Stimuluesi i zemrës: Kirurgjia dhe disavantazhet

Çfarë është stimuluesi kardiak?

Pacemaker është një pajisje e vogël që ndihmon një zemër të sëmurë të rrahë përsëri në kohë. Ai futet poshtë klavikulës pikërisht nën lëkurë ose muskulin e kraharorit. Pacemakers janë të pajisur me tela të gjatë (elektroda/sonda) që arrijnë në zemër nëpërmjet një vene të madhe. Aty matin aktivitetin e muskujve të zemrës.

Kjo ndodh sepse pajisja (njësia e stimuluesit kardiak me bateri dhe gjenerator pulsi) zbulon veprimin e zemrës. Nëse vetë zemra rreh mjaftueshëm shpejt, shpërndarja e vazhdueshme e pulsit shtypet. Nëse është e nevojshme - nëse zemra rreh shumë ngadalë - stimuluesi i stimulimit të zemrës. Për ta bërë këtë, pajisja transmeton një impuls elektrik nëpërmjet elektrodave në muskulin e zemrës, i cili më pas tkurret (kontraktohet).

Si duket një stimulues kardiak varet nga modeli dhe prodhuesi. Por zakonisht ngjan me një copë disi më të madhe dhe të rëndë prej dy eurosh, nga e cila çojnë dy tuba. Këto janë elektrodat që kirurgu vendos në vendin e duhur në zemër.

Kirurgjia e stimuluesit kardiak

Më pas, elektrodat kontrollohen për t'u siguruar që ato matin saktë aktivitetin elektrik të zemrës dhe se impulset e emetuara nga stimuluesi kardiak janë marrë në mënyrë korrekte. Nëse gjithçka funksionon siç duhet, lëkura mbi stimuluesin kardiak mbyllet përsëri.

Operacioni i stimuluesit kardiak është ende i mundur në një moshë të shtyrë, nëse e lejon elasticiteti fizik. Nëse personat e prekur janë fizikisht në gjendje të përballojnë një operacion, atëherë nuk ka kufi moshe për implantimin e një stimuluesi kardiak.

Rreziqet e operacionit të stimuluesit kardiak

Kirurgjia e stimuluesit kardiak nuk shoqërohet me ndonjë rrezik të madh. Megjithatë, si me çdo operacion, komplikimet ende mund të ndodhin. Këto përfshijnë, për shembull:

  • Inflamacion i plagës
  • @ Gjakderdhje
  • Shtrëngimi i muskujve
  • Dëmtimi i nervave ose indeve të buta
  • Embolitë e ajrit

Ekipi mjekësor që trajton natyrisht merr masa paraprake kundër këtyre komplikimeve. Të gjithë pacientëve gjithashtu u jepet informacion i gjerë përpara operacionit dhe kanë mundësinë të bëjnë pyetje në lidhje me implantimin dhe jetën me një stimulues kardiak.

Pacemaker: Rreziqet dhe efektet anësore

Efektet anësore të operacionit

Implantimi i stimuluesit kardiak lë një plagë të vogël. Prandaj, mund të përjetoni dhimbje pas implantimit të stimuluesit kardiak. Megjithatë, dhimbja nuk shkaktohet nga vetë aparati, por nga plaga që është bërë gjatë operacionit. Kjo dhimbje plage ulet sapo çdo gjë të jetë shëruar pas operacionit.

Efektet anësore të operacionit

Implantimi i stimuluesit kardiak lë një plagë të vogël. Prandaj, mund të përjetoni dhimbje pas implantimit të stimuluesit kardiak. Megjithatë, dhimbja nuk shkaktohet nga vetë aparati, por nga plaga që është bërë gjatë operacionit. Kjo dhimbje plage ulet sapo çdo gjë të jetë shëruar pas operacionit.

Nëse pacientët papritmas kanë lemzë pas operacionit me stimulues kardiak, kjo tregon ngacmim elektrik të padëshiruar të diafragmës. Një ndjesi shpimi gjilpërash në krah mund të jetë gjithashtu një shenjë se një sondë është vendosur gabim. Normalisht, operacioni duhet të kryhet përsëri për të vendosur telat në mënyrë korrekte.

Sindroma e stimuluesit kardiak mund të shfaqet me një lloj të veçantë stimuluesi kardiak (VVI pacemaker). Shfaqet me presion të ulët të gjakut, gulçim, marramendje dhe të fikët.

Çfarë duhet të merret parasysh pas një implantimi të stimuluesit kardiak?

Si rregull, pacientët e përjetojnë jetën me një stimulues kardiak si krejtësisht normale. Në shumicën e rasteve, ata janë shumë më efikas dhe elastik se më parë, sepse zemra e tyre tani funksionon shumë më mirë. Direkt pas operacionit të stimuluesit kardiak dhe më vonë në jetën e përditshme, megjithatë, ka disa gjëra që duhet të keni parasysh.

Sjellja direkt pas operacionit të stimuluesit kardiak

Në ditët e para pas operacionit të stimuluesit kardiak, fillimisht duhet të përmbaheni nga aktivitetet e rënda fizike. Nga njëra anë, trupi duhet të rikuperohet ende pas operacionit, dhe nga ana tjetër, duhen disa javë derisa pajisja dhe telat të vendosen vërtet fort. Në parim, megjithatë, ju mund të bëni gjithçka që është e mirë për ju.

Pas operacionit, do t'ju pajiset me një kartë identifikimi të stimuluesit kardiak, të cilin duhet ta mbani gjithmonë me vete. Sa shpesh duhet të bëni një kontroll të stimuluesit kardiak varet nga sëmundja juaj themelore dhe pajisja e përdorur. Ju mund të organizoni takimet e kontrollit individualisht me specialistin tuaj të zemrës.

Sjellja në jetën e përditshme

Ballafaqimi me pajisjet elektrike: Fushat elektromagnetike të emetuara nga pajisjet elektrike mund të ndërhyjnë në punën e stimuluesit kardiak. Sidomos pajisjet që përmbajnë magnet të fortë mund të shkaktojnë probleme. Këtu përfshihen edhe sobat me induksion në kuzhinë të cilat punojnë me magnet. Lexoni shënimet përkatëse në udhëzimet e përdorimit.

Alkooli: Konsumimi i alkoolit nuk është i ndaluar. Megjithatë, në shumicën e rasteve, arsyeja për vendosjen e një stimuluesi kardiak është një aritmi kardiake. Alkooli përkeqëson problemet e zemrës, ndaj njerëzve me stimulues kardiak të implantuar këshillohen të mos pinë alkool. Kërkoni një diskutim të hapur me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor në lidhje me përdorimin e alkoolit pas operacionit të stimuluesit kardiak. Kjo do t'i lejojë ata të vlerësojnë më mirë rreziqet tuaja individuale dhe t'ju këshillojnë.

Fluturimi me stimulues kardiak: Në varësi të modelit të stimuluesit kardiak, nuk është problem të fluturosh me avion. Megjithatë, veçanërisht pajisjet e vjetra janë të ndjeshme ndaj fushave elektromagnetike që shkaktojnë ndërhyrje. Në këtë rast, fluturimi është shumë i rrezikshëm. Për të zbuluar nëse pajisja juaj është e përshtatshme për udhëtime ajrore, ia vlen t'i hidhni një sy udhëzimeve për përdorim ose të flisni me mjekun tuaj dhe kompaninë ajrore.

Stimuluesi kardiak: jetëgjatësia

Kur është i nevojshëm një stimulues kardiak?

Sipas Regjistrit Gjerman të Pacemakerëve, mjekët implantuan afërsisht 73,101 stimulues të rinj në Gjermani në vitin 2020. Arsyet ishin kryesisht:

  • Aritmitë kardiake në të cilat zemra rreh shumë ngadalë (bradikardia): Blloku AV, sindroma e sinusit të sëmurë ose bllokimi i kofshëve.
  • @ Fibrilacioni atrial (fibrilacioni atrial bradiaritmik)

Një tregues më i rrallë i stimuluesit kardiak është një atak në zemër, nëse kjo ka dëmtuar qelizat përcjellëse të zemrës. Një stimulues kardiak është gjithashtu i nevojshëm ndonjëherë pas operacionit bypass ose ablacionit të zemrës. Ndonjëherë një stimulues kardiak përdoret vetëm përkohësisht, për shembull në rastin e një mbidozimi të dixhitalit të barit të zemrës.

Pacemaker kardiak: Llojet

Cili stimulues kardiak implantohet varet nga lloji i gjendjes themelore. Për shembull, nëse nyja e sinusit - gjeneratori i orës së zemrës - nuk funksionon siç duhet, implantohen stimulues kardiak me një dhomë. Në këto lloje, sonda shtrihet në barkushen e djathtë dhe jep një puls sa herë që mungon ngacmimi i vetë zemrës. Impulsi nga sonda më pas shkakton një rrahje zemre që përhapet në të kundërt drejt atriumeve, si të thuash.

Nëse sistemi kabllor i zemrës (vija nga nyja e sinusit te muskujt e zemrës) ndikohet nga një mosfunksionim, vendosen stimulues kardiak me dy elektroda - një në atriumin e djathtë dhe një në barkushen e djathtë.

Nëse me kalimin e kohës konstatohet se lloji i aritmisë ka ndryshuar, mund të rregullohet edhe funksioni i stimuluesit kardiak të implantuar.