e nevojshme gjatë rrugës.

Në varësi të ashpërsisë së sulmit në zemër, shtrirjes së operacionit dhe gjendjes së përgjithshme shëndetësore të pacientit, mund të jetë e nevojshme vendosja e viktimës së sulmit në zemër në koma artificiale. Kjo është për të përmirësuar procesin e rikuperimit, pasi zemra është e ekspozuar ndaj më pak stresit në gjendje kome.

Mjekim

Në rast sulmi në zemër, mjeku zakonisht i përshkruan pacientit medikamente, disa prej të cilave duhet të merren përgjithmonë. Përbërësit aktivë që ndihmojnë pacientin dhe kohëzgjatja për të cilën ato merren varen nga profili individual i rrezikut. Medikamentet e zakonshme për pacientët me atak në zemër janë:

 • Frenuesit e grumbullimit të trombociteve: përbërësit aktivë si acidi acetilsalicilik (ASA) parandalojnë grumbullimin e trombociteve të gjakut së bashku. Në një atak akut në zemër, kjo parandalon një mpiksje gjaku nga zmadhimi (ose formimi i mpiksjeve të reja) në arterien koronare të prekur.
 • Beta-bllokuesit: Këta ulin presionin e gjakut, ngadalësojnë rrahjet e zemrës dhe lehtësojnë presionin në zemër. Nëse administrohet herët, kjo zvogëlon ashpërsinë e sulmit në zemër dhe parandalon aritmitë kardiake kërcënuese për jetën (fibrilacioni ventrikular).
 • Barnat për uljen e kolesterolit: Statinat ulin nivelet e ngritura të kolesterolit "të keq" LDL. Kjo zvogëlon rrezikun e një ataku tjetër në zemër.

Jetëgjatësia pas sulmit në zemër

Dy ndërlikime në veçanti janë vendimtare për prognozën dhe jetëgjatësinë pas një infarkti akut të miokardit – aritmitë kardiake (veçanërisht fibrilacioni ventrikular) dhe dështimi i pompimit të muskujve të zemrës (shoku kardiogjen). Pacientët shpesh vdesin nga komplikime të tilla. Rreziku është veçanërisht i lartë dhe jetëgjatësia përkatësisht zvogëlohet në rastin e një infarkti "të heshtur" të miokardit, pasi pacientë të tillë shpesh marrin ndihmën mjekësore shumë vonë.

Prognoza afatgjatë dhe shanset për mbijetesë pas një ataku të rëndë në zemër varen, ndër të tjera, nga aspektet e mëposhtme:

 • A zhvillon pacienti dështimin e zemrës (shih Pasojat e atakut në zemër)?
 • A mund të reduktohen apo të eliminohen fare faktorët e rrezikut për një atak tjetër në zemër (presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë etj.)?
 • A përparon sëmundja e arterieve koronare (kalcifikimi vaskular)?

Statistikisht, pesë deri në dhjetë për qind e pacientëve me atak në zemër vdesin nga vdekja e papritur kardiake brenda dy viteve të ardhshme pas daljes nga spitali. Pacientët mbi 75 vjeç janë veçanërisht të rrezikuar për këtë.

Trajtimi pasues

Shumë e rëndësishme për një prognozë të mirë pas infarktit të miokardit është trajtimi pasues. Tashmë në ditët e para pas infarktit të miokardit, pacientët fillojnë fizioterapinë dhe ushtrimet e frymëmarrjes. Aktiviteti fizik rikthen qarkullimin, parandalon mbylljen e mëtejshme të enëve të gjakut dhe siguron që zemra të rikuperohet pas një ataku kardiak.

Disa javë pas një sulmi në zemër, rekomandohet të filloni stërvitjen kardiovaskulare. Megjithatë, kjo është larg nga sportet konkurruese! Sportet e rekomanduara përfshijnë ecjen, vrapimin e lehtë, çiklizmin dhe notin. Diskutoni programin tuaj individual të ushtrimeve me mjekun tuaj. Ju keni mundësinë për t'u bashkuar me një grup sportiv kardiak: Stërvitja së bashku me pacientë të tjerë të zemrës jo vetëm që sjell shumë gëzim, por jep edhe motivim shtesë.

Meqenëse shumica e njerëzve me sulm në zemër janë në pushim mjekësor për një periudhë më të gjatë kohore, riintegrimi në punë pas përfundimit të rehabilitimit është shpesh gradual dhe i ngadalshëm.

Në varësi të ashpërsisë së sulmit në zemër, ndonjëherë ndodh që pacienti të mos jetë në gjendje të kujdeset mjaftueshëm për veten, edhe pas operacionit. Në këtë rast masat infermierore janë të nevojshme pas infarktit. Përveç kësaj, kontrollet e rregullta te mjeku pas një ataku kardiak janë të rëndësishme. Në këtë mënyrë, çdo problem mund të zbulohet herët dhe mund të merren në kohë kundërmasat.

Komplikimet dhe pasojat

Për shumë pacientë, një atak në zemër ka pasoja që ndryshojnë ndjeshëm jetën e tyre. Këto përfshijnë pasoja afatshkurtra si aritmitë kardiake. Këto mund të marrin formën e fibrilacionit atrial ose fibrilacionit ventrikular kërcënues për jetën.

Dëmtimi i trurit është shpesh rezultat, ndonjëherë duke çuar në paaftësi të rëndë. Rrjedhimisht, sulmet në zemër dhe goditjet në tru kanë të njëjtat shkaqe dhe faktorë rreziku; të dyja janë sëmundje kërcënuese për jetën, por simptomat e tyre janë shumë të ndryshme.

Pasojat afatgjata janë të mundshme edhe pas një ataku kardiak. Disa pacientë pësojnë ndryshime në karakter dhe zhvillojnë depresion, për shembull. Ndonjëherë zhvillohet insuficienca kronike kardiake: Në këtë rast, indi i mbresë zëvendëson indin e muskujve të zemrës që ka vdekur si pasojë e infarktit dhe dëmton funksionin e zemrës.

Trajtimi i rehabilitimit dhe një mënyrë jetese e shëndetshme ndihmojnë në parandalimin e komplikimeve dhe pasojave të tilla të një ataku kardiak. Mund të lexoni më shumë për këtë në artikullin Sulmi në zemër – pasojat.

Sulmi në zemër: parandalimi

Ju mund të parandaloni një atak në zemër duke ulur sa më shumë faktorët e rrezikut për kalcifikim vaskular (aterosklerozë). Kjo do të thotë:

 • Mos pirja e duhanit: Nëse hiqni dorë nga cigaret dhe bashkë., ju ulni ndjeshëm rrezikun e sulmit në zemër. Në të njëjtën kohë, rreziku i sëmundjeve të tjera dytësore si goditja në tru zvogëlohet.
 • Dietë e shëndetshme: Ushqimi i duhur për të parandaluar sulmet në zemër – një dietë e shëndetshme për zemrën është dieta mesdhetare, për shembull. Ai përbëhet nga shumë fruta dhe perime të freskëta dhe pak yndyrë. Në vend të yndyrave shtazore (gjalpë, krem, etj.), preferohen yndyrnat dhe vajrat bimore (ulliri, rapese, vaj liri etj.).
 • Ulni peshën e tepërt: Edhe disa kilogramë më pak do të kenë një efekt pozitiv në shëndetin tuaj. Një peshë e shëndetshme trupore mund të parandalojë një atak në zemër dhe sëmundje të tjera (infarkti, etj.).
 • Bëni shumë ushtrime: Jini fizikisht aktiv në baza të rregullta. Kjo nuk do të thotë sporte me performancë të lartë: edhe një shëtitje e përditshme gjysmë ore është më mirë se mos ushtrimi fare dhe zvogëlon rrezikun e sulmit në zemër. Ushtrimet në jetën e përditshme (si ngjitja e shkallëve, pazaret me biçikletë etj.) kontribuojnë gjithashtu.
 • Trajtoni sëmundjet e rrezikshme: Sëmundjet themelore të tilla si diabeti, presioni i lartë i gjakut ose nivelet e larta të kolesterolit duhet të trajtohen në mënyrë sa më optimale. Kjo përfshin, ndër të tjera, përdorimin e rregullt të barnave të përshkruara.